alternativ_vanholnap
VanHolnap

Így trükközik Orbán a statisztikai adatokkal! Részletes bemutatás

fidesz_swindler

Magyarország jobban teljesít! Egyre többen dolgoznak! Az államadósság is csökken! Mi kell még? Talán csak az mszp-kormányzatból megismert “dübörög a pannon puma” szlogen…

Aki nem ismerné, a pannon puma kifejezést Kóka János, zseniális ex gazdasági miniszterünk hozta a köztudatba, aki szerint, ha Szlovákia a tátrai tigris, akkor mi vagyunk a pannon puma…

Hát igen, Kóka ex zseniális géniusz csak annyit felejtett el, hogy Szlovákia szélsebesen elhaladt mellettünk, míg minket már nem csupán a balti, de már a balkáni államok is megelőznek…

Ilyen miniszterelnökünk még nem volt!

És remélhetően Orbán után nem is lesz több, ha a magyar nép végre tudatára ébred…

Egy dolog, hogy az mszp a nulla valódi gazdasági teljesítménye mellé ugyanúgy hazudozott, mint Orbánék… Viszont az, hogy Orbán odáig aljasodott, hogy jogi és egyéb eszközökkel már a statisztikai adatokat is kozmetikázza, az vérlázító!

Egy miniszterelnöknek alázatot, tiszteletet, és nem utolsó sorban példát kellene mutatnia! Hát ebből egy sem teljesült.

Adatok forrása

Államadósság: csökken vagy nő?

Az államadósságot kétféleképpen lehet és szokták kimutatni.

 1. Pillanatnyi nominálértékén. Forintban láthatjuk, hogy az adott napon, hónap végén vagy év végén stb., mekkora összeggel tartozunk a hitelezőknek.
 2. A GDP százalékában. Egyértelmű, hogyha a GDP emelkedik, akkor az államadósság százalékosan csökken, és fordítva, ha a gazdasági teljesítmény csökken, akkor a GDP-arányos államadósság nő.

Ezért fordulhat elő, hogy a szomszédos Ausztriának magasabb az euróban kifejezett adóssága, mint a miénk, azonban GDP-arányosan mégsem több. Ha ugyanis a gazdaság jó, akkor lehet magasabb a nominálértéken kifejezett adósságráta.

A legegyszerűbb példával élve: ha tartozol a banknak 100 ezer forinttal, de a havi fizetésed 100 ezer forint, akkor 100% a keresetarányos (“GDP-arányos”) adósságod.

Azonban, ha 200 ezer forint az adósságod, ami az előző kétszerese, de a fizetésed 400 ezer forint, akkor a keresetarányos (“GDP-arányos”) adósságod már csupán 50%-os. (Miközben többel tartozol, de a fizetésedből ezt már lazán fogod tudni törleszteni.)

Ez a példa szemlélteti legjobban Orbánék elhibázott gazdaságpolitikáját, ugyanis a beolvasztott 3000 milliárd magánnyugdíjat nem közvetlenül az adósság csökkentésére, hanem a gazdasági teljesítmény emelésére kellett volna fordítani! A kettőt egyszerre ugyanis nem lehet!

Amikor te tartozol 100 ezer forinttal, akkor ha 30 ezerrel egy utcán talált pénzből hirtelen csökkented az adósságodat, de továbbra is százezret keresel, a 70 ezerre apadt tartozásod a kamatos kamatnak köszönhetően nagyon gyorsan vissza fog kúszni az eredeti 100 ezerre vagy még feljebb…

Ellenben ha ezt a 30 ezret megfontoltan arra költötted volna, hogy például szerezz egy nyelvvizsgát, amiért a munkahelyeden extra pénzt kapsz, vagy bármi más tanfolyamra, ami előbbre visz, akkor havonta már 120 ezer forintból gazdálkodnál, ami állandó! Tehát a későbbiekben sokkal könnyebben törleszted a fennálló tartozást!

Tények

A GDP-arányos adósságunk 2010-ről 2013 végére alig-alig csökkent… – Ezt a teljesítményt nem lehet teljesítménynek sem nevezni, hiszen semmi más nem történt, mint a 3000 milliárd magánnyugdíj beolvasztása… amit egy általános iskolás is képes végrehajtani bármilyen közgazdasági végzettség nélkül…

Na de hogyan is csökkent ez adósság? Ugyanis itt a turpisság! De előbb vizsgáljuk meg Magyarország adósságát 1990-től.

Jól látható, hogy a sokak által istenített Kádár-szovjet rendszert majdnem 80%-os adóssággal vettük át, melyben valódi termelés nem volt, csupán a külföldi hitelek tartották fenn a munkahelyeket és védték meg az országot az államcsődtől… A szocializmus ezért is bukott meg bármilyen külső hatás nélkül.

Horn-kormány (1994-1998)

A fordulat az adósságrátában a Horn-kormány idején következett be. Ezt sem lehet önmagában pozitív eredményként értékelni, az adósságot ugyanis privatizáció révén tudták csökkenteni.

Önmagában – ahogyan sokan rosszul hiszik – nem a privatizáció volt a bűn, mert ez szükséges volt, hanem a jellege! Úgy adtak el mindent Hornék, hogy egyetlen szerződésben sem kötötték ki, hány évig kell üzemeltetni az adott magyar gyárat, üzemet stb., hány százalékban  és meddig kell megtartani a magyar beszállítókat és így tovább… NEM VOLTAK FELTÉTELEK!

A Horn-kormány Magyarország termelőképességét úgy adta külföldi kézbe, hogy a multik szinte azonnal bezárták a magyar gyárakat, felszámolták a magyar beszállítói kört, és helyébe saját országuk cégeit helyezték.

Ezért van ma az a helyzet, hogy a sok magyarnak hitt termék már nem is magyar, de még az alapanyaga sem. A korábban itthonról termelt áruk nagy részét olyan országokból kapjuk, mint Ausztria, Németország, Franciaország stb. Ami döbbenet, hiszen ott sokkal magasabb bért kap egy munkás, mint itthon, mégis ők árasztanak el bennünket “olcsó” áruval?

Igen! Ezért kellett az árakat a fellegekbe nyomni nálunk, különben nem tudták volna áruikat idehaza értékesíteni.

Látható, hogy ezt még a szlovákok sem engedték meg hazájukban! A magyar politikában viszont a rendszerváltás óta a legfontosabb a korrupt pénzek külföldi számlára gyűjtése, ennek érdekében már a te gyereked jövőjét is eladták!

Ha Németország a második világháború után ugyanígy eladta volna mindenét, ma nem lehetne jóléti állam! De itt jött a képbe a Marshall-segély.

Marshall-terv

George C. Marshall amerikai külügyminiszterről kapta a nevét, célja: a második világháború utáni lepusztított Európa újjáépítése. Egy segélyprogram volt, tehát nagy részét adományként kapták az államok, másik részét pedig kölcsön formájában.

A segélyt felvevő nyugati országok az USA-val közösen létrehozták az OEEC-t, azaz az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezetét, mely 1960-as évektől már OECD néven fut, és mára a gazdaságilag és iparilag is fejlett államokat tömöríti: célja a gazdasági stabilitás és növekedés elősegítése.

Összesen 17 állam részesült a Marshall-segélyben 14 milliárd dollár értékben, pl.

 • Németország (NSZK): 1400-1500 millió dollár, a teljes segély 10%-a
 • Nagy-Britannia: 3500-3600 millió dollár, a teljes segély 25-26%-a
 • Ausztria: 700 millió dollár, a teljes segély 5%-a
 • stb.

Fontos, hogy Magyarországot is meghívták a segélyprogramba, de Moszkva ellenezte, amit a hithű kommunista magyar vezetők hamar magukénak is éreztek, és “tanították” a népet, hogy ez így jó nekünk, ha ebből is kimaradunk!

A segély úgy működött, hogy az USA is jól járjon, és a segélyezettek is, hogy a kölcsön összegét az USA egy meghatározott számlára utalta, amit nem lehetett olyan egyszerűen lenyúlni, mint ma az uniós pénzeket, ugyanis: a lehívást csak az amerikai képviselő közreműködésével hívhatták le! (A garancia, hogy a pénz ne tűnjön el a pénzügyi maffia hátterében, mint ma: földmutyi, simicska-mutyi, autópálya-mutyi, metró-mutyi…)

Ezt a pénzt pedig kiutalták a vállalkozásoknak – tehát nem adták külföldi kézre a hazai cégeket! A vállalkozás ennek fejében az USA-ból importált árut – itt járt jól az USA is, ennek eredményeként a hazai vállalkozások feltőkésedtek és megerősödtek, majd kamatokkal együtt visszafizették a kölcsönt az államnak!

Az állam a visszafizetett kölcsönt pedig újra kiadta a vállalkozásoknak kölcsön formájában! Meg lehet nézni az eredményét! A pénzt nem tudták lenyúlni a haverok, a cégek hazai kézben maradtak, és mindenki jól járt: a hitelező is és a segélyezett is!

Tehát vannak jó megoldások!

Csak megjegyzem, hogy az X-Program gyakorlatilag ugyanezt az elvet javasolja gazdasági programként! Azonnali hatállyal meg kell szüntetni a cégeknek adott hazai és uniós vissza nem térítendő támogatásokat, és helyette piaci alapon működtetett olcsó hitelekkel kell a vállalkozásokat segíteni: a Marshall-terv ugyanerre épült!

A vissza nem térítendő támogatások egy valamire jók: haverok zsebébe pumpálni a pénzt! Az oldalon le lett már írva, hogy ma egy hektár föld bérleti díja az államtól 20 ezer forint (földbérlet szerződés = földmutyi), amire jár 80 ezer forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatás, a különbség 60 ezer forint, ami a földbérlő zsebébe kerül anélkül, hogy egy árva gereblyét megfogott volna! Annyi előírás azért van, hogy a föld nem lehet gazos: erre a földbérlő elkölt hektáronként 20 ezer forintot, marad neki tisztán 40 ezer forintja! 1000 hektárnál ez évi 40 millió forint haszon a semmiért! Ám mivel a bérleti szerződések 20 évre szólnak, 20 év alatt 40 millió x 20 = 800 millió üti Orbán haverjainak a zsebét! Bőven biztosította a jövőjüket… A te adód kárán persze…

Bokros Lajos

Jól mutatja a helyzetet, hogy a Horn-kormány idején is számtalan lehetőség lett volna arra, hogy a privatizációt csak kisebb mértékben hajtsák végre, és feltételekkel… tárgyalásokat is kezdhetünk volna az USA-val, illetve OECD-vel, hogy milyen egyéb segítséget tudnának nekünk nyújtani?

És persze, az oroszokon sem ártott volna behajtani a számlát normálisan! (Nem beszélve a hithű kommunista vezetőinkről, akik az ügynökmúlt titkolásával ma is a parlamentben és a színfalak mögött ülnek!)

Ehelyett Horn (a hithű ex pufajkás) eladott majdnem mindent feltételek nélkül…

A csapatban egyedül Bokrosnak volt esze, aki nem csak papíron közgazdász létére legalább növekedési pályára állította az országot! Én sem értek minden lépésével egyet, de ha hagyták volna 2-3 évig még dolgozni, ma már nem itt tartanánk! Akkor kellett volna kibírni egy pár évre! (De a magyar népbutítás a fidesz jóvoltából is, már hamar elkezdődött!)

Amikor elmész egy fogorvoshoz, a kezdeti lépések ott is fájnak! De utána 20-30 évig épek lesznek a fogaid vagy tovább… A magyarok ezt a kis fájdalmat sem akarták elviselni egy rövid időre sem, így pedig nem lehet fogat tömni!

Az aranytartalékunkat egyébként Surányi György ex jegybankelnök adta el csaknem teljes egészében 1990-től… A rendszerváltáskor 65 tonna aranyunkból mára 3 tonna maradt!

Viszonyításul: Szlovákiának 30 tonna, Németországnak 3400 tonna, Svájcnak 1000 tonna, Ausztriának 300 tonna, Romániának 100 tonna, Bolíviának 30 tonna, USA-nak 8000 tonna aranya van! Tehát nekünk már ez sincs, nem csak hazai vállalataink és iparunk.

Első Orbán-kormány (1998-2002)

Az adósság a privatizáció és Bokros lépéseinek köszönhetően gyorsan csökkent, ezt élvezte a fidesz.

A gazdaságban az eredmények nem a kormányváltással egy időben jelentkeznek, azért ez nem így működik :) Orbánék szépen kiélvezték a viszonylag normális gazdasági helyzetet, miközben valódi és jól átgondolt gazdasági programjuk már ekkor sem volt.

De már ekkor is hoztak olyan intézkedéseket, melyek a következő kormányokra voltak negatív hatással: állami támogatott lakáshitel bevezetése, mely már ekkor is azoknak kedvezett, akinek amúgy is volt pénze… ennek kamatterhe a következő kormányokat terhelte.

Az Orbán-kormány engedélyezte a devizahiteleket is, de tény, hogy az esztelen és meggondolatlan folyósítás az mszp-kormányok idejében zajlottak…

MSZP-kormányok (2002-2010)

Az elmútnyócév. Látható, hogy az államadósság még bőven a Maastrichti 60% alatt volt! Na, hát ezt zseniális szakértő kormányaink: Gyurcsány, Medgyessy szépen haza is vágták… Visszatértek a jól megszokott 1990-ben megbukott szocialista eszközhöz: vegyünk fel egy csomó hitelt, majd valami úgyis lesz!

Hát lett! Tényleges gazdasági program hiányában a közeli államcsőd veszélye, mely elkerülésére IMF-hitelt voltunk kénytelenek felvenni… Gyurcsány gyorsan el is tűnt a színről, nehogy mán országot romboló, felelőtlen teljesítményének következményeit neki kelljen vállalni. Ő szépen elvolt a hitelből osztogatással, melyhez kell ám közgazdász végzettség… na de felelősség? Jah, hát azt ő sem ismeri.

Gyorsan átadta a stafétát Bajnainak, aki egy évében lényegében az IMF utasításait hajtotta végre annak érdekében, hogy ne jussunk Görögország sorsára (államcsőd).

Második Orbán-kormány (2010-2014)

Ha megnézzük a grafikont, láthatjuk, hogy az államadósságban nem csupán visszakanyarodtunk arra a szintre, melyben a rendszerváltáskor (1990) jártunk, de még meg is haladtuk!

A különbség csupán annyi, hogy:

 • mindent privatizáltak, szinte semmink nem maradt hazai kézben
 • nincs aranytartalékunk sem
 • kiszolgálták a haverokat, akik százmilliókat őrizgetnek külföldi számlákon (ennek tisztára mosására Orbán megalkotta az adócsaló számlát - itt írtunk róla)
 • nem maradt iparunk, sem nagyvállalataink, buszgyáraink martalékát Orbán éppen kinyírja
 • az árak az egekbe emelkedtek
 • örök gyarmat, szolgák leszünk

Ez 24 év termése a politikában, de a magyar nép terve továbbra is az, hogy örökkön-örökké cserélgeti ezt a két társaságot!

Ha végignézünk a történelemben, a magyar nép mindig a balfasz politikusai miatt szívott! Bárdossy László 1942-ben hadat üzent az USA-nak, ezzel el is intézett minket 60 évre… Melybe becsatlakoztak a hithű pufajkások és káderek, akik a szovjet rendszert szolgálták ki ész nélkül…

És most a fasiszta eszmék oltárán bőszen imádják Orbánt a vallási fanatikusok, akármit is tegyen!

Végtére is meg kell állapítanunk, nem a politikusok a balfaszok, hanem az emberek, akik hatalomban tartják őket…

Hogyan hamisítja Orbán a statisztikát?

Államadósság

Már elképesztően durva, hogy Orbán 3000 milliárd beolvasztásával sem volt képes érdemben csökkenteni az államdósságot. (Most készül újabb 3000 milliárdot felvenni, csak éppen az oroszoktól… Vajon hányszor 3000 milliárd kell ennek az embernek, hogy belássa, nem ért ahhoz, amit csinál?)

A fidesz 2010-es gazdasági programja szinte semmi másra nem épült, mint arra a blöffre, hogy beolvasztom a 3000 milliárdot, aztán majd csak lesz valami… Hát lett… Adó adó hátán..

A blöff további lényege, hogy valójában nem 3000 milliárdot olvasztott be, hiszen a magyar állam a Manyup-nak évi 350 milliárdot utalt át! Ennek megszüntetésével 4×350 milliárd került még az államkasszába! Orbán tehát 4 év alatt összesen 4400 milliárddal költhetett többet, mint az mszp! Na ez a durva! És ezzel tudott elérni 1-2%-os adósságcsökkenést 2012-re?

2012-re! Ugyanis 2013-ban már kozmetikázni kellett az adósságmutatót, hogy csökkenést produkáljon a könyvekben! Hogyan?

Először is, a magánnyugdíjat beolvasztották a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak nevezett tákolmányba.

Jól látható, hogy két hónap alatt már megfelezte a vagyont a fidesz, melyet többségében tényleg adósságcsökkentésre fordítottak. A pénz nagyon hirtelen elfogyott, mostanra gyakorlatilag nem maradt belőle semmi.

Jött a probléma, hiszen az elején még volt miből herdálkodni, s lehetett mondani, milyen faszák vagyunk, mert csökkentjük az adósságot. 2011-ben és 2012-ben nem is volt gond, hiszen kitartott  a manyup. Ám 2013-ra az utolsó szemig elfogyott.

A következő ábrából látható a statisztikai trükközés: azért hogy 2013-ra is kijöjjön a csökkenés GDP arányosan, a 2013-as novemberi 22400 milliárdos adósságot decemberre mesterségesen 22000 milliárd alá apasztották, majd januárban már 800 milliárddal emelték vissza!

Ez az adat jól mutatja, hogy valódi adósságcsökkenés nem történt ebben az évben! Ilyen kilengés sosem volt korábban… de mivel az év végi adat számít, muszáj volt decemberre kozmetikázniuk egy kicsit…

Amint a Napi gazdaság is írja, az ÁKK azért, hogy az előző évhez képest is csökkenjen a GDP arányos adósság, visszafogta a kötvénykibocsátást. De mivel az államnak erre szüksége volt, januárban gyorsan bepótolta a korábbi “kiesést”.

Ezzel a kis trükközéssel a fidesz majd ismét elmondhatja, hogy “csökkentettük” az államadósságot! Már csak az a kérdés, 2014-ben milyen trükkel kívánják majd ismét “csökkenteni” az adósságot, hisz mint látható, ez a lufi ki fog durranni: mert nincsen valós gazdasági növekedés!

Az is eléggé sokkoló, hogy a fidesz a ciklusa alatt eddig 3000 milliárddal növelte az államadósságot! Az államadósságunk nominálisan ugyanis folyamatosan emelkedik, a fidesz beállította a rendszerváltás óta eltelt időben a legmagasabb államadósságot. (Nyilván ez egy folyamat, mindkét párt hatalmas adósságot gerjeszt anélkül, hogy valódi reformokat hajtanának végre.)

3000 milliárddal nőtt az adósság 2010 májusa óta, azaz annyival, amennyit a fidesz beolvasztott a magánnyugdíjakból! Ez azt jelenti, hogy 6000 milliárddal lettünk újra szegényebbek! (Lefordítom: 3000 milliárdot vett el tőled és mindenkitől azért, hogy 3000 milliárddal növelje az államadósságot!) Ezt mind adó és adó, ja és adó formájában fogják majd behajtani! Már azon, aki ebben az országban marad… ja, és nyugdíjad sem lesz…

És ehhez vesz fel most Orbán az oroszoktól újabb 3000 milliárdot! Na igen, ahogy kérdeztem: hányszor 3000 milliárd kell még ennek az embernek? Már most láthatja mindenki, mi lesz a sorsa azoknak, akik itt maradnak, illetőleg nem változtatnak végre azon a hihetetlenül ostoba mentalitáson, hogy 24 éve ugyanazt a két pártot cserélgetik…

Ahogy korábban is írtam, nem lenne gond az adóssággal, ha lenne gazdasági növekedés, illetve a politikusok együttműködnének a néppel és egymással! De jelenleg mindkét oldalt csak a korrupció érdekli, és a tehetségtelen hozzáállás. A Századvég készíthetne a fidesznek kiváló hatástanulmányokat, lehet készítenek is, mert kiváló közgazdászok dolgoznak ott, azonban a fidesz ezeket el se olvassa, vagy meg sem rendeli!

Jön egy-két “okos”, aki a hasára ütöget, és behazudik 1 millió új munkahelyet vagy iszonyatos adósságcsökkenést, hozzárendelve az álomszintű gazdasági növekedést.

Elfújta a Széll:

A Széll Kálmán Terv 2.0 jól mutatja a fidesz stábjának teljes alkalmatlanságát:

Láthatóan a fidesznél is csak hasukra ütögetnek, miközben meg lenne az apparátus, a szakmai háttér, a pénz, egyszóval minden a normális gazdasági program összeállítására…

De hát országunkban nem erről szól a játék, hanem arról, ki tudja minél jobban átverni a magyar népet a hatalom és a pénz érdekében.

Munkanélküliségi adatok

Természetesen Orbán nem tudna nyugodtan aludni, ha nem hamisítaná meg a munkanélküliségi adatokat is a közmunkásokkal. Hát hogyan is aludhatna jól, ha a szócsőnek számító köztévéből nem azt hallanánk állandóan, hogy soha nem dolgoztak ennyien, és soha nem csökkent így a munkanélküliség.

Hát végül is, ha munkának számít a napocska rajzolgatása, amit a közmunkásokkal csináltatnak…

2013 márciusra Orbánéknak sikerült a korábbi munkanélküliségi adatokat is túlszárnyalni, hiába a közmunkások száma, hát jött a hatalmas gazdasági ötlet: legyen még több közmunkás, az már csak elég lesz, hogy csökkenjen végre az a fránya mutató… ha már a gazdasághoz mi sem értünk…

2010-hez képest most úgy fest, mintha a fidesz a munkanélküliek számát 474 ezerről 434 ezerre csökkentette volna. Azaz cirka 30 ezer fővel…

A trükk természetesen a közfoglalkoztatottak számában van! (Ebben az mszp – kivételesen – nem hazudik, nem mintha ők büszkék lehetnének saját adataikra.)

A pirosan keretezett részben látszik a lényeg. A fidesz 2010-hez képest 30 ezer fővel “csökkentette” a munkanélküliek számát, azonban a közfoglalkoztatottak számát 130 ezer fővel növelte! 2010-ben 180 ezer, 2013-ban viszont 310 ezer közfoglalkoztatott szerepel! Mi következik ebből? Ha a két szám különbségét vesszük, egyértelmű, hogy a fidesz valójában 100 ezer fővel növelte a munkanélküliek számát a 3-4 év alatt! (A közfoglalkoztatottak többségét a munkanélküliek közül választották ki. Ezáltal a munkanélküliség papíron csökkent, a foglalkoztatás pedig nőtt papíron!)

Idén decemberben még több közmunkást alkalmaztak, azaz a mutatót tovább javította a fidesz. Végleges adat csak később lesz.

Összefoglalás

Nem értem. Szerintem már nekem gyenge a szellemi képességem ezekhez a géniuszokhoz képest, de én egyszerűen nem értem…

Mit keres még Orbán a politikában, mit akar? Mi hajtja? Látja, hogy nem ért hozzá… pénze van elég… mi a fenének rontja még a levegőt és nem adja át a helyét valóban tisztességes embereknek, és főleg fiataloknak, akik még valóban akarnak tenni ezért az országért…

Ugyanez igaz Gyurcsányra is… az sem ért hozzá… okoskodik, színészkedik… De valódi teljesítményt nem tud felmutatni… ahogy a két párt többi vezető tagjai sem…

Én nem értem… már úgyis szétlopták magukat… Simon Gábor (mszp) példája is mutatja, 100 millióik heverhetnek külföldi számlákon, mi a fenét rontják még a levegőt, és nem távoznak önként a közéletből?

Magyarázza meg valaki, mert én nem értem…

VanHolnap.hu
A weboldal nem csupán problémákat vet fel, illetve szembe megy a sztereotípiákkal, de egyedülállóan megoldási javaslatokat is kínál programok formájában, melyekhez bárki hozzászólhat, javasolhat. (Programok menüpont) A cikkek egyetlen párt véleményét sem tükrözik. Ha hozzászólnál, ne tartsd magadban!

18 Hozzászólás

 1. Walaki_aki

  2014-02-24 at 13:54

  Korrekt összefoglalás. Sajnos a 2 nagy élő pólust kidobni lehetetlen. Médiafölény és beidegződések :( . Arról kellene népszavazás, hogy a kisebb pártoknak nagyobb esélyük legyen a bejutásra és a parlamenti tevékenységüket a királyiban = időintervallumban kötelező legyen kommunikálni.. :)
  Ez a cikk is megerősített abban, hogy megint nem valamiért hanem valami ellen fogunk szavazni..
  Egyébként az milyen számítási metodika alapján jön ki ahogy most áll a GDP arányos mutató?? Mert nominálisan 2010/04 óta kb 18%-al emelkedett az adósságunk de a növekedésünk nincs 4%. Inflációval korrigálva? Az árfolyammal lehet játszani? Ha valaki hozzáértő megírja azt megköszönöm.

  • ghost

   2014-02-26 at 10:21

   Egyszerű! A növekedésnél nem a reál GDP növekedést kell nézni, hanem a nominálist. A reál GDP növekedése 4 év alatt 2% körüli. Az infláció viszont 13-14%. A kettő együtt pedig ellensúlyozza az adósság növekedését, és magyarázza a stagnáló adósság/GDP értéke.

   Egyébként a fenti írás nagyon korrekt.

   • walaki_aki

    2014-02-27 at 09:00

    Köszi az infót ilyesmire tippeltem. Egyetlen bibi sztem ezzel, hogy ettől még a törlesztésre, kamatokra kiadandó összeg folyamatosan emelkedik miközben a GDP arányos mutatónk 80% körül maradt.

  • lacipapi

   2016-03-01 at 19:24

   Igen 2014 év végén az árfolyammal is játszottak ( kb.2%), és az unió is korábban utalt pénzeket (600Milliárd Ft), a külföldről hazautalt kint dolgozók pénze az kb. a GDP 3%-át adta, Vagyis semmi mást nem csináltak, csak kreatívan könyveltek!!! És büszkék, hogy a hiány 2%. Ezek a tények. Mi ez ha nem egy cirkusz?… No comment.
   KIK a politikusnak nevezett intézők? Az izrealita és más külföldi érdekek maximális kiszolgálói = árulók.Jelszó: dögöljön. meneköljön a nép mert kell a hely másoknak.

 2. Selli

  2014-02-11 at 19:02

  Kedves Puma! Szívesen leköplek, meg is érdemelnéd.

  Amúgy tetszik az oldal, köszi érte.

  • bagalas

   2014-02-11 at 21:20

   “Elítéled” a tudatlant mert eddig nem adott meg neki a tisztánlátás ajándéka. Biztosan nem általad lesz az emberiség kultúrája fejlettebb.

   • Puma

    2014-02-13 at 16:59

    Mi van veletek fiuk?
    Szerintem sem tudatlanságnak, sem elítélendőnek nem lehet nevezni azt, ha valaki hisz egy eszmében. Én nem abban hittem amit a fityesz most csinál, hanam abban amit kommunikáltak! Egészen addig amíg meg nem bizonyosodtam róla, hogy ezek is mindent csak önmagukért tesznek.(amit eredetileg hirdettek, az közel sem arról szólt amit most gátlástalanul aljas módon tesznek) Annyiban különböznek attól az igazi régi rendszertől, hogy nem jön érted éjjel a fekete autó, de ezen kívűl minden eszközzel tönkre teszik, ellehetetlenítik aki nem imádja őket. Törvényes eszközökkel, persze ezeket a törvényeket természetesen ők alkotják, csak így lehetnek törvényesek. Így épül fel egy bálványimádó, rabszolga társadalom. (orbánizmus, személyi kultusz)Az a szomorú, hogy ezt olyan sokan nem látják és nem hajlandóak tudomásul venni, hogy nagy valószínűséggel áprilisban semmi sem fog változni, max még rosszabb irányba!

  • szgabi

   2014-02-25 at 10:01

   Ez csúnya volt év meggondolatlan! :(

 3. Puma

  2014-02-08 at 14:42

  Sziasztok! Új vagyok az oldalon, mármint hozzászólás tekintetébe,amúgy már régóta figyelemmel kísérlek benneteket. Köpjetek le, mert legszívesebben én is ezt tenném magammal amiért voltam olyan fasz, hogy amióta megalakult a fityesz, mindig rájuk szavaztam! Balga módon hittem nekik,egészen addig amíg meg nem világosodott előttem, hogy ezek valójában egy szikrával sem különbek a másik moslék bandánál! SŐT!
  Ami a legundorítóbb az egészben, hogy ezek férgek, az ország maradék értékeinek és a jól jövedelmező üzletágak egymás közötti felosztása közben, elfelejtették, hogy nem az a maroknyi csapat, akikkel most osztozkodnak, juttatta oda őket ahol most vannak,és ahol ezt megtehetik, hanem egy elég nagy tömeg, akiknek viszont most magasról szarnak a fejükre!!! Nagyon ide illik Hobó mester míves sora, mi szerint ,,A földön maradtam, mikor szállni kezdtél. Nehéz vagyok, tudtam, vissza sem néztél!…. Hát, bizony ezek nem néztek vissza, még csak annyira sem, hogy megnézzék mennyire terítette be a szar a földön maradtakat! Nem az fáj, hogy hozzám senki nem jött oda szólni, hogy te mint fideszes, adj be néhány pályázatot, földre, trafikra, egyébre, mert fasza lesz! El vagyok nélkülük! Az fáj és az a felháborító, hogy kiállnak a nyilvánosság elé és mindenkinek a pofájába hazudják, hogy mindez hivatalosan, szabályosan és tisztán zajlik! Az fáj, hogy a médián keresztül a hazugságaik által, agy mosott tömeg ezt nem látja, vagy nem akarja észre venni, és még mindig kitart mellettük! Végig nézik, ahogy Orbán és Lázár egymás mellett, mögött, üldögélve, a cinikus mosolyt nem tudván, vagy nem is akarván letörölni az arcáról, hülyének néz mindenkit, és mindenkit lenéznek aki szembesíteni akarja őket a nyilvánvaló aljasságukkal! Ülhetnek magas lovon, mert mára akkora tőkét harácsoltak össze, hogy joggal gondolhatják, onnan már senki nem taszíthatja le őket. Remélem nem így lesz!
  Végezetül kérdésedre, hogy miért nem takarodnak el a politika színteréről, megmondom a választ! Azért mert az összerabolt, összemutyizott vagyont, nem csak megszerezniük kellett, de meg is kell védeniük! Ez pedig csak úgy lehetséges ha a jelenlegi másik szemét bandával egymás seggét védve, továbbra is egymásnak dobálják a lasztit! Ha szép csendben visszavonulnának, színteret adnának azoknak az erőknek, akik a valódi rendszerváltást és a valódi elszámoltatást sürgetik! Ezt pedig nem engedhetik meg maguknak, mert akkor jajjjjj lenne nekik!

  • szgabi

   2014-02-08 at 23:42

   Megbocsájtunk!
   Viszont valami hasonlót feltehetnél az orbán fészbukjára is. Én mostanában oda szoktam szarni és imádom ahogy hisztiznek. Ezt a cikket is kiszögeltem oda. Nem részletezem…

 4. ZoliZ

  2014-02-07 at 20:15

  Szerintem, (de tobben is ezt gondoljak) hogy valaszoljak a kerdesedre, azert nem huznak el a vervoros f…ba, mert aki megtomte a zsebuket, az azert megkoveteli azt is tobbekkozott, hogy a befektetese felett valaki orkodjon addig, amig at nem veszi azt (ertsd szo szerint).

  Mert nincs az a penzes ember, aki csak “ugy” osztogat…..

  Teljesen le van minden butitva az orszagban, gyakorlatilag barmit megtehetnek veled-velem, barkivel es semmi nem tortenik, mint annak idejen.
  Az itt elok magyarok 80%-anak a napi tuleles a lenyeg, a havi “sargak” rendezve legyenek es valamit egyenek is es ennyi.
  Masra nincs energia, ero, akarat ebbol felrazni a tarsadalmat nem lesz egyszeru.

 5. Cingár

  2014-02-07 at 11:27

  Politikusaink nem balfaszok mert ha lebalfaszozod őket már fel is mentetted a bűneik alól ezeket a mocskokat. Ezek csak a nyelvünket beszélik, de nem magyarok és ez a probléma lényege. Sajnos erről senki sem beszél mert a kamatos kamat mechanizmus mellett ez a másik nagy tabu. Ezek hazátlan gazemberek, akiknek mindegy, hogy mit adnak el, gatyagumit vagy hazát, csak pénzt kapjanak. Aljas gazemberek mint egytől egyig, csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, erre használják fel a képviselői és egyéb közhivatallal járó előnyeiket. Erre sajnos Ti sem adtok megoldást a programotokban, sőt úgy tűnik észre sem veszitek.

 6. rdos

  2014-02-07 at 11:04

  Egy valamivel nem lehet trükközni. Még az 1. vh. alatt is több gyerek született Magyarországon, mint moszkoVitya 3 éves országlása alatt.

  http://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html

  Ez is tény. Elgondolkodtató tény. :-(

  • Touluse

   2015-09-26 at 19:10

   A Magyar egy aljadék nép! Megérdemli a sorság! Remélem háború lesz (sőt biztos), s lebomboázzák egész euróoát, köztük minket is! Hulljon a férgese! Ennyi barom embert!! Éljenek a kommunisták, éljen KádáR! Remélem az oroszok uralma alá fogunk megint kerülmnni vagy 40 évig!

 7. SteveMester

  2014-02-07 at 10:29

  “mi a fenét rontják még a levegőt, és nem távoznak önként a közéletből?
  Magyarázza meg valaki, mert én nem értem…”

  Elmondom, ezért mert megengedjük nekik hogy ezt megtegyék mind. Azzal hogy újra-és-újra megszavazzuk nekik a bizalmat, felhatalmazást adunk a minden elképzelhető módon való csalásra, lopásra. Valaki sunyiban teszi, valaki kiplakátolja vele az országot, hisz úgy se foglalkozunk vele. Persze este a kocsmában, vagy a metrókocsira várva (ha épp nem füstöl, ég az egész) szidjuk a kormányt és a pártokat, de csak suttogva, mert jaj ha valaki meghallja akkor baj lesz.
  Aztán mikor már olyan rossz a helyzet hogy tarthatatlan akkor meg azzal jönnek hogy “nincs kire szavazni”. Ismerőseimnek is mondom akik ezen sopánkodnak “Bazdmeg! Akkor szavazz másra!”, ugyanis sokan csak a Fideszt vagy az MSZP-t ismerik. Mintha csak ez a két párt létezne és egy érme feldobásával döntenének hogy éppen melyiket szavazzák meg. Ha nem jó az egyik, akkor jó lesz a másik… de mégsem lett, akkor legyen az egyik, hátha marginális változáson ment át 4 év alatt amíg minden lehetséges módon szapulta az éppen hatalmon lévőt…
  Amíg nem lesz szerződéses kormányzás addig tényleg mindegy melyikre szavazunk, mert azt csinálnak amit akarnak. 2/3-os többség is látjuk mire volt elég. Az adók mennyiségét jelző számot lecserélhetjük n+1 -re, a munkatörvénykönyv a Móricka magazinnal egyenértékű, miközben látjuk hogy milliárdok tűnnek el a kedves “vezetők” külföldi számláin. Ja de persze megkaptuk a rezsicsökkentést ami a személy szerinti plusz ~30 ezres kiadásokat ~2000 forinttal könnyítette meg. Tudjátok mit? Csináljunk egy visszaállítást 2009-re nálam az adók terén és én minden hónapban felutazom a Parlamentbe és KP-ben odaadom azt a 2 ezer forintot… egye fene lássátok kivel van dolgotok 5000-et adok. Már akkor is plusz ~20-ban vagyok. Úgy mondom, hogy én kerestem is az egy kulcsos SZJA-val és a Szuper(űber?)Bruttó eltörlésével.

  Szóval a lényeg hogy én minden ismerősömnek ajánlom a 4K pártot, vagy ha nem szavaznak bizalmat egy “noném” vagy egyenesen “médincsájná”-nak titulált pártnak, akkor is menjenek szavazni és húzzák be az X-et valahova ami nem MSZP vagy FIDESZ (és vonzáskörzete). Bármi jobb mint ez a szaporulat!

  Apropó! Lesz valami komolyabb kampánya a pártnak, vagy maradtok a szórólapozásnál? Mert szerintem az nulla értékű. Itt a nagy tömegekhez kellene szólni, nem pedig “aluljáró forradalmat” (Viki után szabadon) indítani.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2014-03-07 at 23:21

   Sajnos pénz nélkül csak a szóróanyagok maradtak…

 8. Nagymedve

  2014-02-07 at 09:55

  Megemlékezhetünk még arról a tényről, hogy a “rendszerváltás” idején a “gonosz” nyugat felajánlotta az adósságunk mérséklését, sőt, törlését, és segítséget a demokrácia építésére. Ellenben volt nekünk egy zsákutcavédő, alkalmatlan miniszterelnökünk: Antall József, aki igazi, értelmetlen, magyaros bokacsattogtatás közepette közölte, hogy a magyaroknak nincs szüksége ilyetén segítségre, mert olyan faszák vagyunk, hogy mi mindent kifizetünk. A többi mondandóm kb. az lenne amit Te fentebb is leírtál, bár bennem is van egy értetlenség. A rendszerváltáskor a nyugat számára egy hatalmas piac voltunk, és alig várták, hogy betehessék ide a lábukat. Nem értem, hogy miért nem szabtunk feltételeket? Akár keményeket is, hiszen megtehettük volna. Ehelyett simán elajándékoztuk nekik az országot. Ahelyett, hogy szigorú feltételeket szabtak volna, 5 éves adókedvezményeket adtak (ennek ugye tudjuk mi lett a vége….Cég megszüntet, új néven ugyan azzal a profillal újraindít, újabb 5 év kánaán)Valahogy úgy érzem, hogy nekünk kellett volna a segg-nek lenni, a külföldi cégeknek pedig a nyelvnek, ami nyalja ezt a segget….Még is fordítva történt….De miért?Csak én látom így? Bennem van a hiba?

  • Touluse

   2015-09-26 at 19:14

   Jól látod, csak a sok barom orbánista nem! MEgkérdzetem egy ilyet, hogy milyen lépést kéne tenni ahhoz, hogy azt mondja, elég, kimegyek tüntetni a kormány ellen. Válasz: Minek kéne tüntetni? Ja. Ha ezeknek a hívőknek pisztolyt adnának a kezükbe, hogy lőjjék főbe magukat, mert akkor jobb lenne az országnbak, azt is megtennék! A magyar mindig is az ellenséget támoagtta.

Hozzászólnál?

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 * 4 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VanHolnap