Minden, amit a csavaros fogbeültetésről tudni érdemes

A foghiány pótlására a leginkább korszerű megoldásnak az azonnali fogbeültetés bizonyul. Természetesen ez annyiban azonnali, hogy a szervezetnek időt kell hagyni a műgyökér rögzülésére, és csak ezt követően kerülhet arra rá a tényleges felépítmény, a műfog. Ennek ellenére tény, hogy egyre többen teszik le a voksot az implantátum beültetése mellett.

csavaros fogbeültetés

 

Milyen előnyei vannak a fogbeültetésnek?

Az implantátum akár egy életen át megszünteti a foghiány jelentette problémákat. Természetes hatás érhető el segítségével, és ugyanakkor kifejezetten szövetbarát fogpótlásként tartható számon. Alapanyaga, a titán a NASA által is alkalmazott, biztonságához és eredményességéhez kétség sem férhet. Más fogpótlásokkal összehasonlítva kétségkívül a legkényelmesebb megoldásnak számít, ráadásul a megfelelő számban beültetett implantátumoknak köszönhetően a kivehető fogpótlás is helyettesíthető.

 

Milyen lehetőségek rejlenek a fogbeültetésben?

Az implantátum nagy előnye, hogy többféle fogpótlási megoldás is elősegíthető alkalmazásával. A csavaros fogbeültetés kifejezés tulajdonképpen arra utal, hogy a titán csavar a gyökér szerepét tölt be, erre pedig rögzítésre kerül a műfog. Egyszerű fogpótlásként éppen úgy használható, mint akkor, ha például körhíd alapját képezi, vagy foghíddal szeretnénk több implantátumot összekötni. A megfelelő rögzülés esetén az igazi fogaknál stabilabb végeredményt lehet kapni, mely nem utolsó sorban esztétikailag is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

Mennyire biztonságos az implantátum használata?

Az orvosi titánból készült implantátum maximálisan szövetbarát, és a csontállománnyal történő összenövésnek köszönhetően a rögzülés is garantált. Még a nem megfelelő csontmennyiség esetén is van lehetőség a csontpótlásra, így tulajdonképpen korosztálytól függetlenül alkalmazható a megoldás. A titán biztosan nem vált ki allergiás reakciót, ráadásul a szájsebészeti műtétet gondos tervezés előz meg, így rutin beavatkozásnak bizonyul az. Persze a hosszú távon is gond nélkül használható implantátumhoz fontos a szájhigiéniára való odafigyelés. A fogkő eltávolításának és az éves kontrollnak az érdekében célszerű rendszeresen felkeresni a fogorvost, és lehetőleg mellőzni a dohányzást.

 

Hogyan történik az implantátum beültetése?

A folyamat egy több részből álló kezelést takar. Helyi érzéstelenítésben zajlik, gondos tervezést követően. A nyálkahártyán ejtett bemetszést követően a szakember egy úgynevezett csontfészket alakít ki a műgyökér számára. Ide kerül az implantátum, majd a szájsebész zárja a sebet. Körülbelül 4-6 hónapra van szükség ahhoz, hogy a speciális felületi kialakítással rendelkező műgyökér rögzüljön a csontba, és rákerülhessen a felépítmény. Erre az időre azért van szükség, mert így válik csak terhelhetővé a műfog.

fogbeültetés

 

Mindenkinél elvégezhető a beavatkozás?

Mivel egy szájsebészeti beavatkozásról van szó, ezért természetesen figyelmet érdemelnek bizonyos kizáró tényezők. A megfelelő általános egészségi állapot és a szájhigiénia nélkülözhetetlenek. A jó minőségű csont is lényeges, ám a csonthiány esetén ma már léteznek olyan megoldások, melyekkel a pótlás elősegíthető. Csontpótló anyaggal pótolható a hiány, így az implantátum rögzülése előmozdítható.

 

Mit várhatunk az implantátum alkalmazásától?

Az implantátum ma kétségkívül a leginkább korszerű módja az elvesztett fogak pótlásának. Akár speciális szerepet is betölthet a műfog, híd részeként, így különféle fogpótlások alapját képezheti. A teljes fogsor szerepe nem csak a tökéletes rágásban merül ki, hanem természetesen esztétikai funkciója sem elhanyagolható. A kommunikáció, és az emberi kapcsolatokban oly fontos mosoly kapcsán mindenképpen figyelmet érdemel a fogpótlás. Ennek hiányában nem csak az érintett területen tapasztalható csontvesztéssel kell számolni, hanem komoly önértékelési problémákkal is. Az implantátumnak köszönhetően visszanyerhető a magabiztosság és a teljes fogsor jelentette komfortérzet.