alternativ_vanholnap
VanHolnap

Ennyi dolgozót fog kirúgni a Tesco a vasárnapi zárva tartás miatt! Világos a matek, vicckeresztény fidesz?

fideszagy

Vasárnapi zárva tartással az 1 millió új munkahelyért! Na, ez az örökké zárva tartó fideszagy gondolatmenete… Már nem lehet mivel védeni ezt a bomlott elmét és pártját, ahol jelentősen felerősödtek az ellentétek és belső hatalmi harcok – részben az elmúlt időszak érthetetlen döntései miatt is.

Persze még mindig akadnak utolsó mohikánok (szép számmal) a magyarok között, akik nem hajlandóak az érzelmeket (fidesz imádatot) tényekre cserélni.

Egy oldalon olvastam nemrégiben a hozzászólásokat: az egyik User feltette a kérdést – teljesen normális stílusban -, hogy miért rúgnának ki embereket a vasárnapi zárva tartás miatt? Ki dolgozna akkor hétfőtől szombatig?

Ott is megválaszoltam a kérdést röviden, de számokkal most ezt a hozzászólásomat bővítem, és bemutatom, hogyan alakult a kereskedelemben dolgozók létszáma 2008-tól, mert a KDNP-s (másik bomlott elme) szerint épp hiány van ebben az ágazatban, ezért nem kell félni az elbocsátásoktól. (Ez a másik bomlott elme az, aki hasonlóan soha életében nem dolgozott, mint királyunk, de baromira “ért” mindenhez, leginkább a munka világához…)

Adatok forrása

Hány dolgozót rúgnak ki?

Sokan úgy képzelik, hogy van egy ember, aki dolgozik, így annak hétfőtől szombatig is kell dolgoznia (vasárnapi zárva tartás esetén), különben nem lesz, aki kiszolgáljon.

A probléma a matekkal kezdődik, és az egyszerű látásmódban.

Tesco dolgozói vasárnap

Ha egy darab ember megy vásárolni vasárnap, akkor is

 • ki kell nyitnia valakinek az üzeletet
 • be is kell zárnia
 • a pénztárba is kell ember
 • biztonsági őr is kell
 • a pultokba is kellenek emberek
 • a raktárba is
 • a polcokra is pótolni kell valakinek a fogyó árut
 • pék is kell, hisz a Tesco helyben süti termékeit
 • takarítani is kell a vásárlók után
 • és így tovább…

Ezekre az emberekre pusztán a nyitva tartás miatt szükség van! Ha egy vásárló van, akkor is kellenek. Ellenben sok száz főt is képesek lennének kiszolgálni! Ha a vasárnap helyett a nép más napokon oszlik majd meg, értelemszerűen ők nem fognak kelleni, hisz a maradék 6 napon lévő alkalmazotti létszám képes lesz kiszolgálni több embert is.

Nézzük konkrét példával.

A Tesco üzletek többnyire 16 órát is nyitva tartanak egy nap. A példában az üzletnek van összesen 150 dolgozója. Ebből vasárnapra a 16 órára (két műszak) kell mondjuk minimálisan 20 fő. Ez a 20 fő 20×8=160 munkaórát jelent.

Ezt hívjuk vállalkozás gazdaságtannak! A vállalkozások nem emberben számolnak, hanem munkaórában, és azt osztják vissza azzal, hogy hány teljes munkaidős, hány részmunkaidős alkalmazottra lesz szükség!

Ha egy szerszám legyártása 2 munkaórát vesz igénybe, akkor egy alkalmazott napi 8 órában 4 szerszámot lesz képes legyártani. Így kalkulálnak a nagyobb vállalkozások! Másképpen nem is lehet. Igen, így kell üzleti tervet is írni! Nem hasra ütünk, hanem pontosan számolunk (tervezünk), majd a számokat élesben korrigáljuk, ha kell.

Tehát erre a vasárnapra kell a Tesconak 160 munkaóra csak a bolt napi nyitva tartására. Egy hónapban van 4 vasárnap, azaz havi szinten 160×4=640 munkaórát igényel minimálisan a vasárnap.

Erre a havi 640 munkaórára nem lesz szükség vasárnapi zárva tartás esetén! Havi 160 órát dolgozik egy alkalmazott, azaz 640/160=4 fő! Ennyit fog a Tesco elbocsátani a 150 dolgozójából, a többieket átszervezi, bizonyos munkafolyamatokat átadnak, elcserélnek stb.

Ki fog dolgozni hétfőtől szombatig? Hát a maradék 150-4=146 fő! Akik tökéletesen ki tudják szolgálni a többi napra eloszlott vásárlókat.

Hogy fizet a Tesco?

Ismerősöm nappalis diákként dolgozik a Tescoban. Hétköznap 830 forintos órabérért, melyből csak az SZJA jön le, hétvégén, azaz szombaton és vasárnap pedig kicsivel több mint 1200 forintos órabérért, ami nettóban neki több mint 1000 forint óránként!

Ettől ő most el fog esni! Köszönhetően az agyatlan fidesz szavazóknak! Akik remélem majd saját zsebből ezt bepótolják neki! (Na addig álljak fél lábon. A magyar másnak a kárára hihetetlenül okos tud lenni.)

A Tesco minden forintot adózottan, bejelentve, túlórákkal, pótlékokkal kifizet! A CBA? Hahh, kapsz 450-500 forintot feketén, és kussolj, hogy van munkád!

Kinek ártottak még az agyatlanok?

Ha elmész egy Auchan vagy Tesco hipermarketbe pl. az M5-ös mellett, akkor ezekben kis üzleteket is látsz! Ruhaüzletek, vendéglátó egységek stb. Melyeknek a forgalmát a hipermarketbe járó vásárlók adják!

Magyarul nem csak a Tesco fog elbocsátani, hanem ezen kis üzletek is! Ők sem nyitnak ki vasárnap! Még ha lenne is lehetőségük, minek?

IKEA

Másik: ki a franc megy pl. IKEA-ba hétköznap? Aki járt már az Őrs vezér téri IKEA-ban, hát minimum 2 óra alatt lehet bejárni. Bent viszont a gyerekeknek játszótér is van, mert családok jönnek be bútorokat nézni, ami nem két perc! Ki az anyámnak van erre ideje hétköznap, a munka, napi futkosás, posta, okmányiroda és a többi mellett? Erre van a hétvége…

Ausztria

A sógoroknál is mostanában vizsgálnák felül a vasárnapi boltbezárás értelmét (mindamellett, hogy 3%-os a munkanélküliség!!!). Mert az újra nyitástól magasabb forgalmat várnak.

A cikk végén mutatni fogok egy alternatív lehetőséget, ahol mind a vállalkozó, mind a munkavállaló számára szabad választás lehetősége adatna meg.

Kereskedelemben dolgozók létszáma 2008-tól

Az ábrán látható a fideszagy félelmetes szakmai hozzáértése. Ez a zuhanás a fidesz szerint nyilván értelmezhető úgy, hogy a kereskedelem jelenleg is létszámhiánnyal küzd, ezért nem kell tartani elbocsátásoktól.

ker_dolgozok_2008_2013

Szerintem bőven viháncolhatunk, ahogy a stadionokra is bőven költhetünk, hisz habzsi-dőzsi van mindenhol! (Már csak tényleg az kell, hogy a gyártósorokra is kiterjesszük a vasárnapi munkavégzés tilalmát.)

Azt tudtuk, hogy számolni egyikük se tud, tudott, na de hogy még egy ábrát se legyenek képesek leolvasni, ez azért már durva.

Ha csak a dolgozók 1%-át bocsátják el, akkor is 5286 ember válik ismét(!) munkanélkülivé! De nem baj, mert majd mehet közmunkásnak, ezzel nem fog látszódni a munkanélküli statisztikában, sőt, úgy tűnik majd, mintha nőtt volna a foglalkoztatottság! Hurrá! Fideszagy! Örüljetek kedves fideszes szavazók.

Remélem, az elbocsátottaknak fizetitek a kiesett munkabért! Ugye? Így lesz?

Új lehetőség az X-Programban

Az X-Program azért készült, hogy megmutassuk, igenis van más lehetőség! Nem csak beszélni kell arról, mi a rossz, meg kell mutatni, hogyan lehetne másként csinálni! Az oldalon olvasható X-Program egy gazdasági program, melynek célja: egy élhető Magyarország!

Az X-Program új neve A “magyar álom” gazdasági program lesz 2015-től. És természetesen tovább lesz fejlesztve, további területeket is érint majd. A változásokról folyamatosan közzé teszem az információkat Facebookon is.

Hogyan lehetne megoldani a vasárnapi pihenőnapot azoknak, akik ezt szeretnék, illetve a vasárnapi nyitva tartást azon üzleteknek, akik ezt szeretnék? Méghozzá a gazdasági verseny élénkítésével?

Nagyon egyszerű:

Minden dolgozó számára, beleértve a vendéglátást, rendőrséget, orvosokat stb. emelt óradíjat köteles fizetni a munkaadó:

 • szombaton a hétköznapi óradíj 1,5-szerese
 • vasárnap és ünnepnap a 2-szerese
 • (az éjszakai pótlék is emelten számítandó ezeken a napokon)
Sok helyen ma is kifizetik a hétvégi munkát emelt díjjal, minisztériumokban dupla órabéres a hétvége, ahogy írtam Tescoban is kb. 1,5-szeres.

A munkaadó felmérést végezhet, ki szeretne hétvégeken dolgozni, ki nem? Aki nem szeretne, azokat nem ossza be, cserében a dolgozó kisebb fizetéssel számolhat, viszont a családdal lehet, aki szeretne dolgozni, az pedig jócskán emelt munkabért tudhatna magáénak.

Mindig lennének, akik önszántukból választanák a hétvégét, és azok is, akik nem. Ezzel a lépéssel nőnének a bérek, jótékony hatással lenne a gazdaságra is. A vállalkozásoknál kialakulna egy verseny, hisz eldönthetnék, hogy nyitva tartanak-e vagy sem? Megéri nekik vagy sem? Akciókkal számolhatnánk, új szolgáltatásokkal azon vállalkozásoknál, melyek pl. nyitva tartanak, hogy a magasabb munkaerőköltségeket képesek legyenek kigazdálkodni.

Ennyire egyszerű! Ez a szabad választás! Ez a “magyar álom” gazdasági program kezdete. Nem egy vagy több barom állat KDNP-s ökörsége, aki azt sem tudja, mi fán terem a munka világa. És nem egy önjelölt diktátor hibbant agyi kivetülése.

Mi a munka? Szerintem én heti 50-70 órával tudom. Nyári szezonban havi 310 órával tudom. Döntse el mindenki, mit akar kezdeni saját szabadidejével és életével! Az állam ne diktáljon, és ne uralkodjon a polgárok életén!!!!!

VanHolnap.hu
A weboldal nem csupán problémákat vet fel, illetve szembe megy a sztereotípiákkal, de egyedülállóan megoldási javaslatokat is kínál programok formájában, melyekhez bárki hozzászólhat, javasolhat. (Programok menüpont) A cikkek egyetlen párt véleményét sem tükrözik. Ha hozzászólnál, ne tartsd magadban!

7 Hozzászólás

 1. kis bender

  2015-04-02 at 12:55

  Az a cég amelyik tud fizetni vasárnap 1.5 vagy 2 szeres pénzt, az tud hétköznap is .Hehe :-) ne essünk át a ló másik felére. A tesco meg nem a vasárnapi tárgyaltatás miatt rúg ki embereket , meg zár be üzleteket. Egyszerűen minősíthetetlen semmit sem érő termékeikre a már a magyar sem vevő .angliában is bezártak most 60 üzletet, és rengeteg embert elbocsájtottak. Nem hiszem azt is a fidesz intézte. :-) visítok az ilyen parasztvakítos cikkeken .gyökik

 2. Cintia

  2015-03-31 at 08:55

  én Jászberényben dolgoztam 4 műszakba szaros 80 ezerért, ez Magyarország se pénz se jövő itt az éhbéres munkahelyek a menők nem az okosszar telefonok! ha meg nem csinálod ennyiért akkor azt mondj a vállalkozó menyél ahova akarsz 10 ember van helyetted, akinek kenyéreválója sincs!!

 3. eSzeL

  2015-03-06 at 09:59

  Visszatérő gondom, hogy azt sugallja a cikkíró, hogy van választásunk. Ha figyelembe vesszük, hogy mi múlik azon, hogy ki kerül hatalomba be kellene látni, hogy a választásunk pusztán annyi, mint a birkának van. A tét :
  - az elmúlt 70 év alatt fölhalmozott vagyon elvesztése. (nem tévedés, a mostani demokraták mind a letűnt kommunisták ivadékai)
  - Nemzeti hovatartozástól függő kitűnő bevételi forrás elvesztése.
  - Önmaguk és/vagy családtagjaik puszta életének elvesztése.
  Biztosan van aki elhiszi, hogy a véletlenre bízzák, de én nem tartozom közéjük. A média arra jó, hogy a birkákat könnyebb legyen a vágóhídra terelni. A névtelen és titkos “választás” arra jó, hogy a birkák elé tárható módon lehessen a “többségre” hivatkozva továbbhajtani ugyan azon az úton a nyájat. Ha esetleg más irányba mozdulna a tömeg, azonnal előkerülnek a fizikai kényszerítő eszközök (pl 2006).
  “Senki sem annyira rabszolga, mint aki tévesen hiszi azt, hogy szabad.”

 4. bob

  2015-01-22 at 09:21

  A tesco-ban lévő kis üzletekről fontos tudni, hogy a REZSI viszont nem fog csökkelni. Egy hónapban 4 napot nem tud dolgozni, ugyanakkor havi bérleti dijat, és sok esetben egyéb járulékos költséget viszont ugyanugy ki kell fizetni!!! tehát a fenntartás ugyan az, bevétel csökken !

 5. Azaki

  2015-01-01 at 14:37

  Vasárnapi potlék most is van és van kollégám aki erre útazik, mert nálunk ez dupla bér jelent arra a napra, de van kolléhám aki azt monddja, ő lemond a plussz pénzről, inkább otthon van. Nálunk ez eddig tökéletessen működöt, nem volt belőle feszültség a dolgozok között. Pesze mindehez megfelelő helyi vezetők is kellenek, akik ezt korrektűl kivitelezik az adott munkahelyen.

 6. Victor Hugo

  2014-12-21 at 13:33

  1,5x-es és 2x-es órabér? Ez egy tipikus MSZP-s program.

  1. Ezzel ugyanúgy arra ösztönzöd a munkáltatókat, hogy H-P-ig maximum H-Sz nyitva tartásra rendezkedjenek be.
  2. A vasárnapi pótlék miatt belviszályt szítasz a munkahelyeken. Több helyen dolgoztam már és a pótlékok miatt volt, hogy verekedésig is fajult a helyzet, mert a kisfőnök liblingjei megkapták mindig az éjszakát meg a hétvégéket.

  Nem tetszik a Fidesz ötlete sem, de a problémát a te ötleteddel sem lehet megoldani. A problémát egyféleképpen lehetne megoldani. Globalizáció van. Ezt terjesszük ki mindenhova. EGYSÉGESEN megnövelt bér, akár hétköznap délelőtt, akár vasárnap éjjel dolgozik a munkavállaló. Mint az interneten. Itt sincs soha hétvége.

  Ez az egész hétvégésdi egy ódivatú dolog. Az a lényeg, hogy összesen mennyire jön ki a névleges munkaidő/effektív munkaidő/órabér/utazás/fizetés/szabadnapok aránya, nem az, hogy ezek melyik napra esnek.

  De ha komolyan megkérdeznél dolgozó embereket, azok is azt mondanák, hogy a hétvége az EGYBEFÜGGŐ 2 nap miatt kell(ene) nekik, nem pedig azért, mert vasárnap templomba járnak és együtt van a család. Mert a társadalom maximum 10%-a (és ebbe a mélyszegénységben élő tanyavilág is benne van) engedheti meg magának ezt az idilli állapotot. Mert még a budai villanegyedből is szólítja időnként üzleti útra a családfőt a kötelesség.

  Magyarországon 3-féle munkatípus terjedt el és ezért (is) lehet néplázadás nélkül keresztülvinni a vasárnapi zárva tartást.

  Az egyik a “hagyományos” Kádári 8 órás munka hétfőtől péntekig, maximum szombatig, de plusz pénzért. Ez általában 1, maximum 2 műszakos szokott lenni és a középfokú végzettséggel elérhető KÉNYELMI csúcs. Állandó délelőtt vagy délután, szabad egybefüggő 2 nap és tisztességes órabér. Ha nem kell sokat utazni és a 8-ból nem lesz 10 óra, az már maga a kánaán. Hát még ha az effektív munkaidő névleges munkaidőre jutó aránya is kellően alacsonyan marad. Mert azért nem mindegy, hogy az ember gyártósori vagy pénztáros polip max 30 perc ebédidővel, vagy láblógató butikos, ahova beesik a nap folyamán 40-50 vevő, akiből 30-40 csak nézelődik, míg a butikos újságot olvas, a telefonján prüttyög vagy a körmét reszelgeti. Ennél csak némely biztonsági őrnek van jobb dolga. Nem az állós, járőrözőseknek, hanem aki high-tech biztonsági rendszer mellett nem tudja eldönteni, hogy most játsszon vagy filmet nézzen és a legnagyobb bánata, hogy a céges wifi lassú és beszaggat a webcamszex). Személyesen ismerek kettő ilyet is. Az egyik ráadásul 150 nettó felett keres.

  Ilyenek láttán még némelyik diplomás is földhöz csapná a talárját.

  A másik a közepesen szar, ahol a hétvége sem szabad, vagy folyamatosan csúsztatják, (2 nap meló, 2 szabad, vagy 2 nap meló, 1 szabad). Ez általában 10, de nem ritkán 12 órás munkát jelent 2 műszakban, ahol az éjszaka is meló. Az effektív munka aránya nagyon magas, de még mindig elfogadhatóbb a munkamenet, már ha szereti a munkavállaló. Pl. vendéglátóipar.

  A harmadik a legrosszabb, 12 órás, folyamatos, a vasárnap lehet, hogy szabad, az effektív munka aránya 90% körül van, nehéz fizikai munka, egészségre káros, életveszélyes és a munkavédelmet is megspórolják. Ilyen pl. az építőipar meg a különböző segédmunkák.

  Ezek után annyira nem tudom sajnálni őket. Mert a pótlékok miatt eddig is pont azokban az időkben zártak be a boltok, amikor a forgalom kisebb lett volna, de pótlékok nélkül, hétköznapi bérrel megérte volna (hát még akkor, ha az állam nem venné el a munkáltató által befizetett összeg 60%-át) nyitva tartani, akár hétvégén, akár ünnepnapokon, akár éjszaka.

  Én kifejezetten üdvözlöm ezt a lépést, mert most végre a 800-1000 forintos NETTÓ órabéres “úri” dolgozók is tanulnak egy kis valóságot. Eddig ők nem voltak eléggé motiváltak, hogy megdöntsék a rendszert. Majd ha vége szakad a hétvégi és éjszakai lazulásnak lehet, másképp gondolják majd.

  Végszóként még annyit, hogy te tényleg tudod mi a munka. Ha igaz, amit állítasz, Sztahanov tanulhatna tőled. De te meg a ló másik oldalán állsz és azt gondolod, hogy ha te bírod, akkor mindenki bírja. Mert mindenkinek egyforma az egészségi állapota, fizikai terhelhetősége, illetve ha ezekkel nincs is baj, monotóniatűrése vagy kedvezőtlen munkakörülmények elviselése.

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2014-12-23 at 00:15

   Nem szoktam mást állítani. Ez a vendéglátás. Írok majd cikket a balatoni vendéglátás valóságáról is. természetesen nem mondtam, hogy a nyári időszaki havi 310 óra “normális” lenne, nem lehet egy életen át vállalni, tény.

   2) Nem jó a kigondolásod abból, hogy minden nap egyforma. Nem igaz. Iskola hétköznap van, ahogy óvoda is stb. A család együtt lenni valóban csak hétvégén tud! Ezért találták ki a hétvégi pótlékot, illetve éjszakait stb, mert a munkaidő elveszi a lehetőséget attól, hogy a családok együtt legyenek! Éppen ezért nem lehet minden órában és napon ugyanannyit fizetni, épp ekkor nem akarna senki hétvégén dolgozni, hiszen akkor inkább a családdal lenne mindenki.

   Nem tudom, hol dolgoztál, a jelenlegi rendszerben – gondolom ezért volt törvénymódosítás – nem lehet a haverokat éjszaka tenni, ahol pótlék van, ugyanis az új Munka Tv, szerint ahhoz, hogy valaki kapjon éjszakai pótlékot kötelezően nappal is kell dolgoznia!

   Ha verekedés van, ilyen helyen nem kell dolgozni, sok helyen voltam már, ebből sehol nem láttam problémát, mindig megvolt az egyensúly azok között akik akartak este lenni, és azok, akik nem.

   3) tévedés azt hinned, hogy a kötelező pótlék miatt nem nyitna ki az üzlet! A hétvégi nyitva tartás a forgalom nagy részét adja! Ha egy üzlet nem nyit ki, ezt a forgalmat elveszti! épp az a verseny lényege!

   Nem lehet összemosni mindent, hogy mindig mindenki egyformán kapjon, na ez az utópia! Aki többet akar, dolgozzon hétvégén is, aki nem, az pedig ne. Amely cég több bevételt akar, nyisson ki hétvégén, amelyik nem, az ne.

   A munkavállalónak pedig lehetősége van munkahelyet is választani! Amíg vannak szabad munkahelyek, márpedig vannak, addig nem lehet azt mondani, hogy ez nem lehetséges.

Hozzászólnál?

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


6 - = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VanHolnap