alternativ_vanholnap
VanHolnap

Hogyan kerülhet egy cola Németországban 45 forintba? + Lakásbérlés árak Ausztriában

nemet

Az xBeszó!unk fő gazdasági összehasonlítási alapja Ausztria (és hamarosan Szlovákia), de érdemes néha távolabb is pillantani, ha tényleges képet szeretnénk kapni országunkról.

A cikk eleje Gergely Tibortól származik, aki Németországban él és dolgozik. Bevásárolt a helyi Penny Marketben, fényképet készített a vásárolt termékekről és lefényképezte a blokkot is. Döbbenetes árakkal találkozunk, miközben már sok platformon láthattuk, még a Magyarországról származó szalámi is olcsóbb Ausztriában, mint nálunk! A kérdés: mi a fene folyik itt?

Mielőtt a szokásos kommentek érkeznének, szeretnék egy mondást közzétenni:

Nem Németország, nem Ausztria, nem az USA, nem Anglia köré kellett falat emelni, hogy az állampolgárok ne vándoroljanak el onnan tömegesen munkáért vagy letelepedésért!

Magyarország?

A kommunizmusban a katonaság akadályozta az elvándorlást. A rendszerváltás után 23 évvel az Orbán-kormány annyira “jól teljesít”, hogy bevezették a röghöz kötést! A kommunizmus után újra ott tartunk, ahol a kommunizmusban, a kormány törvényi falat emel a fiatalok elvándorlása ellen! Akkor most, hol nincsen kolbászból a kerítés? Miben változott az életünk?

A cikk második részében pedig megvizsgáljuk, hogy Ausztriában – a tévhittel szemben – egy minimálisnak számító bérből is kifizethető a lakásbérlés és a rezsi is! Nem igaz, hogy egy osztrák a minimálbérből ezeket nem képes kifizetni. (Ausztriában, ahogy Németországban sincsen egyébként állami minimálbér, ez több cikkben is kifejtésre került már.)

Árak Németországban

A mai képes témám lehet hogy kicsit erősebb lesz a szokásosnál. Elnézést a luxuscikkekért, azok itt nem luxus cikkek… És nem is egészségesek… Viszont én ehetek ilyeneket, mert tudok fogyni 50 kilót fél év alatt.

Már rég készültem ilyesmivel, de ma végre megérett. Szóval lássuk csak: van egy ország = Magyarország, ahol a minimálbér bruttó 98 000 Ft = 325 euró, nettó 64 000 forint, azaz kb. 210 euró. (Átváltás 300 forinton.)

Van egy másik ország is, ahol ugyan nincs minimálbér (minek?), de a kezdő szakmunkás fizetés megközelíti az 1750 eurót – csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy a két ország 1944-ben ugyanolyan egyformán szarrá volt bombázva.

Az itteni árakat fogom most bemutatni azért, mert egy ilyen vásárlás után felüti a fejemet a sok kérdőjel: Mi folyik otthon??? Miért nézik hülyének az embereket? Tényleg hülyék??? Ezek a termékek itt miért olcsóbbak? Miért más az összetétele sok élelmiszernek? És ugyanaz az eladó a pénztárban miért keres ötször annyit, mint nálunk?

Természetesen én is a miérteket keresem, de eddig nem találom. Lehet osztani a posztot! Ezt lehet. Lehet róla beszélni és kommentálni, mert érdekel a véleményetek. Lehet pofázni, hogy akciós volt meg ilyenek, de bekaphatjátok, mert itt másfél éve akció van, mióta itt vagyok! Köszönöm a figyelmet! (A piákat ajándékba viszem Kiszel Tündének.)

A miértekre az xBeszó!unk már több cikkben is adott válaszokat. A kérdés összetett, több szegmensből áll, melyeket egyszerre kell látni és megérteni. Ennek a cikknek a végén is lesz erről némi összefoglalás, a készülő X-Program pedig teljességében leírja majd a probléma okát és a megoldást is.

A vásárolt termékek (300 forinton átszámítva)

(Kattints a nagyobb mérethez)

- Bacardi + egy cola (ajándékba)
- Campari Bitter
- Lazacfilé (10 dkg)
- Absolut vodka
- Tej
- Gyógyszer a gyerekeknek
- Blend a med fogkrém (4 darab!)
- Fa tusfürdő (3 darab)
- Pepsi Cola (0,5 liter)
- Lipton ice tea (1,5 liter cukor nélkül)
- Coca Cola light (1,5 liter)
- Manner nápolyi (4 darab)
- Kibaszott nagy uborka (1700 gramm)

2997 Ft
- 2664 Ft
- 300 Ft
- 3297 Ft
- 150 Ft
- INGYENES
- 807 Ft = 4 darab!
- 666 Ft = 3 darab!
- 45 Ft
- 207 Ft
- 147 Ft
- 507 Ft = 4 darab!
- 297 Ft

És a blokk, amelyen bárki ellenőrizheti az árakat:

Akció?

Igen! Ezek a termékek akciósak, ahogy a cikkben is írva volt. Azonban sétáljon el bárki Magyarországon egy Penny-be vagy a Tacskóba, bárhova, nálunk az akció ennyit jelent:

 • Felé biggyesztenek egy árat, majd áthúzzák
 • Tacskóban: úgy írjuk ki a 3 darabos vásárlást, hogy véletlenül se legyen egyértelmű
 • Ugyancsak Tacskó szokás, amikor véletlenül a gépben nem az akciós ár szerepel, hanem a drágább (szigorúan véletlenül)
 • Az akció kezdetekor már nem kapható a 30 forinttal leakciózott termék (nyilván az első másodpercben elvitték az összeset)
 • A nálunk lévő akciók meg sem közelítik az osztrák vagy német boltok akcióit!

Csak ellenőrzésképpen felmentem a Penny (2013. szept. 26-október 2-ig érvényes) online reklámújságjára, ahol a Fa tusfürdőt éppen akciózza a Penny “elképesztő” mértékben:

Nálunk 1 darab kerül akciósan 439 forintba! Németországban a 3 darab akciósan 666 forint! Akkor most? Mi van? Kit néznek ezek hülyének?

Mindamellett, szeretném megnézni azt a hipermarketet, ahol a fél literes cola akciósan 45 forint! Hű, de érdekes, hogy Dunaharasztiban van a Coca-Cola gyár, míg Dunaharaszti és Soroksár között az 510-es úton a Pepsi Cola gyár, tehát mind a kettő terméket itt állítják elő, Budapesttől egy köpésre, még szállítani sem kell, ennek ellenére nálunk a fél literes üdítők ára 230-270 forint!? Kit néznek ezek hülyének?

Továbbá számtalanszor elhangzott már érvként, azért drága, mert külföldről kell szállítani, és ez drágítja. Csak ilyenkor azt az egyet vagyok képtelen felfogni az amúgy szerintem nem gyönge agyammal, hogy a “makói” fokhagymát miért is éri meg Kínából hozatni? Mert származási országa Kína! Ilyenkor nem drága a szállítás? A kalocsai fűszerpaprikát miért is éri meg Spanyolból hozatni és a magyar, kiváló paprikához keverni? Ilyenkor nem drága a szállítás? Amikor a magyarországi kiváló minőségű szalámit kiviszik Ausztriába, azaz a szállítással is megnövelik az árát, akkor az hogy a retekben lehet olcsóbb, mint nálunk?

Nem érezzük, hogy itt valami nagyon, de nagyon nem stimmel? Hogy totál hülyének vagyunk nézve? Nálunk állandó érv a magyar előállítóktól, hogy nagyon magas a bérköltség, járulékok stb. Oké, de akkor hogyan olcsóbb Ausztriában a magyar szalámi, amit itt állítanak elő, mint ugyanez a szalámi nálunk? Ha kiviszem a magyar terméket külföldre, akkor azon már nincs bérköltség?

Az osztrák és német bruttó keresetek, valamint a bárjárulékok még így is ötszörösét teszik ki a magyarénak! Ennek ellenére az ott előállított terméket ők olcsóbban tudják adni, mint mi? Nálunk a cégek teljes bérköltsége még mindig töredéke az osztrák vagy némethez viszonyítva! Akkor kérdem én, mi a fasz folyik itt?

Hozzá kell tegyem, termékeinkkel, a mi bérköltségeinkkel (melyek láthatóan alacsonyak) már rég el kellett volna árasztani az egészt nyugatot! Kínából megéri ide szállítani a fokhagymát, de nekünk nem éri meg a magyar termékeket Németbe szállítani? Miért nem terjeszkedik a magyar nyugat felé, de akár Horvátország, Románia, Ukrajna irányába? Miért nem a mi kiváló agrártermékeink uralják a nyugatot? Hiszen jóval olcsóbb a munkaerő nálunk! Ennek ellenére nálunk drágább minden, még a magyar termékek is??? Sőt, ha nálunk bemegyünk egy akrámilyen üzletbe, nem találunk nagyon magyar terméket! Németországból hozat a Lidl, Aldi, ahol a bérköltség a mienkének az ötszöröse! Mégis ők árasztanak el minket termékekkel, és nem fordítva, mi őket? Mi a fasz folyik itt?

A válasz igazából roppant egyszerű. Mindenkinek el kéne jutni végre a felismeréshez, hogy a 23 éve stagnáló, alkalmatlan hazaáruló politikát a magyarok választják! Ugyanazt a két hazaáruló pártot cserélgeti a nép, melyek kiárusítják az országot pár Nokiás dobozért! (Aki nem értené, kenőpénzért!)

Felébredés az álomból

Látni kell, hogy nálunk azért magasak az árak, hogy a különbözetet a németek, osztrákok felé realizálják a multik! Magyarul: komplexen kell látni a gazdaságot – amire sajnos sok embert nem tanítanak meg.

Van egy cég nálunk – nevezzük Sparnak -, és van ugyanez a cég Ausztriában is. A nálunk megtermelt árut – nevezzük paradicsomnak – felvásárolja a multi 30 forinton, azaz jóval termelői ár alatt. Eladja a magyaroknak 300-500 forintért! (A termelő eközben kizárólag az állami és EU-támogatással tud egyáltalán életben maradni. Azaz az adóból támogatni kell az agráriumot, hogy életben maradjon, részben ezért is magasak az adók.) Nálunk a Spar keresett az üzleten egy rakás pénzt: mondjuk a paradicsom kilóján 270-470 forintot! Ausztriában 4-5-szeres bért kapnak a dolgozók. Hogy a fenébe képesek ezt az osztrák cégek kitermelni? Sehogyan!!!

Elszivattyúzás

Ezt hívják pénzelszívásnak! Nálunk legyártatják az olcsó munkaerővel, és itthon eladják drágán! A megkeresett 270-470 forintból viszont már az osztrák Sparban ugyanez a cég képes árengedményt adni, azaz akár 200 forinttal is csökkenteni az ottani paradicsom eladási árát! Az itteni haszon nagy részét arra fordítja a cég, hogy az ottani árakat mérsékelje, illetve ott magasabb bért fizessen! Ehhez megmutatom a korábbi cikkben készített grafikont: (kattints a nagyobb mérethez)

Keresd meg Ausztriát és Magyarországot! Nálunk azért ilyen magasak az élelmiszerárak is, mert szándékosan magasan tartják a külföldi kézben lévő multik! Azért teszik, hogy hazájukban viszont nagyon jó életkörülményeket teremtsenek azáltal, hogy az itt tripla áron eladott termékekből az ottani termékek árait csökkenthessék!

Gondolkodjunk már józanul! Hogyan emelkedhet nálunk az élelmiszerek ára ilyen mértékben akkor, amikor Ausztriában a teljes bérköltség ötszöröse az itteninek! Hát ott kéne ötszörös árakat látnunk! Nálunk azért kerül 230-270 forintba a fél literes cola, hogy Németországban 45 forintért lehessen adni! Nálunk azért kerül egy darab Fa tusfürdő 600 forintba, hogy Németországban hármat adhassanak ennyiért!

De nem csupán az élelmiszerek ára emelkedik nálunk ilyen mértékben, hanem minden:

Próbáljuk végre kinyitni a szemünket! Ez az árváltozás 2005-től értendő, tehát nem egy év tendenciája! Folyamatos és tudatos árdrágítás zajlik nálunk, miközben a béreket alacsonyan tartják, hogy a magyar megtermelje elképesztően olcsón az árut a külföldnek.

Kinek a hibája?

Nyomatékosan elmondom, ez NEM A MULTIK HIBÁJA! Ez nem a külföld hibája! Fejezze be végre az összes magyar ember a külföldi ellenségkeresést! A piacgazdaságban az erősebb kutya ugat, és pont! A magyar ember okozza mindezt saját magának! Nem a külföld a hibás, hanem a magyar szavazók!

Akik folyamatosan kivénhedt mammutokra szavaznak – lásd mszp -, akik már a kommunizmusban sem értettek semmihez! Kérdezze meg minden mszp-s a képviselőjét, hogy “miért működik Ausztria?” – fogalma se lesz egyiknek sem a válaszról! Mert hozzá nem értők alkotják az egész mszp-t! Mást sem tettek, mint kiárusították az országot a külföldnek! (Az mszp a napokban jelentette be országos listáját, hát kik szerepelnek az első helyeken: kivénhedt, ostoba, semmihez nem értő mammutjaik!)

De nézzük a fideszt is! A fidesz nem erre kapta a kétharmadot! Hogy mindenben a gazdagokat támogassák, valamint saját haverjaikat! A fidesz elvével, miszerint meg kell állítani a külföldi függést, abszolút egyet lehet érteni! Azonban mit tett a fidesz a kétharmaddal ennek érdekében? Az ég adta világon semmit! Orbán belehülyült a hatalomba, maga mellé olyan arrogáns embereket állított, mint Lázár, Papcsák stb… illetve a nőgyűlölő, nőverőket! Az egész fidesz egy gusztustalan, arrogáns, pofátlan párttá vált! (Mondom ezt, mint egykori fidesz párttag.) A kurva annyukat, hogy ilyen arrogáns senkiházik lettek! Kérdezzünk meg egy fideszest is, mitől működik Ausztria? Fogalmuk nem lesz róla… fogalmuk nem lesz a megoldásról! Létrehozta a fidesz a munkavállalók érdekében az erős szakszervezeteket, munkáskamarákat, nyilvánossá tett minden állami szerződést, beleértve az ügynökaktákat, megszüntette a korrupciót, helyrehozta az egészségügyet??? Hát nem!

Láttál valaha ilyen kimutatást egyetlen mai pártnál is? Hogy a képviselőik így átlátnák a helyzetet? Elmagyaráznák a megoldást? Ha mi nem kerülünk be a parlamentbe, és újra ez a két párt – mszp és fidesz – jelenti majd az ország irányvonalát, én tényleg csak arra tudok buzdítani minden fiatalt: AZONNAL HAGYJA EL AZ ORSZÁGOT, AMINT TEHETI! A bugyuta, elvakult szavazók pedig majd egyék meg, amit főztek! Állítsanak szobrot Orbánnak, Mesterházynak, hogy jajj, de jó, mert örök rabszolgaságban élhetnek Magyarországon! És akkor majd talán mindenki elgondolkodik, hogy szavazni nem pártimádat alapján kellett volna, hanem józanság alapján!

Lakásbérlés Ausztriában

Ausztriában nincsen minimálbér. Minimális bérnek a nettó medián átlagbér 60%-át szokták tekinteni. Ami most 900-1000 euró körül mozog. (Nettó medián átlagbér 1700 euró.) Ez az 1000 euró tényleg annyira alacsony bér, hogy gyakorlatilag végzettség nélkül vagy nagyon általános munkával lehet ennyit keresni. Egy szakács bére is nettóban legalább 1200 euró = 360 ezer forint. De ettől felfelé keresnek inkább.

Sokan próbálják elhitetni ebben az országban, de hát Ausztriában sincs kolbászból a kerítés, ott is sokan élnek minimálbérből, és lakást bérelni ebből csak egy lukat fogsz tudni. Ami ebből igaz, hogy valóban sokan élnek ott is minimálbér közeli fizetésből, a különbség azonban, hogy ott a minimálbér NEM AZT JELENTI, amit nálunk.

Ott a minimális bérből normális lakást tudsz bérelni, fenntartani, és még akár autót is! Hiszen az élelmiszer annyiba kerül, mint nálunk, a tömegközlekedés olcsóbb Bécsben, mint Budapesten. Ausztriában az egyik legolcsóbbak a mobiltelefon előfizetések és percdíjak. A műszaki cikkek is annyiba kerülnek, mint nálunk, illetve sokszor olcsóbbak. Az üzemanyagárak nagyjából megegyeznek.

Ami a különbség, hogy Magyarországon a minimálbér nettó 64 000 forint =  213 euró, míg ez Ausztriában 900-1000 euró.

Az xBeszó!unk által készített magyarországi és ausztriai élelmiszerárak összehasonlítását itt találod, ha még nem olvastad az oldalon.

Adatok forrása

Két lakást mutatok be. Bécsben, azaz a fővárosban kerestem albérletet 500-600 euró között, mert állítólag Bécsben csak förmedvényt lehet ennyiért találni. Ez az összeg tehát az ottani minimális bér fele! Budapesten tehát 32 000 forintért kell találni hasonló lakást! (Álmainkban.)

1. lakás: “2 Zimmer Wohnung im 10. Bezirk”

Kétszobás lakás a 10. kerületben

 • Mietpreis: € 500,- (bérleti díj)
 • Adresse: 10. Favoriten, Wien (cím)
 • Größe: 64 m² (alapterület)

Die Wohnung gliedert sich wie folgt: (A lakás elosztása:)
- 1 Vorraum (Előtér)
- 1 Badezimmer (Fürdőszoba)
- 1 WC
- 1 Wohnzimmer (Nappali)
- 1 Schlafzimmer (Hálószoba)
- 1 Küche (Konyha)

A lakás az 5. emeleten található, lifttel. (Die Wohnung liegt im 5. Stock und ist mit dem Lift erreichbar.) A lakás teljesen bútorozott. (Die Wohnung ist komplett möbliert zu mieten.)

És némi leírás található még arról, hogy mi van a közelében. A bécsi lakások rezsiköltsége (BK = Betriebkosten) általában 70-150 euró között mozog területtől és állapottól függően. A leírásban nem szerepelt ennél a lakásnál a hozzávetőleges rezsiköltség.

2. lakás: “Wohnung in der Nähe U4 – Rossauer Lände”

Lakás a 4-es metró közelében

 • Mietpreis: € 500,- (bérleti díj)
 • Adresse: 2. Leopoldstadt, Wien (cím)
 • Größe: 43 m² (alapterület)

A lakás a 3. emeleten található. Az épület 100 éves (Baujahr ca. 1900), új ablakokkal, laminált padlóval. Teljesen bútorozott, gázfűtéses, biztonsági ajtóval szerelt. (Neue Fenster, einbruchsichere Tür, Gastherme, Boden: Laminat)

Belmagassága 3,5 méter (Raumhöhe ca. 350cm). A rezsiköltség cirka 120 euró/ hónap (Betriebskosten: 120,00 € / Monat)

Tény, ebben a lakásban van egy borzasztóan kinéző emeletes ágy, ezt nagyjából 50 euró egy normális ágyra cserélni.

Összegzés

Ilyen lakásokat lehet találni Bécsben 500 euró környékén, azaz a minimális bér feléért, és még a rezsi is kifizethető! Budapesten nem mutatok be lakásokat, mert a minimálbér feléért, azaz 30 ezer forintért nem lehet lakást bérelni, legfeljebb szobát.

Nálunk a minimálbérből NEM LEHET megélni! Ausztriában a minimálbérből ténylegesen meg lehet élni, de aki hajlandó némi minimális tanulásra időt áldozni, hogy legalább szakács végzettsége legyen, az nem fog minimálbért keresni! És munkát is kap!

Nálunk sem a fidesznek, sem az mszp-nek nem célja valódi eredményeket elérni, mert vagy nem tudják, hogyan kell, annyira hülyék, vagy pedig szándékosan nem teszik, mert vagy a kenőpénz magasabb, vagy pedig a haveroknak így lehet milliárdokat osztani.

Az X-Program valódi megoldásokat kínál minderre. Persze, lehet továbbra is vakon, agy nélkül szavazni majd 2014-ben, sem én, sem a többi értelmes fiatal nem fog ebben az országban maradni azért, hogy rabszolga legyen saját országában! Inkább megyek Ausztriába én is, ahol lesz normális fizetésem, normális nyugdíjam, és a kormány nem veri át a fejemet folyamatosan, hogy saját haverjainak oszthassa szét az adómilliárdokat! Lehet ezt a magyarnak tovább és tovább tűrni, csak akkor ne a külföldet vádolja! Ne a multikat vádolja! Ne az uniót vádolja! Hanem saját magát!

Mert ezen az oldalon is adatokkal kerül bemutatásra minden, méghozzá érthetően azok számára is, akik soha nem foglalkoztak gazdasággal. Ha ennek ellenére a többség továbbra is a két leszerepelt pártot támogatja majd 2014-ben, akkor a magyarság sajnos ennyit érdemel.

Mindenki annyit érdemel, amennyi saját és gyerekei sorsáért hajlandó megtenni! Eddig nem volt kire szavazni? Rendben, elfogadva. Viszont 2014-ben már mi is ott leszünk! 

Szabó Péter hozzászólására kis számtani kiegészítés (2013. okt. 01.)

Várható volt, hogy lesznek, akik az élő fába is belekötnek. Nézzük a lakásbérlést számtanilag:

Sehol a világon nem éri meg egyedül élni, talán csak Svájcban. Ha valaki mégis egyedül költözik külön, annak elég egy 25-30 négyzetméteres lakás, amit Ausztriában 500 euróért lehet bérelni a rezsivel együtt! Marad 500 euró minden másra! A minimális bér sehol nem jelenti, hogy dorbézolni lehet egy luxuslakásban.

Ausztriában minimális bért kereső fiatal pár

A bemutatott két lakás ennél nagyobb volt: 64 m² és 43 m², tehát két főnek ideális, az első akár még gyerekkel is. Ha Ausztriában a minimális bért kereső fiatal pár összeköltözik, akkor összesen 2000 eurójuk lesz! Ebből a lakásbérlés 500 euró, amihez számoljunk magasabb rezsit, legyen 200 euró. Ez összesen 700 euró/hó. Marad kettőjüknek havi 1300 euró.

Mind a ketten megvásárolják a havi bérletet a bécsi “BKV”-ra. Fejenként havi 47 euró! Összesen kettejüknek havi 94 euró! Maradt kettőjüknek havi 1206 eurójuk = 361 800 forint!!! Miközben az árak gyakorlatilag megegyeznek! Ebből futja nekik saját autóra is, amit használhatnak hétvégi bevásárlásra, meglátogatni a nagyit stb.

Magyarul, még a minimális bér is lehetővé teszi, hogy a fiatalok hamar elköltözzenek otthonról, ezáltal nem mennek a szülőkkel egymás agyára, hamarabb függetlenednek, hamarabb megtanulják, mi a felelősség, és hamarabb vállalnak gyereket is, aminek eredménye, hogy nem lesz több nyugdíjas, mint kereső! Az utcán nem ölik meg egymást, mint a magyarok, mert a minimális bérből is nyugodtan tudják fizetni a számlákat, autóval mehetnek pihenni hétvégére stb.

Magyarországon minimális bért kereső fiatal pár

Ha a két minimálbért összerakja a két fiatal, akkor lesz havi (64 000 Ft x 2) 128 000 forintjuk! Ebből Budapesten egy lakást – ha elképesztően jóindulatú vagyok – képesek havi 55-60 000 forintért bérelni rezsivel együtt! (és ekkor egy borzalmas lukat kaptunk, nem olyat, mint bemutattam az osztrák példában). Marad kettőjüknek havi 68 000 forintjuk!

Ebből kifizetik mindketten a havi BKV bérletet (10 500 Ft x 2), ami összesen 21 000 forint! Maradt kettőjüknek 47 000 forint minden másra! Bár a fidesz szerint meg lehet élni 47 ezerből, hát a magyar megpróbálja ezt most párban!

Ekkor jön elő a tipikus magyar szindróma, hogy soha a büdös életben nem költözöl el otthonról, de gyűlölsz mindenkit, akinek akár egy Suzuki Swift-re is futja a hétvégi bevásárláshoz. Ha szembe jön veled a másik magyar az utcán, már szemmel képes lennél megölni, mert nem tudod a rezsit sem fizetni, a munkahelyeden vérmes szemmel nézed, ki keres többet nálad, és persze eszed ágában nincsen ilyen körülmények között gyereket vállalni, ezért a mostani 3 millió nyugdíjas helyébe lassan 4 millió lép… A magyar fiatalnak egyetlen dolog jár a fejében: a kurva anyját az összes tróger, semmihez nem értő, kapzsi politikusnak, inkább húzok ebből az országból, mint a vadlibák, amíg tehetem!

Na ez a különbség számtanilag kimutatva a két minimálbér között. Magyarország minden erejével elűzi a fiatalokat innen. Amit Orbán a röghöz kötéssel sem lesz képes megakadályozni!

VanHolnap.hu
A weboldal nem csupán problémákat vet fel, illetve szembe megy a sztereotípiákkal, de egyedülállóan megoldási javaslatokat is kínál programok formájában, melyekhez bárki hozzászólhat, javasolhat. (Programok menüpont) A cikkek egyetlen párt véleményét sem tükrözik. Ha hozzászólnál, ne tartsd magadban!

172 Hozzászólás

 1. kassai

  2016-04-12 at 15:19

  1. A “rendszerváltás” idején a kelet-európai országokat kifosztották. ezen belül Magyarországot kiemelkedő módon sikerült tönkretenni. Az egy főre jutó kisíbolt vagyon meghaladja az oroszokét, pedig őket intézték el a legjobban.
  2. A rendszerváltozás után az ígérgetésekkel ellentétben az adósságállományt nem mérsékelték, nem adtak könnyítést, folytatódott a “sokkterápia”. Így a kifizethetetlen adóssághegyet tovább kell görgetnünk.
  3. Az életszínvonal mértéke egyenesen arányos a dolgozói érdekképviseletek erejével. Az ún, keleti blokk szakszervezeteit – nyilván az “új gazdik” kívánságára – szétverték, léteznek, de minek. Súlyuk, érdekérvényesítő képességük mikroszkopikus.
  4. A magyar ipar gyakorlatilag nem létezik. A mezőgazdasági területek ismeretlen hányada külföldiek és strómanok kezén van. Az önkormányzati vagyon jó részét kilopták, a svájci frank csalással a magánkézben levő vagyont is alaposan megcsapolták. Pincérek lettünk a saját országunkban.
  5. Magyarország Európán belül gyarmat, ezt tudomásul kellene végre venni. Az EU-ból bejövő pénz a harmada annak, ami kimegy, ez a gyarmati helyzet jellemzője.
  6. Ezt már kezdjük felismerni, mielőtt tenni is kezdhetnénk ellene valamit, jön a kegyelemdöfés: kiment az országból félmillió munkaképes, életerős állampolgár, ha tetszik, nettó befizető, akik kihúzhatták volna az országot a… gödörből. Azon nem tetszenek el gondolkodni, kedves hozzászólók, hogy miért éppen most indult neki ez a sokszázezer ember? Eddig vajon, 1990 óta mindig jólét volt? Miért most? Varázsütésre jött mindenkire a mehetnék?
  Ha ez a cikk feldobott valakit (sekély e kéj), akkor arra kellene gondolnia, hogy ki fog majd jönni a jobb létért külföldre távozottak helyére? Mert semmilyen népesedéspolitikai bravúr sem képes rövidtávon magyar adófizetőket előállítani.
  Amit ebben az írásban leír a cikkíró, az már ezelőtt 15 évvel is igaz volt. Csak akkor nem indult meg a kivándorlási hullám. Mert ez senkinek sem volt érdeke. Most úgy látszik, hogy az.

 2. tina28

  2016-02-11 at 23:31

  Az h magyarorszagon allitanak elo egy kulfoldi termeket, azt jelenti h a kulfoldi ceg kihasznalja az olcsobb magyar munkaerot.ettol meg nem fogja ott olcsobban eladni.azt elszallitja szepen mindenfele es jol profital rajta.az h kulfoldon ingyen van a gyerekeknek felirt gyogyszer az benne van a havi minimum 150 euros egeszsegugyi biztositasban, az aram ket fore havi 50-60 euro, a kotelezo biztositas szintugy 50-60 (bonus 4-ben), az auto ado evente 200-400 v tobb stb stb stb..
  arrol ne is beszeljunk hogy a frissen erkezett “nèpet”, ki fogja eltartani.egesz europa a csod szelen all, szarbol nem lehet varat epiteni, ugyh az osszehasonlitgatas helyett,legyunk halasak annak is ami van.elvalik mi lesz 10ev mulva.hogy akkoris jobb lesz e a nyugati orszagokban elni csadorba kenyszeritve, vagy szerenyebben, de biztonsagban

 3. Willy

  2015-03-06 at 14:39

  Hi,
  dolgoztam egy cégnél Magyarhonban, ame eredetileg osztrák tulajdonú volt és a magyar cég megvásárlása után is szoros üzleti kapcsolat maradt. Ugyanazt a terméket gyártottuk, hasonló technikai berendezésekkel, nagyjából azonos alapanyag beszerzési áron. Elkezdtem összehasonlítgatni az egyéb költségeket, adóterheket és a mai napig sem értem, hogy a jelentéktelen eltérések ellenére hogyan lehetséges az, hogy a mi cégünknél a munkabér 80.000.-Ft volt, míg az osztráknál min. 1.200.-€. Feltettem a kérdést a főkönyvelőnknek is, de sajna ő sem tudott igazán válaszolni.
  Nem tudom elfogadni az ilyen jellegű különbségeket. Nagyon titkos országban élünk, mert ez nem egyedi jelenség.

  • Nyilasi Tamás

   2015-03-07 at 11:58

   Sziasztok!Finnekhez készülök esztergálni. Itt nemmondják rád hogy hontalan,nincs korrupció (hogy lehet?!)túlórával leadózva!!!átlag nettó 900000 forint 300 €val számolva/hó.én átéltem 17évesen kezdő szakmunkásként szegeden az üvöltő maszektulajokat,45ft os órabérrel 1989-ben,”HA NEM TETSZIK AKKOR EL LEHET MENNI, KINT ÁLLNAK AZ UTCÁN AZ EMBEREK!! ÖRÜLJETEK HOGY DOLGOZHATTOK,stb üvöltött mint az állat. Megaláztatás volt mindennap amit át kellett élnem.erre még jöttek a “kiváló” külhoni szakmunkások romániából,amitől nem emelkedett az órabérünk,hanem csökkent, vagy stagnált!munka mellett képeztem magam,megtanultam Cnc programozni,hagyományos marón, esztergán önállóan dolgozni. Eltelt azóta 26 év.mindig a szakmában dolgoztam pártok jöttek mentek mondták hogy még egy kicsit várni kell,de aztán ők megmutatják hogy jobb lesz! Hát megmutatták!!!! Az egyik korruptabb a másiknál!!és még ezek mondják hogy munkaalapú társadalom, meg életpálya modell??!! Ugyanazok a problémák maradtak mint 26 évvel ezelőtt! Csak szebb csomaggolással adják a szart! A munkáltatók, akik üvöltöztek,meg megaláztak sok becsületes dolgozó embert most már persze szarban vannak!kimentek a jó szakmunkások kűlföldre,vagy nyugdíjas korúak lettek.alig találni jó szakembert,aki meg itthon dolgozik még azt megtartják jutalommal prémiummal kafetériával,szép szóval próbálják itthon tartani.ami persze nem nagyon megy.hol vannak már azok az idők amikor üvöltve lealázták a többgyerekes dolgozó,és dolgozni akaró nőket és férfiakat.Nekem elegem lett a helyben topogással!aki tud menjen,ne várjon itt hiába,később nagyon megbánja!itt a fizetést ha egyáltalán időben megkapja,már az is nagy szó!ha feltudod venni a bank ból a számláról,az is nagy szó!lásd DRB bank,Széchenyi bank,takarékszövetkezet,budacash szemétség, stb.ezek a brókerfiúk meg politikussrácok megmutatták hogy kell dolgozni! Gratulálok nekik, rohadnának meg ahol vannak!Te meg csak nézel hogy mi van ebben az országban. NINCS BECSÜLETE A BECSÜLETES MUNKÁDNAK,SZORGALMADNAK!örülsz hogy éldegélhetsz hónapról hónapra. EZÉRT MEGYEK EL ÉN IS. egy adózóval kevesebb.Fontos! Nem jókedvükben hagyják el az emberek a hazájukat, hanem megalázó,nem emberhez méltó fizetésekkel szúrják ki családos emberek szemét.a multi meg CSAKIS AZ OLCSÓ MUNKAERŐ ÉS A RÖHELYES BÉRKÖLTSÉGEK,ÉS NEKIK RENDKÍVÜLI ADÓKEDVEZMÉNYEK MIATT TÓDULNAK IDE, AMÚGY LESZARNÁNAK MINKET IS MEG ORBÁNT IS!NE DŐLJÜNK BE A KAMU PROPAGANDA DUMÁNAK!!! Üdv.Tamás

 4. nemjóezittenigy

  2015-01-22 at 11:09

  Sok hozzászólást elolvasva,ha tetszik ha nem kint jobb.Én dolgoznék,vállakoznék,de nagyon nehéz.Két hónapja ,gyakorlatilag éhezek.De nem volt ez mindig igy.Persze ha kint lennék,akkor teli hassal én is tudnék mondani jó dolgokat.De ha nem lessz olyan megmondóemberünk,aki helyre állitja vagyis felemeli a földröl a Magyar gazdaságot,akkor megszünik Magyarország létezni.És ez a mi hibánk.Gyönyörü ország a mienk.de kellene pár olyan ember akinek a szive a mellekasában dobog,

 5. Tomiapó

  2014-12-15 at 19:39

  Nos én Ausztriában élek 2 éve, de Németben is gyakran megfordulok, az egy hajszállal talán drágább.

  A fenti árak erősen kiragadott példák, kb. 100 árucikkből 1-re igaz lehet. A többi kb ugyanannyi de inkább drágább mint nálunk. (Pékáru 3-4x annyi, Pl. alap fehér zsömle min. 60 Ft.)

  Ruhák 1:1 mint Magyarban, elektromos készülékek 1.3-1.5 -ször drágábbak osztrákban

  További árak Ausztriában:

  - Tv-adó: 90.000 Ft/év (ha TV-d be kell jelenteni!)
  - Casco 4 milliós autóra: átlag kb. 350.000/év (Otthon 70-100.000)
  - Opel Astra G fűtőradiátor-csere munkadíj 150.000 Ft (Otthon 15.000)
  - Könyvelési díj vállalkozóknak 300.000 Ft (Otthon 6.000)
  - Általános szaki óradíj 12-15.000 Ft, ha valamit javíttatnod vagy felújítani kell. Pl. ablaküveg csere 60.000 Ft
  - Albérletről ne is beszéljünk

  Persze a legkönnyebb Orbánt fikázni – ráadásul gyakran használva a “kurva, kibaszott, fasz” szavakat mert attól hú de trendi vagyok – , pedig mintha pont ő próbálna valamit tenni a “tacskó” meg az energiaszolgáltatók ellen.

  Teljesen egyértelmű, hogy ez egy antimagyar oldal, azt a célt szolgálja hogy minnél többen megutálják az országot és elköltözzenek. De tudod mit, te Paréjfalvi Gedeon? Maradj is ott ahol vagy, be se tedd többet azt az ótvar lábadat magyar földre!

  • Tomiapó

   2014-12-15 at 19:50

   Javítás: – Tv-adó: 90.000 Ft/év (ha VAN TV-d, be kell jelenteni!)

   ja és annyi, hogy pl. kezdő mérnöki fizu 300-350.000 Ft Nettó, de 3-4 év tapasztalattal is elég általános a 450 Ft. Ergo pl. Bécsben mérnöki fizuból, albiban lakva nem sokkal lehet többet félretenni pár év alatt, mint Pesten ugyanígy.

   Attól még persze igaz, hogy kint könnyebb az élet, és Magyarban milliók tengődnek havi 80-ért a szalag mellett, ami egy tragédia.
   Csak azt is tegyük hozzá, hogy kint se kolbászból van.

   • VanHolnap

    VanHolnap

    2014-12-18 at 19:59

    Az az érzésem, te soha a büdös életben nem éltél Ausztriában.

    Ha igen, tudnod kéne, mi az Arbeiterkammer. Kérdezd már meg orbánt, miért nem vezeti be ezt nálunk?

    Sem az energiaszolgáltatók ellen, sem a tesco ellen nem kell tenni. Itt a bérekért kéne tenni! Orbán egy megrögzött hazudozó, a magyar nép pedig ezer éve ugyanazt a szart kajálja be, mint te.

    Nincs ellenség! Az ellenség a magyar magyar ellen! Nem szét kéne baszni a tescot a bankokat és mindent, hanem stadionok helyett fejleszteni az egészségügyet, utakat, bkv-t, máv-ot kisvállalkozásokat!

    Jah, ha már annyira odavagy, csinálj már magyarországon vállalkozást, és örülj a havi 10 eft-os könyvelés díjnak, hisz olyan adók vannak, hogy egyetlen kis- és középvállalkozás sem tudja kifizetni őket, csak ha csal!

    Ennyit az okoskodásaidról.

    • inf3rno

     2015-01-19 at 12:23

     “Nincs ellenség! Az ellenség a magyar magyar ellen!” – Tök fura, hogy olaszoktól is ugyanezt a szöveget hallom, hogy mennyire széthúzóak az olaszok, és azért nem mennek semmire. Nem vagyok szociológus, de valószínűnek ennek a marhaságnak semmi alapja nincsen, és máshol is teljesen ugyanúgy viselkednek az emberek, mint itt.

    • Nemvakkomondor

     2015-04-18 at 11:34

     Igazad vagyon VanHolnap barátom. Csak egy kiegészítés. Sejtésem szerint Orbán két okból építteti a nép pénzén, megkérdezésünk nélkül az ostoba és felesleges stadionokat: a focin keresztül könnyen lehet pénzt mosni, és hatalmi mámorában foci világbajnokságot vagy valami hasonlóan nagy sportösszeröffenést akar rendezni.

     Hogy ezt miért tűrjük még?!

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2014-12-18 at 19:47

   Tomiapó!

   Annyira szeretem az ilyen hozzászólásokat, melyek önmagukat hazudtolják meg!

   “Persze a legkönnyebb Orbánt fikázni – ráadásul gyakran használva a “kurva, kibaszott, fasz” szavakat mert attól hú de trendi vagyok – , pedig mintha pont ő próbálna valamit tenni a “tacskó” meg az energiaszolgáltatók ellen.”

   1) Te kint élsz, mi itt!
   2) Miért élsz kint, és nem itt?
   3) Jah, mert kintről könnyi pofázni, hogy éljen Orbán!
   4) gyere ide, és éljél Orbán intézkedései alatt!
   5) Nemsoká lesz cikk, mely bemutatja, hogy ma a szegény több adót fizet, mint a gazdag!
   6) orbán semmit ne tegyen a tesco ellen, ugyanis a CBA-val szemben, a tesco
   - tisztességesen bejelent
   - a CBA fizetés többszörösét adja (ismerősöm tescoban dolgozik, 800 forintos órabér, vasárnap 1200 forintos órabér! CBA átlag órabér 400-500 forint!
   - olcsó árakat biztosít, fejleszt

   “Teljesen egyértelmű, hogy ez egy antimagyar oldal, azt a célt szolgálja hogy minnél többen megutálják az országot és elköltözzenek. De tudod mit, te Paréjfalvi Gedeon? Maradj is ott ahol vagy, be se tedd többet azt az ótvar lábadat magyar földre!”

   Ember! te hallod magadat! Hallod kintről pofázol!!!!!!! Hogy más ne tegye be a lábát, miközben te vagy, aki kint élsz, mert kint sokkal könnyebb! Épeszű vagy???

   csak annyit, hogy Ausztriában a felszolgáló fizu nettó 1500 eurótól indul!!!! A mérnöki fizu ennek sokszorosa! ne hazudozzál már. Másik ismerősöm most jött haza a Siemenstől, ahol mérnökként havi 1 milliót keresett! Mi a francról beszélsz te?

   Másik ismerősöm németben főpincér, havi 3000 eurót visz haza. édesapa, ne kintről osszad már az észt…

  • Molnár László

   2015-01-16 at 15:57

   Szóval Te vagy az érzelmes hungarista, aki külföldről osztja az észt… kicsit ironikus vagy, nem gondolod? Ha szereted a hazád, akkor itthon próbálsz meg a nehézségek ellenére is boldogulni, nem egy másik országból oktatsz ki embereket önérzetből vagy magyarságtudatból. Nem akarok a lelkivilágodba gázolni, nem célom, csak szeretném ha érzékelnéd a szavaid mögött megbúvó ellentmondást. Én itthon élek, dolgozom, végeztem főiskolát, és vérzik a szívem ha arra gondolok, hogy lassan nekem sem marad más lehetőség, csak az, ha elhagyom az a földet, ahol születtem. Nem vagyok radikális, habzó szájú idegengyűlölő ember, aki nem lát tovább az orránál, és csak a magyar értékrendet skandálja, de valamerre lépni kell, nincs mese, mert olyan mély gazdasági és társadalmi mélységben vagyunk itthon, amire még nem volt példa mióta élek.

 6. Zsóka

  2014-10-24 at 18:36

  Ausztriában élek 1,5 hónapja (22 éves egyetemista) és ez a cikk annyira igaz, hogy már fáj.
  Kiegészítés: Ausztriában, ha dolgoztál minimum két évet és utána beülsz az iskolapadba, havi 600 eurót fog neked fizetni az állam. Ha van egy állásod teszem azt 2000 Eurót keresel, vállalhatsz egy másikat is és 300 euróig nem kell adóznod utána.

  Miért hagyják magukat a magyarok rabszolgasorsba kényszeríteni? Hülye leszek visszamenni…:(

 7. evergreen976

  2014-10-24 at 16:49

  Üdvözletem!
  Múlt héten jutottam el odáig hogy itt, gyönyörű hazámban , Magyarországon nincs jövőm.
  Hiába a napi 10-11 órányi meló, 100.000.-Ft körül kerestem…
  A devizahitelem tönkretett(én vagyok a hibás:miért vettem fel devizában és miért bíztam olyan rokonokra a lakásvásárlás ügyintézését akik szélhámosok),idegileg szinte kikészültem.
  Elképesztő tények ezek amik itt elém tárultak és megint csak magamat hibáztatom hogy miért nem előbb (2007-ben)léptem…
  Köszönet az írásért mely bátorító és felháborító / észheztérítő egyben.
  Mindent elkövetek hogy ki tudjak menni.

 8. szil

  2014-04-23 at 06:01

  Nem olvastam végig az összes hozzászólást,de a cikkhez,a felsoroláshoz még annyit hozzátennék,hogy mi van a telekommunikációval?? Az internet,a telefon díjakkal? A készülékek áraival? Mennyi a számlája a német,osztrák,angol,…honban élőknek??? Pl: az iPhone 5-öst (a megjelenésétől kezdve) a barátnőm Londonban egy peták befizertése nélkül elhozta,aláírt 2 év hűséget,fizetve havi kb 11500 ft-nak megfelelő fontot és unlimited az egész.Ausztriában ugyanez,kb 40 euroval.Itthon kicsit több mint egy éve vettem a legolcsóbb,alap iPhone 4-et,fizetek 12 ezret,2 évig,gagyi internettel,és ha intézni valóm akad az adott hónapban,akkor minimum 30 ezer a számlám. legutóbb 39 ezer lett. Nem ez a jellemző,de előfordul időnként.Most mennem kell,de még korán sincs vége,lehetne még folytatni a felsorolást!!!!

 9. Sándor ajtai

  2014-04-14 at 23:07

  Kedves olvasok és hozzá szolok vagy csatlakozok!
  Sanyi vagyok Ausztriából és kegyetlenül azt tudom mondani és akár ha lehetőségem lenne még arra hogy a Magyar nyílvánoságnak elmondhassam a mit szeretnék telefonoin vagy tv be élő közvetitésel még fizetnék is érte.
  Én 25 éves vagyok egyedül állo a szüleim othon élnek 53 évesek.
  Nagyon sajnálom hogy nem lehetnek itt a szereteim de soha nem szeretnék innen haza menni mert ettől jobb világot nem lehet elképzelni ami Ausztriába va!!!!!
  5,5 éve dolgozom külföldön nagyon sokat szenvedtem azért hoogy meg tanuljam ezt a nyelvet és az angolt legalább alap fokon.
  be vallom cigány vagyok ,de itt 1 nem itélnek el mert sok a más nemzetiségü lakos.2 jobb a megélhetőség van munka.3 Magyar o. -ot ki törölném ezzel a kormányal a térképről mert az nem élet ami othon van.
  az Orbán V. vel szívesen cserélnék én aazzal a fizetésével amit kap nem JÁR neki hanem kapja vagy is intézi azaz lehuzza az ország lakosairól na mindegy.,ddddeeeeeeeeeeeeeee az biztos a hogy a fiataloknak nincs és nem is lesz élete ha nem hagyák el az országot minél hamarabb.
  aki egyszer ki jut soha nem akar haza menni külföldről de csak az akinek van egy kis sütni valoja hogy tud mérlegelni remélem érti mindenki.
  szar mert tényleg szar othon hagyni a családot de aki nem kezd el élni soha nem fog.
  én ha haza megyek ugy érzem vendég vagyok a saját országomba.
  na mindegy is nem papolok HUZATOK EL OTHON RÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • nemcigo

   2014-05-25 at 09:40

   Akkor kérlek a fajtársaidat is vidd magaddal te siska!

 10. Laci

  2014-04-14 at 15:03

  Kedves Szerző / Szabó Péter,

  Elmúlt a 2014 ápr. 6, és bár a választási rendszer átalakítása (eltorzítása) miatt nem bukott meg a Fidesz,
  azért remélem Maradtál / Maradtatok kishazánkban!!!
  (ugye? nyugtass meg!)

  és folytatjátok a felvilágosítást, és felébresztitek a hazai honfitársaink nagy tömegeit a kormány altatásából!

  Sokan már felébredtek, mivel belföldi honfitársainknak csak a 44,5% a szavazott a Gőgös Gúnár lopikálós Fideszre. (lásd: Tasó LÁszló, aki Romániában falvakat vásárolt fel a kilopott milliárdokból!)

  Hajrá, én nagyon biztatlak titeket!!!

  Sapere aude! Merj a magad értelmére támaszkodni! – ne hagyd magad megtéveszteni a hatalom trükkjeivel.

 11. lamis

  2014-04-12 at 01:48

  Olaszország
  Lakásunk 85 nmes modern 2 szobás 500 euró (haver a tulaj, amúgy 650 körül lenne ha.nem több) kilátással a tengerre zöld övezetben (kisvárosban), rezsi 400 kb, egy gyerekes család havi kiadása bevasarkasnal heti 50-100 (de atjarunk Szlovéniába, mert jobb minőségű az áru és még 10-15 eurót megsporolunk), magániskola a gyereknek évente 2000 euro (mert a normális állami iskolában az imigransok gyerekeinek az osztályába teszik, ahol a román és szerb gyerekektől csak tragarsagokat és agressziót tanulnak, rosszabbak a tanárok, mert ezek a gyerekek nem számítanak stb), autót fizeti a cég, apuka fizetése 2000 körül, telefon 15 euro havonta (800perc 800sms, 2g)anyuka vusszament lediplomazni, mert otthon anno nem tudta befejezni az egyetemet anyagi okokból, mert a család nem tudott segíteni a devizaheteluk mellett, a diákhitel pedig nem volt elég, ja és sz éjszakai műszak a Tétényi Tescóban mint áru feltöltő… Nem igazán volt kifizetődő. Anyuka ösztöndíja 1800 euro évente, de naponta 1x ingyen ebédel, olyan sokat kap hogy a gyereknek is marad uzsonnanak mikor délután anyuka megy érte.
  Ha tudsz bánni a pénzzel, ebből meg lehet élni, és ez nem Finnország. Itt munka nincs, meg ha itt is élsz 8 éve (mint én), de egy fizetésből us ki lehet húzni. Anyuka amúgy még fekete munkából összeszed max 2-300 eurót havonta, így nem kell apukatol kérnie pénzt fagyira a gyereknek…
  Ha minimum ilyen eletszinvonalon lehetnénk otthon, gondolkodás nélkül visszamennek…
  Itt nincs túró, tejföl, kolbász, szalonna, jó hús, finom csirke, griz, stb de alkalmazkodni kell (vagy beszerezheto minden – made in hungary – nagyon olcsón szlovenisbol)
  A fűtési szezon rövidebb az éghajlat miatt, ezen is spórolunk, de megengedhetjuk magunknak hogy hetente egyszer friss halat vegyünk, 10-20euro kiloja és meghivjuk a barátainkat is.
  És az itteniekhez képest kifejezetten rosszul élünk….
  Szerintem sok magyar boldog lenne ha ilyen “rosszul” élne….
  Sok szerencsét mindenkinek!

 12. Antal

  2014-01-31 at 09:38

  A cikk írójának nagyon igaza van, viszont 1 dologban NAGYON téved!!
  Mégpedig abban, hogy ki ennek a hibája!!!
  Nem a multik, hanem az egyszerű Magyar!!!
  De itt van 1-2 nem Magyar aki talán szavahihetőbb még egy külföldön dolgozó számára is!
  Ő sajnos 2 éve meghalt!
  http://www.youtube.com/watch?v=wbhqn7mBmbo
  Brüsszel EU parlament sajtótájékoztató:
  http://www.youtube.com/watch?v=BPnM6NNZFmw
  És ha valaki még ezek után sem értené:
  http://www.youtube.com/watch?v=BeqZeIet5rw

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2014-03-07 at 22:57

   Az elsőt ismertem…

 13. Sawyer

  2014-01-24 at 09:19

  Én csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy nagyon szeretem a hazámat a népemet és mind a kultúránkat, történelmünket. De ott tartok, hogy 29 évesen 10 év konyhai szolgálat után szakácsként, szó szerint le vagyok robbanva! Mind fizikailag, mind szellemileg. A legszörnyűbb az egészben az, hogy én hülye tettem ezt mind nettó 70 ezer jó magyar forintért. Persze ez az én hibám, szüleimet támogatnom kellett ezért nem válogathattam. Jelenleg munkanélküli vagyok, így jön a nagy lépés, el kell hagynom a hazám, mert másképp nincs kiút a sárga csekk özönből. Egy kicsit félek ettől, pedig aki ismer az ezen most jót nevetne. De sajnos ez van. Ha jót akarok a családomnak akkor ez a lépés kell.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2014-03-07 at 22:53

   Menj! Az egyetlen jó tanácsom!

 14. truckdrift3r

  2013-12-03 at 21:31

  Úgy látom nő a népszerűség. Itt már a cikk anyagát is átvették:

  http://www.2perc.hu/ekozben-nemetorszagban-ahol-minden-sokkal-olcsobb/

  • soos lászló

   2014-01-12 at 17:01

   Azt azért tudomásul kell venni ,hogy ez már nagyon rég is így volt ,s nagyonsoká így is marad , hogy erről pont a fidesz nem tehet az tutti! ,de tehet a hazug lopós féreg szoclib társaság ,s rég volt elődei –amen…

   • bagalas

    2014-01-12 at 18:52

    Volt a fidesznek is már egyszer 4 éve, Bokros szerint 500 nap is bőven elég a helyreállítás elindításához. A fidesz 4 év alatt mit tudott felmutatni?
    orba szájba emelte a Családtámogatások-at, nehogy már élhető környezet teremtsen, alanyi jogon adja a pénzt minden pereputtynak.
    Aztán volt még SZJA sáv emelés, miután kifotottak a privatizációs és Bokrocs csomag korrekciók az államadósság megint nőni kezdett (2000től kedzve) 2002ben olyan intézkedéseket hoztak ami a következő két évben 8% fölé emelte az éves hiányt (tehát szavazatokat vettek)
    A kétes ügyek témájában sem történt semmi. Egyetlen magyar politikust vagy leggazdagabb üzletembert sem fogtak meg semmilyen bűncselekménnyel holott kvázi csak az ovisok nem tudták már akkor is kikövetkeztetni hogy nagyüzembe nyomják a pénzt zsebre.

    Nem azt mondom, hogy a szocik jobbak, de ők legalább a népjólétre szórták el a pénzt, Orbánék meg most is csak a zsebüket tömik és az egészet úgy állítják be mintha ők lennének a megmentők.
    Vissza nem engedtem volna őket a parlamentbe soha, se a szocikat, már 2002ben az egész parlamenti pereputtyot be kelett volna zárni Tent Citybe.

    • habibi

     2014-02-26 at 16:34

     A szocik önjólétre szórták a pénzt! Te melyik dimenzióban élsz, és főleg honnan tájékozódsz? A te szoci pajtásaid egymás kezébe adják a bíróság kilincsét, a többiről már nem is beszélve.
     Az árakról pedig nem a kormány tehet, hanem a magyarok. Magyar pék süti a kenyeret adalékanyagokkal jól megspékelve miáltal többe kerül az áru. A tej árát a tejtermelők kalibrálják, amire rátesz a felvásárló+a bolt amelyik értékesíti. 2014. a tej felvásárlói árát 108 Ft-ra emelték a tejtermelők, melyet a felvásárló a vevőkre hárít. Ezért a boltban volt olyan magyar tej amelyik 299.- Ft-ba került egyik napról a másikra.
     A multik trükköznek az árakkal. A tescoban pl. volt hogy olcsóbb volt a szlovák tej, mint a magyar.

     • bagalas

      2014-03-01 at 08:25

      Úgy értettem az önjólétet, hogy habár tömték a zsebüket, melette osztogatták a 13. havikat meg miegyéb segélyeket meg iylemsiket, amiket a szocik szoktak. Ettől lesznek ők szocik.

      Nagyon el vagy tévedve ha azt hiszed, a termelő miatt drága a tej. A termelők így is alig tudnak megélni és örülnek ha pár forintot tudnak emelni, mert a nagyüzem simán mondhatja, hogy akkor öntsd ki mert ennyiért nem veszem meg. Miért? Mert akkor kisebb lesz a profitom.
      Majd a 108 forintos felvásárlói árból 299 forint a fogyasztói? Ugyan hol került rá 2x annyi érték mint maga a termék? Nonszensz.

    • memoria

     2014-04-10 at 11:29

     azt mondod:osztogatták a 13. havikat meg miegyéb segélyeket meg iylemsiket, amiket a szocik szoktak. Ettől lesznek ők szocik.Szerintem ők vették el a 13.havi fizetést meg nyugdíjat is.

     • bagalas

      2014-04-11 at 15:48

      Jah, végre valami értelmes változtatásuk volt erre elzavarták őket és a rablómaffia fideszt tették a helyikre… csöbörből vödörbe.
      Nem vagy szoci párti, hányingerem van attól ha bajnaira Gyurcsányra vagy mesterházyra kell szavaznom de ahhoz képest amiket a fidesz csinál, ÉS TÖRVÉNYESÍT a szocik “nem csináltunk semmit 4 évig” típusu kormányzása még egész jónak számít.
      Teszem hozzá, a Jobbikra szavaztam. Nem vagyok rasszista meg antiszemita meg homofób, de a Jobbik választási programjának tartalma volt a legjobb a 3 baloldali párté előtt messze magasan. A fidesznek meg ugye nem volt tehát azt nem is említem.
      Van egy videó a neten, Vona és Orbán miniszterelnökjelölti vitája címen, érdemes megnézni.

   • kiszoltan

    2015-01-10 at 19:13

    okos vagy.

   • kiszoltan

    2015-01-10 at 19:14

    !!!111

   • Nemvakkomondor

    2015-04-18 at 11:58

    soss lászlónak: szelektív a memóriája uram, esetleg FideSS talpnyaló, vagy csak álmában élt Magyarországon! A háború előtt, a Horthy-korszakban volt ennyi szegény, éhező, sanyarú sorsú ember, ennyi kilátástalanság, mint most Orbán alatt. Nem véletlen, hogy a korrupt csútinak a Horthy-éra a politikai minta!

    A Kádár-korszakban mindenki INGYEN tanulhatott (sajnos Orbán is!), mindenkinek volt munkája, jövője, rengeteg lakást adtak át a szegényebb sorsúaknak. A “hazug lopós féreg szoclib társaság, s rég volt elődei” milliószor jobban kormányoztak és becsülték a népet, mint ez a tolvajbanda élen a mini növésű barázdabillegetővel!

 15. Parker

  2013-12-02 at 12:47

  Ja es nezzuk mar meg az autopalya dijt is. Ausztriaban az eves matrica cirka 25k Ft atszamolva, otthon 40k… Ja es Ausztriaban van is autopalya km, es tudjak is takaritani… :-)

 16. pidus

  2013-11-18 at 19:17

  Sziasztok!
  Én Németországban élek,410 euró 2,5 szobás 2.emeleti lakásunk bérleti díja +130 euró a fűtés és melegvíz.70 euró villanyszámla,57 euró negyedévente a rádió/Tv adó.35 euró a KABEL BW-s korlátlan internet+vonalas telefon.A Pepsi Cola Ligh-ot 1,5L 0,65 euróért szoktam venni.
  Amúgy a hús drágább valamivel.Kb.hasonlóak az árak,de fölösleges átszámolgatni,mert itt a több jövedelemből simán meg tudod venni.Amúgy szinte az összes bútoromat a környékről szedtük össze,zu verschenken-vagyis ingyen elvihető-módon,vagyis szinte semmibe nem került a bebútorozása.És szép bútorok,ilyenből élnek az otthoni Német használt bútorboltok.Ja,és ingyenes német nyelvtanfolyamot biztostanak,hogy be tudj minél hamarabb illeszkedni és munkát találni.
  Nekem ezek a tapasztalataim.

 17. XCage

  2013-11-10 at 12:35

  Ez az egész programotok hülyítés lesz, vagy a világ X-ik csodája.
  Hogy miért? Mert ezt a problémát még sehol nem tudták megoldani a kelet európai blokkba. 2 millió román dolgozik külföldön, több millió lengyel és sort lehetne folytatni.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-11-11 at 20:53

   A problémát nem nem tudták megoldani, hanem nem akarják megoldani! Románia a példád, ami korruptabb, mint mi? Lehetne ennyi erővel Ukrajna is, ahol a korrupció az élet normális medre.

   A megoldáshoz a társadalomra is szükség van, ez tény! A magyaroknak végre ki kell állni magukért. Példád lehetne ellenben a csehek, akik most csukatták le a fél kormányt! Vagy a szlovákok, akik már most előznek le minket, és ha nem kurvulnak el, akkor lassan ők lesznek a minta példa a keleti blokkban.

   A jelenlegi magyar politikusok a kommunizmusban nőttek fel, nem értek a mai fiatalok problémáját, ráadásul olyan régen ülnek a hatalomban, hogy már nem tudják, mi a szegénység, és mi lenne a megoldás. De valljuk be, nem is érdekli őket. Jelenleg van négy miniszterelnöki posztra ácsingózó politikus: Orbán, Gyurcsány, Mesterházy és Bajnai is..

   Hol a megoldás? Egyikük sem mond semmit, ami a megoldás felé vinné az országot, ellenben a nép mégis őket támogatja? Hol a gazdasági programjuk? Sehol… de ha a magyaroknak mégis ez kell, akkor viszont nem lehet azt mondani, hogy ezt a problémát nem tudja Magyarország megoldani… Nem nem tudja, hanem nem akarja, a nép pedig ezeket támogatja…

 18. Csak

  2013-11-05 at 22:25

  Tisztelt Szerző! Nagyjából egyetértek a cikk tartalmával, csupán egyet nem értek: folyton csak a Fideszt ostorozza (legalábbis erősen ez érezhető ki az írásaiból), holott köztudott (?), hogy a “baloldal” nagyobb részt vállalt az ország eladósításában. Márpediglen nagyrészt ez minden rossz alapja. Eszem ágában sincs Orbánékat védelmezni, csak a kiegyensúlyozott sárdobálás híve vagyok. Ezen az oldalon viszont erősen balról-jobbra fikázást érzek. Lehet, tévedek, győzzön meg valaki az ellenkezőjéről! Köszönettel! :)

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-11-08 at 20:41

   Tisztelt hozzászóló!

   Nem is értem ezt a hozzászólást. Ezek szerint nem vagy az oldal rendszeres olvasója! Ezen változtass! :)

   Mszp-t erősen kritizáló cikkek:
   Munkanélküliség és államadósság alakulása 2002-2013 között! Tényleg ez kell nekünk?
   http://iksz.beszolunk.hu/munkanelkuliseg-es-allamadossag-alakulasa-2002-2013-kozott-tenyleg-ez-kell-nekunk/
   Rajtunk röhög a világ! Alagút a vakondtúrások alá! (M6 autópálya)
   http://iksz.beszolunk.hu/rajtunk-rohog-a-vilag-alagut-a-vakondturasok-ala-m6-autopalya/

   Még a hozzászólásokban is erős kritika van az mszp felé. Ezen kívül számtalan cikk tartalmaz kritikai adatokat és tényeket az mszp kormányzásáról.

   Nyilvánvaló, hogy jelenleg nem az mszp kormányoz. A jelenben élünk. Mindenkit – engem is – a jelen foglalkoztat jobban! A múltat lehet és kell is nézni, de a napi megélhetési gondokat a jelen kormányzás döntései befolyásolják, nem a múltbeli korrupciók stb. A fidesz vállalt valamit, ebből a szempontból már lényegtelen, hogy az mszp mit tett, hiszen a fidesz azt vállalta, hogy NORMÁLIS rendszert hoz el. Voltak közgazdászaik, talán nem tudták, mi zajlott 2002-2010 között? Pontosan tudták, ez alapján indultak a választásokon.

   A jelenért MINDIG AZ AKTUÁLIS KORMÁNY FELEL! Hiszen VÁLLALTAK ÉS ÍGÉRTEK SOK MINDENT! Magyarul: hazudoztak össze-vissza. Ezért az aktuális kormányról mindig több kritikai cikk lesz, mint a múltbeliekről.

 19. spion

  2013-10-21 at 21:47

  Sajnos beigazolódott a gyanum. Törölte Csókási László a hozzászólásomat pedig megcsak nem is volt biráló. (nagyon)

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-11-08 at 20:32

   Nyomatékosítom: az oldalról NINCS törölve egyetlen bíráló hozzászólás sem! Létezik automatikus spam-szűrő, káromkodás-szűrő stb. A rendszer ezeket az üzeneteket automatikusan blokkolja vagy letiltja. (Sok más beállítás is van, melyek nem publikusak, ezek robotok elleni védelmet stb, szolgálják…) Őszintén megmondva, nem is tudom, melyik üzenetről van szó?

   Elég bele olvasnod a hozzászólásokba, és láthatod, nagyon durva bíráló reakciók is érkeznek, és mind fenn van.

   Ha gondolod, írd be újra a hozzászólást, bár nem hiszem, ha nem spam volt (ennek sok szabálya van), akkor a rendszer tényleg törölte volna.

 20. NP

  2013-10-16 at 10:44

  Azt írod: ha nem tudunk bekerülni a parlamentbe…
  És ezt hogyan tervezitek??
  Nem ártana látni erről egy cikket mert azt elolvashatjuk hogy mik a problémák és hogy mit tennének a megoldásukra , de hogy hogyan lehet ezt kivitelezni a gyakorlatban arról semmi…

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-18 at 20:29

   Erről is hamarosan szó lesz az oldalon, legkésőbb november végéig felkerül minden.

   • G

    2015-04-03 at 00:33

    Végre egy értelmesen gondolkodó társaság, remélem sikerül valamit összehoznotok, mert a droidok viktor után a jobbiknak dőlnek be. Csak most bukkantam az oldalra ( via facebook ), terjeszteni fogom a haverok között!

 21. asd123

  2013-10-15 at 00:17

  Svédországban élek lassan egy éve, ami a jóég tudja milyen besorolás alapján, de ha jól tudom a világ egyik legdrágább országa. 1000-1200€ a fizum, van egy autóm, és havi 400€ a lakás, és… képzeljétek működik! Van hogy még marad is. :O

  • asd123

   2013-10-15 at 00:18

   Ja és dohányzom… 40g dohány, mert tekerem ám = 4000 Ft!!!

 22. Pista

  2013-10-14 at 12:51

  “A nálunk megtermelt árut – nevezzük paradicsomnak – felvásárolja a multi 30 forinton, azaz jóval termelői ár alatt. Eladja a magyaroknak 300-500 forintért!”

  Én szívesen megvenném a termelőtől akár dupla áron, azaz 60 Ft-ért is kilóját! Hogy tehetném ezt meg?
  Mindketten jól járnánk. Dupla pénzt kapna a termelő az árujáért, és én is olcsón jutok hozzá! Mi az oka, hogy nem így teszünk?
  (No offense, csak kérdezem)

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-14 at 20:27

   Volt magyarországon egy kezdeményezés: termelői bolthálózat, csak szokás szerint, ezt sem voltak képesek normálisan csinálni. Sok módja lehetne annak, hogy a termelők ne függjenek ennyire a felvásárlóktól, ehhez viszont politikai akarat (értsd: a korrupt senkik elzavarása), és tehetség (értsd: korrupt senkik elzavarása) kell!

  • Bedő Krisztián

   2013-10-18 at 19:58

   Ez egy jó felvetés volt tényleg….

 23. Akos

  2013-10-13 at 02:12

  Ausztriaban van minimalber, Nemetorszagban nincs, ezzel szerettem volna a
  cikket kiegesziteni

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-13 at 18:37

   Ausztriában sincs. A héten jelenik meg egy cikk az osztrák rendszerről, amiben le van írva, ki és hogyan határoz meg egy minimális bért (nem az állam, az államnak köze nincsen ehhez), illetve hogyan lehet egy rendszer annyira tökéletes, hogy a munkavállalók ereje ennyire erős a politikával szemben is.

 24. Plecsni

  2013-10-12 at 10:48

  Nem értem a hőbörgőket- mit lehet azon vitatkozni, hogy mennyi van a számlán???
  Az ilynek megérdemlik, hogy 10-szeres áron vegyenek meg itthon mindent.
  Én -sajnos- még itthon vagyok, de Ausztriában élő barátaim bevásárolnak nekem. Nem veszek itthon semmilyen tisztítószert, gyümölcslevet,üdítőt, sört, műszaki cikket. (Hűtőt pl. “ingyen” vettem, mivel 5 év után a barátaim szomszédai lecserélték a konyhabútort, így feleslegessé vált a kombi -, amit itt előtte nézegettem 95 ezerért
  Mivel itthon számulunk el, így mindig szembesülök a számlákkal, és tényleg komoly a különbség.

  • Jani a heyről

   2013-10-13 at 00:28

   1; Ausztriában csak belevágni nehéz, mert egy 400 eurós lakás bérlésére 1600-at kell kifizetni kaució-ként, de utána legalább nem kell egy darabig. ha belegondolunk ez jó a kiadónak, hiszen nem átjáróházat ad ki, és – bár nagy kezdeti kiadás – jó annak aki odaköltözik – jelen esetben külföldről – mert mire anyagilag rendbehozza magát 2-3 hónapig nem kell lakbért fizetnie ( csak rezsit ). Magyarország olyan lett mint a böngészőknél az explorer – csak arra használod hogy letölts egy chrome/firefox-ot – : Csak addig maradsz itt amíg nincs pénzed rá hogy kint tudj élni és dolgozni. És épp ezért van a röghöz kötés, és mivel kisebb a munkabér, később / nem jutnak ki az emberek külföldre hanem itthon szophatják a narancssárga-piros faszokat felváltva… Nővérem svájcba, apám ausztriába, mostohabátyám hollandiába, unokabátyám ausztriába ( 2 éve franciába ).
   Részemről Canada lenne a cél, mert az angolt beszélem, de én Angliával is megelégszem, de igazából mindegy hova csak el innen, mert üzbegisztánban jobban meg lehet lassan élni…

   2; Tegyük fel hogy egy 5 tagú család ( bár ez hamarosan 3 lesz mert senki nem vállal gyereket ebbe a szar országba, hát meg is értem ) elmegy vacsorázni:
   Gyerekek : valami “gyerek méretű adag” -> 1700,- Ft/fő ( 3 gyerek ) =5100,-
   fejenként egy 2 decis rostos gyümölcslé ( mert ugye spórólunk ) 280,-/fő -> 840,-
   Szülők : felnőtt adag , 2100 Ft/ fő -> 4200,-
   fejenként egy 3 decis szénsavas üditőital 450,-/fő -> 900,-
   Összegezve : 5100+840+4200+900=11040,-Ft
   Óh és bocsánat, esetleg ha a szülők egy kicsit még adnak az estére és isznak 2-2 dl bort, az még 400/fő = +800 szóval nagyjából 12.000,-Ft-nál ál meg a vacsora.

   Szerintem nem számoltam drága kajákkal/piákkal. Jó példa erre, hogy a párommal ünnepeltünk és egy közép ár kategóriás helyre elvittem vacsizni, hát mondanom sem kell hogy a 2 kaja + 1-1 3 decis üdítőre otthagytam 7000-et.

   Apám még 2 ft-al ment az iskolába ( igen 2 ) és abból evett egy kakaós-csigát és vett egy iskolatejet / kakaót. Ez nekünk diákoknak ma 300 körül jó ha megáll …
   14-16 éves diákoknak 2000 Ft heti zsebpénza szülőktől, elsőre nem is hangzik rosszul… De nézzük mire is elég ez egy diáknak: Napi reggeli a suliba, 1 pogácsa : 150,- 5 napra ez 750, marad 1250 Ft.
   Netán pénteken megünnepli, hogy végre b*szdmeg hétvége, vesz egy kólát ( jó esetben ) 250 Ft-ér, marad egy ezres.
   Ha minden nap vesz egy sportszeletet( 85,-) , ami hát valljuk be nem egy nagy luxuscikk elmegy ismét 595 (~600), marad 400 a zsebébe… Ebből a 400-ból ha ügyesen spórol és nem csinál semmit meg tudja hívni a párját egy … hmm, mit lehet venni 200-ér? Oh,1db Zacskós tejet, elnézést, lehet hogy az én elvárásom túl sok, hogy nemegy fél literes zacskós tejjel lepném meg a párom? Na mindegy, a szándék a lényeg :)

   Köszönöm hogy végigolvastad az éjféli agymenésemet, ha belegondolsz és utánaszámolsz, akkor… El se mondom látod te is, hisz ebben a mocskos undorító világban élsz, és te is a kiutat keresed a narancsárga-piros üvegburok alól, amin jelenleg 2 kapu van, az egyik sopron, a másik a ferihegyi reptér ( óh szíves elnézéseteket, Liszt Ferenc csődvállalat )
   Jóéjszakát :)

  • Jani a heyről

   2013-10-13 at 00:29

   Ui, bocsi hogy válaszként írtam :) nem figyeltem

 25. Csontos Ferenc

  2013-10-11 at 02:45

  Hát ezt jó volt elolvasni ez a pudvás ország csak rabol de semmit nem ad nem születnek gyerekek hát csodálkozik az ember lassan 2 éves a kislányom s minden hónap kész verseny futás, havi 330 órát melózom éjszaka egy kajáldában 550/h-bér ,havi ami 180.e fizetést takar ehez jön a családi stb 60.e össz:240.e,ellenben havi 100-120 a lakás (panel a XV.kr-ben)havi bérlet 10.500 csak nekem,a páromnak a gyerek miatt 3.e,havi 20.e pelus popsi törlő,s akkor jön a számoljunk napi 3000-t ételre mert hát azért a gyerek miatt ennyi biztos (természetesen a napi 5-6 a korrekt mert a gyümölcs a keksz stb neki)az 90.e s valójában még nem vettem cipőt a gyereknek egy játékot se semmit s már most mínuszban vagyunk erre vállaljon az ember babát ebben az országban ? Szeretem a hazám de azt ahogy ő bánik velünk azt nem jah még mielött bárki jönne hogy a segély egyetlen segélyt kaptunk egyszeri 5.e. ft ,hát kösszönjük .Hát ezért szeretne mindenki kimenni kint is dolgozni kell keményen ott se adják ingyen a pénzt de legalább van értelme .

 26. hdfgrthcb

  2013-10-10 at 15:33

  Meg kell nézni a GDP/GNI arányt! A perifériákon mindenhol magasabb a GDP a GNI-nál, míg a nyugaton pont a fordítottja. Ezt a statisztikát nem mutogatják. Ez azt jelenti hogy a perifériákból áramlik a jövedelem a “központokba”. Így lehet is jól élni, ugyanazon munkáért.

 27. Brigi

  2013-10-10 at 00:06

  ja, és még csak annyi, hogy Ausztriában olyan drága sportszereket vettem meg fele és negyedannyi áron, ami otthon határozottan nem ennyibe kerül.. Azért mert odafigyeltem. Mert akció van.. és mindig van valami. Csak figyelni kell.. és itt az akció tényleg akciót jelent… Ami azt jelenti, hogy egy 180-200 eurós bizonyos sportszettet 100 euróért vettem meg. Ez a bizonyos sportszett otthon is 180-200 €. Vagy egy másik, ami otthon 70€ kb. itt 30€ -ért vettem meg. Mindez csak odafigyelés kérdése. Anyukám meg fillérekből rendezi be a lakásukat, mert egyszerűen odafigyel. Kis fantázia kell csak hozzá. És nem abba a bútorboltba kell menni talán ahol az Andante ülőgarnitúra 1000 €.. Mert vannak valóban olyan üzletek is Ausztriában, melyek megfizethetetlenek… De olyanok otthon is vannak :)

 28. Brigi

  2013-10-09 at 23:49

  Tirolban élek jelenleg. Lakhatás: Ingyen van. Napi 3 étkezés ingyen van. Masszőr vagyok és 1250 nettő a fizu plusz a jatt. Néha kijön 1400-re is.A szobalány és a takarító 1250 nettót keresnek..Ők ráadásul sokszor még németül sem tudnak, vagy csak nagyon keveset! Ingyen laknak, ingyen étkeznek napi 3 x. A nővérem egy ausztriai nagyvárosban él. 400 €-ért bérel egy kb 60 négyzetméteres nem lepukkant lakást. Még a városban, de mégis zöldövezetben. Kocsija van. El tud menni nyaralni és amikor nemrég munkanélkülin volt akkor is kapott havi 800 €-t amiből ki tudta fizetni a lakást és tudott enni is. Hm… A szüleim is ugyanebben a városban élnek, egy kb. 40-50 négyzetméteres lakásban, zöldövezetben, de tömegközlekedésileg közel a belvároshoz. 400-500 €-t fizetnek. Ketten kb. 2400 €-t keresnek nettóban, úgy, hogy ez elég volt arra, hogy az elúszott svájci frank alapú hiteleiket, amivel már mínusz 300 ezer forintnál tartottak visszahozzák nullára ill. letörlesszék teljesen, amellett persze, hogy a kinti életüket is finanszírozzák… hm.. Az anyám 50 évesen kényszerült elhagyni az országot! Nem azért mert annyira nagyon akarta a kalandvágyást… Bár nem volt ellene, mert rugalmas, de nem ez volt a fő ok. Ha lehetett volna marad. Szerette a munkáját, ami kb havi nettó 90 ezret fizetett neki. Semmire sem volt elég, csak arra, hogy a hitel mínuszba csússzon, de Istentelenül. Senki nem mondta, hogy kint egyszerűbb. Nem az! Ott úgyanúgy meg kell dolgozni a pénzért, ha nem jobban! De annak meg is van a látszata. Akik nem ezt tapasztalják, azok valamit nagyon benéznek, ha ezt nem látják… Az árakról meg csak annyit, hogy én Ausztria egy olyan részén vagyok, ami az egyik legdrágább és bizony bizony szomorú, de vannak termékek melyek ugyanannyiba kerülnek mint otthon. és vannak amik olcsóbbak!!! Ez tagadhatatlan. És IGEN!! Egész évben akció van :) ) Talán egyedül a húsárú az ami itt is brutál drága.. és a sajtok. De 10 db zsemlét én 1 €-ért veszek Ausztria egyik legdrágább vidékén. A ruházkodás az drága. Felmenni a sílifttel az drága. De ezek mind kiküszöbölhetőek. Mert szezon előtt és szezon után ruházkodsz, amikor a kiárusítás van.. és nem mész fel a sílifttel. Ilyen egyszerű. Mindez csupán csak odafigyelés kérdése. Hisz otthon is oda kell figyelni, csak ezerszer de ezerszer jobban…
  És én is éltem Budapesten mielőtt idejöttem. Egy cégnél dolgoztam, ahol minimálbérre voltam bejelentve, a többit meg feketén adta oda. Így összességében volt olyan hónap amikor 200 nettót kerestem és nem jöttem ki belőle Budapesten, akárhogy is igyekeztem. Pedig nem éltem luxuskörülmények között. 2 másik emberrel béreltünk egy lepukkant házat, amin télen süvített át a szél és fűtöttük az utcát. Csak a fűtésre fizettünk 70 ezret havonta télen. Nesze neked minimálbér!

 29. Fasz Józsi

  2013-10-09 at 21:17

  Csak annyit szólnék ehhez a cikkhez hogy kibaszott nagy átverés!!!!
  Én is Ausztriában dolgozom!
  Bár nincsen minimálbér, de itt is dolgoznak 800-900 euroért, pl: bolti pénztárosok, de vehetünk egy vasipari szakmunkást is aki jó ha 1300 eurót megkap kézbe!
  A kóla nem kerül 45 ft-ba!! Te Cikk Írója hol a faszomba élsz???? Az kb. 17 centbe kerülne ( euro=300 Ft)
  Ez a Cikk 1 kibaszott átverés!!!!
  Kint sem egyszerüb az élet mint otthon, csak itt meg lehet keresni rá a pénzt, de ahhoz keményen kell itt is dolgozni! nem 168 órát! 200-at!!!
  Ne higgyetek már el mindent!

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 13:22

   *** PENNY-MARKT GMBH ***

   FRONTENHAUSENER STR. 32

   84137 VILSBIBURG

   PEPSI-COLA 2 x 0,15€

   nem tudsz olvasni, Józsikém?

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-11 at 13:32

    A kedves Fasz Józsi sajnos nem tud olvasni. A magyar emberek többsége már egyszerűen annyira agymosottá vált a 23 év politikai elitnek köszönhetően, ha elé teszed a blokkot, amin rajta van, hogy 15 cent a cola, akkor is állítja a két agymosó párt = fidesz+mszp hülyeségeit. Ez a tudtamosás, személyi kultusz, és emiatt ártanak ezek a magyar emberek a többinek, aki már tényleg változást akar.

    Valamint itt is írja a Józsika, hogy “de vehetünk egy vasipari szakmunkást is aki jó ha 1300 eurót megkap kézbe”. 1300 eurót kap kézbe, azaz havi 390 000 forintot! Miközben az árak gyakorlatilag megegyeznek. Egyszerűen érthetetlen számomra ez az agymosás, hogy milyen rettentő nagy ereje van sokakra.

    • Nahát

     2013-10-13 at 15:55

     Ok, de a Kóla az leértékelt a szavatossági lejárat miatt. Rajta van a piros címke. Amúgy ennek a kólának a Lidlben 0.99€/1,5L az ára. Ennél nincsen olcsóbb csak lejáratos. Láttam 2L-es Kólát 0.15€-ért. De ezt nem lehet mindennaposnak venni. Ez nem általános. Ez ferdítés! Amúgy nem vagyok agy mosott, és 10 éve élek Németországban. Nagyjából azon a környéken ahol ez a vásárlás történt. Amúgy jó a cikk! Csókolom!

     • Nahát

      2013-10-13 at 15:59

      Ja még annyit, hogy fémipar 2500€ (nettó). Asszony 1200€ (nettó) Albérlet 70m2 A CÉG FIZETI! (rezsit is+ garázs a kocsinak). 400€ kaja 100€ mobil, net, stb… A maradékot ki tudjátok számolni. A méregdrága Magyarországra járunk nyaralni. De ennyi elég is. Csókolom!

    • Kaszas Livia

     2013-12-23 at 17:43

     De honnan veszed h megegyeznek az arak?????Nagyon is nem egyezoek….Sokkal dragabb itt kint minden…..Egy eve elek Ausztriaban……Hat nagyon szep es jo az hogy a havi lakber otszaz euro…de eloszor kaukcio,provisio…..tudjatok h mennyi?????????haromezer euro…MINIMUM!!!!!!!!!!!!!! 3 honapja keresek uj alberletet es ez igy van…….es a hus ararol nem is beszelve…pl a csirkemell 1 kg 4ezer forint…….es meg sorolhatnam……nem azt mondom,h itt ehezunk,….de itt sem egyszeru a megelhetes….

     • (x)LFS

      (x)LFS

      2014-01-06 at 18:58

      Tudjuk, hogy sehol nem egyszerű, de nyilván kint lényegesen magasabb életszínvonalon élsz, amihez képest látod azt, hogy nem egyszerű…

      Persze, hogy nem egyszerű, mert a magasabb fizetésedből azért már magasabb életszínvonalat is tartasz fenn, mint itthon.

      Sokan vannak, akik kint élnek, és miközben az átlagbérhez közeli fizetésükből évente járnak szép helyre nyaralni, hetente tudnak olyan tételeket venni, mint lazac stb., ennek fényében mondják, hogy alig marad valami havonta… Persze, de milyen életszínvonalon? Milyen ételekkel? Milyen lakhatással? Milyen állami ügyintézéssel? Milyen autóval? …

    • Sebestyén István

     2013-12-26 at 14:24

     Az árak egy része megegyezik,egy jó része nem.Menj el fogorvoshoz, autószervizbe!Hívjál taxit,mesterembert!Majd kijózanodsz esetleg és nem fogsz 23 évezni.

  • kiss jozsef

   2013-10-13 at 17:17

   Én is csak lesek mint Rozi a moziban ,mint amikor eldurrantja magát valaki mellette .Hát én éltem Ausztriában 6 évet.Az idegen gyűlöletük nem tetszett ,amivel találkoztam Bécstől -Innsbruckig .Akkor igaz schilling volt még de csak akkor éltünk jól amikor a exem is dolgozott.Hollandiában élek és irigylem az osztrák lakásárakat .Itt toronymagasabban több a bérlés.220 órát dolgozom mint kőműves és tisztán megvan 2000 €-m. Viszont ha lakást bérelnék ,kapásból elmenne 800 + rezsi 200 € havonta .Így szobát bérelek csak havi 190 € semmi más költség nincs.Viszont így 6 évente tudok új kocsit venni és megvan minden elektromos kütyü ,amit nem részletre szoktam venni .Már várom az XBX ONE-t és nem fog megrázni az ára.

  • szgabi

   2013-10-18 at 13:59

   Józsi!
   Találó a neved.

   ,,Kint sem egyszerüb az élet mint otthon, csak itt meg lehet keresni rá a pénzt”

   Hát akkor tényleg nem egyszerűbb!?!?!?!?

   • szgabi

    2013-10-18 at 14:04

    …előző hozzászólásom ,,Fasz Józsi” hozzászólónak címezve!!!

   • Albrecht Ens

    2013-11-01 at 13:15

    “,,Kint sem egyszerüb az élet mint otthon, csak itt meg lehet keresni rá a pénzt”

    Hát akkor tényleg nem egyszerűbb!?!?!?!?”
    Igen ez nekem is szemet szúrt,de erre ez a válasz:”A magyar emberek többsége már egyszerűen annyira agymosottá vált a 23 év politikai elitnek köszönhetően, ha elé teszed a blokkot, amin rajta van, hogy 15 cent a cola, akkor is állítja a két agymosó párt = fidesz+mszp hülyeségeit.”

 30. Beus25

  2013-10-08 at 12:31

  Hát káosz elmélet gyártás nélkül is ,amit én tapasztaltam, itthon, illetve külföldön. Itthon: sokat dolgozok ,kevés pénzért és 100%-os teljesítményt várnak el tőlem, minimális körülményeket biztosítva. A sok fölöslegesen kitermelt diplomásról nem is beszélve. Tudom,hogy nem vagyok a legpiacképesebb álláskereső , ami ugye a diplomások igen kevés százaléka szerintem,hiszen ,mint tudjuk a magyar képzések nem arról híresek, hogy érdekelné őket , mi megy a munkaerő piacon, milyen tudásra lenne igazán szükség, így bele táplálnak a fejedbe egy csomó fölösleges dolgot. Tisztelet az 1-2 kivételes intézménynek, így , ha nem kapsz észbe időben, hogy képezd magad, szerezz tapasztalatot, a diplomaoztó után bizony-bizony koppansz. Ami részben a te hibád, mert nem voltál képben egészen, de nagyobb részt az intézményé , hiszen az ő feladata lenne pont erre felkészíteni téged, hiszen ezért jársz egyetemre, csak lusta aktualizálni magát.

  Tehát “romkocsmában merengő állástalan diplomás leszel” hosszú hónapokat, éveket várva valami diplomás állásra, amit igen könnyen el is veszíthetsz, vagy elmész szakmunkát végezni,mert ugye éhen nem hallhatsz, /még a romkocsmákban sincs ingyen a kaja/, ahol ugyanolyan bánásmódban részesülsz, mint az,aki nem fektetett az életéből 17 évet a tanulásra, így már 5 éve pénzt keres, bár itthon jó keveset, alaposan leterhelve. Szóval kedves röghöz kötő Viktor pajtás, ezért maradjunk itthon? Ezért fizessünk vissza bármit is? Nektek kéne fizetni nekünk az életünkből elmulasztott évekért, fölösleges energia és pénz befektetésésért.

  Én anno Anglia helyett a hazámat választottam ,ahol megszakítáokkal másfél évet töltöttem, egy éve vagyok itthon, és megint ki fogok menni. Egy éve diplomásan szakmunkát végzek. Az a szerencsém, hogy legalább ebben van tapasztalatom,mert ugye itthon a legtöbb álláshirdetés, így néz ki: minimum 1-3 év tapasztalatszkségeltetik./még a közszférában is! / Ja persze hozzátenném a betanított szakmunkát egy külföldi multinál végzem, nagyobb részt külföldi ügyfélkörrel.
  Na jó ,van kb 20 hely, ahová friss diplomás is jó,és nézzük csak meg mennyien vagyunk,erre a néhány helyre?

  Egy év alatt próbáltam felmérni az itthoni helyzetet társadalom tudományi végzettséggel, folyékony angol nylevtudással, 3 állásbörze, 15 állásinterjú, és 3 keserves assesment center után. Következő az eredmény elmehetsz a közszférába, ha szerencséd van, netto 130.000-ért . Elmehetsz idegen nyelvű telefonos kisasszonynak,ahol külföldi ügyfelekkel tárgyalsz,akik külföldön vannak, ja bocsánat “customer service representative ” hivatalos nevén, de angol nyelvtudással ez már nehéz ügy,mert rengeteg angolos van, na de mit csinálhatnak azok,akinek még ez sincs? Egyébként a drága “call centerek” külföldi cégek leányvállalatai, csak nálunk olcsóbb a munkerő, megéri idetelepíteni a más országban is ellátható munkaköröket.Persze ezeket, legalább megfizetik ITTHONI viszonylatban, de ezért megérte 17 ( 8 általános, 5 év kéttannyelvű gimnázium, 5 év egyetem) évet tanulni, nem igaz? Ja biztosítóhoz is elmehetz teljesítmény arányos bérezéssel , ami egyenlő az éhen halással, mert ugye a csoró magyar nem nagyon hajlandó biztosításokba fektetni, azt a kevés pénzét.

  Szóval gyakorlatilag ennyi a tapasztalat nélkül végezhető “diplomás” álláslehetőség tapasztalataim szerint. Vagy kimész külföldre, vagy itthon dolgozol külföldi cégnek, kevesebbért, mint külföldön, ja és persze Pestre kell jönnöd hozzá, mivel más városok nagyjából teljesen el vannak lehetetlenítve, és még egy ilyen állásnál is hónapokba telik a kiválasztási folyamat, mert megtehetik,hogy válogassanak, vagyunk elegen a ringben. Egyébként gyakornoki pozícióknál szintén hasonló a verseny.Úgyhogy kedves fölösleges diplomával rendelkező, 3 nyelven folyékonyan nem beszélő 3 évet a szakmában nem dolgozó,kevés hasznos kapcsolattal rendelkező, friss diplomás merengő társaim, ha bizotsra szeretnénk menni még legalább 3 évet a felső oktásban kellene eltöltenünk ahhoz, hogy Magyarország befogadjon minket, ami pénz idő, energia,tehát 30 évesen lenne szellemi munkánk , jupiiiiiii. Én inkább beletörődöm a sorsomba, és elhúzok külföldre, ahol ez a nyelvtudás bőven elegendő,vicc! ahhoz,hogy legyen egy jól fizető állásom, még,ha nem is biztos,hogy szellemi munkát végzek, de,mint tudjuk itthon sincs erre szükég. Továbbá anyagilag nem stagnálok ,hanem előre haladok, és följebb is jutahatok. Na megéri itthon maradni?

  De nézzük meg az egyik legfontosabb szaktudással bírókat, az orvosokat Rajtuk emberi életek múlhatnak, rengeteget tanulnak, azért,hogy aztán netto 130.000 forintot kereshesenek, szóval ha nem fogdnák el a kenőpénzt, amire a magyar állampolgárnak szintén nincs kerete, a büdös életbe nem haladnának előre, pedig nekik aztán kellenének a körülmények, ahhoz,hogy jól tudjanak teljesíteni. Na megéri nekik itthon maradni?

  Arról nem is beszélve ha a kinti egészségügyet nézzük, több ingyenes gyógyszer létezik,korszerűbb a technika, és az egészségügyi alkalmazottak négyszer, ötször annyit keresnek. Így nem kell borítékot csúsztatnod ahhoz, hogy biztosan megfelelő ellátásban részesülj.

  Ja igen magyar mentalitás mindenhol abból áll,hogyan húzzon le több bőrt a másikról,hogy neki még több legyen.Itthon is ,kint is, tapasztalataim szerint, ez a baj,az olyan helyekkel,ahol túl sok a magyar. Nézzétek meg hányan bérelnek házat olcsót, rossz életkörülményekkel, és adják ki kinti magyaroknak , felárért, még csak rezsit sem fizetnek, kész a tiszta haszon, persze a hülyék ki is veszik,anélkül,hogy utána járnának milyen más lehetőségek vannak, mert a főbérlő régóta kint él,tudja a nyelvet, és van kezdő tőkéje házat bérelni, ennyiből áll visszaélni a kiszolgáltatott helyzetben lévőkkel, mivel magyar meg is teszi, tisztelet a néhány kivételnek. Akárcsak itthon, a vezetőség fűt-fát ígér, aminek semmi alapja nincs, mi meg elhisszük, godnolkodás nélkül. Gondolom ezért van az, hogy a népesség néhány százalákát teszi ki a gazdasági elit, a többiek meg csórók.Mások szívnak kőkeményen,hogy néhány embernek jó legyen.Persze ez mindenhol így van, de kint a szivatás töredéke annak,ami itt van, éS mennyivel jobban működik rendszer…

  Vicc az egész. És igen elérték nálam, hogy utáljak itthon lenni, pedig nem ilyen hozzáállással jöttem vissza. Már csak egy érvet tudok felhozni Magyarország mellett a családot, ha betgek bármi van nem tudsz velük lenni. De ha belegondolz,ha nem Pestiek közé tartozol vagy néhány szerencsés vidékiközé, aki ott dolgozhat, mikor látod őket, Pesten dolgozol kevés pénzért 10,000 forint haza menni. Az időkieésről nem is beszélve.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 16:25

   Ez mind így van… Az X-program még megpróbálja meggyőzni a magyarokat, hogy ideje észbe kapni. Ha nem jön össze, 5 szakmámmal, melyek mindegyikében minimum nettó 1500-2000 eurót keresek Ausztriában, lépek is innen. Akkor a magyarok, ahogy teszik ennek a cikknek az aljában is hozzászólásként, tovább hülyíthetik egymást, és fordulhatnak egymás ellen… aztán mindenki mondhatja, hogy az unió meg már lassan a csillagos ég is hibás, csak ők szavaztak jól, mert a fideszt és az mszp-t imádni kell, melyek mind az ország eladásban és a korrupcióban érdekeltek…

 31. Ricsi

  2013-10-08 at 08:48

  Linz (Ausztria)

  Fizetés netto 1800 EUR (Sofőr állás)

  - Albérlet 22 m2 rezsivel (Linztől 12 km-re faluban) 214 Eur
  - Gépjármű felelősség biztosítás 70 EUR
  - Baleset biztosítás 12 EUR
  - Telefon (1000 perc, 1000 sms, 2 GB Internet) 15 EUR
  - Internet (korlátlan) 15 EUR
  - Cigaretta (1 doboz, tabakban vásárolva) 4,3 EUR

  Ezen kívül kb 300 euró megy el minden másra (élelmiszer, tisztálkodószerek, stb…) és marad pénz ruházkodásra, szórakozásra. (A lakás berendezése kb 2000 euróba fájt, bútorok, konyha és gépek.)

  Csak a miheztartás végett, a hitetleneknek :)

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 16:17

   Köszönöm a hozzászólást, mert a lejjebb lévő hozzászólók, mintha meghülyültek volna, vagy mindig is azok voltak… Állítják, hogy nekik milyen rossz külföldön, miközben autót is fenntartanak a minimális bérükből…

  • Fasz Józsi

   2013-10-09 at 21:23

   Ricsi!

   Te sem hiszed el amit leírsz ugye????
   200 euróért maximum 1 szobát bérelsz!!!
   nem lakást!!!!
   és a rezsi sem annyi!!!
   te is kit nézel hülyének??? minket? vagy magadat???
   akkor mért nem élsz kint????
   mi a faszomért jársz haza???? MAJAOM!!!!

   • GeriWhite

    2013-10-11 at 09:55

    Jóskagyerek!

    A 22 m2 az nem is sokkal több egy szobánál! Egyszerű matek, simán kerülhet 214 EUR-ba!
    Miért jár haza!? Talán, mert látogatóba jön!? Atyám ennyire hülye kérdéseket feltenni! :D
    Javaslom neked, hogy költözz jó messzire és te ne gyere haza, mert ugye minek járnál haza! :D
    Te tényleg egy igazi fasz vagy!

    • (x)LFS

     (x)LFS

     2013-10-11 at 13:36

     Ráadásul Ricsi írta is, hogy egy kis faluban bérli azt a kis szoba méretű lakást. Az ár teljesen reális, hiszen én Bécsben, a belvárosban mutattam be 64 négyzetméteres lakást, aminek bérleti díja 500 euró.

     • GeriWhite

      2013-10-11 at 15:36

      Nos hát ez az! De az ilyen ember még a száraz tényeknek/számoknak se hisz (pedig elvileg a matematika volna az egyetemes nyelv, de ezek szerint a hozzá hasonlók azt sem értik), amit az orra alá dugnak. Ezt nem, de az egymillió új munkahely, a forradalmi szabadságharcos Orbán valóságokat tövig benyelik a Jóskagyerekhez hasonlóak. Sajnos ez számomra inkább elszomorító, mintsem bosszantó.

   • kiss jozsef

    2013-10-13 at 17:27

    Ember én Hollandiában élerk és én is szobát bérelek.Havi 2000 € nekem is megvan de mivel egyedül élek ,egy szoba megteszi ahol tv-k ,játszom nettezek .Igaz fiam Angliában él én meg nem bútorozok össze senkivel.Miért csodálkozol az ilyenen ?Ha tudnád Londonban mennyi ÁGYBÉRLET van leesne az állad.Vagyis nappal más alszik az ágyban.De divat hogy egy szobában többen is laknak és a lakér töredék.Hollandiában is 100 000 -k élnek társbérletben.Vagy van ugyan lakása ,de nincs autója !Az üzembiztos autó meg életszükséglet fontosabb mint a lakás.Én 6 év alatt 6 helyen laktam .A munkába járás ( kömüves vagyok váltózó munkahelyél ) sokszor macerás, mert vagy 220 km-t vezetek naponta vagy közelebb költözöm.Szóval nem mindent úgy kell látni mint Magyarországon

 32. gábor66

  2013-10-08 at 00:08

  Ez nagyon durva emberek:S nemtalálom a szavakat…ez Magyarország…

 33. Julian

  2013-10-07 at 22:15

  Sziasztok!

  Németország: Lakásárak hasonlóak, mint a cikkben. Bár sokszor találkozni olyannal, hogy külföldinek nem, 2 személynek meg nem adnak ki még 2 szobás lakást sem. Megtehetik.
  Mosogatással viszont vígan meg lehet keresni az 1000€ feletti összeget is. Munkanélküli 6 hónapig jár és, ha Mo-ban nem hagytál tartozást, akkor még abból is simán eltartod magad és fizeted a kiadásaid. Valamint fizetnek utazási költségtérítést is, ha messzebb mész állásinterjúra. Elküldenek képzésre, amivel munkát is tudsz találni. Olyan képzésben részesülsz, amire van kereslet.
  Az élelmiszer és egyéb árak tényleg nem drágábbak, mint itthon, ellenben kapni olyan(modern) termékeket is, amiket itthon még nem láttam (Cyclone Technológiás porszívok).
  Ráadásul vidéken tiszta levegő és jó utak fogadnak. Autópálya mindenfele és ingyenes. Bár egy külföldi autó fenntartási költsége – főleg, ha régi és dízel – elég magas, akár az évi 1200€-t is elérheti adóval és biztosítással együtt.
  Ezenkívül van náluk a TV adó, amit most már akkor is fizetsz, ha nincs is TV-d. Ez úgy 216€ évente. Plusz egyéb adók. Viszont a bruttó fizetésednek így is csak a 27%-át viszi el az állam ilyen-olyan dolgokra.
  Én nem bántam meg, hogy kimentem és egyenlőre eszem ágában sincs hazaköltözni azért, hogy fizessem az adósságaimat – jó esetben (aminek a mértékét a kormánynak köszönhetem), és ne maradjon semmire sem pénzem a megélhetésen kívül.

  További szép napot/estét!
  Julian

 34. Lukovics Läszlo

  2013-10-07 at 20:24

  Sziasztok.

  En Finnorszägban elek mär ket eve,nem fövärosban hanem videken,az itteniärakrol tudok mit mondani.
  Itt egy egy szobas 32nm-es lakäs 270 euro földszinten.
  Egy 52nm-es ket szobäs 370 euro szinten földszinten.
  Itt nincsenek berendezve a lakäsok,teljesen uresek,de hasznält butorokkal 400 euroert berendezhetö.
  Jo minösegu es ällapotu bör ullögarniturät 3+1+1 vettem 200 euroert,egy kerek egy meter ätmeröju uvegasztalt 35 euro,egy uj ällapotu kanapet ami ägyazhato kapaszkodjatok meg 30 euroert.Az ägy resze sosem volt hasznälva.
  Ehhez a lakäsärhoz jon 1600euro brutto ber,en tuloräzom eleg sokat,igy a bruttom eleri a 2500 eurot.
  Most kerdezem.Menjek haza autoszerelökent dolgozni a Mercedes gyärba több mint 10 ev szakmai tapasztalattal,netto 115 ezer forintert?Ez 400 euro,es mondjam azt,hogy a minimälbernel jobban keresek.
  Az ärak itt magasabbak kicsit mint ausztriäban,de itt nincs mezögazdasäg,ez ipari orszäg.
  Mire alapoznak a magyar vezetök,a politikusok?
  Miert menjunk haza?
  Ha biztositanak olyan szinvonalat mint kulföldön akkor hazamegyek.
  Barätkent mindenkinek aki tud dolgozni egyesevel azt javaslom,hogy kortol fuggetlenul induljon el kulföldre.
  Mint magyar ällampolgär viszont tudom,hogy minel többen jövunk el keresökepes emberek,az orszägban es az otthonmaradtaknak annäl nehezebb lessz,hiszem mi adofizetök lennenk otthon.
  El fognak tunni az adofizetök,es nem maradnak csak a nyugdijjasok es a segelyböl elök.
  Kerdem en ezt akarjäk megvärni?

  • xy

   2013-10-08 at 20:01

   “Kerdem en ezt akarjäk megvärni?”

   - Igen, ezt akarják a szemetek!

   • Rene

    2013-10-17 at 09:06

    Nem biztos, hogy ezt akarják. Csak annyira sötétek, hogy nem látják előre. A rövidtávú haszonszerzés az elsődleges céljuk,és ennek érdekében a csillagokat is lehazudják az égről. Magyarország olyan, mintha az 5 éveseket bíztunk volna meg a családi kassza beosztásával. Most komolyan, mit várnak az emberek ezektől?

 35. Fradigege

  2013-10-07 at 13:30

  Luxemburgban a minimálbér 1600 euró felett van. Mit termelnek azok??? A feleségemet a cége rendszeresen kiküldi Svédországba. Ott reggel 8-17, 18 óráig van bent. Naponta 9 óra után kezdenek az emberek beszivárogni, aztán 11 körül elszivárogni(ebéd idő), 13 óra körül visszaszivárogni, majd a picsába eltünnek és 16 órakkor csak a párom+2-3 ember lézeng az irodában. Na ezek mi a faszt csinálnak? Ugyanez Norvégiában. Hollandiában ugyan ezért a munkáért 1750 eurót(525000.- Ft) kapnak.Asszony pajtás nettó 240 ezret visz haza kafetériával együtt. Svédül és angolul beszél. De osztrák állampolgár a legjobb gyerekkori barátom. Ő daruzik. Ha van meló akkor 3000 euró is meg van havonta. Alap fizu 1700 euró. Ezt akkor kapja, ha egész nap kávézgat. A felesége egy hotelban takarít. Minimálbérért. 4 gyerek van. Kényelmesen megélnek. Én buszt vezetek. Hol 140 ezret-hol 185 ezret kapok. De, hogy a fizumból felvettem még 69000-t levont a bank 1271.- Ft-t. Az árak ugyanolyanok. A szolgáltatás, ami kint drágább. Elmenni egy étterembe vagy síelni, stb,stb…

  • kiss jozsef

   2013-10-13 at 17:35

   Hollandiában kizárt hogy tangli tangli melóért 1700 -t keressen valaki.Sőt a legtöbb irodai adminisztratív meló részmunkaidős, ez havi 800 €.Szakmunkások kapnak 1600-2000 €-t.Ja csak a lakbér meg a szolgáltatások és a beteg biztosítást azt feledted.Hollandiában privát mindenki fizeti ami havonta 120 -800 € .Szóval nem kell keverni a szezont a faxokkal .Amúgy ha férj feleség dolgozik jól lehet élni .De ha valamelyik munkanélküli és elfogy a segélyezés akkor már iszonyat gáz van.Épp hogy nem éheznek.Mert az óvoda méregdrága ,gyes 16 hét és nincs támogatott gáz.

 36. Naív

  2013-10-07 at 12:49

  A piac úgy mûködik, hogy minden annyiba kerül amennyit adnak érte!
  Ez nem csak kicsiben, hanem nagyban is így van!
  Képzeljetek el pl.egy német vagy osztrák állampolgárt akinek már mindene megvan, csak akkor vesz valamit ha megéri, nincs pillanatnyilag rászorulva. Itthon viszont még akkor is megveszik (mert nincs) ha drága!
  Két dolog kellene hogy a helyzet változzon, a jogbiztonság(!!) ami jelenleg nálunk sajnos nem létezik, és a hitel (3% alatt mindnkinek).
  Ezek egyszerûnek tûnnek, de mindezt csak becsületes(naiv?) és értelmes emberekkel lehetne megoldani, de ezek már nagy számban rég elhagyták az országot. Mivel mûködik ugyanis az “agyelszívás”!
  Ezek az emberek szerintem szívesen haza is jönnének, ha volna hova! Ezzel a megjegyzésemmel a “kígyó a saját farkába harapott” mint szoktuk mondani!
  A többit az olvasóra bízom!

 37. RealMan

  2013-10-07 at 10:37

  Nem értem, hogy a kóla miért annyira fontos kiindulópont….aki kólát iszik, az enm normális ember. Vagy ennyi nem normális kétlábú van? Velem ilyen embert gyilkoló löttyöt meg nem tudnak itatni, akár csak a cigi, ami megöl és még fizetsz is érte…

  Az árakról….Van benne igazság, ha folyamatosan az akciókat nézed. Magyarországgal azért nem lehet összehasonlítani teljes mértékkel, mert Magyarországon mindenből a legrosszabb jut – nem csak a politikából, de kajából is, szolgáltatókból, bankokból, bíróságokból, stb. Magyarországgal ellentétben lassan már minden ország jobb lesz….

 38. ancsipancsi

  2013-10-07 at 08:45

  Igen, teleszalad a hócipője ezzel az országgal az embernek, hogy totál hülyét csinálnak saját állampolgáraikból és mondjuk meg őszintén 90%-ban sikerül az agymosás, és igen, rákényszerítenek a “menekülni vissza se nézni” projekre. Az anyagi részét meg nem firtatnám, egyértelmű.
  Globálisan viszont nem a menekülés a kiút. Mi a szar lesz itt ha az utolsó fehér szakmunkás is lelép?

  Egyébként meg szívesen megalkudna szerintem sok ember ha emberségben változnánk, ha a magyar ember képes lenne felnőni végre érzelmi intelligenciájában, hogy ne gyomorideggel, rettegve a munkahelyen keressük meg azt a rohadt semmit nem érő minimálbért, hogy ne legyen már “vérszag” az utcán folyton, hogy egy icipici kedvesség legyen már valakiben erőlködés nélkül, hogy ne lökjenek föl a tecsóban, hogy ne kelljen már egy kocsmában, kötekedő emberek között meginni egy sört, hogy egy pedagógus pedagógus legyen és ne kérjen már irracionális fizetést mert neki öntudata van, de legalább ha belépek egy üzletbe és köszönök, köszönjenek már vissza az eladók…………………..
  Én inkább emiatt mennék el innen, nem elég, hogy itt nyomorgunk de még egymást is utáljuk, nem bízunk egymásban, átvágjuk egymást, megöljük egymást… Mi tényleg hülyék vagyunk.

 39. Tomi

  2013-10-07 at 08:45

  Sikerült egy újabb hatásvadász, félrevezető cikket összehozni!
  Újfent gratulálok!!!
  Már csak arra lennék kíváncsi mire jó ez?
  Te beszélsz népbutításról??
  Te ugyanazt csinálod!!!
  Már ott elakadtam,h külföldön nincs minimálbér!
  Sok helyen van, és tervezik bevezetni Németországban is. Illetve volt és van hasonló csak nem így hívják!! Persze könnyebb azt mondani,h nincs!!
  Az árakról meg ne beszéljünk!
  Egy nagyvárosban olyan drága az albérlet,h itt minden olvasó elámulna!!
  Szóval ez a cikk megint csak egy hatalmas félrevezetés!!!!!!!!! Tele csúsztatásokkal, kiragadott dolgokkal amik nem általánosak! Teljesen végig sem tudtam olvasni annyira idegesítő!!!
  Leállhatnál a hazugságokkal mert nagyon nem szép dolog félre vezetni az embereket! Ugyanolyan hazug vagy mint a politikusaink!!
  Nem egy ismerősöm élt kint éveken át, sőt rokonom is!
  Azt mondták az albérlet a szolgáltatások nagyon drágák, a kaja is sok helyen drágább, persze vannak olcsóbb boltok, jó akciók és gyengébb minőségű áruk ezek árszínvonala hasonló mint nálunk. De azt állítani,h az ottani élet olcsóbb mint nálunk, a termékeket töredék áron lehet megvenni az egy nagy hazugság!!
  Az ottani fizetésekből az ottani árakon meg lehet élni normálisan ez tény!!
  De azt állítani,h ott minden olcsóbb, meg,h töredék árakon vásárolhatsz…. KAMÚ!!!!!

  • Andreas

   2013-10-07 at 22:38

   Osztom a véleményed Tomi, már én is megbántam, hogy ezt a cikket vegigolvastam!érdekes módon én is egy kicsivel többet fizetek alberletre mint a fizetésem 30 százaléka, és ne feledkezzünk el arról SEM hogy Az áram a víz a fűtőolaj kb 2szerese a magyarorszaginak, vagy pl senki SEM kérdezi mibol fizeted ki az 5ször drágább biztosítást Az autodra, vagy Mond valakinek valamit a radiozasi adó(240euro évente)?kérlek téged nagyon TUDATLAN baratom, hogy mielőtt egy ilyen cikket írsz, azelőtt gyűjtsél reális adatokat!külföldön Az életszínvonal magasabb, de ezért magasabb árat is fizetsz!én tudom ezt nagyon jól!

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-09 at 16:09

    Andreas! Mi a faszomért vagy akkor külföldön, ha ugyanúgy élsz, mint itt? Na erre válaszolj, mielőtt hülyeségeket írsz! A magyarnak megvan az a tipikus tulajdonsága, bárhol éljen is a Földön, mindenhol csak sírni tud!

    Már megint egy tipikus hozzászólás: “vagy pl senki SEM kérdezi mibol fizeted ki az 5ször drágább biztosítást Az autodra” Magyarországon minimálbérből NINCS AUTÓD, FELFOGOD, B..MEG! MAGYARORSZÁGON MINIMÁLBÉRBŐL NINCSEN LAKÁSOD, MERT A BÉRLETI DÍJA REZSIVEL EGYÜTT A MINIMÁLBÉR 64 000 FORINT = 80%-a (80 százaléka) B..MEG! Érzed a különbséget, bazdmeg? Akkor most válaszold meg magadnak, mi a faszért élsz külföldön, bazdmeg!

    • Andreas

     2013-10-09 at 22:28

     Én egy szóval SEM mondtam hogy rosszul élek itt, miből szürted ezt le?nem sírtam mint egy tipikus magyar,pl mint te, csak nem szeretném hogy azok akik ezt a fórumot olvassák hibás képet alakítsanak magukban,mert te úgy allitod be a dolgokat mintha itt Minden egyszerű lenne!de én nem vagyok hajlandó tovább vitatkozni egy asszocialis beallitotsagu bunkoval, aki a dühét itt akarja kiadni, mert ő személy szerint nincs megelégedve Az életével de többet SEM akar érte tenni, jobb legyen!te igazi magyar paraszt vagy, és ha minimálberbol élsz akkor meg is erdemled!

     • vtz mnksr

      2013-10-11 at 13:35

      Lézer Jani személyi asszisztenst keres. Sürgősen jelentkezz nála, mert te annyit is érsz! Szarházi shitnyik.

     • (x)LFS

      (x)LFS

      2013-10-11 at 13:41

      Andreas! Az egész kommentedben azt írod, hogy milyen nehéz ott kint neked, miközben pont azért vagy külföldön – nyilván – mert magyarországon szart sem tudtál elérni, ahogy senki más sem! Van kint autód? Fenn tudod tartani? Van 13. és 14. havi fizetésed? Tudsz nyaralni? El kell döntened, hogy a fűtésszámlát vagy kaját fizeted ki? Ez a cikk pont erről szól: és maga az oldal megoldási javaslatokat is tesz!!! Ellentétben a mai politikával, ami csak elűzi innen a fiatalokat, mint ahogy téged is elűzött innen.

      Ez az oldal pontosan egy lehetőséget teremt a valódi rendszerváltásra, ami ebben az országban soha nem történt meg! És szembe megy mindenkivel, aki ezt akadályozni próbálja.

    • kiss jozsef

     2013-10-13 at 17:43

     Magyarországon nincs autód ,nem katasztrófa .Itt viszont az !Egy holland kollégámnak nem volt autója és cégautóval járt ( munkásoknak adnak kocsit a szerszámokat abba teszik ).Aztán egyszer csak a krízis miatt elküldték.Talált munkát ,reggel 4 órákkor kellett kezdeni, a TNT cégnél.Aha csak épp az első busz 6 órákkor indul.Taxizni meg nem olcsó mulatság. Amúgy mit nyűglődsz odahaza ?Beszélsz egy két idegen nyelvet van egy építő vagy vasas szakmád.C kategoriás jogsid vagy D ,csomagolj és jössz .

   • Gela

    2013-10-21 at 05:01

    Szevasz Andreas! Egy újabb panaszkodó magyar. Idézek tőled: “Az áram a víz a fűtőolaj kb 2szerese a magyarorszaginak”

    Lehet hogy kétszeresébe kerül kint az áram mint Magyarországon, de a fizetés 5x akkora. Te ebből azt vontad le hogy kint nem is olyan jó az élet mint ahogy a cikk írója “összehazudta” itt.
    A te hozászólásaidat szűrni kellene, vagy törölni mert semmi értelmeset nem tudsz összehozni. Fecséreld az idődet máshol.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 15:54

   (Tomi) Senki nem állította, hogy minden olcsóbb! Nyilván, nem minden. Azonban a cikk végén ott van, mennyibe kerül egy albérlet Ausztriában! Számokkal igazolva.

   Ebben a cikkben számtalan élelmiszer árának összehasonlítását megtalálod a hivatalos egyidejű eladási árak alapján (Ausztria-Magyarország): http://iksz.beszolunk.hu/meglepo-eredmenyt-hozott-a-becs-budapest-arosszehasonlito-teszt/

   Figyelj a szavakra: Ausztriában nincsen ÁLLAMI MINIMÁLBÉR! A fontos rész az állami-n van! Ugyanis az államnak semmi köze a minimális bérhez! Magyarországon az állam csupán szemfényvesztésre használja ezt. Az X-program 1 hét múlva megjelenő részében elolvashatod, hogyan működik az osztrák munkavállalói érdekvédelmi rendszer, és az ottani legkisebb bér meghatározása! (Az államnak ehhez semmi köze! És pont ezért működik!)

  • Gela

   2013-10-21 at 04:54

   “De azt állítani,h az ottani élet olcsóbb mint nálunk, a termékeket töredék áron lehet megvenni az egy nagy hazugság!!”

   Szegény Tomi barátunk nem lát tisztán. Nézzük csak azt a tényt, hogy: A németek jönnek Orbánisztánba dolgozni, vagy a magyarok mennek Németországba? Hallottál már olyan nyugatiról aki Magyarországra jött volna dolgozni, mert jobb nálunk az élet?

   Én 2 éve hagytam el az országot,azóta 3000 EUR körül mindig meg van a nettóm, úgy hogy a lakásomat és minden költéségemet is fizetik, bár még így is fele annyit keresek mérnökként mint amit a szakmám ér, lassan váltok is. De még mindig jobban élek mint Magyarországon, ahol havonta 20 ezer Ft-ot tudtam félretenni (pedig nem volt baránőm és nem jártam el sehova). Most 700 ezer marad a számlámon és még csak pályakezdő vagyok. Van egy kis különbség.

   Volt egy váalsztásom, otthon maradok 210 ezer nettóért, vagy kimegyek külföldre 890-950 nettóért. Ugyan azt csinálom mint otthon, csak sokkal többért és kint már van jövőm, nincs létbizonytalanság.

   Amit tanácsolnék neked, hogy légy kritikus, jár nyitott szemmel, beszélgess olyan emberekkel akik kint élnek, mint pl ahogy ezt a cikk írója is teszi, és lásd meg az igazságot ahogy ő. Pl azt a számlát egy külföldön élő honfitársunk fényképezett le, hogy megmutathassa mi is az igazság. Igaz, hogy akciós árak, de kérlek titeket mutassatok hasonlót Magyarországi akciókkal. Ha ennek a bizonyítéknak sem hiszel, akkor nem tudunk segíteni.

   Gela

  • Lokni

   2013-11-14 at 17:34

   Kedves Tomi! Egyik ismerősömék Linzben élnek (szerintem nagyvárosról van szó), az albérlet 500 euró (bérlet, rezsi egyben) ráadásul bebútorozva vették ki, három szobás, erkélyes lakás. Fejenként 1500 eurót keresnek (=házikassza: 3000 euró) —> ha kifizetik a lakást és a rezsit marad 2500 eurójuk, legyen 2000 euró a havi kaja, még mindig marad 500 euró (ez évente ha jól számolom 6000, amit félre tudsz rakni, ha nem költesz luxuscikkekre). Ezek után kérdezném, hogy Magyarországon egy 100ezres fizetésből mikor tudsz egy év alatt annyit kispórolni, hogy az év végén a zsebedben maradjon 4 havi fizetésed?

 40. Tamási

  2013-10-07 at 07:28

  Nah persze, kóla 45 forint…álmodik a nyomor, a legolcsóbb helyen is 1,75 volt de általában 2 euró körül van…ahogy egy doboz cigi is 5-6 euró…Ezen az oldalon jó nagy mesék vannak, én csak röhögni járok ide…aki jár külföldre azt ez az oldal nem fogja tudni becsapni…Egyszerűen nálunk az árak közel azonosak a kintiekkel, csak a fizetések az 1/3-1/5-del kevesebb…Kint a rezsi és a lakhatás viszont mérföldekkel drágább, fizetési arányban megegyezik a hazaival…

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 15:57

   Fizetési arányban sem egyezik meg! A cikk alján olvashatod az osztrák lakásbérlés árait! A forrásban meg van adva a pontos oldalcím is! Ha tovább akarod éltetni a fideszt, hát tedd! Te bajod, hogy nem vagy hajlandó a valóságot az elvakultságod elé tenni! Ezért tart itt az ország, mert semmirekellő és semmihez nem értő politikusokat éltet még mindig a többség.

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 13:38

   *** PENNY-MARKT GMBH ***

   FRONTENHAUSENER STR. 32

   84137 VILSBIBURG

   PEPSI-COLA 2 x 0,15€

   te sem tudsz olvasni, vagy egy pop-up-ot megnyitni…

  • Toto

   2013-12-07 at 00:03

   Tipikus troll hozzászólás. Jelezhetnéd melyik országra gondolsz, a másfél literes kóla közelebb áll az 1€-hoz mint a másfélhez, nem akcióba, nem lejárós.
   A legolcsóbb cigi a Chesterfield 3.9€, Marlboro kb 5.
   Jelenleg átlagosan 1€-val drágább a cigi itt.
   Ausztriáról beszéltem

 41. cddexter

  2013-10-06 at 22:21

  Ha valaki a Coca Colák vagy a Fa tusfürdő árai határozzák meg az életét annak én inkább 10x-es áron adnám. Had pukkadjon hogy milyen rossz nekünk :D

 42. Àkos

  2013-10-06 at 19:13

  Hosszabb hozzá szólást akartam, de inkább most beérem ennyivel. Azért olyan olcsó az a kibaszott kóla, mert le fog járni a picsába! Ennyi.

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 13:43

   így van, de itt a lejártat is megveszed teljes áron

   :-D DD

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-11 at 15:06

    Itt a pont! Nálunk inkább átírják a lejárati dátumot, egyesek átcsomagolják stb… :)

 43. anonim001

  2013-10-06 at 14:18

  London
  Átlag alatti, rossznak számító kereset: 1200£
  - 20 nm-es szoba rezsivel (internet ára is benne van): 400£
  - kaja: kb 300£
  - tömegközlekedés (tube + busz): 120£
  - telefon (5000 perc bármilyen hálózatba ingyen + korlátlan mobilnet) 37£
  - tisztálkodás, tisztítószerek (kb 50£)
  - szauna, gym bérlet 30£
  Havi szinten félretehető pénz kb 250£ (360Ft-os árfolyamon számolva 90.00Ft)

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 16:03

   Ahogy látod, Magyarországon a minimálbérből NEM LEHET LAKÁST BÉRELNI ÉS FENNTARTANI SEM! DE MÉG A BKV BÉRLETET SEM TUDOD KIFIZETNI! Angliában ki tudod? Ausztriában ki tudod? Ne legyetek már ennyire értelmi fogyatékosok! A minimálbér azt jelenti ezekben az államokban, hogy minimális szinten, de meg tudsz élni! Azaz van lakásod ( bérelt), lehet autód, ha ketten vagytok párban (Magyarországon nem lehet), és mehetsz még kondiba és szaunába is!

   HOL A FASZBA VESZED MEG EZEKET MAGYARORSZÁGON NETTÓ 64000 EZER FORINTBÓL! KÉRDEZZ MÁR MEG EGYETLEN MINIMÁLBÉREST IS, HOL A FASZOMBA TELIK NEKI SZAUNÁRA ÉS KONDITEREMRE, B..MEG!

 44. Horváth Rózsa

  2013-10-06 at 14:14

  Ne haragudjatok nem szeretnék okoskodni,de én nyáron Münchenben nyaraltam 1 hétig és ott 2 euróért vettem a fél literes Pepsi kólát!!!Szerintewm ennek a cikknek van igazság alapja,de nem kell mindig mindent egyből elhinni!Gondolom mindenki tisztában van vele,hogy mennyi 1 euró,szóval átszámítva is majdnem 600 ft-ért vettem a kisüveges kólát!! ;) Persze azt leszámítva,hogy ott a kisüvegek is visszaválthahók,szóval ha egyszer megvetted és nem dobtad ki és veszel valahol az üresüveget beváltva csak 1 eurót kell fizetned,de az még mindig nem 45 Ft!!!

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-09 at 16:00

   Fent van a blokk! Meg lehet nézni! Én nem értem, tényleg ennyire a maga ellensége a magyar? Mert ezek szerint, igen! Ott a blokk! Nincs szemetek? Mert rendben, hogy a magyarnak már esze sincs, de LÁTNI, CSAK LÁTSZ, NEM?!

   A példádat illetően, most van Németországban a feszt, jó hogy nem hozod fel, hogy ilyenkor 6 euró ott egy korsó sör! És mellesleg, hol a fenébe vásároltad az a kis üveg kólát? Egy szálloda bárjában? Mert biztosan nem a Penny-ben!

   • vtz mnksr

    2013-10-11 at 13:50

    most jutottam el idáig a kommentek olvasásában, de látható: ezek tényleg ennyire sötétek. a tetves politikusok nagyon jól felmérték, hogyan lehet kihasználni ezt az agymosott csürhét – ezért (is) tartunk ott, ahol

  • Orosz Imre

   2014-04-08 at 22:09

   ha itt is a Siófok aranyparton veszed a fél litert megkapod 1500 ft-ért,én mindig megkeresem a nyaralóhelyeken is a ólcsó boltokat,pl Görögbe Parálián is ólcsobb a coca cola mint nálunk,de csak a boltban a vendéglöben már 7 és 12 euro,persze ezt is egyszer egy évben engedheti meg az ember!itt csak a csaló ügyvédek,orvosok és bírok élnek jól!

 45. Geri

  2013-10-06 at 14:00

  Sziasztok, szerintem sem a politikat kell hibaztatni hanem sajat magunkat vegyunk egy falusi embert 10bol mennyi ulteti a kertet? talan 1 ehelyett elmegy a multikhoz bevasarolni ahelyett hogy dolgozna termelne es a felesleget a helyi piacon eladna ha ez igy mukodne egy pl 3000 embert szamlalo faluban mindenhol a nagyvarosokat is siman ellehet latni kajaval… szoval tanacsolom hogy dolgozzunk
  udv innen felvidekrol

  • Laci

   2013-10-06 at 22:50

   Szia Bocsi hogy hozzá szólok a megjegyzésedhez, de jó ha tudod hogy működik a magyar kereskedelem. Amit megtermelnek az ő maga nem tudja eladni nagy valószínűséggel. ( PL.: nincs rá ideje ) Ha viszont elakarja adni a zöldségesnek akkor az PL.: ( Körte esetében személyes tapasztalat volt pár éve. Bocsi de most has számokat fogok írni mert már nem emlékszek rá pontosan. ) :A zöldségesnél 240 Ft volt kilója, A kistermelő bejött és rákérdezett hogy van 3 mázsa körtéje mennyiért veszi át, válasz ha nagyon jó minőségű akkor tud érte adni 20 -25 Ft-ot. Az a baj hogy itt a kis hazánkban minden így működik. Na csak ennyit hogy dolgozzunk. A vásárlóknak kellene megkeresni az eladókat hogy mindketten jól járjanak, és ne azok akik ezeken azaz rajtunk, élnek jól.

  • József

   2013-10-07 at 02:15

   Geri! Ezt mégis hogy gondolod, hogy a városi embereknek termelje ki a falusi ember az ételt? A falusi embernek ki fizeti meg azt a belefektetett munkát míg kitermeli azt a “kaját amit a nagyvárosoknak el lehet adni? Gondolkodj már kicsit. A másik dolog, hogy szerintem még egy percet sem dolgoztál életedben. A nagyvárosi paraszt emberek akik rendelkeznek kertes lakással, ugyanannyiba telne elvetni a zöldségeket. Nem is tudom hogy jutott ilyen az eszedbe…Igenis a kibeb*szott kormánnyal van itt a baj. üdv: Egy falusi ember.

 46. Varga Ádám

  2013-10-06 at 12:21

  Sziasztok!
  Igazából nem tudom, én csak a tanulmányaimra tudok hivatkozni hogy miért van ez az egész! Azért van mert mi kutyák vagyunk, kutya az Orbán, a Mesterházy és a többi fajankó, rá vannak kényszerítve bizonyos dolgokra, Németországgal ne hasonlítsd össze, ugyanis nagy gazdasági hatalmo, van szava a világ nagy kérdéseiben, és igen, azért dübörög a gazdaságuk mert mint mi, kis kutya országok beengedjük a szar gyáraikat, ugyan is ennyi pénzért nem dolgoznának a németek, sőőt, a német vendégmunkások sem…Egy szó mint száz, ne a kormányt szidják, mert jöhet akárki, mind ezt fogja csinálni mert nem tehet mást…

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 13:56

   Ausztria (jelenleg) nem Németország – hasonló nagyságú, népességű ország mint a miénk – és mégsem kis kutya módjára viselkedik, vajh’ miért?

 47. lala bá

  2013-10-06 at 12:07

  magyar spárban egy szatyor 160ft ugyanaz a németben 10cent=30ft

 48. Apfelstrudel

  2013-10-06 at 11:37

  Szia !

  Nagyon örülök a cikknek, mert pont ezek a gondolatok nyomnak engem is!
  Kell egy igazi, tökös jobboldali párt, nem pedig csak a két posztkommunista rablóhorda!
  Nekünk kell ezt megalapítani és működtetni. Ha nem, akkor marad a gazdasági és jogi másodosztály! :-(

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 14:01

   egy idézet (nem személyeskedés):

   “Négy év, kis köcsög! Négy év. Ez a rendszer a négyéves diktatúrák sorozata. Buktam már meg az elmúlt tizenöt évben, egyszer is? Tessék? Láttál Te már időközi választást, ebben a kurva országban? Nem figyelsz, kis fasz!
   Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?
   Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is kurvára mindegy. Én bazmeg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit. A Z E L I T!
   Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora fasz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend előtt.
   A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?”

   http://pilu.blog.hu/2007/01/23/t_kocsogmagyarvalasztopolgar

   még mindig aktuális… :-(

 49. Andrea

  2013-10-04 at 12:36

  Sziasztok! Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! Jó tudni, hogy vannak még emberek akik hajlandóak tenni valamit a változásért. Egyetértek minden egyes cikkel amit idáig elolvastam. Igaz, hogy én az Anyaországról “leszakított” magyarok táborát gyarapítom, de amiket itt elolvastam, rákellett jönnöm, hogy kedves hazámban is ugyanez a helyzet. Nem tudom, hogy Bukarestben hogyan élnek az emberek, de hogy Erdély is a megélhetetlenség csúcspontján áll abban biztos vagyok, ezért vergődök itt külföldön és keresem a helyem. Otthon Erdélybe az már nagyon jónak számít ha találsz egy munkát ahol túlórákkal, hétvégekkel együttvéve havonta keresel 200 eurót… Kevésbé jó ha ennél kevesebbet kapsz, de örülsz, hogy van munkád… és a leggyakoribb és nagyon rossz amikor munkát se találsz, esetleg gyereked is van és albérletbe laksz. Az élelmiszer árak vetekeznek a németországi árakkal, albérletet minimum 100 euróért kapsz egy lerozzant, élettelen városban… Ha falun laksz a buszbérlet ára kb 30-35 euró!!!!!… aztán a többiről nem is jó beszélni! Azon csodálkozok, hogy még nem mészárolták le egymást az emberek… :D Ilyen körülmények között huszonévesen ellehet kezdeni és építgetni az önálló életedet… Elég szomorú…

 50. Nagymedve

  2013-10-02 at 12:01

  Elolvastam a kiegészítést. Valami hasonlót szerettem volna írni, csak a saját fizetésemhez mérten. Ugyan én nem vagyok fiatal (37 elmúltam), de albérletben élek,a csekkjeimen kívül két féle bérletre költök (abból ugye az egyiknek viszonylag nagy %-át visszatérítik), és 20.-a után egy fillérem sincs, ehhez vegyük hozzá, hogy 10.-e környékén kapok fizetést. Nagyon szívesen számszerűsítem, hogy mire mennyit költök, és mennyit keresek. Az biztos, hogy gyereket nem merünk mi sem vállalni.
  Számszerűsítés helyett/előtt egy tényt mondok.

  O.E. (Orbán előtt) 1 évvel költöztem be ebbe a lakásba. Nem éltem királyként, de rosszul sem, és a fizetésemből sikerült havonta 15-25 ezer forint környékén félretennem. O.U. 1 évvel azt vettem észre, hogy éppen elég a fizetésem, hogy megéljek, de már arra gondolni sem mertem, hogy a párommal vacsora/mozi/színház…. Jelenleg a helyzet az amit fentebb is említettem, éppen qrvára nem elég a fizetésem semmire, és hozzá tenném, hogy esélyes, hogy fűteni nem fogok, mert azt már végképp nem tudom kifizetni.

  Kedves Szabó Péter,

  Ezen gondolkodj el. Mielőtt még belém kötnél: Nem iszom, nem dohányzom, és a kávézást is abbahagytam 4 hónapja, mert már az luxus lett volna.

  • Tomi

   2013-10-07 at 08:53

   Barátom az elkerülte a figyelmedet,h közben beütött a válság. Ehhez semmi köze nem volt O.V.-nak (Orbán Viktor)
   Ne érts félre nem védeni akarom, csak sok ember néhány fontos részletet nagyon könnyen elfelejt!!!
   Gondolom az is O.V miatt volt,h külföldön is sok bank meg társaság bedőlt. Szerte Amerikában Angliában stb!! Az ingatlanpiac megingott és a tőzsde is. Volt,h fel kellett függeszteni a kereskedést!
   Gondolkodj már egy kicsit!!!!!!!!!!!!!

   • kiszoltan

    2015-01-10 at 20:31

    2008-2009

 51. Béla

  2013-10-01 at 16:15

  A számoláshoz azért vegyük az árakhoz a0,25€ betétdíjat ami nálunk az árban van és hát a 27% áfa is nyomja a termékeket.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 16:34

   Persze, de ezekkel együtt sem kerül annyiba, mint nálunk, valamint nem magyarázza a többi terméknél jelentkező különbséget sem, elég a Fa tusfürdőt megnézni. És azt sem magyarázza, hogy nálunk az akciók valójában burkolt áremeléssel kerülnek kifüggesztésre. A táblázatot, ami az uniós államok áremelkedését mutatja, nem lehet az áfával vagy termékdíjjal magyarázni… ez egy tudatos pénzelszívás tőlünk…

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 14:06

   A pfand tényleg 0,25€, de a MWST hol 27%? :-D

 52. Gondolkodj

  2013-10-01 at 13:55

  1. Ha folyamatosan a jobb oldalra szavaznának, nem lennének ilyen kérdések. Magyarországnak rendkívül jók a természeti adottságai, simán önfenntartó lehetne, nem véletlenül nyirbálták meg.
  2. A cikkhez hozzászólva, az EU csatlakozás során Ausztria és Németország ELŐRE megmondta, mikor oldja fel a munkaerőpiacot. Az, hogy ez a FIDESZ időszakra esik véletlen, ez olyan, mint az árvizek, vagy Kolontár. Az embereknek a tökük tele van a nyolc év mínusszal, holott a FIDESZ anno pozitív kasszával adta át a kincstárt a „szociknak”.
  3. A másik tény, hogy a külföldi cégek nem fizetnek rendesen adót a magyar államnak, a papír mindent elbír, és még mindig annyi pénzt tolnak ki a nyugatiak az országból, amennyit nem szégyellnek. Az országot viszont finanszírozni kell, így eleve magasak kell, hogy legyenek az adók. Ha nyolc évet mennél előre, de helyette mínuszba mész nyolcat, akkor visszafelé 16 év vár rád. Nincsenek csodák.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 15:30

   Olvasd el ezt a cikket, a fidesz hatalmas jó tetteiről: http://iksz.beszolunk.hu/hova-folynak-el-az-adoforintok-nem-a-multik-artanak-magyar-nyuz-magyart/

   Nem tudom, mit értesz pozitív kassza alatt? és jó lenne befejezni, hogy mindig van kifogás. A fidesz tudtommal pontosan tudta, mi a helyzet, mikor indult a választáson! Vállalta? Vállalta, hogy rendbe teszi a dolgokat? Akkor jó lenne befejezni, hogy az mszp így, az mszp úgy… Tudtommal voltak közgazdászaik, akik látták a helyzetet 2010-ben..

   A fidesznek esze ágában sincsen rendbe hozni semmit. Csak kérdezd meg tőlük, miért is nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat a 2/3-dal? Ki áll az útjukban? —> Saját maguk!

  • Tomi

   2013-10-07 at 09:11

   Látom vannak még akik kapisgálnak valamit!
   Sajnos a válság kirobbanása is erre az időszakra esik!
   De látod rendes válaszra nem számíthatsz, csak mismásolásra, csúsztatásra, mellébeszélésre!
   Nagyon ballibes szaga van a dolognak!!!
   De az nem baj,h még az MSZP kormányzása idején eladtak jó néhány közműszolgáltatót, megengedték,h külföldi cégek felvásároljanak ásványvíz-kitermelő helyeket, hatalmas földterületek kerüljenek zsebszerződéssel külföldi tulajdonba, felvettek a nyakunkba IMF hitelt, de az élet nem lett semmivel sem jobb!!!!
   Csak,h nem csak az aktuális kormányt szidjuk!!!

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-11 at 15:11

    Több cikk leírja, hogy a két párt: fidesz és mszp ugyanazon párt a háttérben lévő pénzügyi embereket illetően.

   • kiszoltan

    2015-01-10 at 20:35

    imf 3-4%
    állampapír 6%

  • vtz mnksr

   2013-10-11 at 14:07

   neked is:

   http://pilu.blog.hu/2007/01/23/t_kocsogmagyarvalasztopolgar

   itt nincs “jobb” és “bal”, csak fent és lent.

 53. Bobek

  2013-10-01 at 08:21

  Amúgy a válasz a kérdésre hogy mi folyik Magyarországon azt már leírták szakemberek, idézet egy írásból:

  “A magyar vállalkozó, a magyar közgazda és a gazdaságpolitikus nem érti, hogyha nincs folyamatosan bővülő piaci kereslet a vállalkozók termékei iránt, akkor pang a gazdaság, tönkremennek a vállalkozók, akkor is, ha csak éhbért kell fizetniük az alkalmazottaiknak, és akkor is, ha alacsony az adóterhelésük. (…)”

  Itt lehet róla olvasni:

  http://mandiner.hu/tag/gazdag_laszlo/

  az külön érdekes hogy pl. a “Mi a devizahitel-válság megoldása?” c. írás 2011-ből van, tehát már akkor is tudták valószínűleg a fidesznél is hogy lenne más megoldás is..

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 15:25

   Pontosan így van, ahogy írod! Ma a közgazdászok 80-90%-át kivágnám a picsába az Alföldre, mert ahhoz értenek talán, hogy szántsanak, de lehet, ahhoz sem… Nem látják az összefüggéseket, a probléma valódi okát, amit komplexen kell látni… Az X-Program pont erre épül. Nem értik meg a vállalkozók sem sajnos, hogy amíg az embereknek nincs pénzük, addig nem maradhatnak életben! Szakszervezeteink nincsenek, ezért a bérek nem emelkednek. A vállalkozó azt hiszi, ha lófasz bért ad, akkor ő milyen jól jár… Annyi agy nincsen, hogy akkor ki a picsa veszi meg az áruját, mert az összes vállalkozó éhbért akar fizetni! Ehhez hozzájárul még a vállalkozók felé támasztott magas adóteher, de önmagában nem csak ez a probléma…

   Az 1929-33-as világválságnak is nagyrészt az volt az oka, hogy a vállalkozásokat elképesztően elkezdték hitelezni, azok szépen termeltek is, hogy hű, de jó, de mennyi sok terméket tudnak előállítani stb… Aztán jött a kézenfekvő következmény: a vállalkozókat hitelezték, termelték a sok árut, de kinek? Merthogy az embereknek ettől nem lett több pénze! Be is következett a hatalmas világválság.

   Amíg nincs Magyarországon középréteg és erős szakszervezetek, munkáskamarák, ahogy Ausztriában, az ország csak egyre lejjebb csúszik majd. Egyre többen mennek külföldre, egyre több lesz a nyugdíjas, egyre kevesebb a gyerek… és itt is az államcsőd… Amire a külföld majd nagy kegyesen hitelez, annak fedezeteként, hogy a magyar kormány újabb megszorításokat hajt végre, azaz lassan a dolgozónak kell fizetni azért, hogy dolgozhasson!

   Képtelenség, hogy ma ezt ennyi közgazdász és vállalkozó képtelen megérteni!!!! Ehhez persze kell egy meghatározó politikai erő, amely a problémákat felvállalja, szembe néz velük, elmondja, hogy ez a gond, és ezt ezen az úton lehet kezelni… De amíg a 3 milliós nyugdíjasra hajt a fidesz és az mszp is, hogy újabb 4 évre biztosítsák maguknak a havi 2 milliós fizetést, valamint a milliárdokat a haveroknak, addig az ország elbukott!

   • Totik

    2013-10-06 at 14:51

    Azért gondolj bele abba is, hogy a vállalkozónak nincs miből nagy bért adni, mivel a termékét nem tudja magas áron eladni, de még közepesen sem. Azért nem ad több bért, mert akkor csődbe menne, és akkor az addigi keveset keresők semennyit sem keresnének.

 54. Bobek

  2013-10-01 at 07:52

  szerintem akkor sem szabad feladni ha jelenleg még kilátástalan a helyzet..
  folytatni kell az x program promótálását, ha csak eggyel több embernek esik le a tantusz akkor már megérte és elértünk valamit..
  amúgy vannak kispártok amiknek értelmes programja nincs, viszont van szavazóbázisuk ha nem is sok..
  az x pártnak szavazóbázisa nincs viszont van jó programja..ez is egy lehetőség hátha valamelyik kis párt felkarolja a dogot..
  a lényeg hogy nem szabad feladni..

 55. Kovács László

  2013-09-30 at 14:59

  K.O.-K.O. írja:
  Nagyon jók a meglátásai a cikkírójának, bárki (és nem LFS–>azt az Orbánnak!) legyen is az. Szépen rávilágít az összefüggésekre, de csak kilátástalanságba sodor, mert nem látom a kiutat… Rokkantnyugdíjasként, megtakarítás nélkül hogy lehetne számomra alternatíva, hogy “HAGYD EL A HAZÁDAT”?Ezt már régen Gyurcsány is javasolta… Én abban látom a megoldást, ha ezekre a “forradalmi politikai eszmékre” nagyon gyorsan megalakulna egy párt, akik tudnák, hogyan valósítsák meg a követeléseiket, és az ország már fél év múlva rájuk szavazna. Így néhány éven belül rend lehetne az országban. Jó vezető is kell hozzá, akit követhetünk, de a mai politikai életben most ne is keressünk olyan ismert vezetőt akiben megbíz6nánk! Pedig ismertnek, és felkészültnek, sőt befolyásosnak kell lennie, aki keresztül viszi a követeléseinket. Ha ilyet nem tud kiállítani a leendő párt, akkor az ilyen cikkek ( a vágyaink!) meg az összes többi csak gittrágás… Meg kell alakítani az összefogást, mert belehal a MAGYAR!

  • Bobek

   2013-10-01 at 07:43

   na pont ezért kell az ilyen kezdeményezéseket választani..
   ha már te végiggondoltad hogy melyik párt megoldása számodra az előnyösebb akkor te már tettél valamit magadért..
   a jóléti államokban sem egyik napról a másikra történtek a dolgok, ott is vannak hazudozó politikusok..

 56. Cingár

  2013-09-30 at 12:59

  A megoldás szerintem az lehetne ha ezzel a politikai elittel nem működsz együtt tehát nem mész el szavazni mert azzal is csak a mókuskereküket hajtod. Ezeket nem érdekli az, hogy kire szavazol csak az a lényeg számukra, hogy érvényes legyen a szavazás a többit az megoldják ne legyenek kétségeink. Esélyünk csak akkor lehet ha ezt a parlamenti csürhét úgy elzavarjuk, hogy még hírmondó se maradjon közölük! Természetesen békésen ahogy mondjuk Gandhi tette.

 57. Szabó Péter

  2013-09-30 at 12:31

  Ha austriába 1000 eurót keresel 500 az albérleted Barátom te éhen halsz!!!! Tehát- Lakbér 500euró-villanyáram 30euró-tv(kötelező)50 euró-
  -parkolás(mivel belvárost említettél)kb 100euró-és a lakás közös költségei téged terhelnek ami + 40-50 euró ez szemét díj stb!!! ha összeadod minimum 720 euro és nem mentél sehova! ülj be egy étterembe menny el szórakozni!! megtudod a maradék 280 euroddal mit csinálsz!!! Az 1000eurós fizetés csak az ingázóknak ad megélhetést!

  • SteveMester

   2013-09-30 at 12:57

   Érdekesen számolsz:
   500€+120€ (ami a cikkben szerepel mint rezsi)=620€.
   Parkolás? Ahhoz kocsi is kellene (+kötelező+benzin+karbantartás). Veszel 4* heti bérletet (biztos van havi is) 65€, tehát most járunk 685€-rónál.
   Maradt 315€ enni, öltözködni…stb. Ez barátok közt is 94.500 forint. Amint láttad az árak kb ugyanazok.

   Ehhez vedd hozzá hogy nálunk a minimálbér 65.000.-
   Egy olcsó albérlet 45.000 és akkor béreltél egy pusztulatot. 15.000 a rezsi… maradt 5000 forintod bérletre, kajára, ruhára…stb.-re.

   Most akkor miről beszélünk?

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 15:06

   Szabó Péter! A te kedvedért a cikk végére beteszek egy számtani kiegészítést. Mai nap folyamán megjelenik.

  • illogikal

   2013-10-02 at 11:52

   micsoda egy ostoba droid vagy te petike… gyanítom, hogy a tanyáról ahol élsz, soha nem tetted még ki a lábad, de okoskodni “tudsz”.

  • David

   2013-10-06 at 14:57

   Kedves Péter,
   Osztom a hozzászólásodat.
   El kell mondanom, megértem a magyarországi problémákat és mindig csodálkozom hogy a fenébe tudnak,ebböl a pénzböl az emberek megélni.
   Sajnos nagyon sokan azt hiszik nyugaton minden sokkal jobb. Több mint húsz éve élek Németországban és csak annyit tudok mondani,a német minimálbérböl meglehet élni,igen,de csak megélni! Semmi szabadság,luxus,autó (talán egy 20 éves) Ha azt gondoljátok itt minden olcsóbb, menjetek el egy autoszerelöhöz, az óradíjuk 80 €-tól kezdödik.Egy normális fodrász 15-20€,nem egy fodrász diszkont.Hivjatok ki egy kézmüvest az órabérük 40 € tól kezdödik (1200Ft?)Sorolhatnám tovább,de nem érdemes.
   A lakbér lehet csak 500€ de ehhez még jön a telefon, villany,biztositás,a közös költség álltalában a tulajdonost terheli,de attól függetlenül nagyon-nagyon szükösen lehet megélni ebböl a pénzböl. Nem véletlen hogy itt is arról folyik a vita, hogy olyan béreket szeretnének,hogy abból meglehessen élni. Sokaknak segélyt, lakbérpótlékot kell kérniük,mert nem tudnak a jövedelmükböl megélni.
   Itt is van minimál bér,csak még nem mindegyik szakmának sikerült kiharcolnia. PL a fodrászoknak ha jól tudom 8,50 €, de a Mekiben sem keressnek többet és ott már németet nem nagyon találsz.Még egy apróság, nagyon sok német nagyvállat (Mercedes,Audi vagy a nagy sportszer gyártók) tette át Kelet Európába vagy Àzsiába a termelésüknek,kissebb vagy nagyobb részét,mégis úgy hogy ólcsóbban gyártanak,drágábbak a termékeik mint máshol.Nem véletlen hogy egy VW ólcsóbb több ezer €-val Finnországban vagy Portugáliában söt még Magyarországon is.
   Aki nem hiszi az még nem élt tarósabb ideig külföldön.
   “Most akkor miröl beszélünk ?”

  • Toto

   2013-12-07 at 00:22

   Egy ember Bécsben 150€-ból kihozza a kajáját, hacsak nincsenek nagy vágyai. Mivel gondolom kizárólag Beluga kaviárt vagy hajlandó megenni, hát így valóban éhen halsz.
   Parkolásról, ha kiviszed külső kerületbe a kocsit parkolni és bérlettel bejössz már olcsóbb, de egész hónapra GARÁZS 80€-ért szinte minden kerületben van!

 58. Nagymedve

  2013-09-30 at 12:12

  Andrea:

  Te hogy olvasol? Ott van az X program. Az egy alternatíva, és nem az amit Péter-wien kiolvasott a cikkből. Igaz, ami igaz, az egész oldal “kiolvastam”, de valahogy én sem látok lehetőséget, hogy csatlakozzak, vagy segítsek az X pártnak. Igaz lennének kérdéseim, felvetéseim mielőtt csatlakozom, de abszolút értelmes, és elfogadható meglátások vannak. Én is azok közé tartozom akik szeretnek szembe menni a forgalommal. Ennek itt, most van értelme, és még vállalnám is minden további nélkül.

 59. Strasser Péter

  2013-09-30 at 11:53

  Sziasztok!
  A cikk ismét nagyszerű! Több helyen írjátok hogy majd rátok is lehet szavazni. Mikor léptek a nyilvánosság elé? Sajnos sehol nem hallok rólatok :( Média, újság, TV, gyűlés… lesz valami? Ha igen én ott leszek! :)
  Üdv: Péter

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 15:04

   Hamarosan! :) November végéig minden megjelenik az oldalon! Reméljük, egyre többen állnak majd mellénk!

 60. SteveMester

  2013-09-30 at 10:49

  Élelmiszer árak:
  Ehhez csak az Auchan példáját tudom felhozni. Nálunk az akció így néz ki:
  Az élelmiszer ára legyen mondjuk 150 forint alapból. Ha eldöntik hogy akciózásra kerül majd 2 hét múlva akkor felviszik 180 forintra és 2 hétig úgy is tartják. Ez után Akciósan megveheted majd 165 forintért. Az akció általában 1 hétig tart, majd két lehetséges alternatív van:
  - Az ára visszamegy a “normál” szintre 150 forintra pár hét alatt.
  - Az akciós árra ráteszenek még egy keveset és 170 forintra változik a normál ár. Aztán ha ismét akcióra kerül akkor ennek arányában játsszák el a fenti változatot. Így történt pl hogy a 2012.01.02-án 37 forintért vásárolt Auchan pogácsa most már 88 forint. Azaz több minta duplája. De nem csak ennél figyeltem meg 60-80%-os áremelkedést az elmúlt 2 évben.

  Albérlet:
  Külföldön ha egy albérletben nem fizeted a rezsit/bérleti díjat, úgy dobnak ki a lábad se éri a földet és kapsz egy rossz referenciát is mellé. Így legközelebb csak drágábban, vagy nem találsz albérletet. Ha nem akarsz menni, akkor a rendőr tesz ki. Nálunk, ilyet nem tehetnek törvényileg. Ha ott élősködsz hónapokig és pusztítod le a lakást, halmozod a számlákat, a főbérlő nem tehet semmit. Jogi útra viheti és talán 2-3 év múlva ítélet születik, amit fellebbezve ismét 6-8 hónap eltelik. Nekünk egy ilyen “élősködőt” 1,5 év múlva sikerült kirakunk, mikor már 3 millió magasságában volt a közüzemi tartozása. Szerencsére a bírósági végzés végül a lakásról átrakta a személyre a tartozást és kilakoltatást is elrendelt. Utána 500.000.- forintos felújítást kellett végeznünk mert úgy lelakták. Persze ezt is leperelhettük volna rajtuk, de mivel se lakásuk, se kocsijuk, az ingóságaik meg értek kb 100 ezret összesen…
  Ez is egy különbség külföld és itthon között: jogbiztonság.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 15:03

   Ez mind igaz, sajnos… képtelenség szintjén áll országunk, amit egyelőre nagyon sokan még mindig nem látnak… Hisznek a bálványimádásban a magyar emberek, és azt hiszik, ha imádnak egy Orbánt vagy Mesterházyt, akkor jön a csoda! Igazából program sem kell, mert a bálványimádat elég… Talán más sokak szemében történt megvilágosodás, hogy elég a bálványimádatból, és gyökeres reformokra, és valódi programra van szükség.

  • Newcc

   2013-10-02 at 17:16

   Elnézést, hogy közbe szólok!
   Nem szoktam követni ezt az oldalt, igazából azt sem tudom miről szól. Ezt a cikket is véletlenül láttam meg egy közösségi oldalon. Mi is az egyik cikkben említett országban élünk és egyel talán nem úgy van, hogy csak úgy kilakoltat(hat) a főbérlő. Itt is vannak szigorú törvények és ha fizettél kaukciót (amit MINDENHOL kell, a provisionról nem is beszélve), akkor itt sem rakhatnak ám ki csak úgy az utcára!!
   Ez szerintem a mi országunkban jó dolog, Magyarországon kevésbé.

   De, még annyit a cikkhez, hogy teljesen igaza van! Én Magyarországon (volt, hogy napi 10-12 óra munkával) soha nem kerestem 70.000 Ft-ot (de a állandóan a 220%-ot várták el), míg itt heti 7-9 órával majdnem a dupláját, persze €-ban! Szeretnék majd “rendes” munkát is, de az még arébb van. Párom sem csinál túl megerőltető munkát (igaz 3 műszakos) és hazahozza az 1600€-t. A lakásunk drágának számít, kicsivel több, mint 700 €-t fizetünk érte rezsivel, DE ~ 80 nm2, gyönyörű, felújított, tágas, napos, csendes, nyugodt, zöld övezetben van, mégis minden 5 percre található!
   ÉS röhejes (amúgy nem, nem az), de olcsóbb itt a Pick szalámi, mint ott és valahogy finomabb is. Elég sok magyar terméket lehet kapni, ami azért elég “vicces”.
   Ezer féle dolgot lehetne még mesélni (pedig nem élünk kint rég óta), életem legjobb döntése volt, hogy “elmenekültünk” onnan és (egy-egy ott maradt család látogatásán kívűl) soha vissza se megyünk!
   Elég nagy szégyen, ha egy nemzetnek menekülnie kell a saját országából!
   Elnézést az ismeretlenül közbeszólásért!

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-02 at 21:05

    A termelők nem is titkolják, hogy külföldre viszik a legjobb minőségű terméket. Azokból Magyarországra nem is jut, említhetnénk marhahúsokat, egyéb termékeket.

    • Nahát

     2013-10-13 at 16:04

     Ez így van a haver a pick-nek szállított, és meg kínálták egyszer mikor ott várakozott. Mondja neki a pacák, hogy egyél ami beléd fér. Elvitel nincsen. De ne abból, mert az belpiacos. Ebből egyél mert ez nyugatra megy.
     (Amúgy ami nyugatra megy más a fűszerezése és a tartósítása is. A helyi törvények miatt. Ezért sem keverik.)

 61. pal attila

  2013-09-30 at 10:31

  Nagyon jó cikk! Várjuk a következőt. Köszi.

 62. Gábor L.

  2013-09-30 at 04:51

  Eszem ágában sincs védeni egyik pártot sem, de … ha az előző kormányok felvettek hiteleket, valakinek ki kell fizesse ezeket … való igaz, hogy mi vagyunk azok, de hogyan tudjon kilábalni az ország ebből a qrv adósság csapdájából? Orbán próbált/próbál (és tett/tesz is lépéseket) hogy a multik és bankok ellen fellépjen … viszont a világban a multik olyan előnyöket és hatalmat szereztek (jogi és pénzügyi területen), hogy a kormány kiskapukat próbál találni ellenük. Ilyen kibaszott világban élünk, ez van … szóval hogy fizetjük vissza a hiteleket? És most nem azt kérdezzem, hogy –miért– kényszerítettek minket a múltban, hogy vegyük fel őket hanem HOGYAN fizetjük vissza MOST ?????

  • péter-wien

   2013-09-30 at 10:01

   Te komolyan azt gondolod,hogy ha fellép a multik és a bankok ellen az az ország javát szolgálja?

  • SteveMester

   2013-09-30 at 10:51

   “Orbán próbált/próbál (és tett/tesz is lépéseket) hogy a multik és bankok ellen fellépjen”

   Nem próbál, csak úgy tesz. Valójában az emberek, ezen belül is a dolgozó réteget szívatja minden erejével. Csak pár intézkedés a teljesség igénye nélkül ami “az ország javát szolgálta”:
   1.) Adójóváírás megszüntetése
   2.) Béren kívüli juttatás drasztikus csökkentése (az adható 18000 Ft-ról 11250 ill. 5000 Ft-ra)
   3.) Cafetéria megadóztatása
   4.) Munkavállalói járulékok emelése a bruttó 300.001 Ft alatt keresőknek.
   5.) ÁFA emelés 27%-ra (világcsúcs)
   6.) Baleseti adó bevezetése (természetesen ez az állami autókra nem vonatkozik!)
   7.) Illeték emelések átlagosan 35%-kal.
   8.) Cégautó adó emelése 12%-kal. – ,,chips” adó bevezetése – ,,chips” adó emelése, majd kiterjesztése (pl. a gyümölcsízekre 500 Ft/kg)
   9.) A foglalkoztatottak számának növelése utáni adókedvezmények megszüntetése
   10.) A termőföldből átminősített ingatlanok értékesítéséből származó 20% feletti többlet 48%-kal adózik
   11.) Egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelése
   12.) környezetvédelmi termékdíj bevezetése, emelése
   13.) Szeszes-ital jövedéki adóemelése
   14.) Dohányáruk jövedéki adóemelése
   15.) Üzemanyagok jövedéki adójának emelése (,,ha kormányra kerülünk, csökkenteni fogjuk az üzemanyagok jövedéki adóját”- Fidesz 2010 -)
   16.) Bioetanol jövedéki adójának 75%- os emelése
   17.) Autógáz jövedéki adójának 100%-os emelése
   18.) Munkanélküli járadék 9 hónapról 3 hónapra csökkentése
   19.) Rokkant-nyugdíjak megnyirbálása
   20.) Minimálbér megadóztatása
   21.) Gyógyszerkassza megnyirbálása
   22.) Szociális segélyek megnyirbálása, befagyasztása
   23.) 184 milliárd elvonás a felsőoktatástól
   24.) Egészségügyi járulék emelése
   25.) Bírósági eljárásokkal kapcsolatos illetékek drasztikus emelése
   26.) Szociális hozzájárulási adó bevezetése
   27.) Kötelező kamarai tagság (regisztráció fedőnévvel) 5000 Ft éves tagdíjjal, mely 2013-tól 7000 Ft lett.
   28.) Autópálya használat 4 napról 10 napra történő emelése, természetesen áremeléssel
   29.) A magánszemélyek kommunális adója adótárgyanként 12000ft-ról 17000ft-ra emelhető
   30.) Banki tranzakciós díj emelése, ,,csekkadó”
   31.) Telekommunikációs adó
   32.) 32 ezer fő elbocsátása a közszférából

   • (x)LFS

    (x)LFS

    2013-10-01 at 15:00

    Ez így van. Orbán összes tette csupán színjáték… Látunk Magyarországon érdemi szakszervezeteket? Munkáskamarákat, ahogyan Ausztriában? És lehetne sorolni, az X-Program ezeket fogja tartalmazni…

   • hege

    2013-10-07 at 01:24

    Kihagytad:

    33.)Magánynyugdíjpénztári megtakarításod bezsebelése.

   • Parker

    2013-12-02 at 12:36

    34. Szolgalati es egyeb korkedvezmenyes nyugdijak es kedvezmenyek megszuntetese. Jaradek lett belole 16% adoval csokkentve.

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 14:56

   Gábor L.! Valóban csökkenteni kell, de nem így! És az Orbán-kormány mennyit fizetett vissza? 3000 milliárdot vett el az emberektől, plussz egy halom új adó, aminek eredménye az mnb jelentése alapján, hogy az államadósság a GDP 82,4%-a, azaz magasabb, mint mikor 2010-ben a fidesz átvette a kormányzást! A hitelt az mszp vette fel, de nagyon nagy részét a fidesz költötte el! Az Orbáni gazdaságpolitika eleve rossz, NEM LEHET EGYSZERRE ADÓSSÁGOT CSÖKKENTENI ÉS GDP-T EMELNI ÚGY, hogy az adósságot fizetjük vissza! Mivel GDP arányosan számolják a maastrichti adósságot, ezt a 3000 milliárdot a GDP emelésére, azaz a KKV-k járulékainak csökkentésére, illetve a szegényebb réteg felhúzására kellett volna fordítani! Mert ha nő a GDP, akkor csökken az államdósság százalékosan! Ausztria államadóssága nominálisan (pénzben és nem százalékban kifejezve) sokkal magasabb, mint a mienk, de mivel a GDP hatalmas, az adósságuk ezért 71% körüli! Egyébként Németország és a többi jóléti ország adóssága is 80% körüli! Nem lehet ezzel foglalkozni most! Ők sem foglalkoznak vele, hanem a GDP emelésére fordítanak minden energiát, mert ezzel lehet csökkenteni az adósságot százalékosan!

   Orbán ennek pont az ellenkezőjét csinálja! Itt egy cikk: http://iksz.beszolunk.hu/hova-folynak-el-az-adoforintok-nem-a-multik-artanak-magyar-nyuz-magyart/

   amely bemutatja, hogy Orbánnak esze ágában sincsen rendbe hozni a dolgokat. Amit tesz, az mind színjáték! A teljes X-program bemutatja majd, hogyan kell kilábalni ebből. A jelenlegi végtelenül korrupt pártokkal fidesz-mszp ez lehetetlen!

 63. Gogán Andrea

  2013-09-30 at 01:46

  A meglévő pártok közül akkor mégis kire kéne szavazni?Mert Ti csak írjátok a jobbnál-jobb, igazabbnál-igazabb cikkeket de Ti sem adtok más alternatívát. Akkor mi legyen?Merre lépjen tovább aki egyetért a gondolataitokkal?

  • péter-wien

   2013-09-30 at 03:45

   Szia Andrea!
   Megírta az alternatívát. Hagyd el az országot. A szavazást meg felejtsd el,azt az országot már senki nem fogja (és nem is akarja) rendbe hozni.

  • szesze

   2013-09-30 at 11:45

   Igazad van, és teljesen egyetértek. Ezekkel a jó cikkekkel az a baj, hogy nem találok benne semmi megoldást a MI problémánkra. Lehet gerjeszteni az indulatokat, meg leírni, hogy ott milyen jól meg lehet élni, nem kell nyomorogni, stb. Csakhogy! Sokan vannak, akik itt akarnak élni, megélni. Nem akarnak elmenni, mert talán a cikk írójával ellentétben sokminden köti ide őket, ami nem felszámolható adott esetben.

   Tehát az lenne a kérésem az ilyen cikkek megírójához, hogy ne csak a száját jártassa, hanem tegyen le olyan javaslatot az asztalra ami megoldást jelenthet. Az el kell menni, itthagyni, kiüríteni, felégetni, és hasonló szövegek az a rossz duma kategória. Tedd meg barátom, húzz el a balfenéken, de ne ugass nekem, hogy Te milyen jól élsz, meg jössz vissza és vered magad, hogy nekem erre is futi, meg arra is, és nagyképűsködsz itt, mint általában akik ide visszajönnek látogatóba.

   Igen szarul keresek, nem jövök ki a fizetésemből, (ha van még), drága a kóla, és minden más. Igazából nem. Csak a bérem alacsony, mint azt megvilágítottad az írásban. De ezt eddig is tudtam. Ezért megkérlek kedves cikkíró, próbálj meg értelmes javaslatot is tenni egy ilyen írás mellé, mert a hagyjuk itt, meg menjünk, (akárhogy is szeretném megtenni) az bizony kevés és csak egy olyan handabanda mint a jelenlegi még ostobább és gonoszabb uralkodó rendszer hülye frázisai arról, hogy milyen jól teljesítünk, és jól élünk.

   • Mester77

    2013-10-06 at 14:26

    szesze,azt hiszem a lehetőség adott mindenkinek hogy kimenjen,ne mondd azt nem.Te max. azért mondod,mert te magad nem mered meglépni,olyan nincs hogy nem lehet felégetni magam mögött mindent,meg ilyenek.Azt hiszed itt jobb lesz??? Itt már eladtak a fejünk felül mindent,itt már csak az segít ha megy az ember.Nem ahhoz kell bátorság hogy elmenj innen,hanem ahhoz hogy itt maradj!!!!

  • (x)LFS

   (x)LFS

   2013-10-01 at 14:37

   Az itt hozzászólóknak. Készül az X-Program, ami valódi megoldásokat, többek között gyökeres változtatásokat fog tartalmazni, méghozzá gazdasági elemzésekkel is alátámasztva, valamint referenciavizsgálatokkal, azaz amikor kitekintünk más országba: Ausztria, Szlovákia. Ennek tervezett teljes megjelenése november vége! Ekkor tervben van minderről egy nyilvános vita, melyen bárki részt vehet, bárki javasolhat.

   Ma Magyarországon annyira nagy a probléma, beleértve a korrupciót is, hogy nagyon egyenes megoldásokra van szükség, és gyökeres reformokra. Ez a program gyakorlatilag ebben az országban az egyetlen valós politikai megoldást fogja kínálni, míg a fidesz és mszp/együtt2014 jelenleg is kizárólag a 3 millió nyugdíjas, valamint a gazdagabbak kegyeiért kuncsorog, aminek oka, hogy itt tart ma az ország. És ezért fog összeroppanni, mert gazdaságilag a jelenlegi helyzet már tarthatatlan!

   Lesz alternatíva, és van olyan társaság, amely ezért küzd! Ezek vagyunk mi, és azok, akiket hamarosan bemutatunk itt. Melynek révén lehet ránk szavazni, és a programra is! November végéig az oldalon minden szüksége információ meg fog jelenni!

   A cikkben valóban szerepel, hogy el kell hagyni az országot, ez 2014 utánra vonatkozik, ahogy írva is van. A mai két párt fidesz-mszp programja egy nagy rakás semmi! Ha újra ezen az úton halad az ország, akkor sajnos be kell látni, a süllyedő hajót mindenki addig hagyja el, míg teheti!!! És sajnos, ezt ki kellett már mondani!

   Az embereknek lesz választása, mert mi ott leszünk! Olyan fiatalokból álló csoport, amely valódi megoldásokat, és valódi rendszerváltást kínál! Tehát mi alternatívát fogunk ajánlani! A kérdés, 2014-ben él-e ezzel a magyar nép, vagy továbbra is a rezsidémonnal küzdő Orbánt, illetve az mszp ősmammutjait szavazza meg?

 64. Balázs

  2013-09-30 at 00:15

  Sziasztok!

  Hát ez valami eszméletlen nagy cikk volt és igazából kb. minden reggel ilyeneket olvasnék, amivel feldobnátok a napomat! :)
  Gondolom, hogy nehéz dolgotok lehet az adatok összegyűjtésével és a cikk megírásával, de igen, fel kéne ébredni.
  Gratulálok! Csak így tovább.

Hozzászólnál?

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 * = 28

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VanHolnap