alternativ_vanholnap
VanHolnap

Be kéne fejezni az oktatás hibáztatását! A szülő a hibás és a nemzet!

szechenyi

A vanholnap.hu gyakran megy szembe az aktuális sztereotípiákkal, hisz az oldal kezdetektől fogva új alapokra kívánja helyezni a gazdasági, társadalmi, politikai nézőpontokat. Azokat az okokat, amely miatt sokan nem értik, miért nem haladnak előre, miért nem tudnak kitörni az állandó mókuskerékből, miért nem halad az ország előre.

A címképben olvasható az a Széchenyi idézet, amit a magyarok többsége a mai napig nem ért vagy nem akar tudomásul venni. Láthatod azt is, hogy Széchenyi is általánosít: “a nemzetben van a hiba”. Nem azt mondja, hogy a nemzet többségében, mert sosem kell így meghivatkozni utólag, ha a többséget értjük! Hiszen egy társadalom viselkedését mindig a többség viselkedése határozza meg, amire általánosan hivatkozunk vissza. Sokan azt hiszik, tudnak szöveget értelmezni. Nem. Nem tudnak. Belekötnek abba, miért nincs kiírva minden mondatban, hogy a többségre gondolunk? Azért nem írjuk ki – én sem -, mert evidens! Egy csoport/társadalom útját mindig a többség iránya fogja meghatározni! – Mindenki tudja, hogy vannak kivételek, de ezt nem kell külön széljegyzetre tenni, mert evidens. Széchenyi ezzel a pár sorával bemutatta azt, amit én most részletesen, hosszan ki fogok fejteni. Bemutatta azt is, hogy ez a nemzet soha semmiből nem tanul. Hogy nem hajlandó megérteni a dolgok működését saját: aljassága, műveletlensége, vagy érzelmi intelligenciájának alacsony szintje miatt.

Széchenyi pontosan tisztában volt azzal, amivel az őt megelőző filozófusok is: bármilyen kiváló kormányt ültethetnél egy aljas vagy műveletlen nép nyakára, semmi nem változna. Vegyél észre valamit: az ilyen nemzetek mindig mindenkit hibáztatnak mindenért: bankokat, oktatást, kormányokat… csak egyetlen réteget nem: A TÁRSADALMAT! ÖNMAGUKAT!

Ez az elképesztő önteltség vezet oda, hogy ezek a nemzetek soha nem tudnak előre lépni! (Ennek következményeit a vanholnap.hu gazdasági cikkei is alátámasztják hiteles gazdasági adatokkal.)

A magyar ember jól elvan a maga kis világában, ahol mindenki mindenért hibás, csak ő maga nem.

A cikk összefoglalója (amire számíthatsz)

 • Az iskolának az életre kellene nevelnie?
 • A szülői nevelés feladata
 1. A magyar oktatás nem enged kérdezni
 2. Vissza az elnyomásba
 • Az iskola feladata
 1. Miért kell értelmetlen dolgokat tanulni matekon? (Válasz)
 2. Agyunk működése
 3. A magyar oktatási rendszer jelenlegei képe

Az iskolának az életre kellene nevelnie?

Lehetne nem egyetérteni? Újabb csodás (demagóg) népszerűségnövelő kijelentés, mellyel csupán egy nagy probléma van: semmi köze a valósághoz.

Amit az emberek legtöbbször felhoznak az oktatással szemben:

 • A sok marhaság helyett miért nem ad az iskola használható tudást?
 • Miért nem azt tanítják, hogy hogyan vegyek fel hitelt? Hova tegyem be a pénzem jó magas hozamra?
 • Minek kell a célhatározói mellékmondat? Mire jó egyáltalán?
 • Soha az életben nem fogod többet használni a másodfokú egyenletet, mi a francnak kell megtanulni?
 • stb…

A magyar társadalom ezzel megnyugtatja önmagát, értsd: elhárítja a felelősséget saját magáról, miközben soha semelyik fintorgó nem készíti el a RÉSZLETES TEMATIKÁT, hogy végül is:

 1. Milyen tárgyat is venne ki az oktatásból? Miért?
 2. Mit tenne be? Ebben mit oktatna? -> Lebontva félévekre, hetekre, napokra, pontos tematikával!
 3. Hogyan gondolja az életre nevelést? Milyen tantárgyat feleltetne meg ennek?

Vegyünk egy kis aktuáltémát: a legtöbben a devizahitel-botrány után biztosan azt mondják, gondolják: kamatos kamatot kéne oktatni, és ezt a devizás dolgot! Miért nem tanították meg? A legnagyobb bibi, hogy a kamatos kamat is része a tematikának, az érettséginek is. Hol voltak ezek az emberek az iskola helyett, akik mélyen meglepődnek, hogy egy 20-30 éves futamidőre felvett kamatos kamatú hitelnek a 2-2,5-szeresét is vissza kell fizetni? (Azaz egy 20 milliós hitel 20-25 év után 40 millió lesz.) Mit kéne tanítani, ha amit tanítanak, azt se tudja a magyar társadalom??? Mert  a magyar ember a nagy felelősség áthárítás közepette nem veszi észre, hogy nem tanulta meg azokat az alapokat az iskolában, melyek a devizahitel veszélyeit megtanították alapszinten! (Nevezetesen kamatos kamat, összeadás, kivonás, szorzás, osztás!) Mert ezt minek? Soha többet nem fogom használni a kamatos kamatot, minek tanuljam meg? Hát nem is emlékszel rá, hogy tanították!

Tegyük fel, lett volna egy olyan tantárgy: hogy a devizahitel veszélyei. Őszintén: megtanultad volna 16-18 évesen, mikor még csak azt láttad, hogy jajj, de occsó hitel? Figyeltél volna órán, mikor a botrány még sehol sem volt? Vagy azt mondtad volna:

 1. Jajj, minek tanuljak ilyen hülyeségeket, úgysem fogom használni soha többet a tőzsdei alapokat, meg a devizák banki átváltási feltételeit.
 2. Akkorát buliztam tegnap a haverokkal, odaadod a puskádat, hogy legalább egy kettest kapjak ebből a tőzsdei marhaságból? Én úgyis lakatos leszek, franc se tanul meg ilyen marhaságokat…
 3. Hú, gyerekek, nézzétek milyen iPhone15 telót vettem! Ingyen adták, csak a részleteket kell fizetnem. (apró betű: 30%-os kamatra, 15 ezres előfizetéssel 2 év hűséggel)

És ha lett volna ilyen tantárgy iskolában, amit úgysem tanultál volna meg, mert minek? Utána nem ezt mondtad volna:

 1. Kényszerűségből vettem fel a devizahitelt, mert szarul keresek
 2. Kényszerből vettem fel a hitelt, hát most éljek anyuval 25 évesen?
 3. Kellett az autó a munkába járáshoz, hát mégsem járhatok busszal, de ettől még a bank egy csaló mocskos állat! Gyújtsuk fel.
 4. Na, azért az az iPhone875 mégiscsak kellett akkor, hát mit kezdtem volna egy nem ujjlenyomatos androidos telefonnal, ami 10-szer olcsóbb volt

Ez mind ócska demagóg duma a felelősség áthárítására. A magyar mindig meg tudja magyarázni, miért nem tesz azért, hogy jobb állása legyen, jobb életkörülményei legyenek, mindig mindenért a körülmények a hibásak. Ha meg is tanította volna az iskola a devizás “dolgot”, lám, máris kivezették! Mit érnél vele? A világ napról napra, sőt óráról órára változik!

Nem a pillanatnyi banki, jogi, okmányirodai stb. dolgokat kell megtanítani, mert ezek változnak. Folyamatosan. (Ott a jogi alapismeretek tantárgy, de ez sem konkrétumokat tanít, hanem elveket, jogi normákat stb., melyeket megismerve képes leszel ÖNMAGAD átolvasni egy hitelszerződést, és ÖNMAGAD eldönteni, mennyire lesz hasznos neked az adott szerződés, biztosítási ajánlat és a többi.) A kulcs mindig az ÖNMAGAD szón van. Mert ha te iskola után baszod elolvasni azt a kurva szerződést, amit aláírsz, baszod átgondolni a dolgokat előre 20 évre, (biztos lesz munkád 20 évig? Biztos nem leszel rokkant? Biztos nem csúszik be még egy gyerek? stb.), akkor aztán lehet bármilyen tárgy a suliban, úgysem fogod hasznát venni az életben.

Mert a hiba benned van!

Képzeld el, hogy jön egy vállalkozó, aki kitalálja a legújabb MLM-átverést (piramisjátékot). Megint arra hivatkoznál – mint a devizahitelek esetén -, hogy miért tanították meg a suliban a még nem is létező átverést? Nem lehet megtanítani, mert még nem is létezik. Az iskolának egy alapot kell adnia, amire te magad építheted az EGYÉNI ismereteidet. A kulcs a TE MAGAD szón van!

Az életedben meghozott döntésekért te felelsz!

Magyarok torz szemlélettel

Ebben a cikkben levezetem, miért sír a magyar állandóan. Miért nem jó a magyarnak soha semmi. Miért nem elégedett soha semmivel. Miért hibáztat mindig mást. Hol tart a magyar oktatási rendszer? És a legfőbb kérdésre is választ adok: MIÉRT KELL MATEKBÓL OLYAN DOLGOKAT TANULNI, AMIT SOHA AZ ÉLETBEN NEM HASZNÁLSZ TÖBBÉ?

Négy alaptézis

 1. Életre a szülő nevel és nem az iskola vagy a katonaság!
 2. A tanár hozott anyagból dolgozik! (Ez más Ausztriában vagy Németországban, nem pedig a leadott oktatási anyag!) “Széchenyi: a nemzetben van a hiba.”
 3. A társadalom alakítja az árnyékát (oktatás, politika, egészségügy, közlekedés…), és nem fordítva! (Példával: ha az oktatási rendszer (árnyék) rossz, akkor a társadalom a rossz! Ha a politika (árnyék) rossz, akkor a társadalom a rossz!)
 4. A döntéseidért és az azokból eredő következményekért MINDIG te felelsz! Nincs más hibás fél! Mindig te vagy a hiba forrása, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy te szeretnéd! Ha rosszul mennek, akkor rosszul csinálod! Kenheted akárkire, a hiba forrása mindig te vagy!

Tudom, nem értesz egyet, és nem is érted. A cikk végére meg fogod ezeket érteni. Hogy jelenleg nem érted, az éppen a rossz otthoni neveltetésed miatt van.

Ha ezt a négy alaptézist felírod a faladra, és minden nap elolvasod, képes leszel irányítani az életedet.

A magyarok azonban ezt a négy alaptételt mindet fordítva gondolják és hirdetik! Ez volt az alapja egy másik cikkemnek: A magyar fordított gondolkodás – Miért nem vállalkozol és adsz magadnak 500 ezres fizetést? (Ez a cikk 28 ezer megosztásnál tart a facebookon és több mint 500 hozzászólást kapott) Ennek oka az lehet, hogy olyan témára tapintott, ami az egyik legfontosabb gondolkodásbeli összeütközést generálja ebben az országban. Ugyanis mindig a gondolkodás különbözteti meg a sikerest a sikertelen embertől, amibe nem csupán az anyagi sikerességet értem.

Tehát:

Minden társadalomban a társadalom árnyéka (nyelve, oktatása, közlekedése, politikája) mutatja meg a társadalom viselkedését! Mint a fa árnyéka! A fa árnyékából (politika, oktatás, nyelv, egészségügy, közlekedés…) szinte pontosan meg tudjuk mondani, milyen maga a fa (társadalom).

Nem az árnyék módosítja a fát, hanem a fa a vetett árnyékot! Azaz nem a politika, oktatás… módosítja a társadalmat, hanem a társadalom (fa) az árnyékát, amellyel saját viselkedését tükrözi.

tree

Itt rontja el szinte mindenki. Ahhoz, hogy a politikát, oktatást stb. meg tudd változtatni, ahhoz a társadalmat kell megváltoztatnod! Ezt nézzük meg részletesen.

Rossz gondolkodás eredménye a rossz árnyék: esetpéldák

Magyar Himnusz

Hallgasd meg a magyar Himnuszt. Eret vágsz? Én igen. És szerintem sokan. Miért nem képes a magyar társadalom lecserélni ezt a zeneileg és irodalmilag ugyan elsőrangú, de szemléletben és mentálisan durván elavult, önsajnáltató, öngyilkossági hajlamról, szeretethiányról, kisebbrendűségi komplexusról árulkodó művet?

Miért NEM TUD A MAGYAR SEMMIN VÁLTOZTATNI? Válasz: Mert ehhez már tettek kellenének. Cselekedni kéne, nem mutogatni.

Lásd a magyar Himnuszt leírva: “Isten, áldd meg a magyart… Nyújts feléje védő kart… Hozz rá víg esztendőt… Megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt…” Már az első sorban elindul az önsajnáltató nyavalygás, amelyben a szerző MINDEN megváltást egy Istentől vár el! De a dal nem csupán a jelenben sajnáltatja önmagát, mert mi már a dédunokáink helyett is megszenvedtük az ősrobbanást is… Nevetséges. A jövőt illetően is önsajnáltatásba hajlik az egész írás. “Megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt…

Ez a magyar identitás, azaz a magyar társadalom árnyéka. A magyar nép mindig mindent másra ken, mástól várja a megoldást, mást hibáztat. Ezt mutatja a Himnuszunk is. Nehogy a magyar megoldja a maga problémáit! Ne. Helyette nyavalyogjunk egy kicsit Istenhez (melynek léte nem bizonyított), és siránkozzunk, amit a megzenésítés is felerősít. Mert ez jaj, de jó nekünk: szerencsétlen magatehetetlen magyaroknak.

Hallgasd meg az amerikai vagy a francia himnuszt. Ilyenek sorokat tartalmaznak:

 • Francia: Keljetek fel haza gyermekei… meneteljünk, meneteljünk… alkossunk zászlóaljat…
 • Usa: A szabad és bátor emberek hazája… Győzünk, ha jogos a harcunk…

A különbség a társadalom gondolkodásában van: ott sikeres, buzdító, bátorító emberek alkotják a többséget, akik ezért ilyen himnuszt fogadtak el. (Most ne gyere azzal, hogy te tudsz egy csomó szegény, szerencsétlen amerikait… Mindig a TÖBBSÉG határozza meg a társadalom viselkedésének képét = árnyékát.) Ezért beszélünk általánosan nemzetről! Az USA-ban tényleg csak a legrosszabb gondolkodású egyének nem tudnak sikeresek lenni. (De ott ők a kisebbség.) Nálunk pedig a többség.

Képzeld el, ahogy a magyar himnuszt énekli egy kislány, mint a franciát itt a videóban: hát eret vágok, könyörgöm, mire végig énekli. És a magyarok ebben a szellemben nevelik saját gyerekeiket.

Magyar nyelv(tan)

Miért nem képes az MTA kivenni a “Dz” betűt az önálló betűk közül? Miért nem betű akkor a “tsz”, mint a tetszik szó része? (A cikk a HVG oldalán.) Miért olyan túlbonyolított a magyar nyelv? Hát mert a nyelv is a társadalom árnyéka.

A magyar ábécé így van: a, á, b, c, cs, d, dz, dzs…

Ott van benne az említett “dz” betű, amit ezek a szerencsétlen MTA doktorok képtelenek voltak kivenni. Miért? Mert akkor az MTA tekintélye sérülne… A magyar embereknek sosem a használhatóság számít, hanem a nem létező “tekintély”, a túlzó hatalomvágy, az egó… ami a kisebbrendűségi komplexusból fakad.

A “dz” betűvel az a baj, hogy én is ekképp választanám el a bodza szót: bod-za. De mivel önálló betű, csak ez a helyes: bo-dza vagy ma-dzag. Érzed, hogy mennyire idegen és felesleges? A nyelvtan órán pedig ezzel szívatják a 6 éveseket, akik nem is értik ezt a balfasz elválasztást. Sok nyelvész írja példaként, hogy a benzint a legtöbb ember bendzin-nek ejti ki, de ettől még nem önálló hang, és nem is írjuk dz-vel. És ahogy kiejted a szabvány, dobverő szót. Nem ejted itt sem a b és v hangot külön, ettől még nem lesz új hang az ábécében a “bv” csak mert egymás mellé kerülve valami ilyesmit ad ki: szavvány, dovverő.

Meg is alkottuk az állatkínzó magyar ábécét: a, á, b, bv, c, cs, cz, d, dz, dzs…

A magyarok éppen ilyen röghöz kötöttek, túlbonyolított gondolkodásúak, mint a nyelvük. Semmi újat nem fogadnak be, semmi újra nem nyitottak, ezért nem módosítják a helyesírási szabályzatot sem egyszerűbbre. Valami 11 évig csinálta az MTA az “új” helyesírási szabályzatot: a 11 év alatt elvitáztak azon, hogy semmiben nem értenek egyet, hogy kéne ugyan változtatni, de nem értenek egyet, ezért mégse, meg hát a tekintély, így inkább mégse… Eredményül, 11 év “munka” után kiadták ugyanazt a túlbonyolított szart, ami előtte is volt. Gratulálunk.

Összehasonlítva az angol nyelvvel: az angol nem szórakozik kötőjelekkel, egybe írom, külön írom szótagszámláló marhaságokkal, ragokkal… az angol nyelv a funkcióra épül! Mert így gondolkodik egy átlag amerikai vagy brit. Nem szórakoznak azzal, hogy a tekintély csökkenne, ha bármi változna! Az angolban alig 20 év alatt eltűnt a feltételes mód használatában (mennék, aludnék stb.) a segédige akkori használata. Mert az angol emberek NEM BONYOLÍTJÁK A SAJÁT ÉLETÜKET! Egyszerűsítenek azonnal, ha az adott dolog nehezítené az életüket. Ezért tudnak előrébb tartani, mint mi.

A magyar ember nem tud egyszerűsíteni! Nem tud szakítani a múlt marhaságaival, mert az “hagyomány”. Mi? Hát “hagyomány”. Mert az kell! Nehogy már az 1000 éves marhaságokat kidobjuk végre az ablakon… (Hallgasd a fidesz legújabb marhaságait, ami szerint ezeréves hagyomány, hogy a nőnek a dolga a szülés, a kussolás, és hogy ne keressen annyit, mint a férfi. Csak a múlt, csak a múlt, csak a múlt —) Mire hivatkozik? A múltra. Nem változtatunk, mert a múlt! Csak azt nem értem, miért nem piócával gyógyítunk, hisz az is a múlt.

Tehát a két nyelv különbsége:

Magyarul így írjuk: Közel-Kelet, de már közel-keleti
Angolul így írjuk: Middle East, és Middle East

Látsz az angolban szarakodást a kötőjelekkel? Nem. Látsz szarakodást a kisbetűvel írom, nagybetűvel írom ökörséggel? Nem. Az angol társadalom árnyéka = oktatás, nem fárasztja saját gyerekeit ilyen túlbonyolított hülyeségekkel.

Lásd a buzi magyart:

 • Holt-Tisza-Berek, de már – holt-Tisza-bereki (középső marad nagy)
 • Mária-kápolnai-sarok, de már - Mária-kápolnai-saroki (első marad nagy)
 • Hanság–Fertő-medence, de már - Hanság–Fertő-medencei (első kettő marad nagy)
 • Kál-Kápolna, de már – kál-kápolnai (mind a kettő kicsi lesz)
 • Római őrtorony, de már – római őrtoronyi (kicsi lesz)
 • Ady Endre út, de már - Ady Endre úti (nem lesz kicsi)

Nincs ember, aki ezt a sok baromságot képes megtanulni!

Az angol nyelv ezeket így írná le:

 • Holt Tisza Berek és Holt Tisza Bereki
 • Mária Kápolnai Sarok és Mária Kápolnai Saroki
 • Hanság Fertő Medence és Hanság Fertő Medencei
 • Kál Kápolna és Kál Kápolnai

A magyarok 11 évig csinálták az új helyesírási szabályzatot, és ugyanaz a szemét szar maradt, mint volt. Tanulja meg ezt, akinek hét anyja, és 8 apja van a pokolban. Én biztosan nem fogom. Nem is tanultam meg soha, ezért voltam asszem 3-mas vagy 2-es nyelvtanból középsuliban.

De újfent elmondom: ez nem az oktatási rendszer következménye vagy hibája! Az oktatási rendszert is mindig a társadalom viselkedése, újra való befogadása alakítja ki! A társadalom alakítja ki az oktatási rendszert (környezetét, árnyékát), és nem fordítva. Sosem az oktatási rendszer vagy a politika alakítja a társadalom viselkedését! (Bármennyire is ezt hiszed a fordított gondolkodásoddal, melyről még nem látod, hogy fordított, majd a cikk végére.)

A hozott anyag számít: MINDIG!

Például a politika képes ugyan befolyásolni a népet, de csak annyira, amennyire a nép gondolkodása engedi! Ez egy olyan minimális mértékű változtatás, ami alig különbözik az adott nép társadalmi normájától, azaz alapvető viselkedési kultúrájától. (Egyszerű példa: az árnyék a természet (mint a politika). Az árnyékot adó fa a társadalom. Amikor a társadalom szétcseszi az ózont maga körül, akkor a természet (árnyék = politika) máshogy fog viselkedni! Más lesz az árnyék! Felmelegedés jön, árvizek… Ilyenkor mondják, hogy a természet visszavág. De ez nem igaz! Az árnyék (természet) nem tud hatni! A társadalom alakította ki ezt az árnyékot (ózon pusztítás), amely már visszahatott azon a módon, ahogyan a társadalom hatott rá. Mindig a társadalom mintájára viselkedik az árnyék!!!!!!!! Nem a politika változtatja a társadalmat, hanem fordítva! (A fordított gondolkodású emberek épp ezt nem értik meg.)

Ugyanígy az oktatási rendszer: nem tud változtatni tömegesen a társadalom viselkedésén, mert hozott anyagból dolgozik! A politika is! Ha eléd teszek egy üveget (hozott anyag), soha nem tudsz belőle aranyat csinálni! Vasból sem! Aranyat csak aranyból lehet “csinálni”! És itt jön a lényeg, hogy csinálni nem lehet, csak minimálisan alakítani, formálni az adott hozott anyagot! Aranyat például lehet formára önteni, csiszolni, tisztítani, ami által ékszer lesz az eredetileg némileg koszos, fénytelen, szennyezett fémtömegből. De az arany arany marad! Nem lesz belőle gyémánt! Ahogy a vasból sem lesz arany!

A politika vagy oktatási rendszer egy árnyék, nem tudja érdemben befolyásolni a társadalmi átlagot! (A fém anyagát: vas, arany, gyémánt…) Nem tud erősebben visszahatni, mint ahogy a társadalom hat rá.

Hogyan lehet akkor bármin is javítani? Hát itt jön majd elő a valódi probléma, a szülői nevelés! Mert életre a szülő nevel, nem a katonaság, nem az iskola, nem a politika, nem a haverok… hanem a szülő! Mert a szülő alakítja ki a hozott anyagot! (Ebből dolgozik a politika, oktatás, nyelv, közlekedés stb.) Ha a szülő aranyat nevelt, akkor abból már lehet ékszert formálni az oktatás által, ha a szülő vasat nevelt, akkor abból nagyon jó esetben maximum rozsdamentes acélt tud az oktatás formálni, ha a szülő viszont rozsdás, elnyűtt, lyukas fémet alkotott, akkor abból már szinte semmit nem lehet kihozni, alig lehet rajta javítani, azt is nagyon nagy munkával. És ez nem vicc.

A legtöbb magyar szülő ilyen utódokat nevel, mert a magyarok nem tudnak gyereket nevelni. Rontanak, ártanak. De ne szaladjunk ennyire előre. (Ennek részletesebb bemutatása egyébként majd a készülő társoldalon történik.)

Képzelj el egy tényleg nagyon rossz oktatási rendszert. Ha oda bekerül egy gyémánt, tudod, mi történik? Kilép onnan! És megkeresi az utat, ahol ékszerré válhat. Ehhez azonban az kell, hogy a szülő a gyereket gyémánt alappá nevelje. A vas már nem fog tud kilépni onnan, őt a nagyon rossz oktatási rendszer maximum elrozsdásítja, de akkor is vas marad.

Te milyen anyag vagy? Van egy rossz hírem:

Te sem tudsz változtatni a téged érintő kérdésekben

Azt gondolhatod, hát te aztán simán változtatnál a jelenlegi túlbonyolított nyelvtanon! Szerinted is szar. Te is megváltoztatnád a magyar himnuszt valami lelkesítő, vidám, buzdító dalra, mert te is eret vágsz, ahányszor meghallod. Simán tanítanál általánosban ének-zene órán modern magyar dalokat a Vivaldi négy évszak helyett, mint mondjuk  Demjéntől a Várj, míg felkel majd a nap címűt… És ezért nem tartod igaznak, hogy a társadalom bűne lenne az egész, mert még mindig úgy gondolod, az oktatás a hibás, a tanárok, mert csak ők nem tudnak változtatni, ahogy a politika sem. Hiszen te aztán változtatnál!

Nem igaz! Tudod, mikor nem tud a magyar ember változtatni? Amikor érintett egy kérdésben! A tanár azért nem változtat, mert érintett a kérdésben, hiszen a szakmája. Neked nem szakmád. De nem is érdekel igazán. A politikus azért nem változtat, mert érintett a kérdésben! (Te aztán nem lopnál, mi?) Nem, mert nem tartozol bele abba a körbe, ahol ez lehetséges. De egyébként a többség ugyanúgy lopna, csak jelenleg nem teheti meg, ezért azt hazudja: ő nem tenné.

Mutatok egy példát, ami téged is érint, és van róla véleményed, és meglátod, nem tudsz rajta változtatni! Nem tudsz, mert szorosan érint a kérdés! Megvan benned az előítélet, az alulinformáltság, és a szülői neveltetés hatása:

Marihuána legalizáció kérdése

Az USA lassan minden állama legalizálja. Hollandiában is legális. Ezen államok bizonyítják, nem lett több drogfüggő a legalizáció után. Ezzel szemben a legalizáció adóbevételt teremtett, csökkentette a terét a maffiának, ellenőrizhetőbbé vált a történet. Nem terhelték le a rendőrséget és a bíróságokat feleslegesen azzal, hogy egyébként törvénytisztelő embereket vegzáljanak, csak mert elszívtak egy szál füves cigarettát… és sorolhatnánk…

Ezzel szemben mi, magyarok? Ebben a cikkben már megvitattuk ezt a témát is, a hozzászólásokat és a cikket itt tudod elolvasni: Mit gondolsz a fű legalizációjáról?

Láthatod, hogy a magyar ember NEM TUD VÁLTOZTATNI! NEM KÉPES AZ ÚJAT BEFOGADNI! Amint érint téged a kérdés, már nem tudsz haladni a korral, nem tudsz elrugaszkodni a szülők által beléd égetett hozzáállásodon. Ahogy Te sem, a tanár sem lesz nyitott az újra (saját döntési helyzetében)! És miközben a tematika és oktatási rendszer talán valamennyire meg is változott körötte (mint ahogy az USA államai és Európa államai legalizálják a marihuánát), a tanár (te) még mindig az ezeréves magolási módszereihez ragaszkodik, melyekkel élve tanít és oktat, visszavágva az újítás irányát. Te csak azt látod, hogy rossz a változás, az MTA doktor is csak azt látja, hogy rossz az új.

Mikor rajtunk kívül már mindenki legalizálta a marihuánát, a magyar még mindig azt fogja szajkózni, hogy de hát az drog! (A magyar nem tud változtatni, leragad a múltban.)

Az a “mellékes” részlet egyáltalán nem zavarja a magyart, hogy az orvosok által felírt antidepresszáns gyógyszerek (=szelektív szerotonin visszavétel gátlók SSRI-k pl. Prozac) a legerősebb mellékhatású drogok közé tartoznak, melyek mellett a heroin és kokain elbújhat, a fű pedig labdába sem rúghat. Hogy az antidepresszánsoktól a használó egy

 • nyálcsorgató, (nem saját gondolatok, zombie reakciók)
 • impotens, (nem lesz orgazmusod, és erekciód, soha többé nem áll helyre, ezért mellé már másik gyógyszert is felírnak pl. Viagra)
 • örök életre függő droid lesz, (nem lehet többé letenni, 1% alatti kivétel, ha elkezded, életed végéig szedni kell, ha hirtelen abbahagyod, erős öngyilkossági késztetés tör rád, rosszabb lesz az állapotod, mint előtte)

no ez nem probléma, csak a fű, aminél soha nem tudtak még erős mellékhatásokat bizonyítottan kimutatni, amely elkülönülne a sima dohányétól. (Az antidepresszánsokkal részletesen a társoldal foglalkozik majd.) A fűnek is vannak természetesen mellékhatásai, de ismétlem, ezek semmiben nem előzik meg a sima dohányét!

Magyarországon a 4K! párt tartja napirenden a kérdést, és hoz fel érveket. Szerinted mit kap a magyar társadalomtól a 4K! párt? Hát hogy egy drogos buzi zsidó társaság… Na, ez a magyar hozott anyag.
Hogy a 2014-es választásokon a 4K! pártnak volt a leghosszabb és legkidolgozottabb választási és egyben gazdasági programja, érdekelte ez a magyar társadalmat?

2014-ben a vanholnap.hu együttműködött a 4K! párttal a választásokon, az oldal által kidolgozott X-program nagy részét a párt beépítette saját gazdasági programjába. (Az X-programot elolvashatod a PROGRAMOK menüpont alatt.)

A fűhöz itt ne szólj hozzá, ennek a cikknek nem ez a témája. Az adott cikknél tudsz erre reagálni. A példa miatt tettem be, hogy:

Lásd be: a téged érintő kérdésekben NEM TUDSZ nyitott lenni! Nem fogadod be az új információkat! Nem változtatsz! Te vagy a fa, éppen ezért az árnyékod – mint: oktatás, politika, közlekedés, nyelv, gazdaság… – nem változhat körülötted! Te határozod meg a környezetedet és nem az téged! (Visszahat ugyan az árnyék, de tizedét sem éri el annak, amit te árnyékoltál ki magadból!) Ha te kivágod a fákat magad körül, akkor jönnek az árvizek, a felmelegedés, az árnyékod úgy változik, ahogy te változtattad! Az árnyék visszahat, de csak abba az irányba, ahová te vezetted! Ez áll az oktatásra is!

Ilyenkor jelennek meg azok, akik csak azért is az árnyékra akarják kenni saját felelősségüket. Hát mert a magyar népet a szemét oroszok megszállták 50 évre, és átmosták a magyarok agyát. Ausztriát nem szállták meg, ezért tudnak előrébb tartani mindenben. Ismét az árnyékot akarja vádolni a magyar nép. (Most sem önmagát.)

Nos, ez az egész álérvelés ott omlik össze a picsába, amikor kipillantunk Észtország gazdaságára. (Lesz még cikk Észtország gazdasági állapotáról, az ottani ingyenes tömegközlekedésről.) Röviden:

 • az észteket is megszállták 50 évre,
 • ott még nyáron is picsaszaggató hideg van,
 • a lakosság 25-30%-a a mai napig orosz. (Ők szállták meg őket.)

Ezzel együtt: az államadósságuk 10% alatt van, a mienk 80% felett. Ők építenek nálunk metrót (már ha ki nem túrták volna őket az oroszok miatt), miközben mi magyarok még a saját metrónkat se tudjuk fenntartani, mert kigyullad a faszba állandóan, minden hétvégén használhatatlan, és / vagy buszgyáraink sincsenek már… ŐK pedig hozzánk adnak be terveket, hogyan újítanák fel a hármas metrót?

Nem tartod nevetségesnek még most sem a magyar rinyálást, hogy bezzeg minket megszálltak? Itt bukott meg. Ugyanis mindig a hozott anyag számít. Az orosz kommunizmus nem tudott jobban butítani, mint amennyire a társadalom anyaga engedte! A kommunizmus csupán visszahatott egy minimális mértékben.

Az észtek azért tudtak ilyen hamar talpra állni, és mára megelőzni minket, mert a hozott anyaguk más! A magyar csak riányl, és állandóan felelősséget hárít. Erről szól a Himnuszunk, ahonnan indultunk az elején. Várjuk a csodát Istentől, mi meg ülünk a kényelmes picsánkon, mást vádolunk (oktatást, politikát…), mert annyira tehetetlen faszok vagyunk, hogy nem tudjuk megoldani a problémáinkat, csak megy a másra mutogatás.

Látod, hogy nem különbözöl azoktól, akik nem tudnak változtatni! Te is ilyen vagy, ilyen a magyar társadalom.

Tesco és BKK automaták használata

Fájdalmas tény, hogy a magyarok az egymásra mutogatás és megrögzöttség mellett még szörnyen bénák is. Miért nem képes a magyar társadalom egy annyira egyszerű újítást sem használni, mint amit a Tesco vezetett be? A magyar mit tesz? Inkább beáll a kilométeres sorba, mintsem az automata pénztárakba, hogy maga húzza le a termékeket a vonalkód olvasóval, és bedobja a pénzt az automatába, vagy használja saját bankkártyáját.

De persze a magyar – mialatt egy eladó munkáját sem tudja elvégezni -, elvárja, hogy a vállalkozó, aki a saját vagyonát teszi kockára, adjon már neki 300 ezres fizetést. A magyar várja a minimálbér emelését 200 ezerre, mert ez jár! De közben egy eladó munkáját nem képes elvégezni.

Újra megkérdem: ha az iskolának kéne életre nevelni, akkor legyen egy olyan tantárgy, hogy: Tesco automata kezelése lúzer magyarok részére, akik az oktatást vádolják saját bénaságuk leplezésére?

Érdekes, én nem jártam ilyen tantárgyra, mégis képes vagyok kezelni egy Tesco automatát a többséggel ellentétben. (Persze ez nekem jó, mert sosem kell várnom, csak meglepő látni, ahogy a magyarok félmilliós fizetésekről álmodoznak, zéró tudással.)

Okmányirodai sorszám interneten

Új személyit kellett csináltatnom, négy (azaz 4) héttel előre foglaltam időpontot az interneten ügyfélkapu használatával. (Bp. Koppány utcai Kormányablak)

Mit látok? Na mit látok? A sok lúzer magyar ott hőbörög, hogy miért kell nekik órákat sorban állni? A magyar társadalom 80%-a miért nem képes ugyanazt megtenni, amit én? Mi ezen a bonyolult? Mi ezen a teljesíthetetlen feladat? Semmi!

Nekem talán volt olyan tantárgyam iskolában, hogy: Foglalj időpontot előre interneten a saját érdekedben lúzer magyar!?

A rossz gondolkodás eredménye a rossz árnyék! Szerinted az iskolának kéne ezt is tanítani? Mit? Hogy tegyél a saját érdekeidért? Hogy aggyal éld az életet? Az iskola nevel életre? Nem.

Az öregek hogy használják az internetet? Szegények nem értenek hozzá… Ismét hova lyukadunk ki? A síró-pityogó himnuszunkhoz! Igazad van, várjuk Istent, hogy majd időpontot foglaljon nekünk az okmányirodába. Most mondjam, hogy a sulimban van nyugdíjasok egyeteme? Ahová nyugdíjasok járnak? Ha ők képesek tanulni, akkor nem a többi öreggel van a baj, akik hozzák a jó magyar temperamentumot: sírjunk és nyavalyogjunk, de véletlen se tegyünk magunkért.

Hozzam újra az észt példát, ahol olyan infrastrukturális rendszert vezettek be, melyben az észtek már szinte semmilyen állami ügyet nem intéznek személyesen! Minden kizárólag interneten lehet! Mert ott a hozott anyag más! Ott be lehet vezetni. Nálunk nem lehetne, mert még egy szaros Tesco automatát se tud kezelni a többség. DE hibáztasd ezért az oktatást, hazudj még magadnak.

Tudom, ismét hallak… olyan sűrű a programod, hogy nem tudsz előre foglalni 4 héttel… Oh, te szegény. Majd pár sorral lejjebb nézd meg az én időbeosztásomat, melyet lebontottam órákra, és teljes hetet mutatok be. Ha én tudok ezzel a durva időbeosztással 4 héttel előre foglalni, és te nem, akkor vagy te hazudsz, vagy én vagyok Nobel-díjas zseni. (Tudtommal nincs Nobel-díjam.)

Jegyezd meg: ÉLETRE A SZÜLŐ NEVEL! Nem az iskola. Felesleges megtanítani a devizahitelt, ahogy az időpontfoglalást vagy a tesco automaták használatát, mert:

Nem adott élethelyzeti mikroproblémákat kell megtanítani (ezekből milliárdnyi van), hanem a mikroproblémák gondolkodási, elméleti makroalapjait, melyre az egyén ÖNMAGA tud építkezni élete során.

Önmagadat is képezheted, ha rossz volt a szülői minta, erről később lesz szó.

A szülői nevelés feladata

A magyar oktatás nem enged kérdezni

Már megint nem igaz.

Pontosabban, nem innen fúj a szél.

Valóban nagy probléma a magyar oktatásban a “majd én megmondom, mit gondolt Arany János erről a verséről, és ezt kérem vissza” elv. Honnan tudja a tanár, hogy ezt gondolta Arany, mikor ezt és ezt a sort leírta? Sehonnan. S ha teljesen mást gondolt? Ott volt a tanár, mikor a vers született? Nem. Akkor mégis miért nem engedi meg a magyar oktatás a véleménynyilvánítás szabadságát? Miért húzza át a tanár, ha nem szó szerint azt adod vissza, amit ő leadott?

A szülő nem enged kérdezni, véleményt nyilvánítani már gyerekkorban!

Megmutatok egy nagyon ismert pszichológiai esetpéldát. (Pszichológiával bővebben a (készülő) társoldal foglalkozik majd Önismeret menüpont alatt.)

Sétál a nagymama (szülő) a 6 éves lányunokával (gyerekkel). Tán sietnek az iskolába – de teljesen mindegy, hová. A kislány félúton megszólal: – “Mama, nagyon szúr a pulóver! Menjünk vissza, hadd cseréljem ki.” – A mama fejében gyorsan végigfut: ha most visszamennek, nem érnek oda időre, aztán nem érnek haza a Barátok Köztre sem, amit meg akar nézni, és amúgy sincs kedve többet sétálni.

Azonban nem ezt mondja az unokának! (Beindulnak a játszmák: Eric Berne nevéhez kötődik) A mama ezt mondja: – “Jajj, kislányom, hagyjad már magadat, nem szúr az a pulóver!” – A mama meghazudtolja saját gyerekének / unokájának érzéseit. (Miközben a mama tisztában van azzal, hogy játszmázik a saját érdekében, azaz visszaél szülői hatalmával.) Tudhatja a mama, hogy szúr-e az a pulóver? Nem. A mama egyszerűen nem foglalkozik a gyerek érzéseivel, mondandójával. (Párkapcsolatban is gyakori.)

A kislány nem érti a helyzetet. A felnőtt pedig hülyének nézi saját gyerekét. Mivel a hatalom a felnőttnél van, a mama tudja, az lesz, amit mond. Mennek tovább, a kislányt már nagyon szúrja a pulóver: - “Mama! Nagyon szúr! Nem mehetünk vissza?” – A mama látván, hogy a hatalom (felnőtt tekintély) önmagában nem győzte meg az unokát arról, hogy az a pulóver nem szúr, (hogy a fenébe is győzhette volna meg), a felnőtt ekkor felemeli a hangerőt és dühösebben szól hatalmának egyértelmű kinyilatkoztatása érdekében: – “Nem megmondtam, hogy nem szúr az! Fejezd be a nyavalygást, és menjünk tovább!” – Ha a rossz szülői magatartást még fokozni is akarja, akkor így folytatja: – “Olyan nyivákoló semmirekellő akarsz lenni, mint a piás apád, aki nem vitte semmire!”

Ezekre már nem emlékszel, de kisgyerekkorban örökre az idegrendszeredbe égette saját szülőd! (Akinél a hatalom van/volt.) A viselkedésedet pedig – e beégett minta alapján – a tudatalatti éned fogja meghatározni. Csak akkor tudod felismerni és kezelni, ha 1) pszichológiát tanulsz 2) pszichológushoz mész.

A rossz szülői nevelésnek ugyanis nagyon súlyos következményei vannak:

 • A szülő megkérdőjelezte saját gyereke érzéseit. Gyereke tudatalattijába azt égette be, hogy a gyerek nem hihet saját érzéseinek! Mindig kételkedni fog önmagában. Nem lesz önbizalma = kisebbrendűségi komplexus, melynek kétféle kivetülése lesz: gyerekként agresszív viselkedés az iskolában, felnőtt korban pedig passzív agresszív, teljesen agresszív, vagy épp ellenkezőleg, visszahúzódó, antiszociális, és ezeknek kombinációja attól függően, hogy éppen hatalmat gyakorol később maga is szülőként, vagy pedig rajta gyakorolnak hatalmat munkahelyén beosztottként. (Az ilyen nevelésben részesült gyerekek felnőttként mindig mástól fogják várni, hogy megmondják, mit kell tenni, mit lehet tenni. Lásd devizahitel, vagy a fidesz módszerét: sulykolás, hogy ezt kell tenni, ezt kell utálni, ez a jó, az a jó, hagyomány, hogy a nő kussol stb… És mit látsz? A sok birka követi. Ugyanis a felnőtt tudatalattiban ott van a gyerek én, amelyet erővel engedelmességre neveltek. Ez az oka annak is, amiért a magyar társadalom soha semmilyen elnyomóval szemben nem lázad és csak az erőből ért.)
 • Mivel a gyerek “nem hihet önmagának”, nem fog kiállni felnőtt korában saját jogaiért sem! (Ezt látod ma munkahelyeken, ahol a magyar munkavállalóval a saját szarát is meg lehet etetni. Ezt látod ma a politikában, ahol a magyar nép szemét is kilopják, de a magyar nem tesz semmit! Ebben a saját szülője gátolta meg kisgyerek korban.)
 • Mivel a magyar gyerek ilyen szülői mintát látott, szinte soha nem válik jó vezetővé! Ismersz ma Magyarországon empatikus, kiegyensúlyozott, jó munkahelyi / politikai vezetőt? (Nagyon ritkán.) Mert a gyerekkorban beégett szülői mintát fogja követni a beosztottjaival / választóival / saját gyerekével szemben is! Hatalmat gyakorol, az alatta lévő érzéseit, kérdéseit, hozzászólásait pedig eltapossa, meghazudtolja, pontosan ugyanúgy, amint vele tették saját szülei. (A gyerek mindig a szülőt másolja! Úgy fog viselkedni másokkal, ahogyan vele viselkedtek gyerekkorában.) /Ritka kivételek vannak, ezzel a társoldal foglalkozik majd./
 • A legutolsó mondat a legrosszabb: “Olyan nyivákoló semmirekellő akarsz lenni, mint a piás apád, aki nem vitte semmire!” – Mindez azt eredményezi, hogy a gyerek tényleg ilyen lesz! Egyrészt, az egyik szülő a másik ellen hangolja a gyereket, ezáltal nem alakul ki az egészséges férfi és női szerep, mert az egyik szülő nagyobb súlyt adott önmagának, akármelyikről is beszélünk, illetve a gyerekben ez fogalmazódik meg: “oké, ha ilyennek látsz, hát megkapod, ilyen is leszek!” Az ilyen szellemben nevelkedett embereknek általában a párkapcsolatukban fog ugyanez visszaköszönni. Ha a két szülő egymás ellen uszított, akkor a gyerek a másik nemmel hasonlóan fog viselkedni kapcsolatban. Az élete pedig önbeteljesítő jóslatként fog működni, ahol belé égették, hogy te nem viheted semmire.

Amint hatalom lesz a hasonlóan nevelt ember kezében:

 • Szülőként, politikai-munkahelyi vezetőként, közutakon autóval… egy érzéketlen tuskó lesz, és nem tűr ellentmondást. Mindenki hülye rajta kívül, másnak nem lehet szava, nem tűr ellentmondást, nem enged kérdezni sem. (Ekkor másolja az elnyomó szülőt, hisz ugyanabban a hatalmi helyzetben van.)

Viszont amint nincsen hatalma valami felett:

 • Beosztottként, állampolgárként, ismeretlen szituációban (devizahitel, Tesco automata…): már nem tud mit kezdeni a helyzettel, mulya, döntésképtelen, és vagy Istentől várja a megmentést, vagy bármi mástól, de önmaga nem tudja megoldani a legkisebb problémát sem. (Ekkor nem szülő szerepben van, hiszen nincs hatalma a helyzet felett, ezért a gyerek én érvényesül, akinek nem lehetett döntése, saját szava, csak várhatta, hogy valaki – akinél a hatalom van – megmondja, mit lehet és mit kell tenni.)

EZT LÁTOD MA A MAGYAR TÁRSADALOMBAN! A politikus, akinél a hatalom van (elnyomó), az állampolgár, akinél nincs (elnyomott). A munkahelyi vezető, akinél a hatalom van (elnyomó), a beosztott, akinél nincs (elnyomott). Az autóvezető, akinél a hatalom van (autó = elnyomó), a másik autóvezető, akinél szintén az autó (hatalom) van (elnyomó), ilyenkor a két elnyomó azonos szinten van, tehát állatként viselkednek egymással. A gyerekből felnőtté váló, majd maga is szülő (akinél a hatalom van = elnyomó) és a saját gyereke (elnyomott). A tanár (elnyomó), és a diák (elnyomott), akinek nem lehet kérdése, majd a tanár megmondja, mit gondolt Arany, és punktum. Ez a kör ismétlődik újra és újra az ezeréves magyar társadalomban.

Megjegyzés: ittas embereknél ugyanez figyelhető meg: Aki ittas állapotban agresszívan viselkedik, azt 99%, hogy elnyomottként nevelték. Magyarázata: az alkohol bátorság érzést, “én vagyok Superman” érzést ad azzal, hogy csökkenti a szorongást, gátlásokat, ez lesz a képzelt hatalom. Ám csak egy érzés, nem igazi hatalom, mint mondjuk a munkahelyi vezető-beosztott viszony, de a viselkedés mechanizmusa ugyanaz lesz: a hatalom szárnyán elnyomóként kezd viselkedni mindenki mással szemben! (Más kérdés, hogy ilyenkor szokták ezeket jól pofán baszni, ugyanis tényleges hatalom nincs a kezükben, csak az érzet, ezért a másik fél nem fog elnyomottként viselkedni.)

Az osztrák/német, amint hatalom van a kezében:

Nos, a demokratikusan nevelt ember, amint hatalom lesz a kezében (politika, autó, gyerek stb.) szintén ugyanúgy viselkedik, ahogy vele tette a hatalmat gyakorló (szülő). Azaz az osztrák/német ember lefelé fog védeni, felfelé pedig rúgni, ha kell. (A magyar épp fordítva: lefelé rúg, aláz, felfelé pedig nyal.) Az osztrák abban nevelkedett, hogy a szülei védték őt, nem pedig alázták és elnyomták.

Az osztrák/német, amikor nincs hatalom a kezében:

Beosztottként, választópolgárként, ismeretlen szituációban (Tesco automata) szintén úgy viselkedik, ahogy a szülő nevelte: őt engedték szabadon dönteni, engedték véleményt nyilvánítani, ezért alárendelt helyzetben az osztrák nem mulya, nem várja, hogy más megoldja a helyzetet, hanem elkezd gondolkodni, és csinálja.

Egy osztrák vagy német szülő egyenlő partnernek tekinti a kommunikációban a gyerekét! Már a 15 éves gyerekkel kialakítják a felnőtt-felnőtt viszonyt a kommunikációban. Az osztrák gyerekből ezért lesz normális politikus, normális munkahelyi vezető… (A társadalom határozza meg az árnyékot, és nem fordítva.)  Míg a magyar szülő még a 30 éves gyerekét is 6 éves gyerekként kezeli, és nem hagyja felnőni.

Netadó elleni tüntetés

A netadó ellen azért vonultak a magyar fiatalok ilyen nagy számban utcára, mert a tömeges magyar szülői félrenevelés hatására ez az ország összenyomja a fiatalságot: családokban, munkahelyen, iskolában, politikai megnyilvánulásokkal, állami hatóságok használatával… Az internet a fiatalok számára az egyetlen olyan lehetőség maradt, ami biztosítja az elnyomásmentes szabadságot, az ablakot, amit ebben az elnyomó társadalomban ki lehet nyitni, és egy pici levegőt be lehet engedni. (Az agresszív, elnyomó fidesz egyébként már ezt is folyamatosan nyomja össze: pereket indítanak kommentelőkkel, blogtulajdonosokkal szemben, törvények módosítása stb..)

A magyar emberek többsége gyerekkorban nem kapja meg a felelősségtudatot, ami abból áll, hogy kisgyerekkorban lehet véleményed, viszont azt később is fel kell vállalnod! Magyarországon kisgyerekkorban nem lehet véleményed, a szülő nem engedi meg, hogy véleményed legyen, ezáltal a felelősség sem alakulhat ki, amit a véleményed után viselned kellene. A magyar politikus ezért lop ennyire durván és nyíltan, mint ma, azért nem lett tisztességes felnőtt, mert gyerekkorban nem alakult ki a véleménynyilvánítással együtt járó felelősségvállalás a tettei után.

Te is pontosan ilyen vagy! A Tescoban a kilométeres pénztári sor utolsó helyén állva tökéletesen tudod, hogy mindenki más előtted állt be a sorba, de amint új pénztári sort nyitnak, te kurvára leszarod, és az utolsó helyről azonnal berongyolsz az új kasszához, hogy te legyél az első! Igaz? Mert nem lettél tisztességes felnőtt, mert nem figyelsz a környezetedre, mert ezeket mind a szülői minta alapján kellett volna megtanulnod!!! Az árnyékod mindig megmutatja, milyen ember vagy!

“Fekete emberek”

Nézz a képre. A “fekete emberek” azt jelenti, hogy nem tekintjük a nemeket (férfi, nő), nem tekintjük, hol tanultak, mennyit tanultak, egyetlen alap dolgot nézünk, hogy ugyanolyan családi mintával nevelkedtek:

black_men

Ezek az emberek mind az említett családokban nőttek fel. Megtanulták, hogy:

 • nem lehet kérdezni, mert a kérdésre a hatalmat gyakorló (szülő) dorgálással reagál, vagy azért, mert nem tudja a választ, vagy azért mert nem akar a gyerekével foglalkozni, vagy mert így könnyebb
 • nem lehet igazat mondani, ha az ellentétes a hatalmat gyakorló (szülő) elképzeléseivel (a hazugság a későbbiekben nem lesz bűn, csupán egy védő eszköz arra, hogy ne minket büntessenek)
 • nem lehet véleményt nyilvánítani, mert a hatalmat gyakorló (szülő) nem kíváncsi rá, nem veszi figyelembe, nem érdekli (nem fejlődnek ki az önálló gondolatok, az illető pl. vállalkozást sem fog tudni indítani vagy rendre elbukja)
 • nem kell felelősséget sem vállalni, hiszen nem a véleményünk alapján cselekszünk, hanem a szülő (hatalom) utasítására (a felelősség folyamatos hárítása)
 • csak a hatalmi erő (szülő) képes a cselekedet irányítani, a józan, nyugodt gondolkodás nem (ezt látja a gyerek akkor is, mikor pl. a hímsoviniszta vagy piás apa az anyának parancsol) – ezáltal nem fejlődik ki az empátia, a másik megértése, gondolatainak átvétele

Most következik a lényeg: teljesen mindegy, hogy ezen emberekből orvos, tanár, politikus, felsővezető vagy alkalmazott lesz. Mindannyian rosszak lesznek a szakmájukban, de családi életükben is!

Mert az orvos nem lesz nyitott az újra, új módszerekre: még mindig piócákkal fog “gyógyítani”, mikor már NASA technikával operálnak a társadalmilag nyitott németek.

A tanár nem fog jól tanítani! Nem engedi a a tanulókat kérdezni, ahogy őt sem engedték. (Teljesen mindegy, mi a tanterv.)

A politikus hazudik, mint a szél, ezt nem is tekinti bűnnek, mert ez egy gyerekkori védő mechanizmussá fejlődött benne. És nyilván máson élősködik, ahogy a hatalmat gyakorló rajta is ezt tette. Nem vállalja a felelősséget sem tetteiért, hiszen megszokta, hogy nincs saját véleménye, így felelőssége sem lehet azokért.

A főnök lesz a tipikus rettegett szar alak, aki mindenkit csak dorgálni tud, ahogy vele tették otthon. Nem hallgat meg senkit, ahogy vele is tették. Nem kíváncsi a beosztott véleményére, mert az övére sem voltak. Diktálni fog, és nem vezetni, irányítani.

Az orvos lesz, akinek elmondod a panaszaidat, de majd ő jobban tudja. Nem is érdekli mit mondasz, csak felír valamit. Nem is lesz nyitott az újra, új módszerekre, mert ezt nem úgy tanították. Nem halad a korral. Hisz neki sem engedték gyerekként.

A választópolgár / munkahelyi beosztott: nem végzi felelősségteljesen a munkáját, hisz gyerekkorban a felelősség nem tudott kialakulni a saját döntéshozatal meggátlása miatt. Mástól várja mindenre a megoldást, hisz gyerekkorban eltiporták, mindig más mondta meg, mit kell, és mit lehet tenni. A szart is megetetheti vele a munkaadója és a politikusa, mert gyerekként a parancsok végrehajtását égették belé. Ugyanakkor csak akkor dolgozik rendesen, ha egy hajcsár ott van folyamatosan az oldalán és ezt durva módon igényli is: stockholm-szindróma. Ugyanezen ok miatt szavaz meg diktatórikus vezetőt! És kezdi imádni is, aki gyakorlatilag árt neki. És ő sem fogja megtanulni az újat (Tesco automata), sőt elutasítja, ahogy a hatalmat gyakorló (szülő) az ő új meglátásait is mind lesöpörte az asztalról gyerekkorban, akkor is, ha az róla szólt: mama, ez a pulóver szúr, cseréljük ki..  -> válasz: nem, az nem úgy van, nem szúr az, rosszul érzed. Kialakul a mérhetetlen kisebbségi komplexus, mely egy passzív agresszív élethez való hozzáállással párosul: (csak azért sem megy ki a külső sávba az 1.2-es Suzukival tötymörgő, majd ő megmutatja másoknak, hogy ő ott jó helyen van a belső sávban, és különben is, a másik hova siet?) Pont úgy viselkedik felnőttként, ahogy vele viselkedtek gyerekként.

Ez okozza azt, amit Széchenyi az idézett vitában kifejtett, amit őelőtte több filozófus is megfogalmazott: “bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba“. A filozófiából alakult ki mára a tudományos pszichológia. (Ezt is elutasítja a magyar, mint minden újat. Az emberi agy nagyjából 80-100 milliárd idegsejtet tartalmaz! Viszonyításul 7 milliárd a Föld lakossága. Ennek a közel 80-100 milliárd idegsejtnek kell kontrolláltan együttműködnie! De végül is igazad van, becsüld le ennek a szervnek a megértését! Biztos igazad van. A pszichológia egy hülyeség.)

És itt következik be az az állapot, amikor a magyar ember azt hiszi, hogy minden bajnak az oka: a rossz bank, a rossz politika, a rossz oktatás… Miközben ezek csupán tünetek! (Árnyékok.) Rendre az új politikai pártok is – ezt az egészet nem értve – a politikát akarják lecserélni, kezelni! Mit tesznek? Csupán a tünetet próbálják helyretenni. Ha fáj a gyomrod, mert vakbélgyulladásod van, megoldja a problémát, ha a tünetet, azaz a fájdalmat akarod kezelni? Nem. Még meghalsz a picsába, mert nem a probléma okát kezelted!

A probléma oka MINDIG az egyén! Ha több egyén él együtt, akkor pedig az egyének alkotta csoport vagy társadalom! “Ezzel érvelt anno Széchenyi is, a hiba a nemzetben van.

Nagyon picit még a politikáról: ma nagyon sokan ezt mondják. “Azért nem megyek szavazni, mert nincs kire. Nincsen kormányképes politikai párt.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy ma Magyarországon: NINCSEN KORMÁNYKÉPES TÁRSADALOM! Megint a fordítottja, mint amire gondolsz!

Amint ezt megérted, tisztába kerülsz a probléma okával. A fordított gondolkodású ember – mint a magyarok többsége – mindig a tünetből indul ki. Mindig a tünetet okolja. Mindig a tünetet igyekszik kezelni, megváltoztatni, lecserélni. Az egyenes gondolkodású ember azonban a tünetet kiváltó okot kezeli, ezért jut előrébb az életben!

“Színes emberek”

Miért most már sokadjára Bécs a legélhetőbb város? Mi az oka, hogy ebben az országban nagyon alacsony a fajgyűlölet? Hogy a politika az emberekért van? Hogy a főnök nem szarja telibe a dolgozója érdekeit? (Munkáskamara) Hogy ha ebben az országban rendeznek melegfelvonulást, akkor az osztrák öregasszony nem szalad ki paradicsommal a kezében meghajigálni a buzikat? (Szándékosan írtam így.) Miért örülnek ők mások sikereinek, és nem gyűlölködnek?

color_men

Na ennek oka a szülői nevelésben keresendő! Az okban!

Az osztrák gyerekek azért nem buknak el a PISA teszten, mert a társadalom nyitott. A szülőtől az osztrák (német) gyerek nem azt hallja: “Minek tanulsz? Mész a Tescoba árufeltöltőnek a diplomáddal!”

 • a magyarokban egy hatalmas ÖNMAGAMRÓL VALÓ LEMONDÁS VAN: minek tanuljak, úgysem megyek vele semmire. Jah, ha lemondasz magadról!

Az osztrákok nem mondanak le magukról! Sem gyerekükről. Egy 15 éves gyerekkel már felnőttként bánnak a kommunikációban.

Balatonon dolgoztam 4 szezont felszolgálóként. (Aki ismeri az oldalamat, tudja. Mai napig 90%-ban külföldiekkel foglalkozom.)

1)

Az osztrák, német ember a 15 éves gyerektől megkérdezi: Iszol sört? És berendeli neki a sört. Mert a magyarral ellentétben az osztráknak, németnek egyenes gondolkodása van.

A magyar azt hiszi, a tiltás a megoldás: közben Magyarország élen jár az alkoholizmusban. A fordított gondolkodás eredménye a csőd!

Az osztrák, német pontosan tudja, ha gyerekét felnőttként kezeli, azaz megadja neki a szabad döntés lehetőségét, akkor kialakul a felelősség vállalása a tetteim után! Erről beszéltem az elején. Ezért nem lesz alkoholista a német vagy osztrák! Mert a szabad döntés eredménye, hogy megtanultam felelősséget vállalni a tetteimért!

Ezzel szemben a magyar a fordított gondolkodásból eredő elnyomó nevelésével megtiltja gyerekének a sört! Megtiltja, hogy azt mondja: mama, szúr a pulóver. Ennek eredménye, hogy a gyerekben nem alakul ki a szabad döntés lehetősége, ezáltal a felelősség vállalása sem! Ezért lesz aztán alkoholista a magyar nemzet, hiszen tudat alatt a magyarban ez van: iszom, de a felelősség nem az enyém. Az anyám miatt van. Az apám miatt van. A politika miatt van. A bank miatt van. Magyarországon jelenleg 800 ezer alkoholista van, ami nemsokára 1 millióra nőhet! (cikk) Mindez egy 10 milliós országban!

Ha a szülő gyerekkorban nem enged szabad döntést hozni, akkor a felelősség vállalása sem alakulhat ki! (Lásd devizahitel.) Az elnyomó nevelésnek ez a következménye. Nem azért lesz valaki drogos – hogy visszatérjek a témára – mert a fű legális. Azért válik valaki drogossá, mert elnyomó nevelést kapott vagy semmilyent (nevelőotthon)! Nem alakult ki az egészséges önkép, az egészséges psziché, a felelősség vállalásának megtanulása, a mértékek megtanulása.

2)

Már említettem más cikkben, hogy egy német családnál (amikor látsz egy anyát, egy apát és két 15-17 év körüli gyereket) mindig meg kell kérdezni, hogy egyben vagy külön fizetnek, mert ráfaragsz, ha egyben kiviszed nekik a számlát.

Nagyon sokszor ugyanis még a 15-16 éves gyerek is külön fizet! Hogyan lehetséges ez? A család közösen elmegy nyaralni, azonban adnak a gyereknek saját költőpénzt! Arra költi a gyerek, amire akarja! Ha beülnek egy étterembe, a gyerek magának rendel, de a kapott pénzből – amit nyaralás alatt be kell osztania – önmagának fizeti a saját számláját is! (Utólag ők sosem osztják el a számlát, hogy na fiam, majd később odaadod. Nem. Mert ez az egyenes.)

Mi történik? Egy 16 éves német gyerek már felnőttebb tapasztalatokkal fog bírni, mint a magyar 40 éves ember, aki a devizahitel szerződést sem olvassa el. (Ezért nem lehet átverni a németeket olyan könnyen.)

A 16 éves német gyerek önálló döntésekkel fog bírni még a pénzügyek terén is, ezáltal már gyerekként megtanul bánni a pénzzel, illetve a felelősséggel! Övé a döntés, övé a felelősség!

Mi nevel életre? Az iskola? Lószart! A szülő! Életre mindig a szülő nevel! Ez a német, osztrák gyerek beül az iskolapadba, és máris keni-vágja az alapvető matekot, a mindennapi pénzügyeket, a kamatos kamatot. A német, osztrák tanár jó minőségű hozott anyagból dolgozik, ezért képes ékszert csiszolni a hozott anyagból. És ott maga a tanár is ennek a színes társadalmi mintának a része, ezért képes jól tanítani.

Azt gondolod, az osztrák középiskolákban mást tanítanak vagy máshogy? Ott talán nem kell készülni az órákra keményen? Akkor miért nem fordíttatsz le egy osztrák tankönyvet, és adod át a minisztériumnak, hogy ezt tanítsátok, bazdmeg! Azért nem teszed, mert ezzel sem mennél semmire. Ugyanezt tanítják ott is, a matek is ugyanaz, csak a szülői nevelés más. Az osztrák gyerek olyan kompetenciákkal kerül be az iskolapadba, ami a magyarban sosem alakul ki, mert a szülő kiégette a gyerekből. És akkor ne említsük a Harvardot és a többi elit egyetemet, ahol össze roppannál az elméleti anyag tömörségétől. Ők mégsem sírnak, miért kell ezt is megtanulni?

3)

A következő fotókon mutatni fogok szállodai korlátlan fogyasztásos reggelizést. Amikor csinálsz 600-700 fős reggeliket, akkor bőven lesz tapasztalatod a nemzetek viselkedéséről, és el kell mondanom: óriási különbségek láthatók neveltetésben!

igy_esztek_ti

Ezt a kibaszott undorító kuplerájt egy 4 fős társaság hagyta, hangsúlyozom, nem hálaadási vacsorát látsz 12 személyre! Ez egy reggeli! Számold meg a tányérokat, poharakat! Ezt még úgy fényképeztem, hogy szinte mindent megettek. A tányérok többségét azonban félig tele hozzuk vissza!

igy_esztek_2

A kibelezett kenyér kibaszva az asztalra, mert ez így normális. Hát képzeld el ezt 600-700 főre! És a buzi meg sír, hogy emeljék fel a minimálbért…

Mielőtt azt gondolnád, nem, ez nem egyedi eset, ez a normális eset! Így zabál a XXI. századi elkényeztetett világ. Szerinted ez már megint az iskolai oktatás számlájára írható? A hogyan neveljünk életre tárgy keretében kéne oktatni azt is, hogy: legyél már tekintettel saját környezetedre és másokra te balfasz! Menjél már vissza a büféhez ugyanazzal a tányérral, ha ugyanazt az ételt veszed el megint! Ne szedjél már le mindig új poharat, ha mindegyikben narancslét iszol! Vagy tán otthon is ezt csinálod? Otthon is így zabálsz, te állat? Ezt kéne tanítani?

Tudod, milyen nemzetet nem látsz így viselkedni? Bizony: a német és osztrák vendég sosem viselkedik így! Amikor lejön egy 40 fős osztrák/német csoport reggelizni, szinte meg sem kell mozdulnunk, mert:

 • tesznek a tányérjukra egy darab péksütit, egy-két szelet felvágottat, leülnek, és megeszik
 • ha még éhesek, ugyanazzal a tányérral visszamennek, újra vesznek egy keveset (nem szennyeznek össze feleslegesen egyetlen új tányért sem)
 • MERT EZT LÁTTÁK OTTHON A SZÜLŐKTŐL
 • nem játsszák az eszüket, hogy kifizettem, azt csinálok, amit akarok! (mint a magyar ember, a magyar politikus)
 • míg 40 osztrák vendég csinál 40 szennyes tányért és 40 szennyes poharat, addig pl. 40 magyar vendég 300 szennyes tányért, és 120 szennyes poharat! Gondold át, mekkora költséget okoznak az osztrák vendégek, és mekkorát a magyar vendégek! Ebben a viselkedésben keresendő az is, miért képes az osztrák vállalkozó kevesebb költséggel magasabb eredményt felmutatni! Ott az emberek figyelnek egymásra, a környezetükre. A társadalom ezáltal alapvetően meghatározza a gazdaság teljesítőképességét is! Az oktatást is. Mindent, hiszen ez lesz a társadalom árnyéka.

A színes embereknek színes árnyéka (egészségügy, politika, oktatás, közlekedés stb.) lesz. A fekete embereknek szürke árnyéka lesz. (Minden ugyanolyan minősíthetetlenül gyenge: politika, egészségügy, oktatás stb.)

Persze vannak kivételek: például ha egy főiskola tanári csoportja többségében színes emberekből áll össze, ott az oktatás is egészen más lesz, szigorúan abban a szűk környezetben. Ilyen főiskolán tanulok most. (Politikánál vagy középiskolánál ez nem lehetséges, mert ott nincsenek szűrők vagy minimálisak a társadalomra nézve, hisz a társadalomból nem lehet kirekeszteni a nagyon hülyéket, középiskolába is felveszik őket, de egy főiskolára már nem fognak bejutni és nem is akarnak, illetve hamar kihullanak. A főiskolán ezért értelemszerűen magasabb lesz a hozott anyag minősége is, mint a táradalom egészében, amire azután a színes tanári gárda már építkezhet.)

tarsadalom_men

Visszatérés az elnyomásba

Ha ezt az egyszerű ábrát megérted, akkor fel fogod ismerni, sosem a politikus a bűnös, ha úgy viselkedik, ahogy Magyarországon. Nem az oktatási rendszer a rossz, ha nem viszed semmire. Az oktatási rendszer vagy politika lecserélésével soha semmi nem változik meg. Ezért látunk szarabbnál szarabb politikát a rendszerváltás (szabad választások) óta. Ezért nem látunk lényegi változást sehol, mert a társadalom nem változik! Sőt.

Most nem térek ki a történelemre mélyebben, de aki emlékszik az iskolai órákra, ebből az ábrából látni fogja, hogy ez a magyar társadalom 1000 éve pontosan ugyanúgy viselkedik! Semmit nem fejlődik. Ma a magyar társadalom, közel 25 év szabad választások után ismét kezd visszatérni a diktatúra irányába! Ugyanabba a szarba, ahonnan indult! Ez ismétlődik 1000 éve!

A fidesz és jobbik már ezeket nyomatja, és ezt hallod vissza a társadalomtól is, sok kommentelőtől ezen az oldalon is:

 • erős vezető kell az EU-nak
 • az EU gyenge a liberális hozzáállás miatt
 • a liberális demokráciák halálra vannak ítélve

Mi ennek az oka? A szülői elnyomó nevelés. Akit elnyomóan neveltek, nem tud mit kezdeni a szabadsággal! Ezért “erős” vezetőt akar, aki után lehet menni, teljesen mindegy, milyen irányba vezet az illető, csak menjünk utána. A demokratikus vezetőt az ilyen gyermek (későbbi felnőtt) meg sem hallja! Ezért nem dolgozik jól a magyarok többsége, ha nincs felette egy hajcsár vezető, és ezért nem hallja meg a magyar társadalom többsége a demokratikus, logikus, érvekkel alátámasztott gondolatokat sem.

Orbán Viktor apja szintén elnyomó szülő volt:

“Ezt leszámítva nem volt könnyű gyermekkora Orbán Viktornak. Verte az apja, mint szódás a lovát. Ő maga mondja el mindezt, egyszer, egy konkrét esetet is említ, amikor megtiltották neki, hogy elmenjen hazulról, ám ő mégis elindult. Csak az ajtóig jutott, ott úgy megverte az édesapja, hogy másnap alig tudott felkelni. Még bele is rúgott a fiába néhányat Orbán Győző, aki ma már tehetős ember. Bányatulajdonos, de akkor még párttitkár volt. (…) „nagyon utáltam az öregemet ebben az időben”, mondja Orbán az 1989-es filmen.” – Népszava (1989-es videót idézve)

Kende Péter: A Viktor c. könyvből: Idősebb Orbán Győző “minden évben legalább egyszer-kétszer úgy megverte Viktor fiát, mint a répát; nem csupán néhány pofon csattant el, hanem alaposan, módszeresen aprította a gyereket, majd kamaszt. Viktor utálta is az apját emiatt, hosszú ideig erős gyűlölet élt benne. Szeretett volna, próbált is lázadni ellene, de a fizikai erőszakkal szemben nem sokra ment. Apjának viszont újra és újra akadt oka a megtorlásra.”

Orbán Viktor még ráadásul egy elnyomó diktatúrában is nőtt fel. Nem tud kiszakadni ebből. Időlegesen ki tudott, mikor még hatással volt rá a külföldi oktatás és nyugati élet. De a pszichológiának van egy állítása: mindig olyan lesz a gyerek, amilyen a szülő volt. Csak akkor tud ebből valaki tudatosan kitörni, ha újra és újra megerőszakolja magát, saját idegrendszerét, felülírja a gyerekkori kódokat, és elég magas az érzelmi intelligenciája ehhez! És még ha felül is írta valaki, a tudatalatti egy komolyabb, hosszabb ideig tartó stressz hatására újra vissza fogja rántani a gyerekkori beidegződéshez! (Sigmund Freud: pszichoanalitikus nézőpont)

Ezért van óriási jelentősége annak, milyen családban nősz fel! Ha nem nevelnek önálló felnőtt létre, demokratikus gondolatokkal, nagyon nagy munka árán lehet majd egyszer egészséges pszichéd, mely által boldog életet élhet valaki.

Orbán Viktor ma éppen úgy viselkedik, ahogyan apja viselkedett vele. Apját milliárdossá tette, sőt, ma már úgy emlékszik ezekre, hogy jogosan történt az ő érdekében.

Ez a Stockholm-szindróma: “mely nem csak bűnözők és áldozataik közt alakulhat ki, de zsarnok apa és bántalmazott családtagok, valamint börtönőrök és rabok között is. (…) Ha a rettegésben tartott áldozat egy kis figyelmet, felületes kedvességet kap fogvatartójától, akkor elkezd reménykedni abban, hogy van esélye a menekülésre. A túlélés érdekében megpróbál mindenben megfelelni a fogvatartó elvárásainak, de ezt csak úgy tudja megtenni, ha belehelyezkedik a támadó szerepébe, az ő nézőpontjából vizsgálja a helyzetet. Az azonosulás olyan jól sikerülhet, hogy az áldozat megpróbálja felmenteni a felelősség alól a bűnözőt, és megpróbálja meggyőzni magát arról, hogy tulajdonképpen ő egy jó emberrel áll szemben, akinek megvan az oka arra, hogy így viselkedik.”

Ezért tér vissza a magyar társadalom rendre az elnyomó politikai vezetőkhöz, és a demokráciát érzi életidegennek. (Lásd: ezt hirdeti a jobbik, fidesz, a két vezető párt Magyarországon.) Ugyanis a magyar társadalom így gondolkodik, ezért kapják ma a két legnagyobb felhatalmazást az ország irányítására! (Fordított gondolkodás.) Az elnyomó szülői mintával rendelkezők nem tudnak élni a demokrácia világával, ahol a szabad élethez önálló, felnőtt döntéshozatal és felelősségvállalás szükséges. – Ugyanez figyelhető meg az állatoknál is, melyek egész életükben állatkertben éltek. Szinte nulla eséllyel tudnak újra a vadonban élni. Mindig vissza fognak vágyni a zárt állatkertbe, mert a vadonban, ahol magukról kell gondoskodniuk, meghalnak. Nem tudnak élni a szabadsággal, mert nem abban nevelték őket. Pontosan úgy, ahogy egy állat sem képes visszamenni a vadonba, ha egész életében állatkertben élt. Az állat sem tud élni a vadon adta lehetőségekkel (szabadsággal), illetve az ezzel járó önálló felelősséggel.

clock

(Jelenleg egy puha diktatúra felé haladunk, ami persze egyre erősebbé alakul idővel. Ezt a mókuskereket láthatjuk a magyar 1000 éves történelemben. A magyar nép SOHA nem tudott mit kezdeni a szabadsággal.)

Nevelésdiagram (Társadalom diagram)

A most következő ábrát nem fogod megtalálni sehol. Sokszor készítek olyan ábrákat, melyek még nem részei az oktatásnak, mert hozzáteszek a tanultakhoz, illetve több tantárgy alapjait fűzöm egybe. (Nagyobb mérethez kattints a képre.)

neveles_diagram

Nézzük pontról pontra:

 1. MINDIG a szülő alakítja ki a gyökeret! Ez a megszületéstől egészen a fiatalkorig zajlik. De nagyon korán, már 7 éves korig a szülő beégeti a gyerek idegrendszerébe a gyerek későbbi (felnőttkori) viselkedésének, jellemének meghatározó vonalait, illetve ebben a korban teheti a szülő visszahúzódóvá, kisebbrendűségi komplexusokkal küzdővé, agresszívvá stb. saját gyerekét! (Erik Erikson: személyiségfejlődés szakaszai / Freud: tudattalan) Ennek többségére nem fogsz emlékezni! Nem tudod, mit miért csinálsz, miért a kék a kedvenc színed stb.
 2. A gyökérzet kialakított egy alakot a fának. Ezt az alakot az iskola NEM KÉPES megváltoztatni! De még a pszichiáter sem! Senki. (Kivéve az egyént, lásd 4. pontban.) Az iskolai oktatás már csupán információkat képes a meglévő fára helyezni! Ez akkor működik, amikor a szülő demokratikusan = jól nevelte gyerekét, és dús lombbú fát hozott létre. Erre képes az iskola ráakasztani az új impulzusokat. Ha azonban a szülői nevelés nagyon rossz volt, akkor nem lesz a fának lombja, az iskola nem fogja tudni átadni az információkat, mert az egyén elutasítja azokat! Ezt látod a mai magyar társadalomban, még ezen az oldalon is hozzászólásokban, ahol ezek a rosszul nevelt emberek ezt állítják: az iskola nem jó, nem használ, csak tévútra visz, csak Tesco árufeltöltő leszel a diplomáddal…A politikában is ezt látod: ezért nincsen a fidesznek programja! Nincs rá szükség, mert a társadalom többsége rosszul nevelt, ezért nem fogadja be az információkat! (Lásd jobb oldali fa) Csak a nagyon egyszerű, nagyon célzott üzenetekre befogadóképesek ezek az emberek, lásd: mindenki ellenség: EU, bank, IMF, bevándorló stb. (Birka effektus)
  A rossz gyökérzettel élők pl. párkapcsolatokban sem tudják majd befogadni a párjuk információit, érzéseit stb. Itt is ugyanaz a mechanizmus jön elő, hogy soha semmi nem jó, soha semmiért nem tesz az illető, csak várja, hogy a másik tegye meg a működő kapcsolathoz szükséges dolgokat, várja a csodát, de a kapcsolatért nem tesz. Az ilyen illetők nem tudnak fejlődni! Hiszen ehhez szükséges a külső információk befogadása.
 3. Az egyének alkotta csoport kialakít egy társadalmat, ahol mindig a többség viselkedése alakítja ki a harmadik dimenziót, azaz az árnyékot: oktatást, gazdaságot, közlekedést stb. Nálunk ezért nem működnek jól a dolgok, mert a társadalom többségét a jobb oldalon látható fák alkotják. Az árnyékuk is olyan lesz!
 4. Az egyén: fontos, hogy saját viselkedésedet csak te vagy képes befolyásolni azzal, ha megváltoztatod a saját gyökeredet! HANGSÚLYOZOM: ez kibaszottul nehéz! Olyan, mintha egy hegyet kéne átfúrnod két kézzel, aztán új utat építeni benne. Ebben akkor leszel a leghatékonyabb, ha elkezdesz ismerkedni a pszichológiával, önismerettel, illetve nem utasítod el az iskolai tudásanyagot, mert ezekkel az új információkkal leszel képes megérteni, miért úgy viselkedsz ahogy, miért úgy reagálsz egy adott helyzetben, ahogy… Ezt mind a szüleid égették beléd! Minden okot meg lehet találni! Ahhoz, hogy egy társadalom élhető országot alakítson ki, kizárólag a benne élők jellemét kell megváltoztatni! Az árnyék ennek megfelelően fog alakulni. (Ez a legnehezebb, ezért nem változnak a kelet-balkáni társadalmak)

A gének mennyire játszanak szerepet? Számtalan kísérlet igazolta már, hogy még az egypetéjű ikrek sem egyformák, viselkedésben sem. Ők hasonlítanak a legjobban, de soha nem egyformák! Ennek oka pedig, hogy nem a gének alakítják ki a végleges viselkedést, hanem a gének és a gyerekkori nevelés, egyéb traumák összessége!

Az egyén a megszerzett tudással MINDIG képes módosítani saját gyökerét, ezáltal a saját fája alakját! (A társoldal foglalkozik majd ezzel, és az egyéni célokkal.)

Az iskola feladata

Miért kell értelmetlen dolgokat tanulni matekon?

A nevelésdiagramból láthattad, az iskola nem az életre készít fel, hanem arra a pluszra, amit a szülőtől értelemszerűen nem tud megkapni a gyerek: matek, biológia, fizika, szakma, pszichológia, sok egyéb…

A szülő felkészít az életre, az iskola pedig tovább csiszolja azt olyan tudással, amit a szülő már nem tud átadni.

Oké, oké. De mi a fenének kell a matek, ezt mondjad már! :)

Az agy megközelítőleg 80-100 milliárd idegsejtet tartalmaz! Ezek az idegsejtek kommunikálnak egymással, (már akinek!) mégpedig úgy, hogy kapcsolatokat hoznak létre egymással. De ezek a kapcsolatok nem alakulnak csak úgy ki maguktól! Az agyat is edzeni kell, meg kell erőszakolni, mint egy izmot!

Ha valaki állandóan 5km/h sebességgel fut, soha sem fog jobban teljesíteni. Minden alkalommal kicsivel gyorsabban kell futni, az izom hozzászokik, és újjáépíti magát, de már erősebbre! (Másik szakmám: testépítés-fitness edző). Ha mindig annyit kocorászol, amennyi jól esik, akkor nemhogy fejlődni nem fogsz, de egyenesen visszaesés következik be! Az izom gyengülni fog.

Az agynak is egyre nagyobb terheléssel kell szembe néznie ahhoz, hogy egyre több és több idegi kapcsolat alakuljon ki benne! Nem az a lényeg, használod-e valaha azt a megoldóképletet, hanem hogy az iskolai idő alatt az agyad egy erős hardverré alakuljon át, (ha folyamatosan edzed), mely képes lesz új ismereteket is előállítani, és a nehezebb és teljesen ismeretlen kihívásokkal is megbirkózni! Ha mindig csak azt és annyit tanulnál, amennyi jól esik, visszaesés következik be hosszú távon! (Lásd magyar nyugdíjasok.)

Hármas (3) matek érettségi

Nézd az én példámat. 2000-ben érettségiztem, akkor még hagyományos rendszerben. Akkoriban (is) :) inkább a sport érdekelt. Tanulás helyett mit csináltam? Elmentem focizni, kézilabdázni, atlétikázni. Tanultam otthon? A nagy szart. Meg is lett az eredménye, a 3-as matek érettségi.

Eltelt 15 év. (2015-öt írunk, hopp már 2016.) Eddig 5 szakmát szereztem. A folyamatos tanulás eredményeként tudod, mi történt az agyammal? Ezerszer könnyebben tanulok, mint 18 évesen, ezerszer jobb az agyam, mint volt. 2015 májusában újra mentem matek érettségit írni, de már az új, kétszintű érettségi keretében. Ismétlem, 15 évvel az érettségim után. Munka mellett hétvégeken készültem 2 hónapot, és 4 ponttal csúsztam le az ötösről. Négy év anyagát 2 hónap alatt ismételtem át.

Zseni vagyok? Nem. A kitartó, (neked) látszólag értelmetlen tanulással az agyamban egyre több és több kapcsolat alakult ki. Szemléltetve ábrán: ez történik az aggyal hosszú távon, ha megterhelik pl. matekkal.

brain

Ennek köszönhetően minden új információt sokkal hamarabb be fogsz fogadni. Hamarabb tanulsz.

90% feletti gazdasági matek

Jelenleg pénzügy-számvitel közgazdász képzésen vagyok. A gazdasági matekunk úgy nézett ki, hogy a félévben 6 témazárót (ZH) írtunk. Azaz kéthetente doga! Itt már azért nem olyan egyszerű a matek, mint szakközépben. Ennek ellenére nekem annyi elég volt, hogy az órán figyeltem, és minden témakörből 2-3 feladatot otthon átismételtem. (Ennyire volt időm munka mellett) Egészen az ötödik ZH-ig 90% feletti eredményem volt, ezt az utolsó rontotta le, amire munkabeosztásom miatt már nem tudtam ennyit se készülni, ezért lettem 4-es. (85% felett 5-ös) Mindjárt megmutatom, milyen időbeosztással: olyan tárgyból, ahol kb. a 60% megbukik, a többi pedig 2-sel megy át.

Hangsúlyozom, ezt 18 évesen nem tudtam volna megcsinálni. Én például közgazdász képzést nem is nagyon ajánlanék 25 éves kor alatt. Ugyanis mindenhez meg kell érni fejben. Az sem biztos, hogy neked való a gazdasági képzés, csak divatból sem szabad erre a pályára menni. A lényeg: ha elutasítod a matekot, és egyéb nehéz tárgyakat, mert “sosem fogod használni”, akkor bizony sosem fog az agyad semmit fejlődni!

Nem azért tanulunk, hogy a megtanultakat feltétlenül használjuk, azért tanulunk, hogy az agyunkban egyre több idegsejt között alakuljon ki új kapcsolat!

Egy valamit még jegyezz meg:  A diplomás szülők gyerekei MINDIG erősebb hardverrel kerülnek be az iskolapadba! Ismét visszajutottunk a szülői alaphoz! Olyan leszel, amilyen szülői mintát láttál otthon. Amit beléd égettek a szüleid!

Időbeosztásom

Most pedig megmutatnám a sok önsajnáltatónak, milyen időbeosztással élem az életem a nappali tagozatos főiskolai hallgatóként, heti 42-50 órás munkahét mellett, e honlap folyamatosan fenntartása mellett, egy zenekari tagság mellett, és rendszeres sport mellett.

timetable_okt_05-11

Napi 2 óra 15 perc az otthontól az iskoláig az utazás. Az iskola és munkahely között 1 óra. A munkahely és otthon között 40 perc-1 óra. Éjfél előtt sosem érek haza munkanapon. És suli miatt hétfőn már 5-kor kelek. Az iskolai órák több mint 90%-án jelen voltam. 

Ezen a héten maradt átlagban napi 9 órám minden másra: tanulás, iskolai beadandók elkészítése, alvás, vanholnap.hu cikkeinek írása, honlap karbantartása (háttérmunkák), otthoni zenei gyakorlás, rendszeres futás (télen heti minimum 15 km, nyáron 30-40 km), főzés, mosás, fürdés, és sok egyéb… és mindemellett előkészítem a hamarosan megjelenő társoldalt is.

Ez nem egy kiragadott példa. Ilyenek a heteim! Mindjárt mutatok egy másikat. Hogyan tudom ezt véghez vinni? Szervezés! Időbeosztás. Tanulás buszon, metrón, villamoson. Határidőnaplót használok, mert anélkül már azt se tudnám, milyen nap van. Kihasználom a technikát: tableten útközben is tudok banki átutalást fizetni, házit csinálni, weblapon módosítani stb. Ja, és a legfontosabb: nem siránkozom! Hanem csinálom.

timetable_nov_30_dec_6

Ez egy lazább hetem volt, ahol napi 10,5 órám maradt átlagban mindenre. Ezt a hetet úgy oldottam meg, hogy szerdán elkéredzkedtem a suliból egy órával előbb, hogy be tudjak érni a munkahelyemre. Kedden pedig áttettek egy korábbi matek csoportba, ezért ezen a héten nem 25, hanem csak 21 órát voltam suliban. (Ezzel nyertem itt 4 órát.) Igen, én már ilyeneket számolgatok, hogy be tudjam osztani az időmet.

Ez az időbeosztás olyan érzés, mintha hányingere lenne az agyadnak. Persze, ez már a nem normális kategória, de példaként álljon neked, ha feleannyit nem feccölsz a saját életedbe, mint én, vajon hogyan is akarsz előrébb lépni? Jah, igen: várod az alapjövedelmet, a minimálbér emelését, a csodát…

Nos ilyen időbeosztással mentem be az utolsó matek nagydolgozatra, amikor el is aludtam, de nem lehetett kihagyni, mert főiskolán a zárthelyi dolgozatok NEM PÓTOLHATÓK! Vagy ott vagy, és megírod, vagy nulla pontos.

Ilyen a gazdasági matek könnyebb feladataiból kettő:

matek_1

A középiskolához képest két új dolgot kell megtanulni 1) mi a határérték? 2) mi az “e” szám?

matek_derival

A megoldást nem volt kedvem bepötyögni, mert túl hosszú. De a lényeg: ezek a feladatok nem nehezek, ellenben nagyon sok helyen el lehet őket rontani! Ezek a feladatok mind a folyamatos összpontosításra tanítják meg az agyat!

Ezt az összpontosítást nem lehet megtanulni azzal, hogy “figyejjé a devizahitelre! Olvassad át a szerződést, mielőtt aláírod!” Ezek nem fejlesztik az agyat. A túl könnyű feladatok sem. Ha valaki ilyen matek feladatokat képes megoldani 4-es vagy 5-ös szinten, biztosan nem fog felvenni devizahitelt, mert az agya sokkal magasabb szintre kerül. Erre szolgál a matek, nem arra, hogy a matektanárnak legyen munkája, se nem arra, hogy valaha is integrállal számítsál területet az otthonodban.

Ezek a feladatok tényleg a könnyű gazdasági matekhoz tartoznak! Van olyan feladat: analízis, aminek megoldása két A/4-es oldalon át tart, kétszeres deriválással! És nagyon nehéz ábrázolni is a kapott függvényt, s feltételezve, hogy SEHOL nem számoltad el a két oldalon keresztül! Ha valahol elszámoltad, akkor pedig esélyed sincs, az idő pedig megy a vizsgán. Ez az a teher, ami fejleszti az agyat!

És akkor így gondold át a 90%-os eredményemet, a látott időbeosztással együtt. Jelenleg két vizsgám van még. Ha az egyiket 5-re a másikat 4-re írom meg, akkor a féléves átlagom 4,5 lesz! Ezzel az időbeosztással, úgy hogy már hányingere van az agyamnak.

Az iskola tehát új információkat ad át az egyénnek. Más megvilágításba helyezi az általad eddig (ilyennek vagy olyannak) hitt folyamatokat, világot. Szintén nagyon jól szemlélteti ezt a gazdasági matek vagy közgazdaságtan iskolai tananyaga, ahogyan egy három dimenziós függvényt kell tudni látni két dimenzióban. Ezt sem fogod használni otthoni főzésnél, de nem ez a célja: hanem a világ megértése egy másik nézőpontból. Ez az iskola feladata!

Mivel nem találtam a neten értelmes ábrát, (nagyon rosszak a 3D ábrák), csináltam egyet, az értelmezését majd az oktatás / gazdasági matek menüpontban tudod elolvasni, amint feltettem.

3d_gomb_ok_mini

Azok az emberek, akik egy ilyen ábrát nem tudnak értelmezni, megérteni, de hangosan kiabálják, hogy a bank egy csaló (deviza), meg a mai bankrendszer csalásra épül, meg szar stb…, azok az emberek nem mások, mint a nevelésdiagramon látott jobb oldali (gyér lombozatú) fák. Ez a 3D ábra nehézségben szinte semmi a teljes bankrendszer működésének összetettségéhez képest.

Az iskola feladata tehát: a világ megértetése több nézőpontból.

A magyar oktatás jelenlegi képe

Felsőoktatás

Kezdjük a felsőoktatással. Magyarországon több mint tíz éve Bologna rendszer van. 2004, 2005 és 2006 az átmenet éve volt. Ez a rendszer az EU rendszere. Ebben a rendszerben a hallgatók krediteket vesznek fel, maguk alakítják ki órarendjüket, ezzel a saját képzési idejüket (lehet gyorsabban és lassabban is haladni akár, mint a mintatanterv). A kötelező tárgyakon kívül szabadon választható tárgyak is vannak.

Ez az egész struktúra egy nagyon felnőtt hozzáállást tesz lehetővé, és alakít ki a hallgatóban. Senki nem szól rád, hogy add be a házidat. Ha nem figyeled a határidőket, melyeket félév elején elmondanak, akkor így jártál! SAJÁT FELELŐSSÉG! Az órákra nem kötelező bejárni, nappali tagozaton sem, kivéve a gyakorlati tárgyakra. Ezzel ismét egy felnőtt viselkedést alakítanak ki: TIÉD A SZABADSÁG, hogy bejársz, és tanulsz, vagy nem jársz be, és megbuksz. A tanárokat is “méltatja” ez a rendszer, hiszen ha a tanár szar, akkor a kutya nem fog bejárni az óráira.

A főiskola nem kötelez tanulásra! A főiskola lehetőséget ad a tanulásra! (Hatalmas különbség a középfokú oktatáshoz képest.)

Hogyan különbözhet mégis a Bologna nálunk és Ausztriában?

Azt kéne végre felfogni, hogy a rendszer mindig egy alapot ad! Mint a KRESZ. Hiába írja ki a KRESZ, hogy büdös, balfasz magyar, húzzál a kurva anyádba jobbra, a büdös tajparaszt Alföldlakó csak azért is a bal sávban tötyörög!

Két teljesen egyforma rendszert mindig a benne élő fák tesznek mégis különbözővé! Még Magyarországon is nagyon nagy különbségek vannak főiskolák között. Jelenlegi főiskolám példát állítva, megkérdezi a munkaadókat, mire van szükségük? Minden felesleges ballaszt tárgyat kivettek az oktatási tervből. A szabadon választott tárgyak tényleg jók! Például: harmónia és stressz stb.

Mindent elektronikusan kell és lehet intézni, persze vannak ügyek, melyeket lehet személyesen is.

A tanárokat is ellenőrzik oly módon, hogy mikor ismétlő vizsgát veszel fel, csak akkor tudod megtenni, ha előtte 5 pontos skálán pontoztad az óraadó tanárt! (Több kérdés van.) Ezzel próbálják kiszűrni a rossz tanárokat. Zseniális.

Ezzel szemben, jártam annó a TF-re: egy rakás, összeaszott szemétdomb! Idén, 2015-ben a szeptemberi kezdés után 3 héttel sem tudta véglegesíteni az órarendet a főiskola! Olyan botrány volt ebből, hogy na. (Itt látszik az állami ráhatás. És hogy a TF-et többségében rossz gyökérzetű fák irányítják.)

A BGF-en is szereztem végzettséget, (mely erős marketinggel rendelkező főiskola) de már csak a nevében BGF. Oktatási szintjét tekintve bőven a kisebb magánfőiskolák mögött van! Az oktatás gépies, nincs személyes kapcsolat a tanárokkal, felesleges dolgokat kérnek vissza, rosszul magyaráznak a tanárok… Kilométeres sorok vannak a tanulmányi osztály előtt beiratkozáskor, mert ezt sem tudják megszervezni úgy, ahogy jelenlegi főiskolámon. (Kis magánfőiskola.) Nincs online ügyintézés a XXI. század technikai csúcsidőszakában…

A főiskola / rendszer megutáltatja a tanulást?

Nem! Erről beszéltem eddig. Eddig 4 pszichológia tanárom volt, melyből 3 nagyon jó volt. Tényleg jól leadták a szakmai anyagot, érthetően, használható tudást adtak. Erre a négy tanárból egyetlen egy volt képes olyan vizsgát összeállítani, ahol nem ezeket a kérdéseket tették fel: Mi az identifikáció? Mi az identitás? Mit lehet tudni WOLF munkásságáról?

És a többi lexikai marhaság! Miközben, a legutolsó tanárom volt a legjobb, rendre ő is elmondta, hogy a tanárok megutáltatják a tanulást, erre ő is ilyen baromságokat kért vissza a vizsgán! Pontosan ugyanúgy megutáltatja a tárgyat, ahogy azok a tanárok, akikről beszél, de nem veszi észre, mert maga is ebben az elvárásban nőtt fel, és hiába pszichológus, nem látja magát külső szemmel.

Kell civil munkahely a tanárnak?

Nem. Újabb hárítás.

Lehet akármilyen a tematika. Lehet akármilyen jó valódi élettapasztalata a TANÁRNAK, ha nem tud kibújni a társadalmi viselkedésből, melyben maga is felnőtt!

Akit jól neveltek, vagy önmaga gyökerét alakította át, hogy az dús lombbú fává változzon, az jó lesz a saját szakmájában! Teljesen mindegy, tanár lesz-e, vagy közgazdász… Teljesen mindegy, volt-e korábban civil munkahelye…

Pontosan azért, amit korábban írtam:

Nem adott élethelyzeti mikroproblémákat kell megtanítani (ezekből milliárdnyi van), hanem a mikroproblémák gondolkodási, elméleti makroalapjait, melyre az egyén ÖNMAGA tud építkezni élete során.

Lehet olyan tanár, aki soha nem dolgozott civil munkahelyen, mégis ezerszer jobban leadja az anyagot, és valódi, hasznos információkat ad át. És lehet olyan, aki dolgozott tíz évet egy irodában, egész évben adatok rögzített excelben, aztán visszament közgazdaságtant tanítani, mitől is lesz ő jó tanár? Jah, semmitől.

Felsőoktatás a lehetőségek tárháza

A mai felsőoktatás számtalan lehetőségek kínál külföldi tanulásra is pl. Erasmus keretében, ahol az EU pénzt ad a hallgatónak, hogy külföldön tanuljon. Rajta. Miért nem élsz vele, és nézed meg, mit csinálnak mások másként? Miért nem nézed meg, ott vajon tanítják-e az általad feleslegesnek ítélt integrálást, deriválást? (Tanítják.)

Tudod, miért nem teszed? Mert akkor be kéne látnod, hogy sem más a rendszer. A rendszer ugyanaz. A benne élők a mások.

A mai felsőoktatás lehetőségek biztosít arra is, hogy hallgató vízummal az USA-ban dolgozz! Nekem is tervben van jövőre.

A mai felsőoktatás olyan kapukat nyit meg számodra, amit semmi más! Nem tudsz e nélkül bekerülni olyan kapcsolati, munkahelyi körökbe, mellyel ki tudsz majd törni.

Középfokú oktatás

A középfokú oktatás is mérföldekkel túllépett már a régi magoltassunk elven. Írtam 2000-ben és 2015 is matek érettségit. Hát a 2015-ös semmi magolós részt nem tartalmazott, logikára épült.

Régen is lehetett képletgyűjteményt használni, most is. A kétszintű rendszer tényleg jobb, mint a hagyományos, a magyar irodalom és nyelvtan érettségibe is belenéztem, fényévekkel fejlődött az is.

Változtatás igénye a középfokú oktatásban

Amellett, hogy jó irányba ment el, nagyon sokat lehetne rajta még módosítani. Amit én megtennék az egy amerikaihoz hasonló rendszer bevezetése, ami hasonlít a mai Bologna felsőoktatási rendszerhez.

Fel kéne végre fogni, hogy nem kell mindenkinek mindent megtanítani. A képességeket fel kéne mérni iskola előtt, mint az USA-ban. Ennek alapján javasolni szakmai területeket.

A középiskoláknak pedig át kéne állni a tárgyfelvevős rendszerre! Mint az USA-ban.

Javaslat:

Egy-másfél évig mindenki ugyanazokat az alapozó tárgyakat tanulja. Ezt követően pedig a tanulók felveszik azokat a tárgyakat, amilyen irányba menni szeretnének. Akit nem érdekel a biológia, nem veszi fel! Felveszi a fizikát. És így tovább…

Emellett szabadon választható tárgyak is lennének. Azt kell megérteni, hogy a kémiából nem lehet kivenni részeket, mert azok nyilván kellenek. A túlterhelést az okozza, hogy mindenkinek mindent meg akarunk tanítani, ami lehetetlen, pláne, hogy nem mindenkit ugyanaz érdekel. Akkor leszel jó a tanulásban, akkor nem fogod utálni az iskolát, ha olyat tanulhatsz, ami érdekel. DE azt magas szinten!

A szabadon választható tárgyak lényege: nem kamu töltelék tárgyak, hanem olyanok, melyek tényleg szórakozássá teszik a tanulást. Pl. videóvágás, zeneszerkesztés, stúdiózás, dráma, tánc, színészet, logikai játékok, társasjátékok, újságírás, média, zene… sok olyan, melyek a társas érintkezést fejlesztik az adott modern korhoz igazítva. Az USA-ban ez félelmetesen jól működik.

E kettő egysége, a kötelező tárgyak és szabadon választható tárgyak segítik elő, hogy a suli ne egy utált épület legyen! Hogy a suli valóban fejlesszen, és a rossz gyökérzetű egyéneknek is képes legyen információkat átadni.

Mindenképpen be kéne vezetni már középiskolában az alkalmazott pszichológiát utolsó évben. De a számonkérés módja csupán egy 10 oldalas dolgozat lenne év végén a megadott szempontok alapján: önismeret, családismeret, gyereknevelés, mi vezet kisebbrendűségi komplexushoz, hogyan lehet fejleszteni a tanulást, miért válik valaki alkoholistává, agresszívvá… és ezer nagyon jó téma alapján…

Mert nem az a lényeg a pszichológiában, hogy mikor alapították az első pszichológiai labort, kinek a nevéhez fűződik a tranzakció analízis, hanem hogy tudd az életben használni a megtanultakat. Tényleg olyan tárgy, aminek csak az életben lehet és kell hasznát venni. A matek nem ilyen. A matek az idegi kapcsolatokat fejleszti.

Szarok a tanárok?

Végül a szokásos demagóg duma, hogy jobb tanárok kellenek, akik megszerettetik a tanulást. Ez valóban egy szép gondolat. Csak éppen gondold már végig: te vajon kiváló vagy a saját szakmádban? Tényleg? A 10 milliós magyar lakosságból mindenki kiváló a saját szakmájában? Tényleg? Akkor milyen érthetetlen, zombi harapás általi megbicsaklott gondolkodás alapján várod ezt el egyetlen szakmai körtől?

Ha te nem vagy kiváló a saját szakmádban, ne várd el mástól sem! (Egy orvos is levizsgázhat kettessel és ötössel is. Mindkettőnek lesz orvosi diplomája, mindkettő fog operálni.)

Sosem lesz valaki jó a saját szakmájában, sosem lesz egy társadalom jó, és élhető, ha a többséget fekete emberek alkotják. Ők sosem lesznek jók a saját szakmájukban, hiszen nem alakult ki a felelősségtudat.

A MÁV sem pénzhiány miatt szar. Azért szar, mert a benne dolgozók totál beleszarnak mindenbe. Kevés pénzből is lehet életképes rendszereket alkotni, lást Észtország, és sok pénzből is lehet okádék fost gyártani, lásd magyar foci.

Nem pénz kérdése! Ez színes emberek kérdése! Mindig.

(Részletesebb oktatási program majd a Programok / MáGaPro 2018 menüpontban lesz tervek szerint 2018-ra.)

Összegzés – végszó

Senkinek sem könnyebb! Könnyű. Az út a boldogsághoz, sikerhez (mindegy, kinek mit jelent), mindig a dolgok megértésen át vezet.

Az én családomban sincs diplomás szülő vagy nagyszülő, de a közeli rokonságban sincs. Nem indultam előnnyel.

Én is szegény családban nőttem fel. Általánosban az volt a húsvéti ajándék, hogy kaptam egy használt cipőt. És az osztályban mindenki azt kérdezte: miért kopott máris az orra a cipőnek? Télen a régi katonai kommunista kabátban jártam, mert nem volt más.

Én sem kaptam színes nevelést, mert az én szüleim sem kaptak. De én változtattam rajta. Visszanyúltam a gyökérhez, nagyon nagy munka árán, folyamatosan meg kellett erőszakolnom saját idegrendszeremet, hogy azt tegye, amit én szeretnék. Még most sem teljes a lombozatom, kell még idő, hogy azt tegye az idegrendszerem, úgy viselkedjen, ami szerintem a sikerhez visz. (Nem pénzt értek alatta.)

De ehhez tanulni kell. Szembe nézni azzal, hogy benned van a hiba.(A nemzetben van a hiba.) Változni kell! Fejlődni kell! Ha ezzel nem nézel szembe, és mindig mást vádolsz, soha nem fog változni semmi az életedben.

Sosem pénz kérdése a tanulás, fejlődés.

 • Dolgozz suli mellett, ahogy én
 • vagy vegyél fel diákhitelt (Ne, ne a kifogásokkal gyere, hogy vissza kell fizetni. Igen, vissza kell, ez a felelősség!) Amit nem tanultál meg gyerekkorodban.

Nem is idő kérdése a tanulás. Rendszerezés, és időbeosztás kérdése. Ha én meg tudom tenni a bemutatott időbeosztássommal, és te feleennyi elfoglaltság mellett nem, akkor bizony – ismétlem magam: a hiba benned van.

Nem kell mindenkinek diploma sem. Legalább is a munkához nem. De ahhoz, hogy önmagadat fekete emberből színessé tud átalakítani, már nagy valószínűséggel kell! Hogy megismerj más nézőpontokat, már valószínűleg kell! (3D függvény.) Hogy gázszerelőként tudj magadnak írni egy pályázatot, ahol EU-s pénzt fogsz elnyerni, már valószínűleg kell.

Ha te színes embernek gondolod magad, és a szakmunkással is sikeres embernek érzed magad, akkor neked nem kell. (Lássuk be, Magyarországon ritka, mint a denevér.)

Tanulhatsz otthon is? Azt kell mondjam: sosem lesz eléggé hatékony! És mindig ott lesz a hiba, hogy csak abban mélyedsz el jobban, amivel egyet értesz. Az oktatás ezzel szemben azt is elmélyíti, amivel nem! Ettől tudsz majd fejlődni. Ettől ismersz meg sok más nézőpontot!

Ha te otthon csak azt a csaló jogászt hallgatod,aki bankpert ígér, és majd visszapereli neked a hitelt (mert nem is devizát adtak), és neked igazából már fizetned sem kell, akkor szépen haladsz a csőd felé. A csalót hallgatod, mert ő igazol téged. (Énvédő tudattalan mechanizmus.) Az iskolában ezzel szemben megtanulod a makro- és mikroökonómia alapjait, a gazdasági matek alapjait, a bankrendszer működését, és utána rájössz, korábban semmit nem tudtál!

A tanártól tudsz kérdezni, otthoni tanulásnál ez sincs meg.

Azt tudom javasolni végszóként: ha 35 éves korodig nem tudtál elérni egy biztos egzisztenciát, biztos jövőképet, sikert (kapcsolatban, egzisztenciában stb.) akkor ülj vissza az iskolapadba. Akár nyugdíjasként is.

Ne kergess álomképeket! Az oktatási rendszer a te életedben úgysem fog megváltozni, mert ehhez először a társadalomnak kell változnia! (Ez pedig több generáció útján érhető el.) Ám a történelem és a mai jelek szerint ez a magyar társadalom újra és újra visszatér ugyanahhoz a fordított gondolkodáshoz. Ne fűzz sok reményt a politikához sem. Mert ez is a társadalom árnyéka.

Biztos lehetsz benne, hogy a nem működő társadalmaknál mindig a nemzetben van a hiba. Ezen belül az egyénekben.

VanHolnap.hu
A weboldal nem csupán problémákat vet fel, illetve szembe megy a sztereotípiákkal, de egyedülállóan megoldási javaslatokat is kínál programok formájában, melyekhez bárki hozzászólhat, javasolhat. (Programok menüpont) A cikkek egyetlen párt véleményét sem tükrözik. Ha hozzászólnál, ne tartsd magadban!

56 Hozzászólás

 1. meridian

  2016-02-14 at 16:17

  “Eltelt 15 év. (2015-öt írunk, hopp már 2016.) Eddig 5 szakmát szereztem.”

  uhh… és most a 6ikra jársz? Hát te tényleg nem vagy zseni. Elárulom, a 6-ik szakmában sem leszel túl sikeres, mert ha az eddigi 5-ben semmit nem tudtál elérni, akkor számíts arra, a 6-ik is pont úgy működik, ahogy az előző 5 is.

  • Zoli

   2016-03-20 at 11:39

   Nem feltétlenül csak azért tanul valaki új szakmát mert az előzőben sikertelen volt. Én vegyészmérnök vagyok de asztalos szakmát fogok tanulni mert ÉRDEKEL, meg szeretnék szabadidőmben magamnak megcsinálni a bútorokat.

 2. meridian

  2016-02-14 at 16:07

  “Már említettem más cikkben, hogy egy német családnál (amikor látsz egy anyát, egy apát és két 15-17 év körüli gyereket) mindig meg kell kérdezni, hogy egyben vagy külön fizetnek, mert ráfaragsz, ha egyben kiviszed nekik a számlát.”

  LOL, ez nem azért van így amit te írtál. Ezzel a németek az ő saját felsőbbrendűségüket fejezik ki itt nálunk, méghozzá úgy, hogy dirket szopatják (csicskáztatják) a magyar felszolgálót.

  A nem retarádltak ugyanis amikor a számlát kérik, akkor egyúttal szólnak rögtön, hogy külön-külön akarnak fizetni és nem akkor kezdik el ezt firtatni, amikor az orruk alá dugtad a papírt.

  Azért az szégyen, hogy erre magadtól nem tudtál rájönni 4 db egész szezon alatt sem… no.

  Ugyanezt próbálná meg otthon eljátszani… durván leugatnák, a többi vendég által. Az ideje mindenkinek drága.

 3. meridian

  2016-02-14 at 15:44

  “Az osztrák gyerekből ezért lesz normális politikus”

  Na, ezen sírva hangosan kacagtam!
  Az osztrákok?
  Azok az osztrákok, akikről egy kis szarkasztikus görbe tükör – lásd ez itt: http://gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/11/12/az_osztrakok
  leginkább a retardáltak jutnak eszembe, leginkább azóta amit a migráns-invázióval kapcsolatban a nyáron műveltek?
  ROFLMAO!

  A németek is full retardáltak. Vörös rózsával jutalmazni a kölni előember-mentalitású csürhét? MEGA ROFLMAOOOO!!!!

 4. meridian

  2016-02-14 at 15:33

  “Új személyit kellett csináltatnom, négy (azaz 4) héttel előre foglaltam időpontot az interneten ügyfélkapu használatával”

  na, álljunk meg egy szóra itt is. nem is tudtál volna előbbi időpontra foglalni, mint minimum 4 hét. Na, ez a baj. nem az, hogy az okmányiropdában hőbörögnek az emberek.
  Mert a fazsom se tudja még, hogy 4 hét múlva nem rndelnek be egy kis túlórára, vagy mi egyebet fogok akkor csinálni… addig leeshetek a lépcsőröl, elüthet az autó, de az is lehet megynerem a lottófőnyereményt, a fasz se tudja. Éppen ezért ha okmányt akarok cserélni, bemegyek az erre a célra FENNTARTOTT ÉS MŰKÖDTETET irodába és elintézem.

  Ja, az más kérdés, hogy a pinavakargatás megy ott benn, nem érdemi munka, mert a rendszer is ultra fosul működik. Az a rendszer, amit sokszázmillióból raktak össze (igazából egymilliót költöttek rá, 99-et meg elloptak…).

  Nem azért de a németeknél ez nem így működik. 4 hétre előre? Fel is gyújtanák az egész hivatalt másnapra…!

  • Bamby

   2016-12-13 at 08:52

   Amit írtál az mind csak kifogás!

   1. Amennyiben tudom, h 4! hét múlva időpontom van, akkor úgy szervezem az életemet, pl. 4! héttel előtte szólok a főnöknek, h akkor dolgom lesz, ezzel is biztosítva, h ott tudjak lenni!!

   2. Te hány napot dolgoztál egy ilyen hivatalban??? Gobdolom egyet se, én se, úgyhogy egyikőnknek sincs fogalma, h ott mit csinálnak, ezért jogunk sincs minősíteni a munkályukat. Hidd el reggel egyik dolgó se a kezét dörzsölve ébredt, h Veled/Velem kiszúrjon!!!

   Az, h a németeknél nem így van, igen, ahogy mondod, ők nem tűrnék el. Miért? Mert kiálnak magukért, nem nyafognak, h valaki tegyen már rendet, ők maguk teszik ezt meg..

   Az, h elolvastad az írást, már tettél magadért valamit, de kevés olvasni, ezért kérlek, próbálj a sorok mögé látni!

 5. meridian

  2016-02-14 at 14:50

  A BKK automatáról. *levegővétel*… na, még egy *levegővétel*…

  Értem én, hogy a vandálok miatt extra vastag üveg van az érintőképernyőn, de ezzel átestek a ló túloldalára.
  Olyan vastag a képernyő, hogy legutóbb már ököllel ütöttem, hogy reagáljon már valamire az a nyamvadt automata, mert azért az túlzás, hogy 10 percig tart egy rohadt bérlet kinyomtatásáig eljutni, CSAK azért mert semmilyen érintésre nem reagál az a kurva gép.

  Kábé olyan mintha dupla bőrkesztyűben akarnék SMS-t küldeni a telómról, pedig azon van kesztyűs használati mód is… nem műxik.

  És biztos, hogy nem bennem van a hiba, mert miután 5 perc eszenvedtem, meg már ment mögöttem a vihogás, megkértem a mögöttem lévőt, ugyan már nyomjon rá arra az opcióra hogy személyi igazolvány (szig.számmal kérem a bérletet), mert nekem az istenért nem reagál rá… aztán 3-an tapcskiáltuk a képernyőt és egyikünknek sem ment.. És nem egy automatát próbáltam már. Kelenföld, Blaha, Rákóczitér, Délio pályaudvar… mind szar.

  Pedig egy ilyen automatával MAX 2 PERC-ek kellene lennie a vásárlás. vagy inkább 1…

 6. meridian

  2016-02-14 at 14:43

  “amit a Tesco vezetett be? A magyar mit tesz? Inkább beáll a kilométeres sorba, mintsem az automata pénztárakba”

  URAMATYÁM! ATYAÉG! Próbáltad már te azt? Mert én igen. SOHA többet!!!!, ezt meg is mondtam a pénztárosnak is.

  Az egy ótvar egy szar rendszer. Másrészt a faszom húzogassa a termékeket le, mikor van erre a feladatra egy dedikált és nálam nagyságrendekkel rutinosabb kiszolgáló személyzet is, csinálja meg szépen ő. Ugyanis ettől nem lesz sem drágább SEM PEDIG OLCSÓBB a termék, legfeljebb a profitja lenne több a tesco-nak.

  Kösz, de NEM!!!!!!!!

  A kurva kibaszott sok ! jel az szimbolizálja, hogy nagyon felbasztad az agyamat ezzel a dologgal.

 7. meridian

  2016-02-14 at 14:29

  A másik meg, ki az a hülye aki a benzint bendzin-nek ejti? Még sosem hallottam ilyet…! legfeljebb a racsolós Farkasháziról tudom ezt elképzelni, a “Heti hetes”-ből…

 8. meridian

  2016-02-14 at 14:26

  Másik hülyeség az iropmányban…:

  “És ahogy kiejted a szabvány, dobverő szót. Nem ejted itt sem a b és v hangot külön, ettől még nem lesz új hang az ábécében a “bv” csak mert egymás mellé kerülve valami ilyesmit ad ki: szavvány, dovverő.”

  Ez hülyeség. Én úgy ejtem a dobverőt, hogy dob-verő. Tisztán kimondom mindkét mássalhangzot mert ki lehet mondani. A cigányok meg az idegenek nem képesek erre, a magyarok anyanyelvűek igen.
  A szabvány dettó.

 9. Szele Balázs

  2016-01-28 at 11:32

  Én egyet értek azzal az állítással, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.

  De szerintem az emberek szabad cselekvésének igenis, van egy meghatározott mozgástere, határa, ahonnét kezdve már tényleg csak annyit tehet, hogy a kormányt, meg a felül lévőket szidja.

  Magyarország mai helyzete szerintem inkább a rendszerváltás brutális félresiklásának az eredménye. Sajnos akkor valóban forradalmat kellett volna csinálni…habár, az, hogy a magyar nem csinált forradalmat, az annak az eredménye, hogy 40 évig komoly depolitizálás ment itt, és a magyar ember egyszerűen nem volt kompetens arra, hogy a saját maga kezébe vegye a sorsát…

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-29 at 02:17

   @Balázs:

   Az egész ezeréves magyar történelemben a magyar társadalom képtelen volt a maga kezébe venni az irányítást, ez nem a kommunizmussal kezdődött.

   A szabad cselekvésnek valóban van egy mozgástere, mint mindennek, de a mozgásközeget már te választod meg: elmehetsz más országba, illetve amit Titánnak is írtam: bizony kivonhatod magad a többség hatása alól, ha a saját hozzáállásodon változtatsz!

   Nagyon durvának hangzót fogok írni, de igen, ilyenkor el kell szakadni a “pórnéptől”. Ekkor fognak arrogánsnak nézni mások, mint engem is, de ez az egyetlen útja annak, hogy a többségi társadalom buta árnyéka alól kivond magad!

   Ha orvos vagy: legyél magánorvos! Máris kivontad magad a többség által kreált egészségügyből! Csak azokkal leszel szoros kapcsolatban már, akik úgy gondolkodnak, mint te!

   Ha úgy véled, szar a magyar oktatás, akkor írasd a gyerekedet magániskolába! Máris kivontad magad a társadalom árnyékából. Azon csoportosulás “árnyékában” lesz a gyereked, akik úgy gondolkodnak, mint te.

   Most jönne az a rész, hogy “nekem nincsen pénzem erre!” Na, ez már a többségi árnyék, és a saját árnyékod is egyben, amint viszont tudsz változtatni:

   Számtalanszor leírtam már, sokan megsértődnek ezen, és ekkor neveznek arrogánsnak, de a válasz:
   - ha rossz helyen élsz, költözz el!
   - ha szar a munkád: válts munkahelyet!
   - ha rossz a szakmád, tanulj egy olyat, amit megfizetnek!
   - ha nem beszélsz nyelvet: könyörgöm, tanulj meg egyet!
   - fejezd be a kifogásokat!

   Ha ezeket betartod, máris megváltozik az árnyékod, lesz pénzed arra, hogy magánsuliba írasd a gyerekedet, lesz pénzed magánorvosra, és máris kivontad magad a többségi árnyékból, azaz a mai magyar egészségügyből, oktatásból stb.

   Nagyon fontos, hogy a mai magyar politikából is vond ki magad! Én már készítem elő a másik oldalt, amin nem lesz politika. Látni kell, mikor nincs értelme ugyanazon az úton haladni. A sikertelen ember mindig ugyanazon a rossz úton halad, pedig látni lehet, hogy nincs eredménye… A sikeres ember mindig változtat az útján, amint látható, hogy rossz irányba ment addig.

   A magyar társadalmi többség rossz irányba visz: ezért le kell leválni erről az útról. és ezt már megteheted, megteheti mindenki.

 10. Titán

  2016-01-27 at 23:56

  Csak egy részt szeretnék kiemelni, amellyel nem értek egyet ebben a formában. És nem, az egész írás elolvasása után sem.

  “A társadalom alakítja az árnyékát (oktatás, politika, egészségügy, közlekedés…), és nem fordítva! (Példával: ha az oktatási rendszer (árnyék) rossz, akkor a társadalom a rossz! Ha a politika (árnyék) rossz, akkor a társadalom a rossz!)

  A döntéseidért és az azokból eredő következményekért MINDIG te felelsz! Nincs más hibás fél! Mindig te vagy a hiba forrása, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy te szeretnéd! Ha rosszul mennek, akkor rosszul csinálod! Kenheted akárkire, a hiba forrása mindig te vagy!”

  Ez nagyon hangzatos, de szeretném látni, hogy valaki őszintén szemébe mondja a másiknak, szívből jövően és nem inog meg.
  Tételezzük fel, adott egy 35 éves, pályája csúcsán lévő altatóorvos Magyarországon. Szeretné ha jobb körülmények legyenek és a megérdemelt fizetését kapná a sok munkájáért, nem alig valamivel szúrná ki a szemét az állam. A jelenlegi rendszerben ebben semmi lehetősége. Mit csináljon, egyedül harcoljon egy több mint két évtizede változatlan rendszerben? Nem. Felméri, hogy ez hiábavaló. Fogja magát és elmegy Angliába, ahol az itthoni bérének tízszeresét megkeresi. Ha a fent idézett két szabály szerint jár el, akkor megállapítja, hogy eddig csak az ő hibája, hogy nem tudott rendesen érvényesülni. Hiszen semmi nem változott, az ő viselkedése, gondolkodás módja (tehát saját maga) csupán fizikailag egy olyan területen van, ahol az állam többet fizet.
  Eszerint a gondolkodás szerint MINDEN magyar altatóorvos saját maga tehet a helyzetéről, és mi az, hogy nem változtat rajta. Ráadásul a logika fordítva is alkalmazható, az alapján pedig le lehet szűrni, hogy a magyar társadalom (vagy pedig az emberek, mert ugye mindenki maga tehet mindenről az életében) 10x versenyképtelenebb Angliánál, Németországnál vagy Norvégiánál.
  Na ezt mondja egyszer valaki őszintén, rezzenéstelenül a szemembe, mert erről a legtöbben tudják, hogy ügyesen csomagolt hazugság.

  (A példámba egy közgazdászt és Németországot is be lehet helyettesíteni ha valakinek nem tetszik az orvosokkal való példálózás.)

  • Victor Hugo

   2016-01-28 at 18:07

   Én szívesen a szemedbe mondom, ugyanis ha ez ennyire egyszerű lenne, hogy aki nincs megelégedve a magyar fizetéssel az kimegy külföldre és mellette minden feltétel adott is lenne, hogy csak a legnagyobbakat említsem (család, nyelvtudás, kinti élethez való alkalmazkodó képesség), akkor azt jelentené, hogy működik a közgazdászok által elképzelt kapitalista modell és nincs szükség beavatkozásra.

   De sajnos az élet nem ilyen egyszerű. És tovább árnyalja a képet, hogy az embereknek csak maximum 15%-a racionális gondolkodású. A maradék 85% érzelmi alapon dönt. Ezért működnek a hitelek és sok más.

   Ez a modell sajnos már a legegyszerűbb alaptézisnél, a kereslet-kínálat elvénél elbukik, ugyanis vannak olyan termékek, amikre szüksége van az emberi szervezetnek, alapvető élelmiszerek. Hiába sokallod a kenyér árát, meg fogod venni, ezzel arra “szavazol”, hogy a pék adhatja nyugodtan annyiért vagy esetleg még emelhet is rajta. Hiába jelenik meg a konkurens pék egy faluval arrébb, aki 20%-kal olcsóbban adja, te nem fogsz odáig elgyalogolni, ha meg autóval mész a benzin többe kerül.

   De sajnos még olyan szükségtelen dolgoknak sem sikerült pénzügyileg tudatos tömegeknek lenyomni az árát, mint az iPhone. Kíváncsi lennék, ha a következő iPhone 7-est senki, ismétlem SENKI nem venné meg és síri csend és galambszar lenne csak az Apple Store-ok környékén, akkor vajon mi történne. Egy ilyen radikális és váratlan esemény hatására akár 10-20 ezer forintért is kínálnák, csak vegye meg valaki végre.

   Így működik a gazdaság. Csak míg felülről magasan képzett kicsi csoportosulás tudatosan koordinálja, addig lent hatalmas, tudatlan, érzelemvezérelt tömegek rángatják ide-oda a mérleghintát.

   • VanHolnap

    VanHolnap

    2016-01-29 at 02:47

    @Victor Hugo:

    1) régi gondolatom nekem is, az élet vajon mennyire igazságos? És egyáltalán, annak kell lennie? te egy olyan tézist gondolsz el, amiben mindenki azonos rajtvonalról indul, mint egy futóversenyen. De, most jön a lényeg, akár egy Isten teremtette a világot, akár a természet, ezt nem így rendelte el!

    Bármennyire is szar tudomásul venni, az életben sosem indulunk ugyanarról a rajtvonalról! (Ahogy a kapitalizmusban sem.)

    Konkrét példa: Nick Vujicic kezek és lábak nélkül született! https://www.youtube.com/watch?v=HFmQTT87nmc

    Őszintén, hány ilyen van még a világon? Hány Down-kóros? Hány és hány, akinek soha semmi esélye nincsen akár a normális szexuális életre! Akár a munkahelyi sikerekre! Akár családra! Most Nick Vujicic egy pozitív példa, lehet és kell tőle tanulni, de mindenki tudja, sosem lesz olyan élete, mint annak aki tud járni!

    Ő a képzeleti rajtvonalon sokkal hátrébb indult, mint mondjuk egy Justin Bieber! https://www.youtube.com/watch?v=DK_0jXPuIr0

    Neki, szerinted mikor volt gondja a csajozással? A pénzzel? A kinézettel? A lehetőségekkel?

    Ő egy képzeletbeli rajtvonalon bizony a cél előtt 1 méterrel indult! Míg Nick Vujicic a rajtvonaltól minimum 1000 kilométerrel hátrébb!

    Akár isten, akár a természet helyezi el az emberi sorsokat, sosem indulunk ugyanarról a pontról a másikkal!

    A kapitalizmus is pont ilyen! Lehet szidni, csak akkor nem innen kell indítani: hanem magával az élettel, hogy miért onnan indítottak útnak, ahonnan? És tudjuk? Nem.

    De lehetőségünk van megelőzni azokat is, akik a célvonal előtt 1 méterrel indultak! Hogyan? Nézz rá: http://jokesland.net.ru/pc/pyanye_zvezdy_2/8.jpg

    Fetreng a földön az alkoholista David Hasselhof. Sokkal előrébb indult ő is másoknál, mégis hátrébb került!

    Sosem az dönti el, hogy hova érkezel, hogy honnan indultál, hanem hogy mennyit teszel azért, hogy beérj a célba! És igen, lesznek olyanok, akik előrébb indulhattak, és mindig is előrébb lesznek. Ezért reklamációt be tud nyújtani majd Szent Péternél, mikor oda kerül mindenki :)

    De a kapitalizmus épp ilyen, ezért nincs is értelme vádolni, és állandóan elmondani, hogy de hát ez szemétség. Igen, az életet aki megalkotta, az egy elég “vicces” lény lehetett. (Erről egyébként van egy elméletem, talán egyszer leírom könyvben.)

    De a lényeg, a szegények mindig csak azon rinyálnak, hogy ők szegények, meg a szemét kapitalizmus, meg a rohadt gazdagok, meg engem segítsenek meg. Ilyenkor mondom, NEM KELL SAJNÁLNI A SZEGÉNYEKET! Ha Nick Vujici kéz és lábak nélkül képes boldog és sikeres életet élni, akkor el kéne mindenkinek gondolkodni, miért is rinyál annyit?

    Az sem igaz, hogy azt nézzük, akinek nálunk jobban megy, olyanok akarunk lenni. Akkor miért nem rinyálnak az emberek, hogy ők nem lehetnek soha olimpiai bajnokok? Hogy ez nekik jár? Ezen miért nem rinyálnak? Pedig ez sem érhető el mindenkinek. Pláne úgy, hogy a legtöbben a futógépre sem állnak fel, inkább csak hizlalják magukat! A dolgokért tenni kell!

    De ekkor sem lehet mindenki olimpiai bajnok, mert ha nincsen olyan izomösszetételed (vörös és fejérrostok aránya), nincsen olyan veleszületett agy-izom idegi kapcsolatod, ami a gyorsaságodat javítja másokkal szemben, akkor SOHA NEM LESZEL olimpiai bajnok!

    És ezért megint be lehet nyújtani a fellebbezést istennek, vagy a természetnek.

    Soha nem mást kell nézni, hanem a saját értékeidet! Azt, amit a saját kapott eszközeiddel el tudsz érni! Nekünk magyaroknak a kapitalizmusban lehetőségünk van sikeres és boldog életet élni! Csak ehhez a gondolkodást meg megváltoztatni!

    Vedd tudomásul, hogy nem lehetsz olimpiai bajnok, mert nem lehetsz! Vedd tudomásul, hogy nem lehetsz Vivaldi, mert nem lehetsz! Vedd tudomásul, hogy nem lehetsz milliárdos, mert nem lehetsz! Vedd tudomásul, ha nem fogsz havi 3000 eurót keresni! Mert az élet ilyen. Nincsen alapjövedelem, mert nincsen olyan sem, hogy mindenki Justin Biebernek születik.

    A gondolkodásod megváltoztatásával, és ha kivonod magad a rossz társadalom árnyékából, leírtam Titánnál és Balázsnál, és teszel magadért, aktívan, akkor el tudsz érni egy olyan szintet, ahol boldognak fogod érezni magad.

    Ha neked ehhez havi 300 ezer kell, ezt Magyarországon bőven el lehet érni. Szerintem havi szinten ennél több nem is kell.

    Szard le a többieket, akik rinyálnak, és ne sajnáld őket. Lépj előre!

    (Hasonló gondolatok lesznek majd az új weboldalamon, ahol nem lesz politika többé.)

    Amit írsz, az igaz, az emberek 15%-a racionális gondolkodású: hát tartozz közéjük! keresd azt az árnyékot: magániskola, magánóvoda, magánorvos, mit tudom én, fallabdázás stb… könyvtár… Hozzájuk csatlakozz! És akkor egymást tudjátok inspirálni felfelé!

    Az általad említett 85% is egymást inspirálja, lefelé a szarba! ne akarj hozzájuk tartozni… (Bővebben ezekről az új oldalamon.)

    • Victor Hugo

     2016-01-29 at 17:30

     Pont erről beszéltem, hogy egyelőre az orvostudomány észt és intelligenciát még nem képes adni, ahogy a Down-kóros embereket sem gyógyítani. DE!
     Az evolúció egy hatékonyan megalkotott gépezet, hiszen az életképtelen szálak elvarrásra kerülnek. Vagyis kerültek addig, amíg nem jelent meg a vagyonfelhalmozás.

     Az egyetlen oka annak, hogy az emberiség még nem pusztult ki az a fogamzásgátlás lehetősége, gyerektartás intézménye és nemi betegségektől való félelem hármasának együttes hatása. Máskülönben már valósággá vált volna a Hülyék paradicsoma című filmben felvázolt antiutópia. De ez sem fogja megmenteni az emberiséget a lassú hanyatlástól.

     Javaslom megtekintésre a The Corporation (2003) című filmet. Ott fogalmazzák meg, hogy miért nem lehet a vállalatokra ráhúzni az önálló jogi SZEMÉLY kategóriát, aminek a lényege, hogy az ember meghal, míg a vállalat halhatatlan. Ugyanez igaz a gazdag dinasztiákra is. Aki megkereste meghal, de neki csak annyi a funkciója, hogy az utódainak átadja a megtartásához szükséges tudást.

     Valójában azért nehéz meggazdagodni, mert olyan tulajdonságokkal kell bírni, melyek egymás ellentétei. Például magas szintű kockázatvállalás és impulzivitás, amivel bizonyított tény, hogy majdnem az összes sikeres kisvállalkozó rendelkezik. A másik oldalon azonban az a mérsékelt, higgadt és konzervatív gondolkodás, amit a Kiszámoló blogon próbálnak átadni.

     És itt van igaza a Robert Kyosakinak, (ezt nem írja le, de ez volt az értelme) hogy ha nem mersz annyit kockáztatni, hogy refinanszírozással vegyél olcsón ingatlant, majd add el drágán és az így szerzett profitot tőkésítsd, akkor 40 év munka is kevés ahhoz, hogy valaha bármit is elérj az életben. Főleg úgy, hogy napi 8 órád megy pocsékba az elvesztegetett időért pedig kapsz óránként nettó 500-600 forintot. És még csak nem is fejlődsz közben.

     De ezek egymásnak teljesen ellentmondó tulajdonságokat kívánnak meg egy ugyanazon ember részéről. A vagyon MEGTARTÁSA pénzügyi konzervativizmust igényel, ahol nem szórjuk el a pénzt. Ha 100 milliónk van sem, mert az a nyugdíjalapunk.

     A másik oldalon viszont őrületesen nagy kockázatvállalást, amikor nemhogy 6 hónapra elegendő vésztartalékunk sincsen, de még a nehezen összegyűjtött 100-200 ezret is tanfolyamokba öljük bele, amivel vagy lesz munkánk, vagy nem. Vagy többet keresünk, vagy nem.

     És akkor még nem beszéltünk arról, hogy beülünk egy tanterembe csupa olyan emberrel, akik bár globális mércével csórók, de hozzánk képest sokkal gazdagabbak és így csomó olyasmit megengedhetnek maguknak, amiket mi nem. Így szürke egérként járjuk végig a tanfolyamot és nem tudjuk eldönteni, hogy az-e a jobb taktika, ha őszintén, nyíltan megmondjuk nekik az igazat és arrogáns bunkónak leszünk bélyegezve, vagy ha inkább nem mondunk semmit és mufurc, magunknak való emberek leszünk a szemükben.

     Ki lesz megint előnyben? Aki már a közös dohányzás alatt olyan kapcsolatokat épített, amivel “benyomják” őt a megfelelő helyre, vagy az, akinek a papírjával 0-ról kell újra küldözgetnie az önéletrajzát és ha behívják is a legszarabb munkát kapja a legkevesebb fizetésért az adott kategóriában?

     Önmenedzselni nem tudja magát az ember, ha nem áldoz társasági életre. Még kommunikálni is elfelejt, ha éveken át nem beszélt igazán senkivel, mert az őt körülvevő hülyéktől elhatárolódott, normálisak meg nincsenek.

     Nick Vujicic kéz és láb nélkül született, de kiemelkedő szónoki képessége van, ha nem lett volna, akkor senki nem lenne. És azt sem tudja senki, hogy a múltjában mennyi tőkéje volt. Mert hiába van valakinek kiemelkedő szónoki tehetsége ha nem tud milliókat belefektetni a saját önmenedzselésébe.

    • zombigyilkos

     2016-01-30 at 20:37

     No, ebben pl. 100%-ig egyetértek veled. ;)

     • zombigyilkos

      2016-01-30 at 20:38

      Mármint VanHolnappal.

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-29 at 02:05

   @Titán:

   Az a baj, hogy félreértelmezted, amit írtam. Én ezt írtam: “A társadalom alakítja az árnyékát”

   A kulcsszó a társadalmon van. Te viszont hoztál egy példát, ahol az EGYÉNT helyezted a társadalom helyébe. Az általam készített ábra mind a két esetre használható, de akkor mind a két eset árnyékát külön kell kezelned, ezért jó, ha valaki tanult közgazdaságtant, akkor érti a mikro és makro nézőpont közötti különbséget.

   Nézzük, amiről én írtam:

   1) Társadalom: hiába van egy jó altatóorvos, egy fecske nem csinál nyarat. Ha van 10 millió ember ebben az országban, amelynek 85%-a deviáns, érzelmi alapon döntő, mint ahogy állunk ma, akkor ennek a 85%-nak az árnyéka lesz minden! A 15% (altatóorvos stb.) értelmes, felelős gondolkodása pedig nem jut érvényre. De szerintem leírtam azt is, hogy MINDIG többség akarata érvényesül, mindig a többség határozza meg az árnyékot.

   Ez volt a makronézőpont, azaz azok a helyzetek, melyeket az egyén (kisebbség) önállóan nem tud befolyásolni.

   2) A mikronézőpont: ezek azok az egyéni árnyékok, melyeken az egyén tud változtatni! Te példáddal: az altatóorvos is képes dönteni: elmegy például másik országba. Máris megváltoztatta a saját árnyékát (ez már nem a társadalom árnyéka), hanem a sajátja, mert ő úgy döntött, jól akar élni.

   Másik példa: egy minden nap kocsmában ülő 35 éves ember, aki nem vitte semmire. Az árnyéka ma, hogy egy lúzer, semmi esélye semmire. Egyik nap úgy dönt, elkezd tanulni, nagyon keményen, kocsma helyett suliban ül, éjszakánként tanul… És hosszú munkával lesz belőle tanár: az ő árnyéka is megváltozott, mert megváltoztatta a saját viselkedésével. Ez sem a társadalom árnyékát változtatta meg, hanem a sajátját.

   Mindenki a saját életéről dönt.

   De fontos, a társadalom árnyéka csak akkor változik meg, ha a TÖBBSÉG mikroárnyéka megváltozik! Azaz a többség változtat önmagán.

   De erre Magyarországon nincs esély, mert félelmetesen buta a magyar többség, és ez tény. Nincs felelősségtudat, nincsenek ma felnőttek, csak nagyra nőtt gyerekek… nincsenek racionális választók, csak elvakult rajongók…

   A saját életeden mindig tudsz változtatni, de sosem a társadalommal, azaz a többséggel szemben. Csak akkor tudsz változtatni, ha kivonod magad a társadalom hatása alól, és ha orvos vagy, akkor nyilván nincs esélyed az állami egészségügyben erre, de már esélyed van magánpraxist nyitni! És itt már megint alakíthatod a saját árnyékodat, hiszen kivontad magad a társadalom hatása alól, és betetted magad egy szűkebb körbe, azon jobban keresők körébe, akik egészen máshogy gondolkodnak, tehát egy “minitársadalom” lesz a te közeged.

   A kereskedelemben ezt hívják célcsoportnak. Ebben a közegben kell mozogni! Fontos, hogy mindig olyan emberekkel tartsd a kapcsolatot, akiknek az árnyéka a tiéddel egyezik meg! A magánpraxisban például az orvos már képes lesz jól élni, és jól érezni magát! Ahol azt látja, hogy a dolgok működnek, mert ezt a “miniárnyékot” már olyan emberek alkotják, akik ebben a minirendszerben a többség!

   A legtöbb orvos viszont sajnálja a beteget, és még hisz abban, hogy a dolgok jobbra fordulnak. majd minden megjavul, majd a politika jobb lesz. Nem lesz. Ezért mondom, nem szabad sosem sajnálni a rossz árnyékkal rendelkező embereket, mert ők lehúznak a saját árnyékukba! Ahol ők a többség! Ki kell lépni belőle! Vagy külföldre menni, vagy magánpraxis, magánóvoda, magániskola…

   És magasról tenni kell azokra, akik a rossz árnyékcsoporthoz tartoznak! Maguknak köszönhetik, hogy szegények! Mindig maguknak köszönhetik! Van esélyük kijönni onnan, ha akarnak, de nem akarnak. Másik hozzászólásomban idéztem Nick Vujicic-ot. Ha ő kéz és láb nélkül ki tudott mászni onnan, akkor ne mondja más egészséges ember, hogy ő ne tudna!

   A szegény ember igenis tehet arról, hogy szegény és boldogtalan. (Hozzáteszem, nem minden szegény boldogtalan.) Ezért a kérdést én boldog és boldogtalan kategóriára tenném inkább. Mindig mindenhonnan van kiút, csak meg kell változtatni a gondolkodást.-

   • Titán

    2016-02-02 at 15:49

    Meglepődtem, hogy választ kaptam, akkor jobban kifejtem az egészet.

    Az egész írásoddal és az egész gondolatmenettel nagyrészt egyetértek. Ez van a mai Magyarországon és értékelem a megközelítésed. A leírt 4 pontból első kettővel rögtön egyet is értek teljes mértékben.

    Ami engem zavar és az érzelmi reakciómat váltotta ki, hogyha a kontextusból kiragadom és önmagában kezelem a négy pontot, amit leírtál, már pedig szerintem egy ilyen négy pontnak így vizsgálva is meg kell állnia a helyét, akkor kiderül, hogy nem igaz. Az életünket millió dolog és körülmény alakítja, rajtunk kívül álló dolog is. Persze, fel kell állni, csinálni kell, tenni kell mindenért, de valamikor egyszerűen nincs esélyed. Nincs mindenkinek egyenlő esélye, az élet igazságtalan. Kényelmes hátradőlve a fotelben azt mondani, hogy minden az egyén hibája, rákenni mindent az egyénre. Szerintem ez az empátia hiánya. Felmutatok egy pozitív példát, a helyzet ezzel teljesen meg van oldva. Még egyszer tisztázom, a magyar társadalommal kapcsolatban egyetértek, a célcsoportos elmélettel kapcsolatban is. Azonban nem mindenkire lehet ezt értelmezni. Nem tudja mindenki kivonni magát a társadalom árnyéka alól és más társadalomba vagy mikrotársadalomba menekülni.
    Mit mondjak egy elnyomott muszlim nőnek? Megváltoztatom a nézeteit, jó és aztán? Ha nem segítek neki, esélye sincs kimenekülni a szexrabszolga, gyerekgyár sorsból, mert felhúzzák drótkábellel az első darura, BÁRMILYEN jó kompetenciája is van egyedül és bármennyire is próbál kikerülni onnan. Kivéve akkor ha az egyik gazdag vezető lánya (1 méterre áll a képzeletbeli célvonaltál), akkor minden ilyen probléma meg van oldva. Vagy egy olyan szegénnyel akit visszalöknek a környezetébe, esélyt sem kap. Persze, az ezerből egynek sikerül, mert jókor volt jó helyen, és akkor már rögtön van egy példám. Ettől még a társadalomnak is van felelőssége, nem lehet mindent az egyénre kenni.
    Természetesen felesleges a társadalom felelősségére várni, meg hogy majd magától alakulnak a dolgok, de mindent az egyén felelősségének nevezni, demagóg.

 11. Alfa

  2016-01-18 at 04:59

  Kisse hosszu, nem akarok es tudok mindenre reagalni, de a jo szandek mellett ez elegge kaosz amit irtal.

  Keress ra a tanult tehetetlenseg kulcsszavakra, es az atlagmagyar lelkulet nagy reszet megerted.

  A kormany/oktatas/egeszsegugy versus tarsadalom 22es csapdaja. Ezert imad minden elnyomo kormany raszallni az oktatasra.

  Nyilvan el lehetne varni tobb onallosagot, csak amikor a mai 50es mar 80szor megprobalt kiugrani, es orul ha el akkor mar kisse nem szepnek tartom elvarni tole, hogy 81edszerre is ugorjon. Tehat belekeseredik abba ami van.

  Az iskolanak az eletre kellene nevelnie arra vonatkozik altalaban, hogy halalosan elmeleti modon oktatnak olyan dolgokat is, amire lenne erdekes gyakorlati mod is. Pl kornyezettan anno (nem mentunk ki a kertbe sem kb), kemia (semmi erdekes kiserlet), stb. Alsoban nekunk tanitottak a zoldsegeket, erre emlekszem utolsonak. Ennek kibovitett esete lehetne a csekkitoltes meg barmi amit az atlag lakossag rendszeresen muvel, csak nem biztos hogy a gyerek is csinalja, hogy ne legyen vadul idegen az egesz. A kamatos kamatot szerintem azert felejtettek el sokan, mert csak matematikaval volt leirva, nem volt egy eletszagu pelda sem.

  > A következő fotókon mutatni fogok szállodai korlátlan fogyasztásos reggelizést.
  0. Jezusmaria.
  1. Azert nem mindenki eszik igy.
  2. En is neha megdobbentem anno hogy magyar ismerosok adott helyzetben mennyire hihetetlenul udvariatlanok es nincsenek tekintettel masra. Nem tudom hogy nalam ez alapbeallitottsag, vagy neveles volt, de en elsullyedtem volna a szegyentol ha olyanokat muvelek mint egyesek.
  Ugyanakkor ez arra is visszavezetheto, hogy sokan egesz evben sporolnak, visszafogjak magukat, es ilyenkor meg aztan mindent bele. Meg veluk is bunkok, es valami racsodalkozas kell nekik, hogy je, kulturaltan is lehet, meg mas is az.

  > A gyökérzet kialakított egy alakot a fának. Ezt az alakot az iskola NEM KÉPES megváltoztatni!
  Nalam sikerult, elotte erdeklodo voltam, utana erdeklodo depresszios pesszimista. Nem veletlenul keresnek a szulok jo iskolat, es ez nem a versenyistallot jelenti.

  18 evesen konnyebben tanul az ember, mint 33 evesen. Mint az olimpikonoknal, itt is van egy csucspont. Mas kerdes hogy mennyire _akar_ valaki eppen tanulni valamit.

  Az idobeosztasod mellett en 3 het utan habzo szajjal becsavarodnek, meg akkor is, ha az en munkabeosztasom is kisse erdekes, de azert ez eleg durva. O_o

  A felsooktatasba belepesnel erdekes, hogy azonnali onallosagot varsz el olyanoktol, akik elotte egy 99% kotott rendszerben mozogtak es le voltak szoktatva az onallosagrol minden szinten. En konkretan nem voltam kepes atallni a 12 evnyi allando “rugdosas” utan (atlag 4es tanulo) a sajat magam osztokelesere, persze k nehez szakon is voltam.

  Jo otletnek tartanam gimiben en is hogy mondjuk ket ev alapozo, utana ket ev valaszthato legyen, de oszinten szolva az alapozo ket evben is engednem a specializalodast valamennyire. Nem tartom fairnek hogy sportoloknak, zeneszeknek van specialis gimnazium, de pl matek-fizika erdeklodesueknek nemigazan. Programozoknak sem. Szakiskolabol meg nem hiszem hogy van annyi/olyan.

  En azt imadom hogy az iskolaban azt szajkozzak, hogy nem az iskolanak tanulsz, hanem az ELETnek. Persze, ha nem valaszthatom meg hogy kivel mit mikor tanulok, akkor aztan baromira az eletnek tanulok.

  Az angol nyelvrol meg annyit, hogy sok sikert valaminek a leirasahoz ha csak szoban hallottad. :)

  • Victor Hugo

   2016-01-18 at 10:04

   Én annak idején az “életnek tanulsz” mondást végül úgy értelmeztem, hogy felkészítenek 40 évnyi masszív szopásra, amikor kuss van, a feletted állók döntik el, hogy mikor mit hogyan csinálhatsz és kell csinálnod és ha nem születtél gazdagnak, akkor teljesen felesleges küzdened egy olyan pályán, ahol 1000-ből 1 lesz csak sikeres.

   Az evolúció így is-úgy is lemorzsol, akkor meg legalább nem arra pazarlod az energiádat, hogy megpróbálsz benne szélmalomharcot vívni.

   • Alfa

    2016-01-18 at 16:29

    Mondom en hogy a magyar iskolarendszer passzivitasra nevel. :D
    Ez az a tipikus sotet atlagfelfogas ami senkinek sem jo.
    Remelem azert sikerult kinoni belole. :)
    Nem is tudom hol kezdjem.

    > Én annak idején az “életnek tanulsz” mondást végül úgy értelmeztem, hogy felkészítenek 40 évnyi masszív szopásra,
    Igazi optimista hozzaallas. :D

    > amikor kuss van, a feletted állók döntik el, hogy mikor mit hogyan csinálhatsz és kell csinálnod
    A cegek igy mukodnek. Minel kevesbe vagy kepzett vagy megbizhato, es minel kevesebb kockazatot vallalhat a ceg, annal inkabb igy mukodnek. De ez a szerzodes: ezt csinalod, ok azt fizetik.
    Igazi problema akkor van ha tenyleg lehetetlent kernek, vagy illegalisat.
    Aztan van az a munkakor ahova mar nem lehet idomitani, na azok mar nem teljesen igy mukodnek, de keret ott is van, mert kell es kesz.
    Ha meg ceget alapitasz, akkor a piac mukodik igy. Feltetelek amiknek meg kell felelni a sikerhez, mindenhol vannak.

    > és ha nem születtél gazdagnak, akkor teljesen felesleges küzdened egy olyan pályán, ahol 1000-ből 1 lesz csak sikeres.
    Hat ha valaki annyira specialisnak kepzeli magat hogy ugy erzi joga van egy kiveteles kepzes utani kiveteles helyre, akkor az mar a dilidoki kategoria.
    Mi a gazdag nalad? Ma diakhitellel tudtommal mar realis egy kepzettseg elerese. Amibol meg lehet elni.
    Ha olyan palyara mentel ahol 1000bol 1 sikeres (el meg belole) akkor bevallaltad a rizikot, te dontottel. Ha van kozepmezony akik megelnek belole de te meg ott sem vagy, akkor rosszul valasztottal vagy nem fektettel be annyi munkat es kesz.
    Egyaltalan mitol varnad el hogy pont te leszel a csucson? Pont te?
    En is voltam ilyen foglalkozasvalasztos helyzetben, es nem vallaltam be bizonyos dolgokat. Egyik tul kockazatos lett volna kereset miatt es annyira azert nem erdekelt, a masikra nem volt lehetosegem/penzem. A realitashoz igazitottam az elvarasaimat, es probaltam kozben minel tobb lehetoseget meghagyni magamnak a jovore nezve.

    > Az evolúció így is-úgy is lemorzsol, akkor meg legalább nem arra pazarlod az energiádat, hogy megpróbálsz benne szélmalomharcot vívni.
    Lemorzsol ha feladod vagy irrealis dolgokat varsz el.

    • Victor Hugo

     2016-01-23 at 03:12

     Nem azt várom el, hogy a csúcson legyek, csak az utóbbi 50-100 évben miközben a népesség rohamosan növekszik, a (valódi) erőforrások pedig nem követik le, a gazdagok egyre csak gazdagodnak.

     Neked nem furcsa, hogy miközben csak az elmúlt 50 évben akkora fejlődés ment végbe, mint a történelem korábbi szakaszaiban 500 év alatt, addig jelenleg ott tartunk, hogy a legdrágább dolgok az életben a legalapvetőbb dolgok, amikkel még az ősember is rendelkezett?

     - Lakhatás
     - Élelmiszer

     Ezek valahogy mindig követik az inflációt.

     Az ember, – ellentétben a többi állattal – ha elég intelligens, képes felismerni, hogy mikor, mely helyzetben nem érdemes már küzdeni.

     Az evolúcióban két “selejtes” egyednek is lehet olyan génkombinációval rendelkező utódja, ami az ADOTT KÖRÜLMÉNYEKHEZ JOBBAN ALKALMAZKODIK, hiszen az alkalmazkodás a lényeg, nem az, hogy te legyél a legjobb (bármilyen értelemben is).

     A vagyonfelhalmozás ezt olyan szintre emelte, hogy ma a szegények egyre csak szegényednek és egyik napról a másikra élnek, lassan egy világszintű favelába tömörülve, miközben a gazdagok a múlt hibáit (belterjesség) kiküszöbölve egyre csak gazdagodnak.

     A rendszer akkor lenne igazságos, ha mindenki csak élete végéig halmozhatna fel vagyont. Akkor ráadásul a gazdaságot sem kellene “élénkíteni” mesterségesen, mert a többség felélné mindenét öreg korára.

     A diákhitel – ahogy semmilyen más hitel – pedig nem lehet soha megoldás. Történhet egy baleset, betegség, bármi ami miatt képtelen vagy befejezni az iskolát. Ráadásul olyan gyorsan változik minden, hogy akár tőzsdézhetnél is, mert amit ma tanulsz az nem biztos, hogy 4 év múlva is aktuális lesz. Ahogy az sem, hogy ha aktuális lesz, nem fognak-e a fizetések feleződni, harmadolódni reálértéken annak köszönhetően, hogy jön majd a sok jól képzett migráns?

     Egyáltalán nem hiszek abban, hogy a gyengébb képességűeket kéne segíteni vagy mesterségesen szinten tartani. Az egyszerű igazságosság és egyenlőség elvében hiszek.

     Abban, hogy ahogy egy futóversenyen sem robogóval állunk a rajtvonalhoz, az életben sem szerzünk meglévő vagyoni előnnyel még nagyobb előnyt. Mert az csak akkor a mi érdemünk, ha azt a vagyont MI MAGUNK kerestük meg. Mert az azt jelenti, hogy az életidőnket hatékonyabban használtuk fel amit áldozatok árán tehettünk meg csak.

     Egy gazdagnak született viszont semmilyen áldozatot soha nem hozott. A szó jelentésével sincs tisztában.

     Annyira igazságos, mintha egy számítógépes játékban valaki isten módban menne végig.

     • zombigyilkos

      2016-01-23 at 19:30

      “a legdrágább dolgok az életben a legalapvetőbb dolgok”
      Ez óriási butaság.
      Ma még egy minimálbéres is a fizetésének harmadát, negyedét fordítja élelmiszerre, miközben 150 éve egy átlag ember a jövedelmének 80%-át arra költötte. Ráadásul régebben az emberek 80%-a azzal foglalkozott, hogy az alapvető dogokat (élelmiszer) megteremtse, miközben ma ezt jó ha a társadalom ötöde-tizede végzi el.

      “Ezek valahogy mindig követik az inflációt.”
      Ez is butaság.
      - 3 évvel ezelőtt egy kiló cukornál bevásároltam vagy 50 kilót, mikor egy akció keretében levitték az árát 280-ról 220 Ft-ra. Most ugyanazt a cukrot ugyanott meg tudom venni 160 Ft-ért. Majdhogynem felére csökkent az ára 3 év alatt!
      - Ugyanúgy 3 éve a lisztnél bevásároltam, mikor lement az ára 130-ra a korábbi 160-ról. Most ugyanott 89 Ft egy kiló. Ennek az ára is felére csökkent.
      - A tészta ára évek óta változatlan.
      - A tej ára is csökkent pár forinttal az utóbbi években, és néha akciók is vannak tartós tejekből. Előfordul, hogy 140 Ft-ért veszek tejet, miközben 2 éve még örültem, ha 200-ért hozzájutottam ugyanahhoz.
      - A hús ára valóban növekedett kicsit, de nem jobban, mint az infláció.
      - A zöldségek és gyümölcsök ára meg általában mindig ugrál. Van, hogy egy kg zöldpaprika 300 Ft, és van, hogy 90-ért is meg tudom venni. Általában a terméstől függ. De összességében ott sincs nagy növekedés.
      Szóval nem tudnám azt mondani, hogy olyan nagy az infláció az élelmiszerek körében.

      “a szegények egyre csak szegényednek”
      És ez is butaság.
      A szegények is egyre gazdagabbak. Csak sokaknak jobban esik rinyálni meg felvenni az “engem elnyomnak” áldozatszerepet, mint tenni önmagáért. Olvasd el ezt:
      http://www.rd.hu/felafejjel

     • Victor Hugo

      2016-01-24 at 02:36

      Már itt az oldalon is volt róla szó, hogy tévedés a múltbéli emberekre ráhúzni a falusi jobbágyi státuszt. Már az ókorban is voltak városi emberek, kereskedők meg ügyeskedők, akik minimális munkával kerestek annyi pénzt, amiből megvették a jobbágyok által megtermelt javakat. És arról is volt szó, hogy a jobbágynak sem volt olyan rossz dolga, mert nem egész évben dolgozott.

      A felsorolt termékek ára azért csökkent, mert egyre több az egészségtudatos ember. Évtizedekkel ezelőtt a fehér kenyér volt a legdrágább, teljes kiőrlésűt olcsóbban lehetett kapni. Kiderült, hogy utóbbi az egészségesebb, azóta aranyáron mérik.
      A barna cukorral, a hántolatlan rizzsel és sok más élelmiszerrel ugyanez a helyzet.

      És arról se feledkezzünk meg, hogy egyre silányabb minőségű és egyre több adalékanyaggal telerakott élelmiszerek jelennek meg, miközben a valódi minőségi áru drága.

      140 forintért milyen tejet veszel? 1,5%-os permeátumot, amire már azt sem merik ráírni, hogy tej. A tej az, ami a tehénből jön ki. Olyat, legalábbis ahhoz hasonlót 300 forintos literár alatt nem nagyon kapsz.

      A belinkelt cikk pedig – amellett, hogy a környezetvédelmi része erősen csúsztat – nagyon szépen megfogalmazza, hogy a szegény is gazdagodik. Csak éppen azt hagyja ki, hogy mivel a gazdag MÉG JOBBAN GAZDAGODIK, ezért a gazdasági olló folyamatosan nyílik, emiatt pedig a szegény nem fogja jobban érezni magát.

      Sőt, a globalizációnak és az internetnek hála ma már egy szíriai menekült, akinek szétbombázták a lakóhelyét is láthatja, hogyan élnek a fejlett világban az emberek.

     • zombigyilkos

      2016-01-24 at 21:53

      “Már az ókorban is voltak városi emberek”
      Arányokról beszéltem, és nem arról, hogy voltak-e vagy sem.
      Ma az emberek töredéke termeli meg azt, amit anno az emberek 80%-a.

      “És arról is volt szó, hogy a jobbágynak sem volt olyan rossz dolga, mert nem egész évben dolgozott.”
      És az is egy éktelen baromság volt.
      A jobbágy bizony egész évben dolgozott. Mert hiába nem aratott meg kaszált télen, akkor is bőven volt melója. Favágás az erdőben (mert ugye nem volt központi fűtés), állatok etetése, eszközök készítése (általában téli meló volt), ruhák készítése, stb.

      “A felsorolt termékek ára azért csökkent, mert egyre több az egészségtudatos ember.”
      Persze persze.
      Azért vesz 10 emberből 9 ma is fehér kenyeret. :)

      “140 forintért milyen tejet veszel? 1,5%-os permeátumot, amire már azt sem merik ráírni, hogy tej.”
      Jó érzés képzelődni?
      Sima UHT tejet veszek, mint ahogy tettem is ezelőtt 3-4 évvel.
      Miért nem figyelsz? UGYANAZT veszem!

      “ezért a gazdasági olló folyamatosan nyílik”
      És az miért fáj valakinek, ha ő is gazdagabb lesz?
      Ja, mert irigy a másikra. :)
      Mondom én, hogy a szocializmus alapja az irigység.
      Egyébként pont a szocialista rendszerben nő igazán a szegény és a gazdag közti különbség, mivel a gazdagok a magas adók miatt kimenekítik a tulajdonukat a rendszerből (nem adóznak, lásd offshore cégek). Ha nem lenne (akkora) szociális háló, akkor jóval alacsonyabb adók lenének, és ezáltal a gazdagok is jobban adóznának. Tehát ha azt akarod, hogy ne növekedjen tovább a gazdasági olló, akkor vezess be kapitalista rendszert és várj 40-50 évet.

     • zombigyilkos

      2016-01-24 at 21:57

      Megj.:
      Az UHT tej azért olcsóbb ennyivel, mert nem kell hűteni.
      Hónapokig eláll hűtés nélkül, így megsprórolható vele ez a költség. Ráadásul nincs az a rizikó sem, hogy rárohad az eladóra, mert sokáig eláll. Lehet vele tervezni, emiatt pedig nem kell neki belekalkulálnia a romlott tejből eredő veszteséget.
      De mondom: Anno is ezt vettem, és ma sokkal olcsóbb.

     • Victor Hugo

      2016-01-25 at 15:47

      “Ma az emberek töredéke termeli meg azt, amit anno az emberek 80%-a.”

      Mégis minden embernek dolgoznia kell, még akkor is, ha a munkájáért azért kap egyáltalán fizetést, mert államilag elő van írva a minimálbér, de valójában sokkal hatékonyabb lenne helyette gépesíteni. Amit meg is tesznek, emiatt egyre több ember fogja elveszíteni a munkáját a jövőben és a sok hülye politikus a “fejlett” világban még ma is azon van kiakadva, hogy mi lesz az amúgy fenntarthatatlan nyugdíjrendszerrel.

      Az nem irigység, hogy ha a gazdag 2x olyan gazdag lesz, mint a szegény, akkor a közöttük lévő különbség 1-gyel nő. De lefordítom neked az életre:
      Régen a fiatalok kimentek az iskolaudvarra focizni. Ezt a legszegényebb is megtehette. A leggazdagabbaknak akkor is biztosan jobb ruhái voltak, meg volt dedikált focilabdája, de nem azt vitte ki játszani, úgyhogy nem volt kiéleződve a társadalmi különbség. Jól érezték magukat. Ezt rá lehet húzni bármilyen akkori szabadidős tevékenységre.

      Ma a leggazdagabbnak 300 ezres iPhone 6S Plus telefonja van, a legszegényebbnek 4000 forintos noname amivel telefonálni és hívást indítani lehet.
      A leggazdagabbnak több százezres csúcsgépe van, amin játszik otthon, a legszegényebbnek valami olyan, amin már az XP sem fut normálisan.
      A leggazdagabbnak egész falat elfoglaló 4K TV-je van, a legszegényebbnek valami 20 éves CRT.
      A leggazdagabbnak menő autója van, alatta “csak” egy 8-10 éves közepes, alatta BKV bérlet, amit a cég fizet, az alatt BKV bérlet, amit ő vesz meg és az alatt bliccelés.
      A leggazdagabb jó környéken lévő családi házban lakik, nyaralójuk is van és bármikor milliókat elő tudnak villantani egy nyaralásra vagy egyetemre vagy bármire. Alatta van egy örök lakás, olyan helyen ahol van munka, az alatt önkormányzati olyan helyen, ahol van munka, alatta öröklakás olyan helyen, ahol nincs munka így el kell onnan költözni, alatta semmilyen lakástulajdon.
      A leggazdagabb többet költ a házikedvencére, mint amennyi másnak a teljes havi fizetése, a legszegényebb hónap végén sorban áll a Krisnások ételosztásánál.

      Nemhogy a jobbágyi rendszerben, de még 50 évvel ezelőtt sem volt ekkora ellentét.

      Megfoghatatlan a “gazdagodás” jelensége, miközben a különbségek nőnek. Senki nem azt fogja nézni, hogy jön a csapból az ivóvíz (a meleg is), miközben nagyszüleink még a kútból húzták fel azt, amitől vérhast is lehetett kapni ha nem forraltad fel.

      Mert akkor még a gazdagabbak is élvezték ezeket az elfoglaltságokat, szabadidős programokat és hetek, hónapok is elteltek anélkül, hogy az ember eszébe jutott volna, mennyire szegény. Ma egyetlen óra nem tud úgy elmenni, hogy ne jöjjön elő ez a jelenség, mert már a legelső pillanattól, a megjelenésünktől kezdve elhelyezkedünk a társadalom valamely pontján.

      Mellette még a létbiztonság is megszűnt. Amitől megint ki fogja rosszul érezni magát? Akit egyébként is kinéznek a társadalomból a szegénysége miatt, de még utcára is kerülhet ha csak egy hónapra is kiesik a jövedelme, mert nincs hol spórolnia. Eközben nézi a hanyag középosztálybelieket, az egykori Kádár-népét, amint eladósodva szívják a cigit, járnak szórakozóhelyekre és isszák az alkoholt meg számos olyan dologra költenek, amikkel havi 20-30 ezreket meg lehetne spórolni.

      Az UHT meg egy tartósítási technológia. Én a tej összetételéről és minőségéről beszéltem. Ha régebben is azt vetted attól még ugyanúgy nem minősíthető tejnek, mert inkább csak valami sovány tejsavó. A tej 3,6%-os zsírtartalom felett kezdődik. 1,5-es tej helyett vizet is ihatsz ami a csapból jön, akkor már megspóroltad a 140 forintot is.

     • zombigyilkos

      2016-01-26 at 23:12

      A “munka elvesztése” duma csak hiszti.
      Anno gépeket romboltak, mégis van mit dolgozni ma is. A világ folyamatosan átalakul. Aki képtelen lépést tartani, az vessen magára. A világ egyre szélesebb és egyre több lehetőséget kínál. Nem beülni kell a mások által megteremtett kényelmesbe és csapkodni az asztalt a jólétért, hanem tenni érte.

      “Az nem irigység, hogy ha a gazdag 2x olyan gazdag lesz, mint a szegény, akkor a közöttük lévő különbség 1-gyel nő.”
      De, az pont irigység.
      A gazdag-szegény példáid is megint csak az irigykedést mutatják be.
      Attól, hogy a gazdagnak Iphone 6 van, attól a szegénynek is van telója, ahogy írod is. Ha a gazdag nem lenne gazdagabb, akkor egyiknek sem lenne semmije. És ha szívroham ér valakit, akkor ott döglik meg mert nem tudsz mentőt hívni meg újraéleszteni egyszerre.
      De fasza is lenne! Vissza az őskorba! :D
      Köszönd a gazdagoknak baszdki, hogy ilyen jól élhetsz!

      “Nemhogy a jobbágyi rendszerben, de még 50 évvel ezelőtt sem volt ekkora ellentét.”
      Már megint a hiszti! :D
      A jobbágyi rendszerben a jobbágy egy földből készült szutyok ólban élt az egész családjával, ahol télen még levegő sem volt sok, nem hogy fény. Miközben a gazdag egy akkora palotában élt, mint amiben ma sem sokan. Régen a szegénynek egyedül kajára futotta, ha futotta, és ha jég vagy aszály vitte el a termést, akkor éhen döglött. A gazdag meg simán megélt. A szegény fölött meg a gazdag bíráskodott.
      Ennyit a hülyeségről.

      “Mellette még a létbiztonság is megszűnt.”
      Megszűnt a létbiztonság?
      Melyik univerzumban élsz, mondd?! :D
      Soha nem volt még ilyen jó esélye a gyerekednek, hogy megélne a felnőtt kort. Soha nem volt még ilyen esélye egy embernek, hogy egészségesen megélje a 60 éves kort. Soha nem volt még ilyen magas a várható élettartam és soha nem volt még ilyen alacsony a gyerekhalandóság. Soha nem volt még olyan, hogy ennyire jól meg tudj élni. Manapság még egy hajléktalanak is jobbak a túlélési esélyei, mint egy régi átlagembernek!
      Megszűnt létbiztonság. Ja, persze. :D DD

      “Ha régebben is azt vetted attól még ugyanúgy nem minősíthető tejnek”
      Az, hogy te onnan minek minősíted, nem hinném, hogy bármit is számít.
      De gondolom gyártástechnológiai szakértő vagy tej témában, nemde? :D

     • Victor Hugo

      2016-01-27 at 11:01

      “Attól, hogy a gazdagnak Iphone 6 van, attól a szegénynek is van telója”

      De a KÜLÖNBSÉG az, ami miatt rosszul érzi magát az ember.

      “Ha a gazdag nem lenne gazdagabb, akkor egyiknek sem lenne semmije. ”

      Ez megint egy óriási csúsztatás. A gazdagoknak csak töredéke az, aki bármilyen technológiai fejlődést elősegített.

      “Miközben a gazdag egy akkora palotában élt, mint amiben ma sem sokan.”

      És ugyanúgy meghalt egy tüdőgyulladásban vagy akár egy fertőzésben, ha megszúrta egy tüske. Ma meg 20 évvel fiatalítják meg magukat és sokan még 100 év felett is élnek. És ez a különbség is egyre csak nőni fog.

      “A szegény fölött meg a gazdag bíráskodott.”

      Most is.

      A létbiztonság pedig nem azt jelenti, hogy növekedett az átlagéletkor és csökkent a gyerekhalandóság, hanem azt, hogy aki ma megszületik és 60 évig fog élni az nem tudja, hogy 18 éves kora után hova fog menni tovább tanulni, ha egyáltalán lesz számára férőhely. Ha meg sehova, akkor neki már az sem lesz lehetőség, mint a mostani generációnak, aki kint dolgozhat külföldön, mert addigra már a migránsok fognak kint dolgozni.

      Mondd már el nekem, hogy 80 ezer forintból hogyan tartasz fenn egy albérletet Budapesten, étkezel belőle egészségesen és mellette még raksz is valamennyit félre váratlan kiadásokra? HOGYAN??? (figyeled, hogy nincs benne semmilyen cigi, szórakozás vagy ilyesmi? Csak túlélés? Lakhatás, rezsi és kaja?)

     • zombigyilkos

      2016-01-27 at 21:59

      “De a KÜLÖNBSÉG az, ami miatt rosszul érzi magát az ember.”
      Ja értem máááár!
      Tehát azért vegyük el a gazdag pénzét, mert a szegény rosszul érzi magát, mikor a gazdag jóvoltából kap valamit. :D
      Mondom én, hogy a szocializmus alapja az irigység. :)

      .

      “A gazdagoknak csak töredéke az, aki bármilyen technológiai fejlődést elősegített.”
      Igen? Mesélj még! :)
      Szerinted az, hogy van mobilteló, számítógép, TV, mikrosütő és hasonló minek köszönhető?

      “És ugyanúgy meghalt egy tüdőgyulladásban vagy akár egy fertőzésben, ha megszúrta egy tüske.”
      Míg ma még egy szegény csóró rem hal meg emiatt.
      magyarán ma egy szegény csóró jobban él, mint anno egy gazdag.
      Köszi, hogy egyetértesz velem. ;)

      .

      “Most is.”
      Igen?
      Légyszi mesélj erről is! :)

      .

      “aki ma megszületik és 60 évig fog élni az nem tudja, hogy 18 éves kora után hova fog menni tovább tanulni, ha egyáltalán lesz számára férőhely”
      A világ változik. Felgyorsult.
      De ez nem a gazdagok hibája (már ez ha hiba lenne).
      Mindemellett ez nem hiba. A világban meg kell tanulni alkalmazkodni. Tudod, jó pap is holtig tanul. Nem a szoci békés ücsörgés van már, mikor állam bácsi (mások pénzén!) a segge alá rakott mindent (iskolát, munkahelyet, stb.) az embereknek.
      Hanem az, mikor te MAGADÉRT KELL, HOGY TEGYÉL!

      .

      “mert addigra már a migránsok fognak kint dolgozni.”
      Arra én azért befizetnék, mikor ők dolgozni fognak. :)

      .

      “80 ezer forintból hogyan tartasz fenn egy albérletet Budapesten, étkezel belőle egészségesen és mellette még raksz is valamennyit félre”
      Nem értem, hogyan jött ide neked a 80ezer Ft.
      Megmagyaráznád?

     • Victor Hugo

      2016-01-28 at 17:55

      “Tehát azért vegyük el a gazdag pénzét, mert a szegény rosszul érzi magát, mikor a gazdag jóvoltából kap valamit.”

      Nem kell elvenni. Hanem egyenlő esélyeket teremteni az induláshoz. Tudod, mint egy TISZTESSÉGES versenyen. Aki többet edzett, az előnyben van, ahogy az is, aki kevesebbet, de jobb géneket kapott.

      Itt sem lenne másképp. Nem lennének kvóták meg mindenféle felzárkóztató program. Azt kéne, hogy mindenki EGYENLŐ ESÉLYEKKEL indulhasson.

      Ha valaki tényleg rátermett, akkor gazdag lesz belőle, nemde? Ez a kapitalisták kedvenc dumája, hogy a Forbes listások nagy része sem örökölt. Akkor nem értem mitől kell félni. Be kéne bizonyítani, hogy tényleg vannak rátermett emberek, akik a 0-ról indulva lesznek gazdagok.

      “Szerinted az, hogy van mobilteló, számítógép, TV, mikrosütő és hasonló minek köszönhető?”

      Hippokratész, Platón, Szókratész, Arisztotelész, Newton, Watt, Madame Curie, Einstein, Fleming, Freud, Edison, Tesla, Neumann János, stb. Ezek azok az emberek, akiknek bármilyen fejlődést is köszönhet az emberiség.

      Mégis ha akad köztük 1-2 jómódúbb, nem volt egyik sem kiemelkedően gazdag.

      “Míg ma még egy szegény csóró rem hal meg emiatt.
      magyarán ma egy szegény csóró jobban él, mint anno egy gazdag.”

      Nem él jobban, mert 60 évnyi szenvedés és nyomorgás sokkal rosszabb ha eleve elhullott volna, ahogy eredetileg rendeltetett.

      “Igen?
      Légyszi mesélj erről is!”

      Szerinted nem feletted áll, akár főnökként, tulajdonosként, főbérlőként, stb.?

      Ugyanakkor ha gazdag vagy, nem állsz felette még a társadalmilag feletted állóknak is, akár mint neveletlen hülye gyerek apukája, aki megveszi kilóra az iskolaigazgatót és a tanári kart, később az egyetemi dékánt?

      Ha elég pénzed van, nem állsz felette akár a felettesednek is, aki után magánnyomozókkal nyomoztatsz, majd előlépetés előtt beterjeszted a motivációs leveleddel együtt azokat a képeket, amin éppen maláj kurvákkal enyeleg egy “feleséged is tud róla?” üzenettel? És téged léptetnek elő? Ugyanakkor kigolyóztad vele azt a sokkal rátermettebb és szakmailag képzettebb kollégádat, aki szegény és mellette esetleg még nem is ennyire gerinctelen, hogy megzsarolja a főnökét?

      A pénz hatalom és általa irányítható bárki és bármi. Hiába bomlottak fel a képzeletbeli kasztok, a pénz, mint láthatatlan póráz, megmaradt. És minél szegényebb az ember, annál kiszolgáltatottabb.

      “Hanem az, mikor te MAGADÉRT KELL, HOGY TEGYÉL!”

      Értsd már meg, hogy nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy egyesek túl nagy előnnyel INDULNAK. Aki ELÉRT valamit az MEGÉRDEMLI. Aki viszont nem ért el semmit, csak a segge alá kapott valamit az NEM ÉRDEMLI MEG. És általa torzul a verseny.

      Ha ennyire nagy evolúció párti vagy, akkor ezt látnod kellene. Hogy rátermett emberek nem tudnak kiteljesedni mert rossz helyre születtek, miközben félfogyatékos debilek is lehetnek akár vezérigazgatók 23 évesen csak mert jó helyre születtek.

      De vigyük tovább az evolúciós vonalat. A 23 éves debil vezérigazgató 90-es IQ szinttel csinál 6-8 gyereket, akiknek még ha a nevelésében nem is vállal részt is a gyerektartás által jobb módban fognak nevelkedni, mint egy átlagos családban.

      Eközben a mélyszegénységben élő mindenért 10x annyit küzd, hogy kiemelkedjen. Ha ő csak 6x vagy 8x annyit tud küzdeni, akkor láthatatlan marad a rendszer számára, miközben 6x-8x hatékonyabb, mint a gazdagságba született debil vezérigazgató.

      “Arra én azért befizetnék, mikor ők dolgozni fognak.”

      Nem csak muszlimok vannak. Van rengeteg indiai, filippínó és kínai is, akik ugyanúgy, ahogy a kiskereskedők munkáját elvették, el fogják venni a képzettebb munkaerőét is, ahogy felzárkóznak. Jelenleg az indiaiak már alkalmasak több nyelven beszélő call centeresnek. 15-20 év múlva már a BME-n végzett vagy elvállalja a ma 4-500 nettót fizető állást akkor 150-200 ezer forintos reálértéken, vagy jön helyette az indiai vagy a kínai és megcsinálja az.

      “Nem értem, hogyan jött ide neked a 80ezer Ft.
      Megmagyaráznád?”

      Úgy, hogy jelenleg az állam azt biztosítja, hogy 18 éves korodig nevelőotthonban lakhatsz, szerezhetsz egy szakmát VAGY leérettségizhetsz és utána egy bőrönddel és pár százezer forintnyi, családi pótlékból összegyűlt kezdőtőkével útnak ereszt. Ilyen előképzettséggel és kvalitásokkal a legjobb, amit elérhetsz olyan állás, ami nettó 80 ezer forintot fizet havonta.

      Ebből a rajthelyzetből hogyan jutsz előre?

      Ha esetleg alkoholista szüleid voltak vagy korán meghalt az egyik és a másik szétcsúszott miatta és ugyanúgy ott vagy semmivel egy középfokú végzettséggel a kezedben, de még hátrányos helyzetűnek sem számítasz mint egy intézeti, ezért még annyi segítséget sem kapsz, akkor ilyen helyzetből hogyan jutsz előre?

      Amíg a “nincs pénzem” és “csóró vagyok” kijelentéseket úgy értelmezed, hogy “nincs házam, kocsim, nem járok nyaralni”, addig elbeszélünk egymás mellett.

      Az igazi csóróság az, amikor cigaretta és egyéb NÉLKÜLÖZHETŐ dolgok nélkül sem tart ki a pénzed hónap végéig.

     • zombigyilkos

      2016-01-30 at 20:32

      “Aki többet edzett, az előnyben van, ahogy az is, aki kevesebbet, de jobb géneket kapott.”
      Millió és egy tényező lehetséges:
      - gének
      - családi háttér
      - zenei, művészi érzék
      - pénzügyi érzék
      - iskola, tanárok
      - ismerősök, barátok
      - környezet, szomszédok
      - véletlen balesetek
      - véletlen szerencsék
      - pénz
      Ezek közül miért csak a pénzben próbálsz egyenlő esélyeket teremteni?
      A többit miért hagyod figyelmen kívül?

      .

      “Azt kéne, hogy mindenki EGYENLŐ ESÉLYEKKEL indulhasson.”
      Alapvetően mindenki egyenlő esélyekkel indul.
      - Van, aki jóképű, és van, aki nem.
      - Van, akinek jók a szülei, és van, akinek nem.
      - Van, aki jó a zenében, és van, aki nem.
      - Van, akinek jó tanár jutott, és van, akinek nem.
      - Van, akinek jó ismerősök jutottak, és van, akinek nem.
      - Van, aki jó környezetbe született, és van, aki nem.
      - És van, aki gazdag, és van, aki nem.

      Ha a csúnya gazdagtól elveszed a pénzt, akkor cserében a jóképű szegény arcát majd megvagdalod borotvával, hogy egyenlő esélyekkel induljanak?

      .

      “Be kéne bizonyítani, hogy tényleg vannak rátermett emberek, akik a 0-ról indulva lesznek gazdagok.”
      Épp ezt mondom.
      Azért is nem kell senkinek pénzt adni.
      És lám, bizonyíték rá a Forbes listája.

      .

      “Ezek azok az emberek, akiknek bármilyen fejlődést is köszönhet az emberiség.”
      De kihagytad azt a rakás embert, akik mindezt a pénzügyi tehetségükkel lehetővé tették.

      .

      “Mégis ha akad köztük 1-2 jómódúbb, nem volt egyik sem kiemelkedően gazdag.”
      - Szókratész a maga korában rohadt tehetősnek számított.
      - Arisztotelész vagyonára akkoriban elég sokan irigykedtek.
      - James Watt kimagasló jövedelmet és céget hagyott hátra.
      - Einstein dollármilliomos volt.
      - Edison több céggel is rendelkező iparmágnás volt.
      Köszi megint, hogy alátámasztottad, amit írtam. :)

      .

      “60 évnyi szenvedés és nyomorgás sokkal rosszabb ha eleve elhullott volna, ahogy eredetileg rendeltetett”
      Milyen szenvedésről hadoválsz?
      Arról, mikor sokkal több pénzed, értéked, információd, egészséged és időd van, mint 100 éve egy milliomosnak? :D

      .

      “Szerinted nem feletted áll, akár főnökként, tulajdonosként, főbérlőként, stb.?”
      Miért állna felettem?
      Ha főnököm, akkor SZERZŐDÖK vele, hogy én elvégzek valamit, ő meg cserében ad valamit. Ha a főbérlőm, akkor SZERZŐDÖK vele, hogy kiadja a lakást, én meg X összegért kiveszem.
      Ez egyenrangú helyzet.

      .

      “megveszi kilóra az iskolaigazgatót és a tanári kart, később az egyetemi dékánt?”
      Amikor “megveszi kilóra”, ahhoz kell egy másik fél is.

      .

      “amin éppen maláj kurvákkal enyeleg egy “feleséged is tud róla?” üzenettel?”
      Ez esetben nem azért lehet előnyöm vele szemben, mert pénzem van, hanem mert ő félrekefélt.
      (Egyébként nem nézel te túl sok filmet?)

      .

      “A pénz hatalom és általa irányítható bárki és bármi.”
      A pénz eszköz, amit lehet hatalomra is használni.
      Ahogy a jóképűséget, a szép női melleket, a tehetséget, az intelligenciát, az információt, a kapcsolatokat, meg millió más dolgot.

      .

      “Aki viszont nem ért el semmit, csak a segge alá kapott valamit az NEM ÉRDEMLI MEG. És általa torzul a verseny.”
      - Akkor a jóképűek arcát vagdossuk fel?
      - A jó mellű nőknek csináljunk kisebbítő műtétet?
      - A jó hangú zenészek hangszálát vágjuk el?
      - A jól sportoló emberek csontját törjük el?
      Csak mert nem érdemlik meg?

      .

      “el fogják venni a képzettebb munkaerőét is, ahogy felzárkóznak”
      Nocsak!
      Szerinted az indiaiak nem érdemlik meg azt, amit te?
      Micsoda kettős mérce…! :D

      .

      “Ebből a rajthelyzetből hogyan jutsz előre?”
      Ugyanúgy, mint mások.

      .

      “Ha esetleg alkoholista szüleid voltak”
      ITT BUKTATTAD MEG MAGAD!
      A gazdag gyereknek nem lehetnek alkesz szülei?
      Miközben a szegénynek meg normális szülei?
      Az egyiknek több a pénze, a másiknak meg jobb szülői háttér jutott.
      Megvan az egyenlő esélyed, amit akartál.
      Parancsolj! :)

     • Victor Hugo

      2016-01-31 at 03:34

      “Ezek közül miért csak a pénzben próbálsz egyenlő esélyeket teremteni?”

      Mert a felsoroltak közül csak a pénz az, ami utódról-utódra száll. Na meg a gének, de azok mutálódnak is közben és nem tudni, hogy végül mi lesz belőle. Egyébként nem épp az orvostudomány egyik funkciója az, hogy a génhibákat is kiküszöbölje? Később a jövőben pedig szuperembereket alkosson? Ezekkel is bajod van, mert evolúcióellenes?

      “Ha a csúnya gazdagtól elveszed a pénzt, akkor cserében a jóképű szegény arcát majd megvagdalod borotvával, hogy egyenlő esélyekkel induljanak?”

      Ez hatalmas nagy csúsztatás. Egyrészt ahogy már mondtam, a külső nem feltétlenül fog öröklődni. Ha megnézed a világot nincsenek jóképű dinasztiák, sportoló dinasztiák, egyedül színész dinasztiák vannak, de ott sem terebélyesedik ki a családfa, inkább távolabbi rokonokat tolnak be, akikben van némi érdeklődés.

      “Arról, mikor sokkal több pénzed, értéked, információd, egészséged és időd van, mint 100 éve egy milliomosnak?”

      Te valami nagyon virtuális világban élhetsz, ha nem látod, hogy a hatalmas társadalmi különbségek mindezt teljesen semmissé teszik.

      “Ez egyenrangú helyzet.”

      Akkor egyenrangú, ha bármikor röhögve elővillantod a zsebedből a 2 havi kauciót és a költöztető fuvaros díját és az esetleg 30%-kal magasabb albérleti díjat és rezsiköltséget is simán kitermeled egyetlen arcizomrándulás nélkül.

      Akkor egyenrangú, ha annyira kapós vagy a munkaerőpiacon, hogy neked ajánlgatják a jobbnál jobb munkákat. Vagy ha van annyi passzív jövedelmed, amiből munka nélkül is fenn tudod tartani magad és csak azért dolgoztál, hogy csinálj valamit + legyen némi zsebpénzed.

      Minden más esetben KISZOLGÁLTATOTT vagy. A mértéke pedig az extrém kiszolgáltatottságtól az enyhe fokúig terjednek, de minden esetben kiszolgáltatott helyzetről beszélünk.

      “Amikor “megveszi kilóra”, ahhoz kell egy másik fél is.”

      Hát ja, egy osztrák vagy belga tanárt nehezebben fognak tudni megvesztegetni, mint egy magyart.

      “Egyébként nem nézel te túl sok filmet?”

      De igen, mivel ez az egyik legolcsóbb elfoglaltság, de hogy jön ez ide? :D
      Egyébként ez az eset, nem maláj kurvával, hanem HR-es csajjal és nem magánnyomozóval hanem iPhone-nal és teljesen véletlen szelfizés közben, de megtörtént eset volt.

      Céges bulin az iroda visszatükröződő felületén nem feltűnően, de aki ráfókuszált annak jól kivehetően egy pár volt látható egymásba gabalyodva. Ezt tette fel Facebookra egy szelfibuzi ottani dolgozó, ami nagyon gyorsan lekerült, de valaki lementette.

      “Szerinted az indiaiak nem érdemlik meg azt, amit te?”

      Országon belülről volt szó. Ha kintről jön valaki, akkor az már más kérdés. De akkor felteszek egy másik kérdést: Ha a barátnődet/feleségedet megdugja valaki más, akinek nagyobb a farka, izmosabb a teste és több a pénze, akkor is ilyen kapitalista higgadtsággal kezeled a helyzeted?

      Tudod vannak dolgok, amik közösségi gondolkodást igényelnek, legyen az család, falu, megye, ország, kontinens, Föld és akkor keletkezik egy “mi-ők” ellentét. Ebbe maximum akkor férnek bele az indiaiak, ha földönkívüliek ellen kell majd harcolnunk. Esetleg egy másik kontinens ellen és szövetségeseket keresünk.

      És vannak dolgok, amik individuális gondolkodást igényelnek. Ez pedig nem ismer családot sem, mert a rokonokkal is verseng az ember bizonyos dolgokban.

      Itt jön képbe az, amit mondtam. Egy közösségi halmazon belül óriási ellentétek.

      “Ugyanúgy, mint mások.”

      A lényeges pontokra nem tudsz válaszolni, mi? Ugyanúgy mint mások? Szerinted akinek a segge alá volt tolva többszörösen minden és olyan anyagi biztonságban van, hogy dolgoznia sem muszáj még az ükunokájának sem az egy lapon említhető egy egyik napról a másikra vegetáló nincstelennel?

      Kezdem azt hinni, hogy csak trollkodsz.

      Még ha csak KÍVÜLRŐL nézed is a két szituációt sem hasonlítható össze. De ha belülről is vizsgáljuk, utóbbinak még művelődni is töredéke esélye van csak, mert esetleg csak az iskolai könyvtárban fér hozzá az internethez.

      “A gazdag gyereknek nem lehetnek alkesz szülei?”

      De lehetnek, de nem ez a jellemző. Minél magasabbra mész, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak az emberek. És ez egyben válasz a normális példakép szülőkre is. Vadhajtások (pozitív értelemben is) mindenhol lehetnek, de 10000-ből 1 ha van olyan, hogy tényleg alkesz a gazdag szülő és ennek komplementere amikor a tényleg nagyon szegény szülő művelt, intelligens aki tanult a saját hibáiból és a gyerekét már a kezdetektől fogva tudatosan neveli arra, hogy vigye valamire.

      De ebben az esetben is nagyon rögös a gyerek útja.

     • zombigyilkos

      2016-01-31 at 18:23

      “Mert a felsoroltak közül csak a pénz az, ami utódról-utódra száll. Na meg a gének”
      Nem, a többi is szállhat utódtól utódra.

      .

      “Egyébként nem épp az orvostudomány egyik funkciója az, hogy a génhibákat is kiküszöbölje?”
      Attól függ, mit tekintünk hibának.

      .

      “Ezekkel is bajod van, mert evolúcióellenes?”
      Nincs vele bajom, csak annyi a kérdésem, hogy mi minősül hibának és mi előnynek.
      Magyarázom:
      - Ha erős vagy, akkor jó lehetsz súlyemelésben meg sok más erősportban is. Ugyanakkor aki erős, az általában kevésbé hajlékony, így tornában kevesebb az esélyed. Most akkor melyik is előny? Hiszen a kettő kizárja egymást. Nem lehetsz egyszerre súlyemelő világbajnok és tornász világbajnok. Így a szuper ember csak az egyikben lehet szuper ember.
      - Jóképűség. A szőke haj az évezredek alatt előny volt mindig is, mint ahogy kicsit a kék szem is. Leginkább azért, mert kevés volt belőle. De amint jobban elszaporodott ez a génkészlet, máris megszűnt az előnye. Most innentől a kék szem előny, vagy hátrány?
      - Ha Afrikára azt mondjuk, hogy ott szar az élet és a többség hátrányban van Európához képest, akkor a mai általános felfogással nézve nem túlzunk. De ha tovább tekintünk, rájövünk, hogy Afrikában megszületni nem feltétlen hátrány Európával szemben. Régen Európa szar hely volt, mert itt minden évben volt tél, míg addig az afrikaiak elvoltak a bőségben. (Ja és persze szartak ránk európaiakra, és ha el akartuk volna venni erőszakkal tőlük a plusz javaikat a hátrányos helyzetünkre hivatkozva, akkor jogosan háborodtak volna fel. De ez mellékes.) A lényeg, hogy nekik régen jobb volt, nekünk meg szarabb. Viszont PONT EMIATT mi jobban fejlődtünk, mivel nehezebb életünk volt. Nehezebb volt a megélhetés, ezért kiszelektálódtak az ostobák, akik nem tudtak előre látni (tél), és emiatt a fehér európai ember sokkal jobban meg tudja tervezni a jövőt meg sok mást is, mint az átlag afrikai. (Az IQ-beli különbség is jórészt erre vezethető vissza.) Tehát a hátrányunkból előnyt kovácsoltunk pár ezer év alatt. Vajon akkor Afrika most hátrány vagy előny?
      - És hogy maradjunk Afrikánál meg Európánál. Ha holnap becsapódik Bécsbe egy nagy meteor és lesöpri Európát a Föld színéről (Afrika meg érintetlen marad), akkor vajon a jóléti Európában volt szerencsés az oda született ember, vagy az afrikainak volt szerencséje?

      Ergo a természetben semmiről nem mondhatjuk el, hogy az előny avagy hátrány.
      Mindig a helyzettől függ, MEG ATTÓL, HOGY HOGYAN TUDOD KIHASZNÁLNI A SAJÁT KÉPESSÉGEIDET!

      .

      “a külső nem feltétlenül fog öröklődni”
      De nagy eséllyel bizony igen.
      Nagyobb eséllyel, mint a pénz!

      .

      “nincsenek jóképű dinasztiák”
      Akkor nézz körül jobban a topmodelleknél, a politikus-dinasztiáknál és társaiknál. De ugyanígy körbenézhetsz a sportolóknál is, meg a többieknél is.
      De ott vannak a zenészek is:
      - Mozart egy zenész családban született
      - Vivaldi apja hegedűs volt
      - Bach-ot apja tanította zenélni
      - Beethoven nagyapja karnagy volt
      - Bartók anyja és apja is jól zenéltek
      - Haydn apja is zenélt
      - Liszt apja a hercegi udvar zenésze is volt
      és még sorolhatnám.
      Mind a múltban, mind a mai korban a zenészek többségének bizony volt zenész ősük.
      Szóval ezt is buktad. :)

      .

      “a hatalmas társadalmi különbségek mindezt teljesen semmissé teszik”
      Mi teszi semmissé?
      Ja tudom már:
      AZ IRIGYSÉG! :D
      /Társadalmi különbségek meg ma kisebbek is, mint régen. Régen a királyé volt minden, teljhatalmú ura volt mindenkinek. Ma ez korántsem mondható el a világról. Szóval a kifogásod csak üres lózung./

      .

      “A lényeges pontokra nem tudsz válaszolni, mi?”
      Minden lényegesre válaszoltam.
      Csak nem tudok mit kezdeni a zsigerből jövő irigységeddel.

      .

      “De lehetnek, de nem ez a jellemző.”
      Most meg hazudsz.

      .

      “Minél magasabbra mész, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak az emberek.”
      LOL :) Egyéb hülyeség?
      Amúgy meg ha valakinek van pénze az alkoholra, akkor talán nem is olyan szegény, nemde? :)

 12. Dávid

  2016-01-10 at 18:11

  Üdv!

  Nekem nagyon tetszett a cikk, ahogy általában mindegyik. Azt gondolom, hogy elképesztően rávilágít a valóságra. Én is ezt a gondolkodásmódot tapasztalom a környezetemben. Különösen tetszett a fás, árnyékos hasonlat.

  Az a gond, hogy a magyar ember többsége azt várja, hogy az állam adjon segélyt, nagyobb családi pótlékot, minimálbér emelést, 13. havi nyugdíjat stb, ezért amikor eljön a választások ideje a magyar arra szavaz, aki minél többet ígér, mert akkor neki elég csak egy x-et tenni a megfelelő helyre és ezzel már meg is történt a változás, forradalom és jön az aranykor. Elég egy x és “megküzdöttünk”, “megharcoltunk”.

  Észtország valóban jó példa. Hihetetlen micsoda fejlődésen ment keresztül. Ez részben az IT szektornak is köszönhető. Olyan alkalmazások indultak innen, mint pl a Skype,a mit 8,5 milliárd dollárért vett meg a Microsoft 2011-ben, ami akkori árfolyamon kb 1700 milliárd FT.

  Programozóként nagyon jónak tartom, hogy egyre többet írnak pl a Prezi-ről, ami egy magyar prezentációs szoftver és az alapítók egyre többet szerepelnek a médiában. Ilyen embereket kéne mutogatni a TV-ben, hogy az emberek lássanak jó példát ne csak azt, hogy politikai barátokkal lehet EU-s támogatást vagy földet kapni, vagy bármilyen támogatást megnyerni. (A Prezi soha nem kért és nem is kapott sem állami, sem EU-s támogatást).

  Írtad, hogy a társadalom zöme rossz nevelést kap. Ezzel egyet értek, mert az én szüleim gyári munkások voltak egész életükben. Apám állandóan panaszkodott. Mikor a mamáéknál ebédeltünk folyton előjött a politika és apám állandóan azt szajkózta, hogy a Medgyessy, a Gyurcsány, az Orbán nem segít.
  Ekkor elhatároztam magamban azt, hogy én függetlenné teszem magam a politikusoktól és én irányítom a sorsom.
  Én vállalkozni szeretnék majd, de mindig visszaránt a belém nevelt “magyar” mentalitás, ezért örömmel nézek olyan emberekkel készített interjút, mint a Prezi alapítói, vagy olvasok olyan cikkeket, mint amit te írtál:

  http://vanholnap.hu/magyar-forditott-gondolkodas-miert-nem-vallalkozol-es-adsz-magadnak-500-ezres-fizetest/

  Ha egy tippet elfogadsz: szerintem célszerűbb lenne több részre osztani a cikkeket és inkább legyen több cikk, mint egy ömlesztett. Ezt a cikket megosztom a barátaimmal, de nincs 30-45 percük elolvasni egy ilyen tanulmányt, de 10 percük mindig van. Bár aki nem veszi a fáradságot, hogy elolvassa az változtatni sem tud semmin.

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-14 at 00:35

   Köszi!

   Ennek az oldalnak az eredeti célja, hogy nehéz témákat tanulmányszerűen mutasson be. Amíg az oldal működik, ez nem fog változni. Már csak azért sem, mert a statisztika (általános web statisztika) szerint az emberek egy-két cikknél többet nem olvasnak el, utána tovább mennek.

   Ha valaki nem olvassa végig, az így járt :) A dolgokért tenni kell, és ha valaki odáig sem jut el, hogy barátok közt vagy kocsma helyett értelmes dolgokat, vagy legalábbis elgondolkodtató dolgokat olvasson, az így járt. A háború és béke sem lesz rövidebb, mert valakiknek túl hosszú elolvasni :)

   Készül egy társoldal, azon rövid cikkek lesznek, más lesz a felfogás is, és a célközönség is: azoknak szól majd, akik tesznek magukért, és csak nem értik, miért nem sikerül, illetve megakadnak a holtponton. Itt rövid cikkek lesznek, mert ez fogja elérni kívánt célt.

   • Alfa

    2016-01-18 at 16:38

    Nekem is tetszett a cikk annak ellenere, hogy par dologgal nem ertek egyet, de mindenkeppen jo aktivitaskedv-novelo. :)

 13. Szabó Hetes

  2016-01-10 at 12:16

  Én általánosságban nem szoktam hozzászólni a neten semmihez,hülyeségnek tartom,hogy sok ember képes nyakra menő vitát fojtatni csupán véleménykülönbség miatt.Felesleges a másik ember győzködni,falra hányt borsó.
  De ez a cikk annyira megfogott,annyira lebilincselt,mintha nekem íródott volna.Annak ellenére,hogy nagyon durva dolgokat írsz le ebben a cikkben,ez így igaz.Én is a rozsdás emberek csoportjába tartoztam,mert mást okoltam mindenért,nem tudtam felelősséget vállalni,nem foglalkoztam a jövőmmel,nem éltem,hanem csak töltöttem a napjaim.De miért ? Ilyen családban nőttem fel,ilyenek a falubeli emberek.Aztán valamilyen véletlen során kigyúlt a fény,hogy kezdeni kell valamit az életemmel.Sokat olvastam,elkezdtem a pszichológiával foglalkozni,mert véleményem szerint az ember megváltoztatása ilyen ismeretek nélkül nem lehetséges.Manapság,az lehet a megoldás,hogy az ehhez hasonló oldalak fényt gyújtsanak az emberek fejében,hogy lemondásokkal,alázattal igen is lehet jobban élni,és igen,akik erre rájöttek az már elhúztak innen.Hiszek benne,hogy ez az ország még nincs elveszve,a magyarokban a nyelvünknek köszönhetően megvan a tudás,hogy alkossunk,gyarapítsunk(lásd a rengeteg feltalálót,Nobel-díjast).

  ui: Nekem is hármas lett a matekom,most megyek májusban javítani :)

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-14 at 00:37

   Kellő felkészülés, a gondolkodásmód megváltoztatásával minden elérhető. Az ötös matek is :)

   A társoldal – ha már előre szaladok – épp azoknak szól majd, akikben felgyúlt a fény, hogy változtatniuk kell. Nekik.- Nem másoknak. És ezért tenni is akarnak, csak valahol az úton elakadtak. Nagyon sok pszichológiai példát fogok majd bemutatni.

 14. György

  2016-01-10 at 11:52

  ..how are they like a priest’s hat…hogyan kehet a 2 kártya olyan, mint egy pap kalapja. Ez a lényeg, a többit egy értelmesebb majom is le tudja fordítani.
  Még egyszer leírom, mert ön nem tud olvasni, nem érti a leírt szöveget: 1200 éves az angol HELYESÍRÁS. Nem a BESZÉD. Pont az a probléma, hogy az előbbi nem fejlődik, ezért egyre nehezebb megtanulni, NEM MERT nyelvet újítani.
  Mindenhol javasolni fogom, ahol tudom, a főiskolai, egyetemi felvételi vizsgák visszaállítását, mert elképesztő, hogy kiket engednek rá a felsőoktatásra.

  • zombigyilkos

   2016-01-11 at 22:20

   “mert ön nem tud olvasni, nem érti a leírt szöveget”

   Én is ezt magyarázom neki már mióta. De rájöttem, hogy hiába teszem, mivel nem érti, amit írok neki. Ha értené, nem kellene magyaráznom sem. 22-es csapdája. :)

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-14 at 00:53

   György!

   Két dolog lehetséges:

   1) Nem vagy angoltanár. Ez a jobbik eset, mert akkor csak szimplán hazudsz, mert ebben az országban sokak nagyobbnak akarnak látszani, mint tényleges tudásuk.
   2) Tényleg angoltanár vagy. Ez a borzasztóbb! Mert angol bölcsész szakon ennél ezerszer nehezebb nyelvtani angolt tanítanak!

   És durva, ha tényleg tanárként úgy tanítasz, hogy ezt a mondatot se tudod lefordítani. Még a részleges fordításod sem jó!!!!! Ugyanis ebben a mondatban nem is kalapot jelent a “hat”, ezt csak akkor érti valaki, ha a teljes szöveget le tudja fordítani! Te nem tudod. Utána rögtön írja a szöveg, hogy “szabadságra érkezett”. Hogy a fenébe tudna szabadságra érkezni egy tárgy? Ember, itt nem kalap a “hat” jelentése, és nem is birtokos esetről beszélünk, hanem egy megszemélyesítésről. (nyelvtan, alapok)

   Az általam idézett szöveget pedig NEM LEHET szó szerint fordítani! Tudni kell hozzá a nyelvtant, NAGYON! A “how are they” sem azt jelenti, hogy “hogyan lehetnek… mint…”… Mert az angolban a legtöbb dolgot nem is szó szerint fordítjuk. “What do you do?” Jelentése nem az, hogy mit csinálsz, hanem hogy “Mi a foglalkozásod?” Az általam megadott szöveget ezért nem lehet semmilyen fordítóval lefordítani, csak úgy, ahogy te “fordítottad”. PRÓBÁLTAD EGY FORDÍTÓGÉPPEL.

   Maradjunk annyiban, te nem vagy angoltanár. Ha tényleg angoltanár vagy, azonnal iratkozz be egy nyelviskolába és addig ne taníts senkit semmire.

   Ez a szöveg egyébként középfok sincsen. Csak azért annyira nehéz lefordítani, mert nagyon sok nyelvtani részt egyetlen mondatba sűrítve tartalmaz. Kicsit segítek abban, amit egyáltalán nem értettél:
   Tartalmaz:

   - szenvedő szerkezetet
   - műveltetést
   - megszemélyesítést
   - kérdő szórendet, ami még jobban megkavarja az egészet
   - vonatkozói mellékmondatot

   Kicsit tanulj még angolt, és utána akarj nagyon okosakat mondani.

   A fordítandó mondat még egyszer: “If two cards in a shop are in the wrong places, how are they like a priest’s hat that has come to London for a Holiday? Or, why do nuts that are said to be oranges make me think of two priests, one tall and the other short?”

 15. zombigyilkos

  2016-01-07 at 19:35

  Először elkezdtem cáfolgatni a cikkben írt marhaságokat.
  De az első pár bekezdésnél feladtam, mert ott már csak röhögni bírtam. :D
  Ennyi faszságot már régen olvastam egy helyre összehordva.
  Őszintén gratulálok hozzá! :)

  Sikeresen bebizonyítottad az alábbiakat:
  - Nem értesz a társadalom működéséhez.
  - Fingod sincs az oktatásról.
  - A képzeleted felülírja a józan eszedet.
  - Szereted osztani az észt olyanról, amiről fingod sincs.
  - Továbbra is utálod a magyarokat.
  - Azt rovod fel másnak, amit éppen te teszel.
  - Többszörösen is pszichiátriai eset vagy.

  Sokat gondolkodom rajta, hogy mennyire kell buggyantnak lennie az embernek ahhoz, hogy ilyet produkáljon. Utána rájöttem, hogy ezt te nem csak simán születéseddel szedted össze. Annyira nem lehet hülye senki pusztán a születése okán, hogy ennyi megalapozatlan marhaságot ilyen nagy lelkesedéssel előadjon. Bizony ehhez fejleszteni is kell magát az embernek a hülyeség terén. Mégpedig roppant kitartó és nagyon szorgalmas munkával. És neked ez láthatóan rendkívül jól megy.
  Ahogy mondani szokták, te a tipikus esete vagy annak, mikor a hülyeség szorgalommal párosul. :)

  Szóval nagy reménnyel várom a további írásaidat! :D

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-09 at 01:06

   Zombi.

   Tényleg nem bunkóságból, utoljára írom le, nekem erre nincsen időm. Tőlem több válasz feléd nem fog menni. Te tipikus esete vagy azoknak, akik mindig mindent jobban tudnak, de soha nem mutatnak fel semmit. Számtalanszor ajánlottam fel, mutass valamit a tudásodból! Mutass valamit, amit te alkottál! Mutass egy weboldalt, ahol az írásaidat meg tudom nézni.

   Nekem tényleg nincs időm azokra, akik nem akarnak és nem tudnak fejlődni. Rád pontosan igaz a cikk, amit a rossz gyökérzetű fákról írtam, akik nem tudják befogadni az iskolai anyagot, mert “majd én jobban tudom”. De sajnos nem tudsz felmutatni semmit sem…

   Nem vagy egyedül, az ország 90%-a veled van. Sosem fogsz az álláspontoddal egyedül maradni. Sok sikert ehhez az életfelfogáshoz.

   • zombigyilkos

    2016-01-09 at 16:59

    Folytasd kérlek! Szánalmasságból soha nem elég. :D

 16. Victor Hugo

  2016-01-05 at 05:33

  Ha már ekkora cikket közölsz, ordító szarvashibát ne véts: http://www.urbanlegends.hu/2007/03/minden-nemzetnek-olyan-kormanya-van-aminot-erdemel/

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-06 at 00:07

   Mindig előjön a kamuoldal kamuhíre. Ha elolvasod az Urban legenda saját oldalát, akkor ezt találod: “Az Urbanlegends.hu egy városi legendákból, szóbeszédekből, hoaxokból, mítoszokból, tévhitekből, fake képekből és weblapokból tallózó, azok keletkezéséről, terjedéséről, fejlődéséről beszámoló oldal. Szerzője nem akarja megváltoztatni a világot, sőt, kifejezetten úgy látja jónak, hogy mindenki hihet abban, amiben csak akar, mesélhet, küldözgethet barátainak/ellenségeinek bármit, amit jónak/rossznak lát.” Forrás: http://www.urbanlegends.hu/mi-ez-az-oldal/

   Ez egy kamuhíreket közlő oldal, illetve lehetnek persze nem kamu hírek is, ezt önmaga írja le. Nem a valóság érdekli, hanem a nézettség. Ennyi erővel linkelhetnél UFO oldalakat is, hogy ott miről számolnak be.

   A valóságot itt olvashatod: http://www.pannon-info.hu/index.php/ingek/296-szechenyi-istvan-minden-nemzetnek-olyan-kormanya-van

   Még ha nem is Széchenyi idézet lenne, akkor se változtatna a cikk tartalmán, hiszen Széchenyi előtt ezt már számtalan filozófus megfogalmazta.

   Ezt az Urban cikket egyébként jobbikosok használják, mindent annak érdekében, hogy a magyar egy felsőbbrendű nép… Miközben a keleti nem gondolkodóképes társadalmakhoz tartozunk. :/

   Ja, az Urban oldalán láttál valaha hiteles forrást? Mert én nem. Folyamatosan arra hivatkoznak, hogy ez beszélt egy szakértővel, az látott egy szakértőt, aki már hallotta, hogy vannak szakértők :) az Urban oldal nem hiteles tényeket közöl, mindössze szórakoztatni akar, csak sokan ezt nem tudják értelmezni.

   • Ákoska

    2016-03-08 at 21:17

    Na neee… Rég voltam itt. Ezt kerestem. Sehol, soha nem találkoztam ezzel a Széchenyi-idézettel, csak a politikában. És érdekes módon csak a baloldalról. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezt soha nem mondta Széchenyi… ahogy a fenti állítások sem bizonyítják, hogy márpedig Széchenyi ezt mondta. Viszont: aki állít, az bizonyítson. Tudod bizonyítani, hogy ezt mondta Széchenyi?

 17. György

  2016-01-04 at 22:23

  Nyelvtan: Az angol a nagybetűvel írt főnevek melléknevét is naggyal írja, a magyar meg nem. Ennyi a különbség. Egyébként 1200 éves helyesírást használ, tehát mondhatni 100x szörnyűbb, mint a magyar, és “nem mer újítani”.
  Marihuána: ettől nem lett jobb egy társadalom sem, sőt…
  Észtország: A SZU felbomlása után semmit nem örökölt az államadósságból…
  Egyébként mégsem állnak olyan jól, van olyan városuk, ahol a lakosság 20-30%-a külföldön dolgozik.
  Okmányiroda: sok embernek nincs netje, nyugdíjas, stb. Ezek mit csináljanak?
  2000-es, 2015-ös érettségi: Nem gondolja, hogy az is közrejátszik, hogy ennyit zuhant a követelmény?
  Középiskola: Vegyen fel tárgyakat, mint a főiskolán. Sajnos a többség visszaélne vele, annyi ideig nyújtaná, mint a főiskolát, mondjuk 6-8 évig.
  Elnézést, hogy ennyi pontban vitatkozom, de nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak.
  Abban egyetértek, hogy tanulni kell, akár munka mellett is.

  • VanHolnap

   VanHolnap

   2016-01-06 at 00:22

   Üdv!

   Angol: beszélj egy angol nyelvtanárral. El fogja mondani, bizony mennyi minden egyszerűsödött a legutóbbi 40 év alatt is! Kezdve a “were” segédige eltűnésével pl. If I were you” ahol még megmaradt. De egyébként már a Present Perfect is kezd kikopni. A Perfect szemléletet Már ők sem mindig használják, miközben tudják, hogy kéne… Vagy hallgass bele eredeti nyelvű filmekbe, ilyen kérdések: “You hungry?” Abszolút nem tartják már be a szabályos “Are You hungry?” szerkezetet sem, de ugyanígy a “do you…?”-ban is simán kihagyják a mondat elején a “do” segédigét. És ezer példát lehetne hozni, ahol egyszerűsítenek, és tojnak a szabályokra. Azt már ne is említsem, hogy kimész Angliába, és az echte angol azt se fogja tudni, mi az a “Double Decker”, mert ők ezt sem használják. Nálunk rengeteg olyat megtanítanak, amit eredeti angol vagy amerikai nem is használt soha egész életében.

   Észtek: de nem is tettek hozzá! Nálunk Bokros levitte az adósságot! Mégis felvitte a magyar nép utána! Ha nullával indultunk volna, mi akkor is 80%-on lennénk. Az észtek sem dőzsölnek, de éppen azért, mert nem adósítják el magukat, hanem szépen lassan fejlesztik a gazdaságukat. Majd nézd meg őket 30 év múlva, hogy akkor ki milyen életszínvonalon fog élni.

   A 2015-ös matek érettségi 9 éve a legrosszabb országátlagot hozta! Nem hinném, hogy ezt a könnyebbsége okozta volna :) épp ellenkezőleg. A feladatok logikailag annyiban nehezebbek lettek, hogy írásban adták meg a feladatot, amiket át kellett fordítani matekra, egyenletekre, egyenletrendszerre! Ha ezt valaki rosszul tette meg, vagy félre értette a feladat leírását, az egész feladat nulla pontos lett! A feladatok többsége pedig 8-14 pontos volt! Tehát nagyon hamar nagyon könnyen lehetett sok pontot veszteni. Egy feladatot én is rosszul írtam fel, ezzel vesztettem 8 pontot. Pont azért lett a legrosszabb országátlag, mert ezt nem lehetett bemagolni. Ott kellett aggyal kidolgozni.

   Középiskola: ahogy a cikkben írtam: a gyereknek MEG KELL ADNI A FELELŐSSÉG lehetőségét! Ha nincs megadva, sosem alakul ki a felelősség tudata! Ez a probléma a magyar gondolkodással. Hogy erővel akarunk hatni. Nem lehet. Nem működik. Sosem működött. Pont a kötelező hozzáállás miatt sosem lesz hatékony.

   Fű: nem lett jobb egy társadalom sem, ellenben rosszabb sem, a jótékony hatásai viszont megmutatkoztak: nem zárunk börtönbe embereket, mert cigiznek! Nem terheljük le a bíróságokat, sem a rendőröket ilyen hülyeségekkel, hogy elszívott egy füves cigit vagy sem… nem különbözik a nikotin hatásától semmiben.

   Vitatkozni mindig lehet :) ez nem a kormány oldala, ahol nem :)

   • György

    2016-01-08 at 18:36

    Angolt tanítok egy iskolában…
    Kérem írjon még a nyelvről, meg az oktatási rendszerről, tényleg szórakoztató.

    • VanHolnap

     VanHolnap

     2016-01-09 at 01:25

     Erre most mondjam, hány német tanárom volt, akiket utcaseprőnek nem alkalmaztam volna? Viszont volt két nagyon jó angoltanárom, akik értették is a nyelvet, amit tanítottak, és tudtak tanítani is, nem csak magoltatni.

     Ha már angol, kérhetnék egy fordítást egy angol tanártól? Ez egy olyan szöveg, amit nem lehet fordítóval lefordítani, ugyanis ehhez tényleg tudni kell értelmezni a szöveget. Nem azért, mert nem hinném el az angol tudást, vagy tanári minősítést, de lássuk:

     “If two cards in a shop are in the wrong places, how are they like a priest’s hat that has come to London for a Holiday? Or, why do nuts that are said to be oranges make me think of two priests, one tall and the other short?”

     A cikkben épp azt írom le, elég sok tanár van, aki nem tud tanítani! És nem tud fejlődni a mai világgal, mert ugyanúgy él, ahogy a szülei nevelték. “fekete emberként” próbálja osztani az észt, miközben színes felfogással lehetne jó tanár.

     Az angol tanári valós tudásban már csak azért is kételkedem, mert nincs ember, aki ne ismerné az angolban: wanna, gonna, gotta összevonásokat, melyek leszarják az eredeti szép nyelvtant, és egyszerűsödésről tesznek bizonyságot. Nyilván az angoltanári munkájából kimaradt ez a rész. Ezt talán nem sikerült megtanulni, de másokat “tanít”. Ilyen az ain’t is, ami egy szlengből indult ki, rossz kiejtésből, mára pedig teljesen beépült az amerikai nyelvbe, és egyáltalán nem csak a színesbőrűeknél, ahonnan indult anno: https://www.youtube.com/watch?v=KRGoIMmkC_c

     Inkább a sok megélhetési tanárnak kéne elgondolkodni, miért is tanítanak egyáltalán? (Mert a középiskolákban a tanári kar 80%-a sajnos nem alkalmas rá, felsőoktatásban azért nem ilyen szörnyű az arány.) Magyarországon elképesztően kevés ember ért ahhoz, amit csinál! A tanárok egyébként messze felülmúlják az átlagot jó értelemben, de meg sem közelítik az osztrákok színvonalát a szülői rossz neveltetés okán.

     Zárójelben megemlítem, nyelviskola vezetője ismerősöm, elmondta, nem tudnak normális tanárokat felvenni, mert még a nyelvtant sem tudják! Nemhogy tanítani vagy magyarázni.

     Ahogy látom, nálad is a leragadás a múltban okozza a problémát. Ott maradunk, amit 40 éve megtanultunk, mert az jajj, de jó… Épp erről szól a cikk, az idősek pedig elképesztő módon nem tudnak fejlődni a korral, és nem hajlandóak befogadni az újat. Talán ezért sem veszed észre, hogy az angol milyen félelmetesen gyorsan változik, és egyszerűsödik.

     • György

      2016-01-10 at 18:48

      ..how are they like a priest’s hat…hogyan kehet a 2 kártya olyan, mint egy pap kalapja. Ez a lényeg, a többit egy értelmesebb majom is le tudja fordítani.
      Még egyszer leírom, mert ön nem tud olvasni, nem érti a leírt szöveget: 1200 éves az angol HELYESÍRÁS. Nem a BESZÉD. Pont az a probléma, hogy az előbbi nem fejlődik, ezért egyre nehezebb megtanulni, “NEM MERT” nyelvet újítani.
      Mindenhol javasolni fogom, ahol tudom, a főiskolai, egyetemi felvételi vizsgák visszaállítását, mert elképesztő, hogy kiket engednek rá a felsőoktatásra.

     • VanHolnap

      VanHolnap

      2016-01-14 at 00:28

      György!

      Két dolog lehetséges:

      1) Nem vagy angoltanár. Ez a jobbik eset, mert akkor csak szimplán hazudsz, mert ebben az országban sokak nagyobbnak akarnak látszani, mint tényleges tudásuk.
      2) Tényleg angoltanár vagy. Ez a borzasztóbb! Mert angol bölcsész szakon ennél ezerszer nehezebb nyelvtani angolt tanítanak!

      És durva, ha tényleg tanárként úgy tanítasz, hogy ezt a mondatot se tudod lefordítani. Még a részleges fordításod sem jó!!!!! Ugyanis ebben a mondatban nem is kalapot jelent a “hat”, ezt csak akkor érti valaki, ha a teljes szöveget le tudja fordítani! Te nem tudod.

      Az általam idézett szöveget pedig NEM LEHET szó szerint fordítani! Tudni kell hozzá a nyelvtant, NAGYON! A “how are they” itt nem azt jelenti, hogy “hogyan lehetnek… mint…”… Mert az angolban a legtöbb dolgot nem is szó szerint fordítjuk. “What do you do?” Jelentése nem az, hogy mit csinálsz, hanem hogy “Mi a foglalkozásod?” Az általam megadott szöveget ezért nem lehet semmilyen fordítóval lefordítani, csak úgy, ahogy te “fordítottad”.

      Maradjunk annyiban, te nem vagy angoltanár. Ha tényleg angoltanár vagy, azonnal iratkozz be egy nyelviskolába és addig ne taníts senkit semmire.

      Ez a szöveg egyébként középfok sincsen. Csak azért annyira nehéz lefordítani, mert nagyon sok nyelvtani részt egyetlen mondatba sűrítve tartalmaz. Kicsit segítek abban, amit egyáltalán nem értettél:
      Tartalmaz:

      - szenvedő szerkezetet
      - műveltetést
      - megszemélyesítést
      - kérdő szórendet, ami még jobban megkavarja az egészet
      - vonatkozói mellékmondatot

      Kicsit tanulj még angolt, és utána akarj nagyon okosakat mondani.

Hozzászólnál?

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


3 + 8 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

VanHolnap