alternativ_vanholnap
VanHolnap

Mire figyelj hitelfelvételnél? Nem mindig a kisebb THM-mel jársz jobban!

hitel

Sokan – legtöbben – a bankokat vádolják minden bajukért. A devizahitelesek támadják a pénzügyi szektort, mert igazságtalannak érzik, hogy rosszul jártak a korábban jónak ígérkező hitellel.

De ki a hibás?

A PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) a hibás, mely már 2004-ben figyelmeztetést adott ki a deviza alapú hitelek veszélyeiről? Vagy a felvevő, aki kizárólag a reklámokból gondolja, hogy a világ legjobb üzletét csípte meg? Azokból a reklámokból, melyek alapján a legtöbben szavazni mennek négyévente, melyek nyilvánvalóan hazudnak és túloznak, hiszen ezzel adják el önmagukat.

Akkor ki a hibás? A reklámot készítő, aki el akarja adni termékét? Vagy aki nem jár utána?

Mindig van választás!

A XXI. században el kell fogadni a tényt: vagy utánajársz a dolgoknak, és kétkedéssel fogadsz MINDEN reklámot, vagy jó esetben áldozattá válsz, mely után mindenki mást vádolni fogsz, kivéve saját magadat!

A PSZÁF ezúttal is kiadott egy rövid tájékoztatót a hitelekről, alapfogalmakról, melyeket jó, ha átolvasol, mielőtt 20 éves adósságba ölnéd magad.

Alacsony THM vagy rövid futamidő?

A PSZÁF táblázat segítségével is megmutatja, hogyan válaszd ki azt a hitelt, mely számodra megfelelő. Hogy utána ne mondhasd, miért tartozom még mindig többel a felvett hitelemnél, miközben már 10 éve törlesztem a hitelt?

Forrás: PSZÁF

“Látható, hogy hároméves futamidőre szóló kölcsön esetén összességében 27 461 Ft-tal fizetünk többet, mintha ugyanazt az összeget ugyan némileg magasabb THM és törlesztőrészlet mellett, de rövidebb futamidőre vesszük igénybe. Minél magasabb összegről van szó, a különbség, annál szembeötlőbb, ezért ne csábuljunk el rögtön az alacsonyabb törlesztőrészlet láttán!” – PSZÁF

Nyilván, neked kell eldönteni, mikor milyen futamidővel, törlesztővel és THM-mel veszed fel a hitelt. Nagyobb hitelösszegnél sokkal nagyobb a különbség is! A hitelfelvétel KIZÁRÓLAG a te felelősséged! A bankot csak akkor vádolhatod, ha nem közölt veled valamit, amire jogszabály kötelezte. Nem kérheted számon a bankon, hogy miért nem részesített téged ingyenes “üzleti főiskolai” képzésben, ahogy az autókereskedőtől sem kérheted számon, miért nem tanított meg autót szerelni. Értelemszerűen, azt fogja rád sózni, amivel többet kaszál! Te is ezt tennéd, más is.

Csak azt lehet átverni, aki

 • nem tájékozódik,
 • nem olvas,
 • nem tanul saját vagy más hibájából,
 • nem fordul szakértőhöz (akár pénzért),
 • nem használja a logikát,
 • csak a reklámokat ismeri,
 • hagyja magát.

Nem érthet mindenki mindenhez, ezért ha valamiben nem vagy biztos, ne sajnálj pár tízezer forintot kifizetni: egy autószerelőnek, mikor használt autót veszel, egy pénzügyi független szakértőnek, mielőtt 20 éves adósságot vállalsz és így tovább…

A PSZÁF teljes tájékoztatóját a fogyasztási hitelekkel kapcsolatosan ide kattintva tudod elolvasni.

VanHolnap.hu
A weboldal nem csupán problémákat vet fel, illetve szembe megy a sztereotípiákkal, de egyedülállóan megoldási javaslatokat is kínál programok formájában, melyekhez bárki hozzászólhat, javasolhat. (Programok menüpont) A cikkek egyetlen párt véleményét sem tükrözik. Ha hozzászólnál, ne tartsd magadban!

3 Hozzászólás

 1. Cintia

  2014-08-10 at 17:36

  Sziasztok!! Léci valaki írjon már valami okosságot arról hogyha becsődöl az állam akkor a bankbetéteken lévő pénzeket zárolja majd a csodás kormányunk? ft-ba van most!! és ha átváltom euro-ba ? akkor úgy már menthető? úgyis nem soká menni akarok ausztriaba dolgozni mert itt nem lehet megélni!!

 2. Kriszti

  2014-05-13 at 17:29

  és mi van akkor ha valaki kifizeti a pénzt egy magát függetlennek mondó tanácsadónak és konkrét hitelt ajánl? akkor az nem független nem?

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2014-05-16 at 01:01

   Szia!

   Igen, akkor az nem független. A független pénzügyi tanácsadó soha ne ajánlhat konkrét bankot sem, nemhogy konkrét terméket.

   Azok, akik azt hirdetik, 10 bank ajánlatából adjuk meg a legkedvezőbbet, azok mind le vannak szerződve azokkal a bankokkal, hogy a termékeiket árulják, gyakorlatilag bujtatott ügynökök.

   A független tanácsadó olyan tanácsokkal segít, mint ebben a cikkben is a PSZÁF, tehát elmagyarázza, mire kell figyelni, mi mit jelent stb.

Hozzászólnál?

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


- 3 = 3

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VanHolnap