alternativ_vanholnap
VanHolnap

Az oldal története

Ax xBeszó!unk weboldal 2013 nyarán alakult.

Első változat

Az iksz.beszolunk.hu-nak volt egy elődje: a beszolunk.hu site, mely 2-3 hónapig üzemelt. Nem volt sikeres, pedig az alapkoncepciója ugyanez volt. Azonban szükségessé vált néhány kisebb változtatás, mely a kinézetet és a tartalom szerkezetét érintette.

xBeszó!unk

Ezt követően jött létre egy “x” elé helyezésével a mostani koncepció. Az “x” törlést jelent. A mostani rendszer teljes változtatására, a lakosság teljes szemléletváltására van szükség ugyanis a továbblépéshez. A rendszerváltás nem hozta meg a társadalom és a politika “megjavulását”.

A társadalom nem érti sem a politikai, sem a gazdasági folyamatokat.

Az xBeszó!unk odamondós jellege sok kritikát szült, bár a kritikával szemben tagadhatatlan, hogy ez a kemény hangnem, “egyediség” tette ismertté és látogatottá az oldalt. A látogatottsághoz hozzájárult természetes a sok munkával készített gazdasági cikkek sorozata, melyek rengeteg új információval ismertették meg az olvasókat: osztrák BKV, német árak és bérek, magyarországi adóhelyzet stb.

2014 szeptemberétől a cikkek hangneme azonban már mellőzi az erősebb = kevésbé szalonképes jelzőket, ezáltal az érzet is nyugodtabbá válik olvasásukkor.

Tulajdonos

A tulajdonos: Csókási László felszolgálóként részt vett a Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek esküvőjén, melyen tőle és még 25 tárásától DNS-mintát vettek, mint utólag kiderült, két ellopott iPhone4 típusú telefon miatt.

A Bors napilap címlapon hozta az esetet

A tulajdonos feljelentést tett a Nyomozó Főügyészségen, de az ügyészség nem talált jogsértést – természetesen. Az esetről szinte minden média beszámolt, köztük az RTL Klub híradó is, mely a médiaadó miatt erősen nekiment a kormányzatnak.

Az eset miatt Csókási László a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult.

X-Program

Az oldalon található egy gazdasági program, melyet azzal a soha nem titkolt céllal készített el Csókási László, hogy az ország olyan pályára álljon:

 • melyben megéri kisvállalkozóvá, de még egyszerű alkalmazottá is válni
 • ahol nincs túladóztatás, mely kényszerű feketemunka-pályára állítja mind a munkavállalót, mind pedig a kisvállalkozót
 • ahol a fiatalok számára lenne jövőkép, ahol az országot nem kell szükségszerűen elhagyni a normális élet érdekében
 • ahol a munkavállalókat munkáskamara védi a politikától és a munkaadótól,
 • ahol nyugati minták alapján alakítják ki a tömegközlekedést, a közigazgatás rendszerét, a reális gazdasági célokat: ez a minta főként Ausztria, jelenleg a legintelligensebb országok egyike

A program nagy részét (pl. a 0%-os adót 200 ezerig vagy a munkáskamarát) a 4K! (Negyedik Köztársaság) párt átvette, és beillesztette 100 oldalas választási programjába.

Az erről szóló együttműködést a 4K! az oldal olvasóinak levélben erősített meg.

A levél ide kattintva olvasható

Az oldal tulajdonosaként 2013 augusztusában vettem fel a kapcsolatot a 4K! elnökével, Istvánffy Andrással, aki nyitottan reagált a megkeresésre. Azóta több alkalommal is átbeszéltük a lehetséges közös pontokat, terveket, mely az együttműködés vonalát meghatározta.

Istvánffy András, a 4K! Párt elnöke:

“Az X-program fő céljait a 4K! fogja idén (2014-ben) képviselni

Fontos bejelenteni valónk van:

A Beszólunk X műhely és a Negyedik Köztársaság Párt együttműködik a 2014-es választásokon.

Most nyilván azt mondod: hoppá-hoppá! Az X is eladta magát? Bedarálta egy párt az X-et? Párt szócsővé válik ez a jó kis oldal?

Szó sincs róla.

Olyan együttműködést alakítottunk ki a párt és az oldal között, ahogy az szerintünk egészséges és normális, és amire sajnos nagyon kevés példa van Magyarországon (ezért működik rosszul):

 1. A 4K! a választási programja átveszi az X-program legfontosabb célkitűzéseit.
 2. Az X főszerkesztője a 4K! képviselőjelöltjeként indul a választáson: egyéni jelöltként a ráckevei körzetben, az országos listán pedig az első tízben.
 3. Az X önálló szellemi műhely marad, ami nem a pártirányvonalat képviseli, nem kell alkalmazkodnia a 4K! mindenkori álláspontjaihoz, hanem továbbra is szabadon ötletel és gondolkodik a magyar helyzet megváltoztatásáról. A javaslatainak egy részét átveszi a 4K!

Magyarul megfordítottuk a dolgot: Magyarországon általában a pártok irányítják a sajtót, ők mondják meg, hogy mi jelenhet meg, mi ne jelenjen meg, az újságírók arra vannak, hogy a párt vezetőségének döntéseit magyarázzák.

Pedig pont fordítva kell csinálni.

Szülessenek önálló ötletek és kezdeményezések, legyen a sajtó önálló szellemi műhely, amit nem kötnek olyan külső tényezők, amelyekre egy pártnak figyelnie kell. Mivel az X-en megjelenő cikkek nem a párt álláspontját jelentik, megjelenhet bármi. Aztán a párt felvállalja azoknak az ötleteknek a képviseletét, amelyeket fontosnak és megvalósíthatónak tart.

Így működne ez egy normális országban. Így intézzük most mi is ezt az együttműködést.

Mi lesz benne a 4K! programjából az X-programból?

A legfontosabb elemek:

 • 200 000 forintig 0%-os szja
 • jelentős járulékcsökkentés a kis- és középvállalkozások számára
 • a munkáskamara létrehozása a dolgozók védelmére
 • feketén foglalkoztatás büntető törvénykönyvbe emelése
 • önkormányzati reform

Mit kell tudni a 4K!-ról?

A 4K! új, patrióta és szociáldemokrata párt. 2012 tavaszán alakult párttá, miután előtte évekig civil ifjúsági mozgalomként működött.

A helyzet úgy áll, hogy a 2014-es választásokon a 4K! lesz az egyetlen valóban új párt. Az egyetlen új párt, ami nem régi, bukott politikusok visszatérési kísérlete, hanem olyan emberek alapították, akik valamennyien a civil világ felől érkeztek. Ami szociáldemokrata értékeket vall, vagyis a dolgozó, hétköznapi emberek érdekeinek képviseletét, de semmi köze nincs az MSZP-hez és annak különböző mutációihoz. Az elmúlt két évben sokszor próbáltak minket bedarálni a régi baloldal erői, de szemben azokkal a mozgalmakkal, amik engedtek a csábításnak, és feladták magukat, mi tartottuk magunkat az elveinkhez.

A 4K! alapítói többnyire harminc- és huszonévesek. Annak a generációnak a tagjai, amely fekete-fehér választással szembesül a saját életében: vagy megpróbálja megváltoztatni ezt az országot, vagy kénytelen lesz elmenni innen.

Lássuk be, ennek a generációnak nincsen jövője Magyarországon, ha nem változtatja meg.

Mi, akik valamennyien önkéntesként időt és energiát nem kímélve dolgozunk azért, hogy legyen kire szavazni a választásokon, úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk, mert igenis számít.

Nem megyünk el innen csak úgy, megteszünk mindent, hogy élhető legyen Magyarország. És bárhogy is alakul a küzdelmünk, a végén nyugodtan fogunk tudni tükörbe nézni. Mert megtettünk mindent, amit tudtunk. Nem adjuk csak úgy fel a hazánkat.

És ez számít.

Istvánffy András
a 4K! elnöke”

Az X-Program legfontosabb célkitűzései tehát megjelentek hivatalosan is a médiában. Az oldal tulajdonosa részt vett a 4K! gazdasági programjának kidolgozásában.

Az X-program bővítése, alakítása továbbra is folytatódik. A program teljesen nyílt, bármely párt átveheti, alakíthatja. De sajnos jelenleg a társadalom nem eléggé nyitott és tájékozott, hogy ezt kellőképpen támogassa, és megértse: a rendszerváltás óta tartó politikai hazudozás és megtévesztés útján nem lehet a biztonságos jövő felé haladni.

Egyéni jólét

2014 szeptemberétől a cikkek tartalma mindinkább azokhoz szól majd, akik hajlandóak tényleges tenni céljuk érdekében. A társadalom egésze nem összetartó. Az egyén ezért kénytelen “egyedül” elindulni célja felé.

Az xBeszó!unk ingyenes és a partnerek fizetős szolgáltatásai ebben mutatnak utat.

Fizetős szolgáltatásokat senkinek nem kötelező igénybe venni, azonban azt mindenkinek el kell fogadni, hogy az ingyenes szolgáltatások sosem nyújtanak annyit, mint a fizetősek.

Illúzió elvárni, hogy a nehezen, hosszú idővel és magas pénzráfordítással megszerezett tudását valaki ingyen és teljesen bérmentve átadja. Sem a pék, sem a lakatos, sem a jogász nem dolgozik ingyen, hisz a kenyeret neki sem adják gratis.

Bejegyzés kelt: 2014. szeptember